Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

JP Morgan: Αυτό είναι το νέο επενδυτικό story για τις ελληνικές τράπεζες

Στελέχη του αμερικανικού οίκου επισκέφτηκαν την Αθήνα, έκαναν συναντήσεις και καταγράφουν τα νέα δεδομένα για τον κλάδο. Τι έχει «τιμολογηθεί» και τι όχι στο ταμπλό του χρηματιστηρίου. Ποια μετοχή είναι το top pick.

JP Morgan: Αυτό είναι το νέο επενδυτικό story για τις ελληνικές τράπεζες

Δύο χρόνια σχεδόν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, στελέχη της JP Morgan βρέθηκαν στην Αθήνα για επαφές με τραπεζίτες και ανθρώπους της αγοράς.

Μεταφέροντας τις εντυπώσεις από τις επαφές, ο αμερικανικός οίκος τονίζει ότι κυριαρχεί αισιοδοξία και το μήνυμα είναι εμπιστοσύνη: η κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις με στόχο την ανάπτυξη, οι τράπεζες είναι πολύ κοντά στην επίτευξη μονοψήφιου δείκτη NPEs και μετά χρόνια πίεσης, η προσοχή του κλάδου στρέφεται στη βιώσιμη ανάπτυξη και την επίτευξη αποδόσεων.

Οι διοικήσεις είναι αισιόδοξες σε ό,τι αφορά τους στόχους για αποδοτικότητα κεφαλαίων (ROTE) 8-10% το 2022-23 και ενώ η JP Morgan καταγράφει κάποια αυξημένη προσοχή σε ό,τι αφορά το μέτωπο των καθαρών εσόδων από τόκους (ΝΙΙ), άλλες κρίσιμες παράμετροι όπως οι προμήθειες και τα κόστη κινούνται καλύτερα απ’ ό,τι οι αρχικές προσδοκίες.

Έχουμε εδώ και καιρό δει τις ελληνικές τράπεζες ως ελκυστική ιστορία επαναξιολόγησης με βάση το ROTE, επισημαίνει στην έκθεσή της. Με τον δείκτη τιμής προς ενσώματη αξία (P/TBV) τώρα κοντά στις 0,5 φορές το 2022, τη γενική αισιοδοξία για τα μακροοικονομικά και την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων να έχουν σε μεγάλο βαθμό τιμολογηθεί, το πρώτο σκέλος του trade έχει αποδώσει. Από εδώ και στο εξής η πιθανή βελτίωση του ROTE στο 8-10% και η αυξημένη εμπιστοσύνη της αγοράς μπορεί να είναι οι παράγοντες που θα οδηγήσουν προς τις 0,7-0,8 φορές τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Οι ευκαιρίες σε διεθνές επίπεδο, η απόρριψη ενεργητικού και οι πληρωμές μερισμάτων προσφέρουν «καθαρό ουρανό» για τις τράπεζες. Η Eurobank παραμένει το top pick για τον οίκο.

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο των NPEs, η JP Morgan σημειώνει ότι η μείωση, μέσω τιτλοποιήσεων, κινείται ταχύτερα απ’ όσο προβλεπόταν και οι κίνδυνοι εκτέλεσης στο μέτωπο αυτό από εδώ και στο εξής περιορίζονται.

Eurobank και Εθνική Τράπεζα αναμένεται να φτάσουν σε μονοψήφιο δείκτη NPEs έως τα τέλη της φετινής χρονιάς, ενώ η Alpha Bank και η Πειραιώς θα ακολουθήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Αυτό είναι σημαντικό σημείο καμπής για τον κλάδο καθώς προηγήθηκαν 10 και πλέον επώδυνα χρόνια. Επισημαίνεται δε ότι τράπεζες και αρχές έχουν το νου τους ώστε να περιορίσουν τον κίνδυνο δημιουργίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων.

Τα σημάδια είναι ενθαρρυντικά: οι servicers που συνάντησαν τα στελέχη του αμερικανικού οίκου τονίζουν ότι οι οργανικές πληρωμές βελτιώνονται, ενώ οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνουν νέο πτωχευτικό δίκαιο μειώνουν σταδιακά το κόστος εισπράξεων.

Αν ληφθούν όλες οι παράμετροι υπόψη, οι τράπεζες είναι αισιόδοξες για ομαλοποίηση του κόστους κινδύνου (CoR) κατά 50-80 μονάδες βάσης.

Όπως σημειώνει η JP Morgan, οι διοικήσεις διατηρούν μεγάλη αισιοδοξία αναφορικά με την επίτευξη ROTE 8-10% το 2022-23. Τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) παραμένουν σημείο πίεσης, αλλά άλλοι παράγοντες όπως οι προμήθειες κινούνται καλύτερα από το βασικό σενάριο, προσφέροντας αντιστάθμιση.

Η πρόβλεψη του οίκου είναι ελαφρά πιο συντηρητική από τις εκτιμήσεις των διοικήσεων καθώς όπως επισημαίνει, δεν βλέπει στήριξη στην απόδοση κεφαλαίων (ROTE) από τα προ προβλέψεων κέρδη την επόμενη τριετία. Ενώ η βελτίωση σε ό,τι αφορά προμήθειες/κόστη είναι εντυπωσιακή, δεν είναι αρκετή για να αντισταθμίσει την πίεση που προκύπτει από τα NII. Ακόμα και έτσι, όμως, με την ευμεγέθη ομαλοποίηση του κόστους κινδύνου, εκτιμά ότι είναι εφικτή μια απόδοση 7-9% το 2022-23.

Οι αποτιμήσεις υπονοούν ότι σε σημαντικό βαθμό η αισιοδοξία έχει ήδη τιμολογηθεί. Εξ αυτού και η βελτίωση του ROTE μπορεί να είναι ο οδηγός. Με μελλοντικό P/TBV στο 0,48, οι ελληνικές τράπεζες τελούν υπό διαπραγμάτευση με discount 40% από ανταγωνιστές με αντίστοιχο ROTE.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές-στόχους:

  • Στην Alpha Βank, η σύσταση είναι overweight με τιμή-στόχο το 1,5 ευρώ.
  • Στη Eurobank, η σύσταση είναι overweight με τιμή-στόχο το 1,2 ευρώ
  • Στην Εθνική, η σύσταση είναι overweight με τιμή-στόχο τα 3,3 ευρώ
  • Στην Πειραιώς, η σύσταση είναι ουδέτερη με τιμή-στόχο το 1,9 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v