Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Goldman Sachs: Υπερβολικό το ράλι ανακούφισης στις μετοχές

Υπερβολές στην ανοδική κίνηση των αγορών μετοχών και ομολόγων βλέπει ο αμερικανικός οίκος. Οι ειδήσεις που ενθουσίασαν τους επενδυτές, οι κλάδοι που «τρέχουν» και η παγίδα.

Goldman Sachs: Υπερβολικό το ράλι ανακούφισης στις μετοχές

Την περασμένη εβδομάδα, οι ενδείξεις για ένα πιθανό άνοιγμα της Κίνας μέσω μιας εξόδου από την τρέχουσα πολιτική του zero-Covid (πολιτική μηδενικής ανοχής σε κρούσματα Covid) και τη χαμηλότερη των εκτιμήσεων αποτύπωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ την προηγούμενη Πέμπτη, προκάλεσαν απότομη αύξηση του κινδύνου και θετική αντίδραση σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία, εξηγεί η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.

Εντούτοις, η ίδια θεωρεί την αντίδραση των αγορών και ειδικά των μετοχών τεχνολογίας υπερβολή και προτρέπει τους επενδυτές να αναζητήσουν αλλού ευκαιρίες ή και εμμέσως να πάρουν τα κέρδη τους.

«Τόσο ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ (DXY) όσο και τα επιτόκια των ΗΠΑ επαναπροσδιορίστηκαν απότομα την ημέρα της ανακοίνωσης του πληθωρισμού, με τα διετή ομόλογα να σημειώνουν μια από τις μεγαλύτερες ημερήσιες μειώσεις στην ιστορία και αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα ράλι ανακούφισης σε ορισμένα από τα πιο βραχυπρόθεσμα περιουσιακά στοιχεία της αγοράς, τα οποία εμφάνιζαν μεταξύ των χειρότερων επιδόσεων φέτος», εξηγει η τράπεζα.

«Είναι ενδιαφέρον ότι αυτοί οι τομείς της αγοράς όπως ο κλάδος ΙΤ και software έχουν αποσυνδεθεί από την αναταραχή που λαμβάνει χώρα στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, υποδηλώνοντας ότι η αγορά εστιάζει ξεκάθαρα στον πληθωρισμό. Η ανακούφιση στην αγορά μετοχών πιθανότατα αντανακλά τις ελπίδες για μια πραγματική κορύφωση του πληθωρισμού και στη ‘γερακίσια’ διάθεση των κεντρικών τραπεζών», συνεχίζει η GS.

«Τα απότομα ανοδικά ράλι στις πτωτικές αγορές, βέβαια, δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο ως φαινόμενο. Στον δείκτη S&P 500, οι ημερήσιες αποδόσεις άνω του 2% τείνουν να είναι πιο συχνές κατά τη διάρκεια των πτωτικών αγορών. Στην πραγματικότητα, η προσωρινή ανακούφιση των δεικτών συναισθήματος, όπως οι έρευνες, από τα πτωτικά επίπεδα μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες θετικές επιδόσεις στις μετοχές και στις αποδόσεις του μήνα», προβλέπει η τράπεζα.

Οι «γρήγοροι» επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των συστηματικών στρατηγικών και της τεχνικής ανάλυσης, μπορούν επίσης να παρέχουν υποστήριξη σε αυτά τα ράλι, όπως έχουμε δει στο παρελθόν στις πτωτικές αγορές από την αρχή του έτους. Η αύξηση στις θέσεις σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε αμερικανικές μετοχές ανέβηκε από τα χαμηλά επίπεδα, με την καθαρή τοποθέτηση προθεσμιακών συμβολαίων στον δείκτη Nasdaq να έγινε θετική. Ο όγκος των δικαιωμάτων προαίρεσης αυξήθηκε επίσης σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα.

Από την άλλη, ωστόσο, οι καταναλωτές των ΗΠΑ φαίνεται να γίνονται όλο και πιο αρνητικοί για τις οικονομικές προοπτικές. Το καταναλωτικό κλίμα, όπως μετράται από τον δείκτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, μειώθηκε σημαντικά το Νοέμβριο.

Ενώ η αστοχία του πληθωρισμού στηρίζει την κορύφωση των επιτοκίων, η τράπεζα πιστεύει εντέλει ότι το ράλι στα ομόλογα και τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία είναι πιθανότατα υπερβολικό. Στην πραγματικότητα, η επαναφορά του πληθωρισμού θα μπορούσε να υποστηρίξει μια επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων αλλά οι κίνδυνοι παράτασης του κύκλου αυξήσεων παραμένουν.

Επιπλέον, η σημαντική χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών μπορεί να αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να επαναλάβουν τη «γερακίσια» στάση τους, ιδίως αν η ανάπτυξη συνεχίσει να είναι ανθεκτική, καθώς και τα στοιχεία δραστηριότητας δεν έχουν ακόμη δείξει σημάδια ουσιαστικής αδυναμίας.

«Αν και εξακολουθούμε να κλίνουμε προς την επιφυλακτική πλευρά βραχυπρόθεσμα, πιστεύουμε ότι οι επενδυτές μπορεί να είναι σε θέση να βρουν ευκαιρίες στην Κίνα, με τις αγορές να αναμένουν την επαναλειτουργία της, παρά στις μετοχές τεχνολογίας, οι οποίες σύμφωνα με τους στρατηγικούς μας αναλυτές εξακολουθούν να φαίνονται ακριβές, δεδομένου του επιπέδου των επιτοκίων», συμπεραίνει η επενδυτική τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v