Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόβει... μαχαίρι τιμές στόχους στις τράπεζες η BofA

Σε μεγάλες μειώσεις της τιμής-στόχου για τη μετοχή της Πειραιώς και της Alpha Bank προχωρά ο οίκος. Οριακή μείωση για ΕΤΕ και θετική έκπληξη για Eurobank. Ποιες είναι οι συστάσεις και γιατί δηλώνει εκ νέου αρνητική για τον κλάδο.

Κόβει... μαχαίρι τιμές στόχους στις τράπεζες η BofA

Αρνητική για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο δηλώνει εκ νέου η Bank of America/Merrill Lynch (BofA), κάνοντας λόγο για επενδυτικά εμπόδια σε ό,τι αφορά το επιχείρημα τοποθέτησης στις μετοχές του.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα εξαμήνου, υποστηρίζει ότι ενώ οι τράπεζες συνεχίζουν να μειώνουν τα «κόκκινα δάνεια», τα ενυπόθηκα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα παραμένουν επίμονα υψηλά, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές δεν φαίνεται να μειώθηκαν ουσιαστικά και η εξυγίανση (curing) προβληματικών δανείων δεν φαίνεται να αποκτά ουσιαστικό ρυθμό.

Οι πωλήσεις δανείων έρχονται στο προσκήνιο, κάτι που σύμφωνα με την ανάλυση δημιουργεί τον κίνδυνο εξάντλησης των εσόδων. Ετσι ο οίκος διατηρεί την αρνητική του στάση καθώς παράλληλα μιλά για απουσία θετικών καταλυτών.

Η BofA αναπροσαρμόζει τις τιμές-στόχους:

* Στην Πειραιώς μειώνει την τιμή-στόχο στα 2 ευρώ από 3,23 ευρώ προηγουμένως (σημερινή τιμή 1,88 ευρώ) καθώς προβλέπει χαμηλότερη και για περισσότερο χρόνο κερδοφορία. Σημειώνει ότι η τράπεζα προχωρά σε βαθιά αναδιάρθρωση και το κόστος ρίσκου (cost of risk) παραμένει αυξημένο για να διατηρήσει την κάλυψη των κόκκινων δανείων. Αυτός είναι και ο λόγος που διατηρεί τη σύσταση «Underperform».

* Σε μεγάλη μείωση της τιμής-στόχου προχωρά και για την Alpha Bank, προβλέποντας επίσης υψηλότερο κόστος ρίσκου για μακρότερο χρόνο. Η σύσταση είναι «Underperform», με την τιμή-στόχο στο 1,25 ευρώ από 1,6 ευρώ προηγουμένως (σημερινή τιμή 1,24 ευρώ).

* Η σύσταση για την Εθνική Τράπεζα είναι «ουδέτερη», η δε τιμή-στόχος μειώνεται σε 2,89 ευρώ από 3,1 ευρώ προηγουμένως (σημερινή τιμή 1,75 ευρώ).

* «Ουδέτερη» είναι η σύσταση και για τη Eurobank. Η τιμή-στόχος όμως αυξάνει οριακά στο 1,19 ευρώ από 1,17 ευρώ προηγουμένως. Η σημερινή τιμή είναι 0,61 ευρώ, δηλαδή δίνει περιθώριο σχεδόν 100%

Στην ανάλυσή του ο οίκος υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έκανε κάποια πρόοδο σε θέματα που σχετίζονται με κληρονομιές της κρίσης, αλλά προκειμένου να δημιουργηθεί υποστηρικτικό περιβάλλον για τις τράπεζες πρέπει να αντιμετωπιστούν και άλλες ανισορροπίες. Περιλαμβάνουν μεταξύ αυτών το δημοσιονομικό μείγμα και τους υψηλούς φόρους στα ακίνητα. Ενώ έχουν γίνει συζητήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, ο οίκος δεν βλέπει καθοριστικούς θετικούς καταλύτες βραχυπρόθεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v