Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ηλεκτρονικό πορτοφόλι που μοιράζει… λεφτά

Η προσφορά του Stellar και του Blockchain.com και πώς μπορείτε να την εκμεταλλευτείτε. Το σπάσιμο της γραμμής στήριξης για το Bitcoin και η ανοδική πορεία του Raven.

Το ηλεκτρονικό πορτοφόλι που μοιράζει… λεφτά
  • του Βασίλη Παζόπουλου

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ξεκινάμε το καθημερινό μας σχόλιο για την αγορά των κρυπτονομισμάτων με μια απίθανη προσφορά του Stellar και του Blockchain.com. Το άνοιγμα ηλεκτρονικού πορτοφολιού για κρυπτογραφημένα νομίσματα στο Blockchain.com όχι μόνο είναι δωρεάν αλλά σε πληρώνουν και από πάνω 23 δολάρια!

Μην κοιτάτε το ημερολόγιο, δεν είναι Πρωταπριλιά. Δεν αστειευόμαστε. Το μόνο που χρειάζεται από εσάς είναι να δώσετε το e-mail σας και να δείξετε το διαβατήριο ή το δίπλωμα οδήγησης ή κάποιο άλλο παρεμφερές επίσημο έγγραφο που να πιστοποιεί την ταυτότητά σας.

Πώς γίνεται; Πολύ εύκολα. Θα μπείτε εδώ και θα ακολουθήσετε τις πολύ απλές διαδικασίες εγγραφής. Θα πρέπει, ωστόσο, να έχετε κάμερα αν χρησιμοποιήσετε υπολογιστή, προκειμένου να προχωρήσετε στη διαδικασία.

Από τη στιγμή που τελειώσετε, σε μισή ώρα (τόσο έκανε σε μένα), θα βρεθούν στο νέο σας πορτοφόλι 278 Stellar (XLM), τα οποία αξίζουν 23 δολάρια σήμερα. Δεν υπάρχει καμία απολύτως δέσμευση από μέρους σας. Μπορείτε άμεσα να τα εξαργυρώσετε σε ευρώ ή δολάρια. Μπορείτε επίσης να τα μετατρέψετε σε Bitcoin ή Ethereum ή φυσικά να τα κρατήσετε σε XLM.

Το Stellar δεν είναι κάποιο άσημο ψηφιακό νόμισμα. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην όγδοη θέση της λίστας των κρυπτογραφημένων νομισμάτων, με βάση την κεφαλαιοποίησή τους

Το Bitcoin υποχωρεί, ενώ το Raven εντυπωσιάζει

Ας ρίξουμε τώρα μια ματιά για το τι γίνεται με το Bitcoin και την παρέα του. Από ό,τι βλέπουμε στο διάγραμμα, το Σαββατοκύριακο συνέβη αυτό που φοβόμασταν. Έσπασε η γραμμή στήριξης, με αποτέλεσμα η πλάστιγγα να γέρνει προς τη μεριά της υποχώρησης.

Αυτή την ώρα, το Bitcoin (BTC) όντως υποχωρεί 2,8%, το Ethereum (ETH) 5,9% και το XRP (XRP) 3,2%. Το EOS (EOS) έχει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από την εξάδα των δημοφιλέστερων νομισμάτων με 9,1%, ενώ ακολουθεί το Litecoin (LTC) με 5,3% και το Bitcoin Cash (BCH) με 5,9%.

Το κλίμα φαίνεται να χαλάει, παρόλο που το Bitcoin τον Φεβρουάριο βγήκε κερδισμένο κατά 11%. Ήταν ο πρώτος ανοδικός μήνας μετά από 6 συνεχόμενους πτωτικούς. Το στοιχείο αυτό είχε οδηγήσει αρκετούς να πιστεύουν ότι η άνοδος έχει ξεκινήσει. Αξιοσημείωτο πάντως είναι πως το 2019 είναι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, κατά την οποία ο Φεβρουάριος είναι θετικός.

Από τα μικρότερα νομίσματα, υποδειγματική κίνηση είχαμε από το Raven Coin, που σκαρφάλωσε στη θέση Νο 62 από πλευράς κεφαλαιοποίησης. Όπως βλέπουμε στο διάγραμμα, σε ζευγάρι με το Bitcoin, στις 26 Φεβρουαρίου, διέσπασε τη συσσώρευση ενός ολόκληρου μήνα, με σημαντική αύξηση τζίρου.

Από τα πιο ωραία trades που μπορείς να βρεις. Δεν είναι μόνο εξαιρετικά κερδοφόρο, καθώς υπερδιπλασίασε την αξία του σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Ήταν σχετικά απλό στην πρόβλεψη, με μικρό ρίσκο. Αν ακολουθήσεις τη μεθοδολογία του συγκεκριμένου σχηματισμού, η απώλεια είναι μικρή στην περίπτωση που δεν κινηθεί το trade όπως υπολόγιζες αρχικά.

To Bitcoin έσωσε την οικογένειά μου

Ένα άρθρο στους New York Times από τον Βενεζουελάνο οικονομολόγο Carlos Hernandez με τον τίτλο «Το Bitcoin έσωσε την οικογένειά μου», υπογραμμίζει και πάλι τη σημασία του κρυπτογραφημένου νομίσματος ως μέσου ανταλλαγών. Ο Hernandez αναφέρθηκε στη δυσάρεστη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του, εξαιτίας του υπερπληθωρισμού και την προσπάθεια του αδελφού του για να μεταναστεύσει στην Κολομβία:

Το να κρατάς μπολιβάρ, το τοπικό νόμισμα, ισοδυναμεί με οικονομική αυτοκτονία. Ο ρυθμός του ημερήσιου πληθωρισμού είναι 3,5%. Αυτός είναι ο καθημερινός πληθωρισμός. Ο ετήσιος του 2018 ανέρχεται στο 1.700.000%. Δεν έχω τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό και με τους ελέγχους συναλλάγματος δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να χρησιμοποιήσω ένα ξένο νόμισμα όπως τα αμερικανικά δολάρια.

Το να αποκτήσω Bitcoin είναι πιο εύκολο από ό,τι νομίζετε. Πραγματοποιώ καταχωρίσεις στο LocalBitcoins.com, το ανταλλακτήριο που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι Βενεζουελάνοι, αναζητώντας προσφορές για να αγοράσουν τα Bitcoins μου. Μόλις βρεθεί ενδιαφερόμενος και αποδεχτώ την προσφορά, τα Bitcoins αφαιρούνται από το ηλεκτρονικό πορτοφόλι μου και κρατούνται με χρηματική εγγύηση από τον ιστότοπο. Στέλνω τον τραπεζικό λογαριασμό μου στον αγοραστή και περιμένω. Όταν ο αγοραστής στείλει τα μπολιβάρ, απελευθερώνονται τα Bitcoins και μεταφέρονται στο πορτοφόλι του. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 10 λεπτά. (Η Βενεζουέλα κατατάσσεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως σε όγκο δραστηριότητας στο LocalBitcoins.com, μετά τη Ρωσία, σύμφωνα με το Bloomberg).

Δεν μπορώ να αλλάξω μεγάλης αξίας Bitcoin ταυτόχρονα. Η κυβέρνηση ακόμα δεν παρακολουθεί τις συναλλαγές κρυπτογραφημένων νομισμάτων, αλλά μπορεί να εντοπίσει τις συναλλαγές σε μπολιβάρ. Αν υπάρξει συναλλαγή άνω των 50 δολαρίων, ο λογαριασμός παγώνει αυτόματα, μέχρι να μπορέσει ο κάτοχός του να εξηγήσει στην τράπεζα από πού προέρχονται τα χρήματα.

Το Bitcoin βοήθησε τον αδελφό μου Χουάν, 28 ετών, να φύγει από τη Βενεζουέλα το περασμένο καλοκαίρι. Για χρόνια προσπάθησε να εργαστεί ως δικηγόρος, αλλά σε περιόδους υπερπληθωρισμού, όλοι συνεχώς γίνονται φτωχότεροι, συμπεριλαμβανομένων των πελατών του. Ο Χουάν τελικά εγκατέλειψε την εργασία του, καθώς κέρδιζε τόσο λίγα που στην ουσία έβαζε από την τσέπη του προκειμένου να εργαστεί, αν υπολογίσεις το κόστος χαρτικών, τα ταξί κ.λπ.

Στις αρχές του περασμένου έτους άρχισε να κάνει γραφικές τέχνες και μεταφράσεις για ενδιαφερόμενους από εξωτερικό, παραδίδοντας τη δουλειά του ηλεκτρονικά. Το πρόβλημα ήταν πως οι περισσότεροι πελάτες πληρώνανε μέσω PayPal σε συνάλλαγμα, τα οποία δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει. Οι τράπεζες της Βενεζουέλας επιτρέπεται να χρησιμοποιούν μόνο το τοπικό νόμισμα. Έτσι, η λύση που βρήκε ο Χουάν ήταν να τα μετατρέψει σε κρυπτονομίσματα.

Χάρη σε αυτά τα κέρδη, άρχισε να σκέφτεται να φύγει από τη Βενεζουέλα. Ήταν σε θέση να αγοράσει ό,τι χρειαζόταν για το ταξίδι στην Κολομβία: ρούχα, σακίδιο, ένα smartphone. Έβαλε και κάποια χρήματα στην άκρη. Μάλιστα κέρδισε λίγο βάρος, κάτι ασυνήθιστο εδώ σήμερα.

Τα κρυπτονομίσματα τον βοήθησαν να ξεπεράσει τα εμπόδια κατά τη διάρκεια του τετραήμερου ταξιδιού. Το στρατιωτικό προσωπικό της Βενεζουέλας στα σύνορα έχει τη φήμη ότι κατάσχει τα χρήματα των ανθρώπων που θέλουν να φύγουν. Όμως ο Χουάν δεν κρατούσε πάνω του. Δεν χρειαζόταν. Του αρκούσε να απομνημονεύσει μόνο έναν κωδικό πρόσβασης για το ηλεκτρονικό του πορτοφόλι.

Δυστυχώς η ιστορία δεν είχε happy end. Ο Χουάν δεν μπόρεσε να βρει μια αξιοπρεπή δουλειά στην Κολομβία. Μετά από τρεις μήνες έμεινε χωρίς χρήματα και έπρεπε να του στείλει ο αδελφός του Bitcoins, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει.

Η ιστορία αυτή είναι ένα καλό παράδειγμα για να αναγνωρίσουμε τη χρησιμότητα των κρυπτονομισμάτων. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Carlos Hernandez, η δυνατότητα να υπάρχουν νομίσματα που δεν γνωρίζουν σύνορα είναι πραγματικά δώρο Θεού για όσους ζουν σε μια καταρρέουσα οικονομία και μια καταρρέουσα δικτατορία.

Πράγματι, δεν ζουν όλοι οι κάτοικοι του κόσμου σε περιβάλλον σταθερά χαμηλού πληθωρισμού, όπως αυτό των αναπτυγμένων οικονομιών. Δεν έχουν όλοι ευρώ ή δολάρια. Κι όχι μόνο αυτό. Το ότι αυτή την περίοδο δεν υπάρχει υπερπληθωρισμός, δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρξει στο μέλλον, ακόμα και σε αυτές τις χώρες. Το ότι μια οικονομία είναι δυνατή σήμερα, δεν εγγυάται το μέλλον. Μια από τις πιο ακραίες περιόδους υπερπληθωρισμού που έχουν σημειωθεί στην ιστορία ήταν στη Γερμανία!

Κι αν αυτά σας φαίνονται μακρινά, ίσως να σας προβληματίσει πως το «σκληρό» ευρώ, τα τελευταία 15 χρόνια, έχει χάσει το 75% της αξίας του, σε σχέση με τον χρυσό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v