Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wood & Company: Tα top picks του 2023 από την Ελλάδα

Αισιόδοξος για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δηλώνει ο οίκος. Ποιες μετοχές «ψηφίζει» και πού βάζει τον πήχη για την τιμή-στόχο.

Wood & Company: Tα top picks του 2023 από την Ελλάδα

Η Wood & Company παραμένει αισιόδοξη για τις ελληνικές μετοχές και αναμένει ότι η υπεραπόδοσή τους θα συνεχιστεί, με αρωγό τον τραπεζικό τομέα και τη σταθερή βελτίωση των κερδών των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων. Οι κορυφαίες επιλογές της το 2023 είναι η Eurobank με τιμή-στόχο 1,50 ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς με τιμή-στόχο 2,50 ευρώ, ο ΟΠΑΠ με τιμή-στόχο τα 16,7 ευρώ και η Mytilineos με τιμή-στόχο τα 26 ευρώ.

«Παραμένουμε αισιόδοξοι και είμαστε θετικοί για όλες τις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο οι επιλογές μας για το 2023 είναι η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς. Η Eurobank τελεί υπό διαπραγμάτευση σε παρόμοιο δείκτη αποτίμησης P/E με την ΕΤΕ, αλλά με υψηλότερο δείκτη απόδοσης ROTE και πιο ελκυστική μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Η Τράπεζα Πειραιώς είναι εξαιρετικά φθηνή, με υπερβολικές εκπτώσεις 50%-60% έναντι των ομοειδών της. Από τις μη τραπεζικές τράπεζες μεγαλύτερης κεφαλαιοποίησης, επαναλαμβάνουμε τον ΟΠΑΠ ως μία από τις κορυφαίες επιλογές μας για το 2023, ως βιώσιμη επένδυση που παράγει εισόδημα για τους επενδυτές. Η Mytilineos, επίσης, λόγω των ισχυρών προοπτικών για τα εμπορεύματα για το 2023, σε συνδυασμό με τις έγκαιρες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και του φυσικού αερίου, οι οποίες θα πρέπει να αποζημιώσουν τον όμιλο σε όρους παραγωγής εσόδων για το έτος», εξηγεί η Wood.

Επίσης θέτει συστάσεις αγοράς και για μετοχές: Fourlis, τιμή-στόχος τα 5,70 ευρώ, ΓΕΚ Τέρνα, τιμή-στόχος τα 12,8 ευρώ και Tιτάν, τιμή-στόχος τα 15 ευρώ. Ειδικά για τη ΓΕΚ Τέρνα, επισημαίνει ότι θα πρέπει να είναι μεταξύ των ονομάτων που θα προσελκύσουν την προσοχή φέτος, δεδομένης της φημολογούμενης πώλησης της Τέρνα Ενεργειακής.

Η επιλογή μετοχών ήταν το «κλειδί» για τη δημιουργία απόδοσης το 2022, καθώς οι πέντε κορυφαίες μετοχές είχαν απόδοση πάνω από 30%. Η Motor Oil, η Terna Ενεργειακή, η Jumbo, η Μυτιληναίος, η Εθνική Τράπεζα ήταν οι νικητές. Από την άλλη πλευρά, ορισμένες από τις μεγαλύτερες κεφαλαιοποιήσεις, όπως η Coca Cola HBC, ο ΟΤΕ και η Alpha Bank έκλεισαν το έτος σε αρνητικό έδαφος.

Για το 2023, μια ισχυρότερη μακροοικονομική προοπτική, μια πιθανή αναβάθμιση σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, η πιθανή επιστροφή των μερισμάτων από τον τραπεζικό τομέα και η συνεχής αναβάθμιση των κερδών των επιχειρήσεων είναι τα βασικά θετικά σημεία. Στον αντίποδα, οι βασικοί αντίξοοι παράγοντες είναι η μεταβλητότητα που θα μπορούσε να δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, η υπερεπάρκεια μετοχών από την έναρξη των εκποιήσεων από το ΤΧΣ για τον τραπεζικό τομέα και οι κίνδυνοι από τα παγκόσμια μακροοικονομικά, τα οποία θα μπορούσαν να επιβαρύνουν αρνητικά τον τουρισμό και τις εξαγωγές.

Η αγορά ξεκίνησε το έτος σε έντονα θετικό έδαφος (δείκτης αναφοράς +3,6% το 2023), με κινητήρια δύναμη τον τραπεζικό τομέα (+10% φέτος). Κάποιοι από τους υστερούντες του 2022 επιστρέφουν, ιδίως η Alpha Βank με +15% και η ΔΕΗ με +9,3%. Ωστόσο, το γενικότερο κλίμα της αγοράς ξεκίνησε σε πιο ανοδικό τέμπο, υποβοηθούμενο από ένα πιο ευνοϊκό παγκόσμιο σκηνικό (EuroStoxx 50 στο +7% φέτος, ευρωπαϊκές τράπεζες στο +8,5%). «Η πρόβλεψή μας για το πραγματικό ΑΕΠ για το 2023 είναι 1%, επιταχυνόμενη σε 2,2% το 2024, σε ένα πλαίσιο συρρίκνωσης 1,3% για την Ευρωζώνη συνολικά. Οι προβλέψεις αυτές είναι υψηλότερες από τις τρέχουσες εκτιμήσεις του consensus του Bloomberg για 0,6% και 1,9%, αντίστοιχα, για το 2023 και το 2024.

Οι εθνικές εκλογές θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεταβλητότητα

«Οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2023, δημοσιεύματα στον Τύπο ωστόσο αναφέρουν ότι είναι πιθανή μια προγενέστερη ημερομηνία, με τον Απρίλιο ως ημερομηνία για τις πρώτες εκλογές και τον Μάιο για τις δεύτερες εκλογές. Για την αγορά, το καλύτερο αποτέλεσμα από τις εκλογές θα ήταν μια σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα συνέχιζε την τρέχουσα δέσμη πολιτικών. Από αυτή την άποψη, μια ακόμη θητεία με απόλυτη πλειοψηφία από τη Νέα Δημοκρατία θα ικανοποιούσε τους επενδυτές, κατά την άποψή μας. Οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα πειστικό προβάδισμα για το σημερινό κυβερνών κόμμα, αλλά ακόμα δεν εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο», εξηγεί η Wood.

Πέραν των εκλογών, οι βασικοί κίνδυνοι είναι οι εξής: 1) το overhang μετοχών στον τραπεζικό τομέα, από την έναρξη των τραπεζικών εκποιήσεων από το ΤΧΣ (αν και αποτελεί θετικό μακροπρόθεσμο παράγοντα, ο οποίος θα μπορούσε να αυξήσει την ελεύθερη διακύμανση) και 2) οι παγκόσμιοι μακροοικονομικοί κίνδυνοι, οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις τουριστικές ροές και τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα αρνητικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v