Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi: Σε νέα υψηλά οι ευρωπαϊκές μετοχές το 2024

Μεγάλη άνοδο του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 το 2024 προβλέπει ο οίκος. «Ταύρος» και για τα εταιρικά κέρδη. Ποιους κλάδους προτείνει στους πελάτες του.

Citi: Σε νέα υψηλά οι ευρωπαϊκές μετοχές το 2024

Η Citi προβλέπει ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 θα αυξηθεί περαιτέρω κατά 10% μέχρι το τέλος του 2024, σε νέα υψηλά, καθώς αναμένει ότι τα ευρωπαϊκά κέρδη ανά μετοχή θα αυξηθούν κατά +3% το 2024, με την πρόβλεψη να είναι χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις της αγοράς (consensus estimates) αλλά πιο αισιόδοξη από την τιμολόγηση της αγοράς για συρρίκνωση των κερδών ανά μετοχή για -5%.

«Η άνοδος αυτή στις ευρωπαϊκές μετοχές και στον δείκτη Stoxx 600 φαίνεται πιθανή, καθώς οι ευρωπαϊκές μετοχές τείνουν να ενισχύονται κατά τη διάρκεια των κύκλων σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών. Συνολικά, η λίστα με τις επιλογές μετοχών μας (Focus List) απέδωσε σε απόλυτα νούμερα απόδοσης +10% τους τελευταίους 12 μήνες έναντι +1% του δείκτη και απόλυτη απόδοση +0,5% κατά την τρίμηνη περίοδο έναντι -3,4% για τον δείκτη Stoxx 600.

Ο δείκτης Focus List αυξήθηκε +29% από την 1η Ιανουαρίου 2021 ή αύξηση περίπου 8,7% σε ετήσια βάση ή +2,5% υψηλότερα επίπεδα απόδοσης από τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600. Η πρόβλεψή μας συνεπάγεται μια μέτρια επαναξιολόγηση του δείκτη Stoxx 600 από 12x τα προθεσμιακά κέρδη σε μακροπρόθεσμη διάμεση τιμή στις 13x, κάτι που φαίνεται εφικτό σε έναν κύκλο μείωσης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας», υπογραμμίζει η Citi στην ετήσια στρατηγική της για τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Tα βασικά θέματα που εξετάζει η Citi για το επόμενο έτος είναι:

1. Η κορύφωση στα επιτόκια, καθώς οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι συνήθως υψηλότερα δώδεκα μήνες μετά την έναρξη των κύκλων χαλάρωσης της ΕΚΤ/Fed, υποβοηθούμενες από τις πολλαπλές επαναξιολογήσεις.

2. Επιβράδυνση των κερδών ανά μετοχή παρά την οικονομική αδυναμία. Οι ευρωπαϊκές μετοχές φαίνεται ότι θα αποφύγουν την ύφεση των EPS. Η πτώση του πληθωρισμού θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στα περιθώρια κέρδους, αν και πολλά εξαρτώνται από τη ζήτηση.

3. Η Κίνα και η δημοσιονομική πολιτική της θα πρέπει να είναι πιο επεκτατική, οδηγώντας την ανάπτυξη με γνώμονα τις επενδύσεις. Η Ευρώπη είναι περισσότερο εκτεθειμένη στην Κίνα από άλλες ομοειδείς χώρες.

4. Οι εταιρικές δράσεις δείχνουν ανθεκτικότητα στα μερίσματα, αλλά μεγαλύτερη αδυναμία στις επαναγορές μετοχών, οι οποίες εκτιμά ότι θα μειωθούν κατά ακόμη ένα 20% περίπου το 2024 στα προ-πανδημικά επίπεδα.

Αναφορικά με τις απόψεις και τις συστάσεις, η Citi επισημαίνει ότι άλλαξε τη στρατηγική του τομέα υπέρ των κυκλικών μετοχών και των μετοχών συνδεδεμένων με την ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο και υποστήριξε ότι η βελτίωση των πιθανοτήτων μιας οικονομικής ήπιας προσγείωσης και η κορύφωση των επιτοκίων θα στήριζε αυτές τις επιλογές.

Η αγορά έχει έκτοτε ανακάμψει, με τους κυκλικούς/αναπτυξιακούς τομείς να υπερτερούν γενικά των αμυντικών επιλογών.

«Στο μέλλον, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η μακροοικονομική ισορροπία κινδύνων γέρνει προς μια πιο ευνοϊκή κατεύθυνση. Αναγνωρίζουμε όμως ότι η μεταβλητότητα της αγοράς μετοχών τείνει να αυξάνεται στους κύκλους περικοπών των κεντρικών τραπεζών και τα μακροοικονομικά δεδομένα θα μπορούσαν ακόμη να εκπλήξουν προς αρνητική κατεύθυνση.

Οι αγαπημένοι μας κυκλικοί τομείς εξακολουθούν να περιλαμβάνουν την πληροφορική και τους βασικούς πόρους και αναβαθμίζουμε τον τομέα της υγείας σε overweight σύσταση, αντικαθιστώντας τους βιομηχανικούς κλάδους, καθώς αναγνωρίζουμε ότι η μεταβλητότητα της αγοράς μετοχών τείνει να αυξάνεται όταν αρχίζει η χαλάρωση των κεντρικών τραπεζών.

Τέλος, υποβαθμίζουμε τον κλάδο των αυτοκινήτων σε υποαπόδοση, όπου η θεμελιώδης δυναμική επιδεινώνεται. Παραμένουμε πιο επιφυλακτικοί στους τομείς των καταναλωτών και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας», καταλήγει η αμερικανική τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v