Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαράγκης: Σύσταση ”διακράτηση” από Merit ΑΧΕΠΕΥ

Σύσταση ”διακράτηση” δίνει η Merit ΑΧΕΠΕΥ για τη μετοχή της Βαράγκης, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της (10/10/2003), όπου μεταξύ άλλων εκτιμάται πως τα μεγέθη της εισηγμένης το 2003 θα κινηθούν ανοδικά, ιδιαίτερα ως αποτέλεσμα της εισόδου της εταιρίας στην επίπλωση και διακόσμηση πλοίων.

Βαράγκης: Σύσταση ”διακράτηση” από Merit ΑΧΕΠΕΥ
Σύσταση ”διακράτηση” δίνει η Merit ΑΧΕΠΕΥ για τη μετοχή της Βαράγκης, όπως αναφέρει σε σχετική ανάλυση με ημερομηνία 10 Οκτωβρίου 2003, η οποία πραγματοποιήθηκε ως αποτέλεσμα συνάντησης της χρηματιστηριακής με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας κ. Δημ. Βαράγκη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Merit, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Βαράγκης στο σύνολο του 2003 αναμένεται να ενισχυθεί κατά 10,5%, διαμορφούμενος στα 8,42 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη προ φόρων του ομίλου να κινούνται ανοδικά κατά 2,9%, στις 520 χιλιάδες ευρώ.

Οι εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής για την αύξηση του κύκλου εργασιών αποδίδονται στην είσοδο του ομίλου στην επίπλωση και στη διακόσμηση πλοίων, η οποία –όπως αναφέρεται– αναμένεται να αντισταθμίσει την επί του παρόντος πτωτική πορεία του εμπορικού τμήματος που αφορά στη διάθεση των σημάτων ”Steelcase”, ”Zannota Spa” και ”∆ιά χειρός Βαράγκη”.

Για το 2004, σύμφωνα με τις προβλέψεις της χρηματιστηριακής, ο κύκλος εργασιών του ομίλου Βαράγκης θα φτάσει στα 9,23 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 9,6%, ενώ τα κέρδη προ φόρων του ομίλου προβλέπεται πως θα αυξηθούν κατά 5,2% και θα φτάσουν στις 550 χιλιάδες ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την παρελθούσα χρήση, κατά την οποία ο κύκλος εργασιών του ομίλου Βαράγκης υποχώρησε κατά 5% (στα 7,62 εκατ. ευρώ), με τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων να καταγράφουν σημαντική πτώση 52,4%, η Merit αναφέρει πως από την πλευρά της τόσο οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες όσο και η μείωση της ζήτησης επαγγελματικών ακινήτων επηρέασαν σημαντικά την πορεία του ομίλου.

Σχετικά με το εξωτερικό η χρηματιστηριακή σημειώνει πως η παρουσία του ομίλου πραγματοποιείται με αργά αλλά σταθερά βήματα, ενώ η χρηματιστηριακή τονίζει πως η τραπεζική δανειακή επιβάρυνση του ομίλου, τόσο η βραχυπρόθεσμη όσο και η μακροπρόθεσμη, είναι μηδενική, στοιχείο που εκτιμάται πως επιδίδει κύρος στη διοίκηση του ομίλου.

Επίσης, η Merit αναφέρει πως η χρηματοοικονομική ρευστότητα, όπως απεικονίζεται από τον δείκτη ξένα προς ίδια κεφάλαια για τη χρήση του 2002, ορίζεται στο 1,37, αποδεικνύοντας την άριστη χρηματοοικονομική διάρθρωση του ομίλου.

Όσον αφορά στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Βαράγκης, η Merit επισυνάπτει την τρέχουσα οικονομική πραγματικότητα, η οποία επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τις εμπορικές δραστηριότητες, ενώ συμπληρώνει πως η μείωση στη ζήτηση των ακινήτων επιδρά καθοριστικά στην πορεία των εταιριών του κλάδου της βιομηχανίας επίπλων.

Τέλος, σχετικά με τη μετοχική σύνθεση της Βαράγκης, όπως αναφέρει η Merit, το 36,81% ανήκει στον κ. Δημήτρη Βαράγκη, το 20,89% στην κ. Ελένη Βαράγκη και το υπόλοιπο 42,30% αποτελεί free float.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v