Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς Securities: Νέες τιμές-στόχοι για Alpha Bank, Εθνική και Eurobank

Γιατί ανεβάζει τον πήχη για τις μετοχές του κλάδου η χρηματιστηριακή. Ποια θεωρεί το καλύτερο value play στον κλάδο, ποια είναι το dividend play και ποια αντιπροσωπεύει το growth play.

Πειραιώς Securities: Νέες τιμές-στόχοι για Alpha Bank, Εθνική και Eurobank

Η Πειραιώς Χρηματιστηριακή αναμένει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα διατηρήσουν τα επίπεδα κερδοφορίας του 2023, ακόμη και κατά τη διάρκεια της περιόδου 2024-2026 που θα λάβει χώρα ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Παρότι βλέπει αρνητικές μεταβολές στα κέρδη ανά μετοχή το 2024 και το 2025 και μικρές θετικές το 2026, ανεβάζει τις τιμές στόχους. Οι τιμές στόχοι είναι για την Alpha Bank τα 2,55 ευρώ, τα 2,60 ευρώ για τη Eurobank και τα 8,80 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα.

Η περίοδος των αποτελεσμάτων θα ξεκινήσει με την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία θα ανακοινώσει αποτελέσματα για το 2023 στις 23 Φεβρουαρίου, ενώ θα ακολουθήσουν η Alpha Bank και η Eurobank στις 7 Μαρτίου (η Εθνική Τράπεζα δεν έχει ανακοινώσει ακόμη το ημερολόγιο). Η χρηματιστηριακή αναμένει ότι οι διοικήσεις των τραπεζών θα παράσχουν ενημέρωση για τις προοπτικές 2024-2025 και θα ανακοινώσουν το προτεινόμενο μέρισμα από τα φετινά κέρδη.

Οι ελληνικές τράπεζες είχαν ένα «θαυμάσιο» 2023 με τη μέση αύξηση των κερδών ανά μετοχή να αναμένεται να έχει ξεπεράσει το 80% σε ετήσια βάση και τη μέση υποκείμενη αποδοτικότητα ROTE να έχει ξεπεράσει το 16%, μετά από αρκετές αναβαθμίσεις των προβλέψεων κατά τη διάρκεια του έτους. Ο κινητήριος μοχλός πίσω από αυτή την επίδοση ήταν η αύξηση του NII κατά περίπου 50% ετησίως κατά μέσο όρο, λόγω των υψηλών beta δανείων της τάξης του 70% έναντι χαμηλών beta καταθέσεων της τάξης του 10%, σε συνδυασμό με ένα μέσο δείκτη δανείων προς καταθέσεις της τάξης του κάτω του70%.

«Έχουμε αυξήσει τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών κατά 13% κατά μέσο όρο, μετά από αναβαθμίσεις των EPS κατά 20% περίπου, αναμένοντας επί του παρόντος μικρότερη μείωση των NII, καθώς φαίνεται ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα είναι πιο σταδιακές. Θέτουμε τιμή-στόχο για τη μετοχή της Alpha Bank στα €2,6 (από €2,15), εφαρμόζοντας πολλαπλασιαστή P/TBVPS 0,9x περίπου στην ενσώματη λογιστική αξία του 2024 (έναντι τρέχοντος πολλαπλασιαστή 0,56x).

Θέτουμε τιμή-στόχο για τη μετοχή της ΕΤΕ στα €8,80 (από €8,0) εφαρμόζοντας πολλαπλασιαστή P/TBVPS περίπου 1,1x στην ενσώματη λογιστική αξία του 2024 (έναντι τρέχοντος πολλαπλασιαστή 0,84x).

Θέτουμε τιμή-στόχο για τη μετοχή της Eurobank στα €2,6 (από €2,20) εφαρμόζοντας πολλαπλασιαστή P/TBVPS περίπου 1,2x στην ενσώματη λογιστική αξία του 2024 (έναντι τρέχοντος πολλαπλασιαστή 0,80x). Η επαναξιολόγηση των τραπεζικών μετοχών θα προκληθεί επίσης από την αναβάθμιση του χρηματιστηρίου σε ανεπτυγμένη αγορά, οδηγώντας σε χαμηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου αγοράς που χρησιμοποιείται στην αποτίμηση, υποστηρίζοντας υψηλότερους πολλαπλασιαστές P/TBVPS».

«Η Alpha Bank είναι το Value Play και διαπραγματεύεται με 0,56x 2024e P/TBVPS έναντι ROTE 11% περίπου, αναμένεται να υπεραποδώσει κατά τη διάρκεια του κύκλου μείωσης των επιτοκίων, βιώνοντας το μικρότερο πλήγμα από τις μειώσεις των επιτοκίων λόγω της δομής του ισολογισμού της. Η ΕΤΕ είναι το δυνητικό Dividend Play του σύμπαντός μας, χάρη στα μεγάλα κεφαλαιακά της αποθέματα, που επιτρέπουν πιο γενναιόδωρες πληρωμές στους μετόχους, πάνω από τις τρέχουσες εκτιμήσεις. Η Eurobank είναι το Growth Play του σύμπαντός μας, παρουσιάζοντας το υψηλότερο βιώσιμο ROTE, χάρη σε ένα καλά δομημένο επιχειρηματικό μοντέλο και τη διεθνή επέκταση», καταλήγει η Πειραιώς Χρηματιστηριακή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v