Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS: 6+1 επενδυτικές προτάσεις για το 2ο εξάμηνο

Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν βρισκόμαστε σε φάση «ηρεμίας πριν από την καταιγίδα» ή «στο τέλος της χειρότερης ύφεσης που δεν υπήρξε ποτέ». Οι επιλογές σε ομόλογα, μετοχές και εμπορεύματα.

UBS: 6+1 επενδυτικές προτάσεις για το 2ο εξάμηνο

«Καθώς πλησιάζουμε στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, οι αγορές τιμολογούν μια ευνοϊκή πορεία προς τα εμπρός», εξηγεί η UBS στη στρατηγική για τις αγορές για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η τεκμαρτή μεταβλητότητα των μετοχών είναι η χαμηλότερη από την έναρξη της πανδημίας και ο S&P 500 έχει αυξηθεί κατά 20% από το χαμηλό του Οκτωβρίου.

Το ερώτημα που προσπαθεί να απαντήσει η ελβετική επενδυτική τράπεζα είναι αν βρισκόμαστε στη φάση της «ηρεμίας πριν από την καταιγίδα» ή «στο τέλος της χειρότερης ύφεσης που δεν υπήρξε ποτέ».

«Από εδώ και πέρα, πιστεύουμε ότι οι επενδυτές βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πράξη εξισορρόπησης. Υπάρχει δρόμος προς τα πάνω για τις μετοχές, αλλά είναι στενός και έρχεται με κινδύνους: Η οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί ούτε να είναι τόσο ισχυρή ώστε να αναγκάσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, ούτε τόσο αδύναμη ώστε να προκαλέσει φόβους για ύφεση», αναφέρει η τράπεζα.

Πώς να κινηθούν οι επενδυτές

Η UBS προτείνει καθαρές λύσεις για το τι πρέπει να κάνουν οι επενδυτές στα χαρτοφυλάκιά τους:

1. Αγοράστε ποιοτικά ομόλογα. Πιο ανθεκτικά από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία έχουν ενισχύσει τις αποδόσεις τις τελευταίες εβδομάδες, παρέχοντας στους επενδυτές μια καλή ευκαιρία να κλειδώσουν τα υψηλά επιτόκια, καθώς η Fed επιδίδεται σε μια πράξη εξισορρόπησης μεταξύ της σταθεροποίησης των τιμών, την πλήρη απασχόληση και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Βλέπει ευκαιρίες σε υψηλής ποιότητας (κρατικά), επενδυτικής βαθμίδας ομόλογα, καθώς και σε επιλεγμένα ανώτερα χρηματοπιστωτικά χρέη. Οι ενεργά διαχειριζόμενες στρατηγικές σταθερού εισοδήματος μπορούν να βοηθήσουν τους επενδυτές να επωφεληθούν από το εύρος των ευκαιριών.

2. Αναζητήστε ποικιλόμορφο και ανθεκτικό εισόδημα. Το να κερδίζετε περισσότερο ανθεκτικό εισόδημα δεν αφορά μόνο τα υψηλής ποιότητας ομόλογα. Μεταξύ των πιο ριψοκίνδυνων τμημάτων του σταθερού εισοδήματος, μας αρέσουν οι αναδυόμενες αγορές. Βλέπει ευκαιρίες σε διαφορετικές στρατηγικές για την εξισορρόπηση της έκθεσης σε σταθερό εισόδημα. Αυτό περιλαμβάνει ποιοτικές μετοχές υψηλής ποιότητας και υψηλής μερισματικής απόδοσης.

3. Αναζητήστε τις μετοχές που υστερούν. Τα κέρδη της αγοράς μετοχών πρόσφατα επικεντρώθηκαν σε λίγους τομείς, και με την αποτίμηση ορισμένων κλάδων σε «τεντωμένα» επίπεδα, αναμένει το χάσμα μεταξύ των ηγετών και των υστερούντων κλάδων να κλείσει. Οι επενδυτές θα πρέπει να προστατεύσουν τις συμμετοχές τους μέσω στρατηγικών διατήρησης κεφαλαίου και να επαναπροσδιορίσουν την ισορροπία στους υστερούντες, όπως οι αναδυόμενες αγορές, οι αμυντικοί τίτλοι και η αξία.

4. Τοποθετηθείτε για ένα ασθενέστερο δολάριο. Αναμένει ότι τα επιτόκια θα διαφέρουν μεταξύ του δολαρίου ΗΠΑ και άλλων νομισμάτων και βλέπει ότι η πτωτική τάση του δολαρίου θα συνεχιστεί τους μήνες μπροστά μας. Ως εκ τούτου, συνιστά στους επενδυτές με ιαπωνικό γεν, το ευρώ, τη βρετανική λίρα ή το ελβετικό φράγκο ως νόμισμα καταγωγής τους, να ενισχύσουν την εγχώρια προκατάληψή τους. Αναμένει επίσης ο χρυσός να φτάσει σε νέα ιστορικά υψηλά.

5. Διαφοροποιηθείτε με εναλλακτικές λύσεις. Συνιστά την εξισορρόπηση στα παραδοσιακά χαρτοφυλάκια με μια κατανομή σε εναλλακτικές λύσεις. Τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου θα πρέπει να επιτρέπουν στους επενδυτές να περιηγηθούν, καθώς και να επωφεληθούν από τις διαταραχές στις αγορές σε μια περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας. Εν τω μεταξύ, πιστεύει ότι οι ιδιωτικές αγορές προσφέρουν μια ποικιλία ευκαιριών για την απόκτηση εισοδήματος και την αύξηση στον πλούτο με την πάροδο του χρόνου, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών (σ.σ. μη εισηγμένων σε χρηματιστήρια) μετοχών, των ιδιωτικών πιστώσεων και των ακινήτων.

6. Επενδύστε σε πραγματικά περιουσιακά στοιχεία. Η Fed θα μπορούσε να είναι πρόθυμη να αφήσει τον πληθωρισμό να παραμείνει μέτρια πάνω από τον στόχο για μια παρατεταμένη περίοδο. Εάν η ευαίσθητη ισορροπία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της σταθερότητας των τιμών ανατραπεί από φόβους ότι η κεντρική τράπεζα διακινδυνεύει στο μέτωπο του πληθωρισμού και οι προσδοκίες ξεφύγουν από τον έλεγχο, οι τοποθετήσεις σε υποδομές, στα εμπορεύματα και σε επιλεγμένα βασικά ακίνητα θα μπορούσαν να βοηθήσουν και να παρέχουν πρόσθετη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου και εισόδημα.

7. Προχωρήστε στη βιωσιμότητα. Πράσινες επενδύσεις, απαλλαγή από τον άνθρακα, το καταναλωτικό αίσθημα και η νομοθεσία θα συνεχίσουν να οδηγούν την υπόθεση της βιώσιμης επένδυσης. Στη UBS αρέσουν τα πράσινα ομόλογα, το ESG και καινοτόμες εταιρείες που μπορούν να κάνουν περισσότερα με λιγότερα, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής και υδάτινης απόδοσης, καθώς και στη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας -όπου πιστεύει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να εξισορροπήσουν την παραδοσιακή με τη «βιώσιμη» έκθεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v