Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BofA: Η ύφεση θα «χτυπήσει» τις ΗΠΑ από το τέταρτο τρίμηνο φέτος

Μειώνει σημαντικά τις εκτιμήσεις της για την αμερικανική ανάπτυξη η τράπεζα, μετά και την πληθωριστική έκρηξη. Πώς αναμένεται να αντιδράσει η Federal Reserve.

BofA: Η ύφεση θα «χτυπήσει» τις ΗΠΑ από το τέταρτο τρίμηνο φέτος

Η οικονομική δυναμική εξασθένησε ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, εξηγεί ο νέος επικεφαλής της αμερικανικής οικονομίας στηn BofA Global Research, Michael Gapen.

«Οι προηγούμενες εκτιμήσεις μας για την οικονομία των ΗΠΑ προέβλεπαν μια αναπτυξιακή ύφεση (σ.σ. δηλαδή μια αύξηση της παραγωγής αλλά σε χαμηλότερο επίπεδο από την πραγματική δυναμική της οικονομίας), αλλά μια σειρά από δυνάμεις επιβραδύνουν την οικονομική δυναμική ταχύτερα από ό,τι αναμέναμε προηγουμένως», εξηγεί ο Gapen. Η BofA μειώνει την εκτίμησ;h της για την ανάπτυξη φέτος στο 1,1% και -0,5% το 2023, ενώ και τα δύο τρίμηνα φέτος θα είναι με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης.

Οι βασικοί αντίξοοι παράγοντες περιλαμβάνουν τον πληθωρισμό και τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες. «Πιστεύουμε ότι τουλάχιστον ένα μέρος της μείωσης της δυναμικής των καταναλωτικών δαπανών οφείλεται στοn "φόρο πληθωρισμού"», εξηγεί ο Gapen. Μεγάλο μέρος της πρόσφατης αύξησης του πληθωρισμού προέρχεται από τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αγαθά που αντιμετωπίζουν βραχυπρόθεσμα σχετικά ανελαστική ζήτηση και τα νοικοκυριά ενδέχεται να έχουν λιγότερo διαθέσιμο εισόδημα.

Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν επίσης περιοριστεί, ιδίως στην αγορά ενυπόθηκων δανείων, όπου η διαφορά του επιτοκίου των ενυπόθηκων δανείων 30ετίας από την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς έχει αυξηθεί απότομα. Η μεγάλη άνοδος των τιμών των κατοικιών και τα υψηλότερα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων έχουν επηρεάσει την οικονομική προσιτότητα, επιβραδύνοντας τις πωλήσεις κατοικιών και την έναρξη κατασκευής κατοικιών.

Καμία ανάπαυλα από τις αυξήσεις της Fed φέτος

Η Fed έχει γνωστοποιήσει την επιθυμία της να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των τιμών και την προθυμία της να δεχθεί τουλάχιστον κάποιο πόνο στις αγορές εργασίας κατά τη διαδικασία αυτή. «Αναμένουμε ότι η Fed θα αυξήσει το εύρος-στόχο του επιτοκίου ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 3,25-3,5% έως το τέλος του έτους, συμπεριλαμβανομένης άλλης μιας αύξησης 75 μ.β. στην προσεχή συνεδρίαση της FOMC του Ιουλίου», επισημαίνει ο Gapen.

«Προβλέπουμε μια ήπια ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ φέτος και αναμένουμε ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2022 το πραγματικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 1,4% (yoy), ακολουθούμενο από αύξηση κατά 1% το 2023. Όσον αφορά τις αγορές εργασίας, ο συνδυασμός μιας μέτριας ύφεσης φέτος και μιας ανάπτυξης κάτω από την τάση για μεγάλο μέρος του επόμενου έτους ωθεί το ποσοστό ανεργίας κατά 1 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα, από 3,6% σήμερα σε 4,6%», εξηγεί η BofA.

Mε μια εντονότερη επιβράδυνση και με υψηλότερη ανεργία, η προοπτική είναι ότι ο πληθωρισμός θα συγκρατηθεί κάπως ταχύτερα από ό,τι προηγουμένως. Η τράπεζα αναμένει ότι ο βασικός πληθωρισμός (headline PCE) θα κινηθεί χαμηλότερα στο 4,9% το 2022 (4Q/4Q) και στο 2,5% το 2023. Οι αντίστοιχοι αριθμοί για τον πυρήνα του πληθωρισμού (core PCE) είναι 4,1% και 2,9%, αντίστοιχα. Η πρόβλεψη της BofA τοποθετεί τον πληθωρισμό σε γενικές γραμμές σε παρόμοια επίπεδα, με τον στόχο της Fed για 2% μέχρι το τέλος του 2024.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v