Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαζική επιστροφή επενδυτών στο ρίσκο, ποια trades επιλέγουν

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2001 το επίπεδο ρίσκου στα χαρτοφυλάκια funds που διαχειρίζονται 434 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την BofA. Τα τέσσερα δημοφιλέστερα στοιχήματα.

Μαζική επιστροφή επενδυτών στο ρίσκο, ποια trades επιλέγουν

Οι διαχειριστές κεφαλαίων επιστρέφουν μαζικά σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου με ρυθμό ρεκόρ, εν μέσω αισιοδοξίας για την οικονομική ανάπτυξη και τα ισχυρά εταιρικά κέρδη, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Bank of America Corp.

Το επίπεδο ρίσκου στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί σε τριμηνιαία βάση από το 2001, όπως δείχνει η έρευνα της τράπεζας. Η δημοσκόπηση καταγράφει επίσης ισχυρές αυξήσεις στις τοποθετήσεις σε μετοχές των ΗΠΑ και της Ευρώπης, καθώς και σε τεχνολογικές μετοχές.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων εμφανίζονται όλο και πιο αισιόδοξοι, καθώς ο δείκτης S&P 500 καταγράφει ιστορικά υψηλά, εν μέσω εμπιστοσύνης ότι οι ΗΠΑ θα καταφέρουν να διαπραγματευτούν εμπορικές συμφωνίες.

Ο στρατηγικός αναλυτής της Bank of America Μάικλ Χάρτνετ δήλωσε ότι δεν αναμένει μεγάλη διόρθωση στις μετοχές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, προσθέτοντας ότι η έκθεση στα μετοχικά προϊόντα δεν είναι ακόμη «υπερβολική» και η μεταβλητότητα στα ομόλογα παραμένει χαμηλή.

Στην έρευνα του Ιουλίου, η κατανομή κεφαλαίων σε μετοχές των ΗΠΑ αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Δεκέμβριο. Οι τεχνολογικές μετοχές σημείωσαν τη μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση από το 2009. Τα επενδυτικά κεφάλαια δήλωσαν πως είναι overweight σε μετοχές της ευρωζώνης στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Η έρευνα της Bank of America έδειξε επίσης ότι η αισιοδοξία για τα εταιρικά κέρδη κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2020. Παράλληλα, το 59% των συμμετεχόντων δήλωσε πως είναι απίθανο να σημειωθεί ύφεση εντός του επόμενου έτους, μια πλήρης αντιστροφή του κλίματος μετά την ανακοίνωση των δασμών από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ την Ημέρα της Απελευθέρωσης τον Απρίλιο.

Άλλα σημαντικά ευρήματα της έρευνας, η οποία διεξήχθη μεταξύ 3 και 10 Ιουλίου και περιλάμβανε 175 συμμετέχοντες με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 434 δισεκατομμυρίων δολαρίων:

  • Οι επενδυτές αναμένουν ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν τελικό δασμό 14% στους εμπορικούς τους εταίρους, από 13% τον Ιούνιο.
  • Ο εμπορικός πόλεμος που θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια ύφεση θεωρείται ο μεγαλύτερος κίνδυνος (“tail risk”), ακολουθούμενος από τον πληθωρισμό που θα εμποδίσει μείωση επιτοκίων από τη Fed.
  • Η υποχώρηση του δολαρίου θεωρείται ο τρίτος μεγαλύτερος κίνδυνος.

Οι επενδύσεις που συγκεντρώνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον (crowded trades):

  • Short στο δολάριο ΗΠΑ (34%)
  • Long στις Magnificent Seven (26%)
  • Long στον χρυσό (25%)
  • Long σε ευρωπαϊκές μετοχές (6%)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο