Goldman Sachs: Περιθώρια ανόδου-ρεκόρ στις ελληνικές τράπεζες

Διατηρεί τις συστάσεις και τις τιμές στόχους για τον εγχώριο κλάδο ο αμερικανικός οίκος παρά τη βουτιά που προηγήθηκε στις τιμές των μετοχών. Που βάζει τον πήχη και γιατί δηλώνει «αισιόδοξη». Πώς κινούνται τώρα οι αποτιμήσεις.

Goldman Sachs: Περιθώρια ανόδου-ρεκόρ στις ελληνικές τράπεζες

Χωρίς αλλαγές συνεχίζει η Goldman Sachs με τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες, στο εβδομαδιαίο της report για τις τράπεζες της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Διατηρεί τη σύσταση αγοράς για την Alpha Bank και τις ουδέτερες συστάσεις για την Τράπεζα Πειραιώς, για την Eurobank και την Εθνική Τράπεζα.

Οι τιμές-στόχοι είναι για την Τράπεζα Πειραιώς €1,7 ή 74% υψηλότερα από την τρέχουσα τιμή, για την Εθνική Τράπεζα €2,5 ή 196% υψηλότερα από την τρέχουσα τιμή, χαμηλότερη η Eurobank €0,8 ή 154% υψηλότερα από την τιμή στο Χ.Α. και τέλος, για την Αlpha Βank €2,1 ή 291% υψηλότερα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής τράπεζας, οι εγχώριες τράπεζες σημειώνουν αποτιμήσεις που είναι αρκετά χαμηλότερες από τον μέσο όρο των τραπεζών της περιοχής. Σε όρους 2020, για την Αlpha Βank εκτιμάει ότι η μετοχή της είναι διαπραγματεύσιμη σε 4,6 φορές τα κέρδη του 2020 και 0,12 φορές την ενσώματη λογιστική αξία.

Για τη Eurobank, υπολογίζει ότι η μετοχή της είναι διαπραγματεύσιμη σε 3,2 φορές τα κέρδη του 2020 και 0,21 φορές την ενσώματη λογιστική αξία. Για την Εθνική Τράπεζα, ότι η μετοχή της είναι διαπραγματεύσιμη σε 3,36 φορές τα κέρδη του 2020 και 0,14 φορές την ενσώματη λογιστική αξία. Τέλος, για την Τράπεζα Πειραιώς, υποστηρίζει ότι η μετοχή της είναι διαπραγματεύσιμη σε 10,2 φορές τα κέρδη του 2020 και 0,08 φορές την ενσώματη λογιστική αξία.

Οι τράπεζες της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι διαπραγματεύσιμες με 7,8 φορές τα κέρδη τους και 1,2 φορές την ενσώματη λογιστική αξία.

Αναφορικά με τις προβλέψεις του 2020, η Goldman Sachs δηλώνει ότι:

• Για την Αlpha Βank, τα καθαρά έσοδα από τόκους θα διαμορφωθούν σε 2,3%, οι προμήθειες σε 0,6% και τα υπόλοιπα έσοδα σε 0,4% με τα συνολικά έσοδα να είναι ως ποσοστό της τάξεως του 3,3%. Σε προβλέψεις το κόστος θα είναι 1,1%. Η τελική αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων εκτιμάται σε 0,3%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs, ο δείκτης βασικών εποπτικών κεφαλαίων υπολογίζεται σε 12,6%.

• Για την Τράπεζα Πειραιώς, τα καθαρά έσοδα από τόκους θα διαμορφωθούν σε 2,4%, οι προμήθειες σε 0,6% και τα υπόλοιπα έσοδα σε 0,2% με τα συνολικά έσοδα να είναι ως ποσοστό της τάξεως του 3,2%. Σε προβλέψεις το κόστος θα είναι 1,1%. Η τελική αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων εκτιμάται σε 0,1%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs, ο δείκτης βασικών εποπτικών κεφαλαίων υπολογίζεται σε 7%.

• Για την Εθνική Τράπεζα, τα καθαρά έσοδα από τόκους θα διαμορφωθούν σε 1,8%, οι προμήθειες σε 0,4% και τα υπόλοιπα έσοδα σε 0,1% με τα συνολικά έσοδα να είναι ως ποσοστό της τάξεως του 2,3%. Σε προβλέψεις το κόστος θα είναι 0,5% και η τελική αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων εκτιμάται σε 0,4%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs, ο δείκτης βασικών εποπτικών κεφαλαίων υπολογίζεται σε 12,7%.

• Για τη Eurobank, τα καθαρά έσοδα από τόκους θα διαμορφωθούν σε 1,9%, οι προμήθειες σε 0,6% και τα υπόλοιπα έσοδα σε 0,2% με τα συνολικά έσοδα να είναι ως ποσοστό της τάξεως του 2,7%. Σε προβλέψεις το κόστος θα είναι 0,6% και η τελική αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων εκτιμάται σε 0,5%, η υψηλότερη μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs, ο δείκτης βασικών εποπτικών κεφαλαίων υπολογίζεται σε 12,4%.

Οπως επισημαίνεται στο πιο πρόσφατο report της Goldman Sachs για την Eurobank με αφορμή τα αποτελέσματα του 2019, αναφορικά με τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, η διοίκηση της τράπεζας δήλωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ποσοτικοποιηθεί η επίδραση του ιού. Ο τομέας του τουρισμού, της ναυτιλίας, της ενέργειας και των καταναλωτών θα είναι πιθανώς ο πιο επιβαρυμένος. Η τράπεζα έχει εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 1,8 δισ. ευρώ σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις αναψυχής (που αντιστοιχούν στο 6% περίπου του χαρτοφυλακίου των εξυπηρετούμενων δανείων) με το 80% σε μεγάλα ξενοδοχεία και 2 δισ. ευρώ σε εταιρείες ναυτιλίας.

Στο report της Goldman Sachs για την Eurobank θεωρούσε ότι πλην του ιού, οι βασικοί κίνδυνοι στην επενδυτική τους άποψη, τις προβλέψεις και τις τιμές-στόχους περιλαμβάνουν:

(1) πιθανές αναβαθμίσεις/υποβαθμίσεις στην αξιολόγηση των κρατικών τίτλων,

(2) η ανακοίνωση πρόσθετων συστημικών λύσεων για τον κλάδο που δεν είναι «αραιωτικές» για τους μετόχους/η μείωση των κινδύνων εκτέλεσης γύρω από το πρόγραμμα «Ηρακλής» (σχέδιο HAPS),

(3) θετικές/αρνητικές κεφαλαιακές εκπλήξεις,

(4) αναβάθμιση/υποβάθμιση της μακροοικονομικής προοπτικής της χώρας και

(5) χαμηλότερη ή περαιτέρω συμπίεση του περιθωρίου κερδοφορίας (έναντι των προσδοκιών), εξαιτίας ασθενέστερου/ισχυρότερου από το αναμενόμενο ανταγωνισμού σε ορισμένα τμήματα της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v