Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Capital Economics: Ποιοι είναι οι νέοι κίνδυνοι για τους επενδυτές

Πώς αναμένεται να κινηθούν οι αγορές το επόμενο έτος. Η πιθανότητα ύφεσης, τα ιστορικά δεδομένα και το σήμα από την αντιστραμμένη καμπύλη αποδόσεων στα ομόλογα.

Capital Economics: Ποιοι είναι οι νέοι κίνδυνοι για τους επενδυτές

«Δύο από τα τρία θέματα που αναμένουμε να κυριαρχήσουν στην παγκόσμια μακροοικονομική συζήτηση το 2023 είναι η μείωση του πληθωρισμού και η μελλοντική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, τα οποία έχουν πλέον αποτιμηθεί σε μεγάλο βαθμό στις αγορές των ΗΠΑ. Το ερώτημα είναι αν οι υφέσεις έχουν προεξοφληθεί», εξηγεί το think tank της Capital Economics.

Η άποψη του είναι ότι η ύφεση δεν αντανακλάται επαρκώς και επομένως τα "ριψοκίνδυνα" περιουσιακά στοιχεία θα υποχωρήσουν πριν ανακάμψουν. Αν και πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός είναι έτοιμος να μειωθεί απότομα στις ΗΠΑ το επόμενο έτος, σε αυτό ποντάρουν και οι επενδυτές. Παράλληλα, ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει προς το στόχο πιο αργά στην ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι επενδυτές έχουν αναθεωρήσει τις προσδοκίες τους για τη νομισματική πολιτική των αναπτυγμένων αγορών (DM) στον απόηχο των καλύτερων ειδήσεων για τον πληθωρισμό, παρά τον επίμονα αυστηρό (hawkish) τόνο ορισμένων κεντρικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Fed.

H ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων δεν ‘λέει’ το βαθμό στον οποίο μια ύφεση έχει τιμολογηθεί στη χρηματιστηριακή αγορά, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) δεν έχουν μειωθεί πολύ, ακόμη και σε πραγματικούς όρους. Η ύφεση που προβλέπει στις ΗΠΑ το επόμενο έτος θα είναι ήπια με βάση τα πρότυπα του παρελθόντος, σωρευτική πτώση 0,5% που διαχέεται στο 1ο, 2ο και 3ο τρίμηνο, οπότε δεν θα ήταν έκπληξη αν τα κέρδη ανά μετοχή μειώνονταν πολύ λίγο.

Το σημείο-κλειδί είναι ότι, με βάση τις εννέα υφέσεις στις ΗΠΑ από το 1960, η βουτιά της χρηματιστηριακής αγοράς που έλαβε χώρα γύρω από αυτές συνήθως ολοκληρώθηκε μόνο λίγο πριν από τη λήξη τους. Η αξιοσημείωτη εξαίρεση είναι η πτώση που ολοκληρώθηκε μετά την ολοκλήρωση της ύφεσης του 2001, πιθανώς επειδή η αρχική αποτίμηση της χρηματιστηριακής αγοράς ήταν τόσο υψηλή και δεν είχε πλήρως αποφορτιστεί μέχρι τότε. Όσον αφορά τις υπόλοιπες υφέσεις, ο μέσος χρόνος μεταξύ του κατώτατου σημείου του S&P 500 και του τέλους τους ήταν περίπου τέσσερις μήνες.

Έχοντας αυτό κατά νου, η Capital Economics προβλέπει ότι ο S&P 500 θα σημειώσει νέο χαμηλό στις 3.500 μονάδες την άνοιξη του 2023. Η συνεπαγόμενη πτώση από την κορυφή έως το κατώτατο σημείο κατά 28% θα είναι ελαφρώς μικρότερη από τη μέση πτώση λίγο πάνω από 30% στις bear markets γύρω από τις υφέσεις από το 1960 (αν εξαιρεθεί η πτώση γύρω από την ύφεση του 2001).

Πόσο μπορεί να ανακάμψει ο S&P 500 στη συνέχεια

Σε κάθε περίπτωση από το 1960, η ανάκαμψη του S&P 500 είναι σημαντική με άνοδο και στα εννέα επεισόδια περίπου 38% στους επόμενους δώδεκα μήνες. Κατά συνέπεια, μια άλλη μεγάλη ανάκαμψη του S&P 500 θα μπορούσε να αναμένεται από την άνοιξη του επόμενου έτους. Η αναθεωρημένη πρόβλεψη για το τέλος του 2023 είναι 4.200 μονάδες, που θα αποτελούσε ένα συντηρητικό άλμα 20% από την αναθεωρημένη πρόβλεψη για το χαμηλό του δείκτη. Οι 4.200 μονάδες θα ήταν συνεπείς, για παράδειγμα, με έναν πολλαπλασιαστή κερδών 16,8 φορές.

Αυτό θα εξακολουθούσε, ωστόσο, να αφήνει τον δείκτη αρκετά κάτω από την κορυφή του τέλους του 2021 στις 4.800 μονάδες, η οποία τυχαίνει επίσης να είναι υψηλότερη από την αναθεωρημένη πρόβλεψη για το τέλος του 2024 στις 4.500 μονάδες. Δεν είναι ασυνήθιστο για τον S&P 500 να βρίσκεται ακόμη κάτω από την προηγούμενη κορυφή του δύο χρόνια μετά το κατώτατο σημείο του - αυτό συνέβη, για παράδειγμα, μετά το σκάσιμο της φούσκας dot com.

Άλλες ανεπτυγμένες αγορές μετοχών τείνουν να λαμβάνουν την κατεύθυνσή τους από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, η Capital αναμένει ότι θα συμπεριφερθούν με παρόμοιο τρόπο και θα αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για τις σημαντικότερες από αυτές εν ευθέτω χρόνω. Παρόλο που πιστεύει ότι οι οικονομικές προοπτικές είναι πιο δυσοίωνες για πολλές ανεπτυγμένες άλλες από ό,τι για τις ΗΠΑ, αμφιβάλλει για τον αν αυτό θα μεταφραστεί σε μια περίοδο υποαπόδοσης των μετοχικών αγορών μετά την επόμενη άνοιξη.

Η CE προβλέπει τώρα ότι οι ισοτιμίες EUR/USD και GBP/USD θα φτάσουν στο 0,95 και 1,10, αντίστοιχα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, πριν ανακάμψουν λίγο στο 1,00 και 1,15 έως το τέλος του 2023 και στο 1,10 και 1,25 έως το τέλος του 2024.

Τέλος, ενώ το ρενμίνμπι μπορεί να δεχθεί νέες πιέσεις βραχυπρόθεσμα, προβλέπει ότι θα ενισχυθεί στο 6,8 ανά δολάριο ΗΠΑ έως το τέλος του 2023 από 6,97 σήμερα (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 7,3 για τα μέσα του 2022 και 7,0 για το τέλος του 2023), ενισχυόμενο από μια ευνοϊκή μετατόπιση των διαφορών αποδόσεων έναντι των ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v