Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HSBC: Γιατί παραμένει «ουδέτερη» για Ελλάδα

Ανεβάζει τον πήχη για το ΑΕΠ αλλά σημειώνει ότι η βραδύτερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη και οι αυξημένες τιμές πετρελαίου θα αντισταθμίσουν τις θετικές επιπτώσεις από τη μείωση των δημοσιονομικών περιορισμών, λέει ο οίκος. Περιθώριο ανόδου για τις τράπεζες.

HSBC: Γιατί παραμένει «ουδέτερη» για Ελλάδα

Παραμένει αισιόδοξη για το μακροοικονομικό αφήγημα της Ελλάδας η HSBC, σημειώνοντας πως η ανάπτυξη εξέπληξε θετικά τα πρώτα τρίμηνα του έτους, καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από πριν την κρίση.

«Οδηγός» παραμένουν οι καθαρές εξαγωγές, αν και οι επενδύσεις επλήγησαν μετά τη μεγάλη άνοδό τους το δ’ τρίμηνο πέρυσι, αν και παραμένουν υψηλότερες από το γ’ τρίμηνο του 2017. Παράλληλα, η ιδιωτική κατανάλωση έδειξε θετικό ρυθμό ανάπτυξης για πρώτη φορά από το τέλος του 2016.

Όπως σημειώνει η HSBC, οι οικονομολόγοι της αναβάθμισαν την εκτίμησή τους για τη φετινή ανάπτυξη στο 2,1% (από 1,9% προηγουμένως), αναμένοντας πως ο κρατικός τομέας θα δώσει περισσότερη στήριξη στην ανάπτυξη λόγω των λιγότερων δημοσιονομικών περιορισμών, αν και αυτό ίσως αντισταθμιστεί εν μέρει από τη βραδύτερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη και τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου.

Σύμφωνα με την HSBC, μια ουσιαστική αύξηση της παραγωγικότητας θα αποτελέσει «κλειδί» για τη βελτίωση των προοπτικών της ανάπτυξης, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να τηρηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εισήχθησαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης, για την αγορά εργασίας μέχρι τις συντάξεις.

Η χρόνια ανικανότητα της Ελλάδας να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις, επίσης παίζει ρόλο, αναφέρει η HSBC. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι επίσης κομβικές σε ό,τι αφορά τις έμμεσες τεχνολογικές επιπτώσεις, για τη βελτίωση της παραγωγικότητας.

Αναφερόμενη στις τράπεζες, η HSBC επισημαίνει πως εξακολουθεί να βλέπει περιθώριο ανόδου για τα περισσότερα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ωστόσο στα τρέχοντα επίπεδα αποτίμησης, οι θετικοί μακροοικονομικοί καταλύτες αντισταθμίζονται από το περιορισμένο περιθώριο ελιγμών σε επίπεδο κεφαλαίων. Πιθανόν θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε ό,τι αφορά τη δημιουργία κεφαλαιακών «μαξιλαριών». Ως αποτέλεσμα, οι τραπεζικοί αναλυτές της HSBC μείωσαν τις εκτιμήσεις τους για τα καθαρά κέρδη και τηρούν πιο συντηρητική στάση για τις ελληνικές τράπεζες, λόγω χαμηλότερων επιπέδων υπερβάλλοντος κεφαλαίου και των ισχυρών επιδόσεών τους.

Η HSBC εξακολουθεί να αναμένει αύξηση των εισροών καταθέσεων, όμως αυτό δεν είναι πιθανό να αντισταθμίσει τις εκροές καταθέσεων του παρελθόντος, ενώ η ανάπτυξη των δανείων θα παραμείνει αρνητική.

Οι ανησυχίες για την εγχώρια πολιτική σκηνή, οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση χρέους και η μετάδοση πολιτικών προβλημάτων στην υπόλοιπη ευρωζώνη ήρθαν να προστεθούν στις πιέσεις που δέχθηκε ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος το τελευταίο τρίμηνο, επισημαίνει η HSBC.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v