Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Morgan Stanley: Πλήγμα ως 2,3% στο ελληνικό ΑΕΠ από τη μετάλλαξη Δέλτα

Εμπόδια στην ανάκαμψη από την ινδική μετάλλαξη βλέπει ο διεθνής οίκος. Τα τουριστικά έσοδα και ο κίνδυνος επαναφοράς περιοριστικών μέτρων. Το καλό, το κακό και το ενδιάμεσο σενάριο και ο αντίκτυπος σε Ελλάδα και χώρες του Νότου.

Morgan Stanley: Πλήγμα ως 2,3% στο ελληνικό ΑΕΠ από τη μετάλλαξη Δέλτα

H μετάλλαξη Δέλτα του ιού της Covid-19 δημιουργεί εμπόδια στις προοπτικές ανάκαμψης, διευρύνοντας τις αποκλίσεις και θέτοντας εκ νέου επί τάπητος το ζήτημα της επαναφοράς κάποιων περιοριστικών μέτρων με πιθανή νέα παράταση των μέτρων στήριξης, εκτιμά η Morgan Stanley.

Ορισμένες οικονομίες όπως η Ελλάδα έχουν επίσης πολύ μεγαλύτερη εξάρτηση από τους ξένους τουρίστες. Αυτή η εξάρτηση από καλοκαιρινό τουρισμό εξηγεί γιατί η ΕΕ εφαρμόζει το διαβατήριο εμβολιασμού από την 1η Ιουλίου, διευκολύνοντας τα καλοκαιρινά ταξίδια με λιγότερους περιορισμούς για εμβολιασμένους και αποθεραπευμένα άτομα.

H μετάλλαξη διαμορφώνει ένα νέο τοπίο, το οποίο θα μπορούσε να χτυπήσει την εγχώρια ανάπτυξη από 0,9% έως 2,3% φέτος, καθώς πρόκειται για ένα πιο μεταδοτικό στέλεχος συγκριτικά με το Άλφα και αναμένεται να επικρατήσει στην Ευρώπη σε ένα διάστημα μικρότερο των 2-3 μηνών.

Ο φόβος της Morgan Stanley είναι ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα μπορούσε να «χωρίσει» την Ευρώπη σε δύο στρατόπεδα, ως προς το σκέλος των περιοριστικών μέτρων καθώς οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης θα προτιμούσαν να ακολουθήσουν μια πιο προσεκτική προσέγγιση, με περισσότερα μέτρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ εκείνες του Νότου, στις οποίες ο τουρισμός έχει καθοριστική συμβολή στο ΑΕΠ και στην απασχόληση, θα θελήσουν να αποφύγουν το να χαθεί ακόμη ένα καλοκαίρι.

Με αυτή την εικόνα, αλλά έχοντας και την αβεβαιότητα γύρω από την ταχύτητα εξάπλωσης της μετάλλαξης στην Ευρώπη και της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, η Morgan Stanley αναλύει τρία διαφορετικά σενάρια.

Στο πιο αισιόδοξο και βασικό σενάριο, τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στον περιορισμό της μετάδοσης και στη μείωση των σοβαρών λοιμώξεων, με την Ευρώπη να συνεχίζει στο περαιτέρω άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων, δημιουργώντας έτσι έναν περιορισμένο αντίκτυπο στον χρόνο και στην ταχύτητα της οικονομικής ανάκαμψης.

Στο ενδιάμεσο σενάριο, η MS υποθέτει μείωση κατά 30% των ξένων διανυκτερεύσεων σε σύγκριση με το βασικό της σενάριο, με τις εγχώριες διανυκτερεύσεις να είναι 10% χαμηλότερες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, πριν μειωθούν στο μισό τον Σεπτέμβριο. Ο εκτιμώμενος αντίκτυπος στις οικονομίες του Νότου κυμαίνεται από -0,5% του ΑΕΠ στην Ιταλία έως μόλις -1% στην Ισπανία και την Ελλάδα. Αυτό το σενάριο θα ήταν ακόμη ελαφρώς καλύτερο από το περασμένο έτος. Στο ενδιάμεσο σενάριο, τα εμβόλια εμποδίζουν την εξάπλωση του ιού, τα πρόσθετα ισχυρά μέτρα και τους νέους τριγμούς στα συστήματα υγείας, αλλά ταυτόχρονα επιβραδύνεται η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, οδηγώντας πιθανώς σε πρόσθετους περιορισμούς στα διεθνή ταξίδια. Παράλληλα, η ΕΚΤ, υπό αυτό πρίσμα, θα διατηρούσε σε υψηλά επίπεδα τον ρυθμό αγορών τον Σεπτέμβριο, ενώ θα επεκτείνονταν κάποια μέτρα δημοσιονομικής στήριξης.

Στο τρίτο και πιο απαισιόδοξο σενάριο, υποθέτει μείωση κατά 70% των διανυκτερεύσεων στο εξωτερικό, με τις διανυκτερεύσεις στο εσωτερικό κατά 50%, γεγονός που θα αύξανε σημαντικά τον αντίκτυπο σε -1,5% στην Ιταλία και μεταξύ -2,5% και -2,3% στην Ισπανία και την Ελλάδα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η MS εξακολουθεί να αναμένει ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο σε αυτές τις οικονομίες, αλλά με πολύ ασθενέστερο ρυθμό. Το σενάριο αυτό θα ήταν συνεπές με μια σημαντική αύξηση των περιορισμών, τόσο στο εσωτερικό όσο και στα σύνορα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v