Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τι δείχνουν θεμελιώδη και τεχνικά σήματα για ΔΕΗ και Aegean

Oι δύο μετοχές έχουν πρωταγωνιστήσει το τελευταίο 12μηνο. Οι αποδόσεις 12μηνου είναι από τις υψηλότερες της υψηλής κεφαλαιοποίησης: 73% για την Aegean Airlines και 56% για τη ΔΕΗ.

Χρηματιστήριο: Τι δείχνουν θεμελιώδη και τεχνικά σήματα για ΔΕΗ και Aegean

Oι μετοχές της Aegean Airlines και της ΔΕΗ πρωταγωνίστησαν σε αποδόσεις τους τελευταίους δώδεκα μήνες: +73% για την Aegean Airlines και +56% για τη μετοχή της ΔΕH.

Για τη μετοχή της ΔΕH, όλες οι τελευταίες αναλύσεις των επενδυτικών οίκων και των εγχώριων τμημάτων ανάλυσης τοποθετούν τον πήχη για τη «δίκαιη» αξία της σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα.

Οι προβλέψεις για τη ΔΕH

Η πιο πρόσφατη είναι αυτή της Euroxx Χρηματιστηριακή με τιμή-στόχο τα 19 ευρώ, η οποία σημαίνει υψηλά περιθώρια ανόδου, άνω του 70%. Η Goldman Sachs, από την πλευρά της, αρχίζει την κάλυψη της μετοχής της ΔΕH με τιμή-στόχο τα 14 ευρώ και με ουδέτερη σύσταση. Παρά την ισχυρή αύξηση των κερδών και τη σχετική αποτίμηση σε μονοψήφιο δείκτη P/E, η ουδέτερη αξιολόγηση προτείνεται για δύο βασικούς λόγους:

  1. Η άνοδος της τιμής-στόχου είναι σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένη με τον μέσο όρο ανόδου για τη συνολική κάλυψη της επενδυτικής τράπεζας.
  2. Οι εκτιμήσεις της είναι περίπου 30% κάτω από τις τιμές της εταιρείας για το 2026 για τα καθαρά κέρδη, κυρίως λόγω της χαμηλότερης τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και των παραδοχών μας για βραδύτερη αύξηση των προσθηκών ΑΠΕ. Το 2027, προβλέπει κέρδη ανά μετοχή 1,51 ευρώ, τοποθετώντας τη μετοχή σε δείκτη αποτίμησης Ρ/Ε στις 8 φορές, δηλαδή μεγάλη έκπτωση σε σχέση με τον κλάδο.

Διάγραμμα ΔΕH

... και η Aegean

Για την Aegean Airlines, η τελευταία έκθεση της Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακής θεωρεί υποτιμημένη τη μετοχή δίνοντας τιμή-στόχο τα 20 ευρώ, αρκετά υψηλότερα. Η Optima Bank θέτει τιμή-στόχο τα 14,7 ευρώ και δίνει σύσταση αγοράς και παράλληλα, περιλαμβάνει τον τίτλο στις κορυφαίες επιλογές της.

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι η εταιρεία απολαμβάνει ένα από τα υψηλότερα περιθώρια EBITDA στην Ευρώπη και είναι σε θέση να επωφεληθεί:

  1. Από την ισχυρή ελληνική τουριστική ζήτηση και την αυξημένη όρεξη για ταξίδια,
  2. από τις συνεχείς επενδύσεις στον στόλο με νέα αεροσκάφη που παρέχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα θέσεων και αποδοτικότητα κόστους και
  3. από τα υγιή οικονομικά μεγέθη και τη δημιουργία υψηλών ταμειακών ροών.

Η Euroxx Χρηματιστηριακή δίνει σύσταση «overweight» και τιμή-στόχο τα 15,4 ευρώ ανά μετοχή. Η μετοχή ήταν μία από αυτές με τις καλύτερες επιδόσεις στην ελληνική αγορά τον περασμένο χρόνο (+114% έναντι +39% για τον δείκτη αναφοράς) και πιστεύει ότι αυτή η υπεραπόδοση θα συνεχιστεί εν μέσω:

  1. Της ισχυρής ζήτησης για τον ελληνικό τουρισμό, προϊόν που θα διατηρήσει σταθερή την επιβατική κίνηση για ένα ακόμη έτος,
  2. ελκυστικών επιπέδων αποτίμησης (ευθυγραμμισμένων με τις παγκόσμιες αεροπορικές εταιρείες σε βάση EV/EBITDA),
  3. επιστροφής σε μερίσματα (περίπου 4% η εκτίμηση για τα κέρδη του 2023) χάρη στον ισχυρό ισολογισμό.

Διάγραμμα Aegean

Η τεχνική ανάλυση

Σε όρους τεχνικής εικόνας, η ΔΕH στο μηνιαίο διάγραμμα είναι σε ανοδικό σχηματισμό, με το εβδομαδιαίο διάγραμμα να έχει επίσης παρόμοιο ανοδικό σχηματισμό. Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα, οι εκθετικοί κινητοί μέσοι όροι των 90 και 200 ημερών (ΕΚΜΟ 90 και 200 ημερών) βρίσκονται σαν «ζώνη» υποστήριξης για τη μετοχή, η οποία φαίνεται να στοχεύει τα 15 ευρώ και έπειτα αρκετά υψηλότερα. Μοναδική «παραφωνία» στο θετικό τέμπο είναι προσέγγιση του ταλαντωτή RSI σε ελαφρώς υπεραγορασμένα επίπεδα και έχει στρέψει την κλίση του σε πτωτική. Η στήριξη σε αυτή την κίνηση είναι τα 9,7 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Aegean Airlines στο μηνιαίο διάγραμμα είναι σε επίσης ανοδικό σχηματισμό, που δείχνει προς τα 13,80 ευρώ. Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα, το επίπεδο των 13,80 ευρώ αποτελεί διπλή κορυφή.

Στο ημερήσιο διάγραμμα, ο EKMO των 90 ημερών είναι η στήριξη της ανοδικής πορείας, ενώ ο ΕΚΜΟ των 200 ημερών παρέχει τη στήριξη στις βαθύτερες διορθώσεις, να έχει επίσης παρόμοια ανοδική μορφή. Η ζώνη στήριξης για τη μετοχή είναι τα 11,20 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v