Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Goldman Sachs: Tα 10 βασικά επενδυτικά θέματα του 2024

Τις τάσεις και τις προοπτικές στις αγορές καταγράφει ο επενδυτικός οίκος. Πόσο ελκυστικές είναι οι αποτιμήσεις των μετοχών, πού στρέφονται οι επενδυτές. Τα βασικά ερωτήματα.

Goldman Sachs: Tα 10 βασικά επενδυτικά θέματα του 2024

Με τις μακροοικονομικές προοπτικές για το 2024 να εκτιμώνται βελτιωμένες σε σχέση με το 2023 από τη Goldman Sachs, το βασικό ερώτημα είναι σχετικά με τις προοπτικές για τις παγκόσμιες αγορές. Η επενδυτική τράπεζα θέτει, ως συνήθως, τα 10 βασικά επενδυτικά θέματα που καθοδηγούν πολλές από τις απόψεις της την αγορά.

1. Πάρκινγκ του «αεροπλάνου» (σ.σ. θέτοντας τον πληθωρισμό σε έλεγχο): Ο πληθωρισμός πλησιάζει τον στόχο, δεν υπάρχει επικείμενη ύφεση στις ΗΠΑ, αλλά οι αγορές έχουν ήδη τιμολογηθεί για ήπια προσγείωση.

2. Η μεγάλη απόδραση από μια ισορροπία χαμηλών αποδόσεων: Οι πραγματικές αποδόσεις των βασικών περιουσιακών στοιχείων έχουν επανέλθει, ως επί το πλείστον, στα προ της πανδημίας επίπεδα, οπότε ένα πιο συμβατικό σύνολο ευκαιριών είναι στον ορίζοντα.

3. Χαλάρωση του περιορισμού του πληθωρισμού: Ο περαιτέρω αποπληθωρισμός θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για ένα αδύναμο "Fed put", ιδίως αργότερα το 2024.

4. Αμερικανική υπεραπόδοση στην ανάπτυξη: Το αναπτυξιακό σκηνικό είναι ευνοϊκό στα περισσότερα μέρη, αλλά οι ΗΠΑ φαίνεται να είναι το «πιο σίγουρο πράγμα».

5. Η σκοτεινή πλευρά του «υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα»: Τα υψηλότερα επιτόκια προκαλούν συνεχή πίεση για ορισμένα κράτη και θύλακες του εταιρικού και καταναλωτικού τομέα.

6. Αποτίμηση στα ομόλογα: Οι καλύτερες αποτιμήσεις και η μετατόπιση από τους κινδύνους πληθωρισμού στους κινδύνους ανάπτυξης καθιστούν τα ομόλογα πιο ελκυστικά για τα χαρτοφυλάκια.

7. Μικρότερο μαξιλάρι μεταφοράς: Η μεταφορά είναι λιγότερο ελκυστική από τη συνολική απόδοση, περιορίζοντας την άνοδο ακόμη και σε ευνοϊκές περιπτώσεις. Σημειώνεται ότι το carry (μεταφορά) είναι η διαφορά μεταξύ του εισοδήματος που εισπράττεται από ένα ομόλογο και του κόστους χρηματοδότησης της διακράτησής του. Αυτό το καθαρό εισόδημα παρέχει ένα ορισμένο μαξιλάρι έναντι των ζημιών. 

8. Μετοχές-Εύρεση του σωστού είδους «απόδοσης»: Οι αποτιμήσεις δεν είναι ομοιόμορφα τεντωμένες, δυνητική άνοδος αν τα επιτόκια μειωθούν νωρίτερα.

9. Αναδυόμενες αγορές - Τα όρια της στενής υπεραπόδοσης: Οι επιλεκτικές επιδόσεις φτάνουν στα όριά τους, απαιτείται ελάφρυνση των επιτοκίων στις ΗΠΑ για να ξεκλειδώσουν ευρύτερα κέρδη.

10. Εξισορρόπηση χαρτοφυλακίων: Περισσότερη ισορροπία, καθώς τα στοιχεία ενεργητικού υπεραποδίδουν σε σχέση με τα μετρητά στα διάφορα σενάρια που αναλύει η τράπεζα και κάθε κατηγορία περιουσιακών στοιχείων προστατεύει τους επενδυτές από διαφορετικούς κινδύνους.

Η παγκόσμια οικονομία ξεπέρασε ακόμη και τις αισιόδοξες προσδοκίες το 2023, επισημαίνει η Goldman Sachs και εξηγεί ότι η αύξηση του ΑΕΠ είναι σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει τις προβλέψεις του consensus των αναλυτών και το 2024. Η ίδια περιμένει άλλη μια χρονιά υπεραπόδοσης της ανάπτυξης στις περισσότερες από τις οικονομίες που καλύπτει.

Προβλέπει παγκόσμια ανάπτυξη 2,6% το 2024 σε μέση ετήσια βάση και οι προβλέψεις της είναι ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα ξεπεράσει και πάλι τις ανεπτυγμένες χώρες. Οι προβλέψεις σε επίπεδο χωρών είναι πάνω από το consensus κατά 1,1% στις ΗΠΑ, 0,5% στην Ιαπωνία και 0,2% στην Ευρωζώνη.

Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσον η επιστροφή στο σκηνικό επιτοκίων που επικρατούσε πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση (GFC) αποτελεί ισορροπία. Η απάντηση για τις ΗΠΑ είναι «ναι» αλλά για την Ευρώπη, όπου μπορεί να επανεμφανιστούν εκ νέου φόβοι για τις οικονομίες, η απάντηση μπορεί να είναι «όχι».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v