Οι νεότερες εξελίξεις γύρω από το ETF του Bitcoin

Γιατί στον χώρο των κρυπτονομισμάτων οτιδήποτε αναμένεται να γίνει, αργεί περισσότερο από το χρονοδιάγραμμα των προσδοκιών. Τα διλήμματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Οι νεότερες εξελίξεις γύρω από το ETF του Bitcoin
  • του Βασίλη Παζόπουλου

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Είχαμε αναφέρει χθες ότι η ανοδική κίνηση του Bitcoin ήταν εμφανής μεν αλλά εύθραυστη. Πραγματικά, με το που ακούμπησε το πάνω όριο του στενού διαδρόμου όπου κινείται, αμέσως επικράτησαν οι επιφυλακτικοί.

Αυτή την ώρα υποχωρεί κατά 1,2%, στiw 4.039 δολάρια. Σε παρόμοια τροχιά κινούνται και τα υπόλοιπα μεγάλης κεφαλαιοποίησης ψηφιακά νομίσματα, όπως το Ethereum, που χάνει 1,9% και βρίσκεται στα 137,6 δολάρια.

Από τα 100 δημοφιλέστερα ψηφιακά νομίσματα, τη σημαντικότερη ανοδική κίνηση σήμερα τη σημειώνει το Maximine Coin (MXM), με ποσοστό 15%. Η τιμή του έφτασε τo 0,061 δολάριo και βρίσκεται στη χχχη θέση από πλευράς κεφαλαιοποίησης. Στη μεγαλύτερη πτώση συναντάμε το ABBC Coin (ABBC), που υποχωρεί 12%. Είχαμε αναφερθεί σε αυτό πριν λίγο καιρό, με όχι και τόσο… κολακευτικά σχόλια. Όντως, λίγες ημέρες αργότερα άρχισε η υποχώρησή του, η οποία και συνεχίζεται μέχρι τώρα, έχοντας χάσει σχεδόν τα 2/3 της αξίας του.

Το ETF του Bitcoin

Στη νέα του συνέντευξη, στο Fox Business, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) Jay Clayton αναφέρθηκε σε ένα θέμα που έχει απασχολήσει πάρα πολύ το οικοσύστημα των crypto. Την απόφαση για την έγκριση των ETFs (αμοιβαία κεφάλαια που διαπραγματεύονται σαν μετοχή) για το Bitcoin.

Τον Ιανουάριο, το Exchange Board Option Exchange και το SolidX ανανέωσαν την αίτησή τους για ένα ETF και υποστηρίζουν ότι αυτή τη φορά το ETF που προτείνουν επιλύει την κανονιστική ανησυχία των ρυθμιστικών αρχών. Ο Clayton αρνήθηκε να σχολιάσει κάποια συγκεκριμένη αίτηση, αλλά ανάφερε ότι το Bitcoin και τα crypto έχουν πολλές δυνατότητες, αφήνοντας ένα παράθυρο ελπίδας. Μάλλον ήθελε να φανεί διπλωματικός.

Γιατί είναι τόσο κρίσιμο το θέμα των ETFs; Επειδή απαιτεί την αγορά σημαντικών ποσοτήτων από κρυπτονομίσματα ως αντίκρισμα. Άρα η επίδρασή του στη ζήτηση θα είναι ακαριαία. Ίσως ακόμα σημαντικότερο είναι πως θα φέρει σε επαφή πολύ κόσμο που για την ώρα αγνοεί την ύπαρξή τους, είτε δεν τα εμπιστεύεται είτε απαγορεύεται να τοποθετηθεί σε αυτά, όπως τα μεγάλα funds.

Γιατί η SEC διστάζει να δώσει την άδεια; Επειδή φοβούνται πως δεν μπορεί να ελεγχθεί η χειραγώγηση. Όσο και αν θέλουμε να πιστεύουμε το αντίθετο, οι φόβοι είναι βάσιμοι. Υπάρχουν πλατφόρμες, για παράδειγμα στην Ασία, που δεν μπορούν να τις ελέγξουν. Βέβαια εδώ υπάρχει αντίλογος. Και ο χρυσός ή το πετρέλαιο αποτελούν χρηματιστηριακές αξίες που διαπραγματεύονται παγκόσμια. Όπως συμβιβάστηκε η SEC με τις ιδιαιτερότητές τους, θα συμβιβαστεί και με το Bitcoin.

Το μόνο πρόβλημα είναι οι φόβοι για χειραγώγηση; Σαφώς όχι. Τα ζητήματα προς επίλυση είναι πολλά, όπως αυτά των διαφορετικών νόμων, ανάλογα τη χώρα. Το ότι συμμορφώνεται ένα νόμισμα, δηλαδή η εταιρεία που βρίσκεται από πίσω του, στους κανονισμούς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ δεν συνεπάγεται πως δεν θα παρανομεί σε κάποιο άλλο κράτος. Δεν είναι υποθετικό το ζήτημα, είναι πραγματικό.

Οι κινεζικές αρχές για παράδειγμα είναι πιο αυστηρές. Γιατί; Επειδή οι ICOs (δημόσια εγγραφή των κρυπτονομισμάτων) στην Κίνα αποτελούν έναν τρόπο να παραβιάζονται τα capital controls. Ναι, όσο κι αν φαντάζει περίεργο, στον μεγαλύτερο εξαγωγέα του πλανήτη όχι μόνο υπάρχουν capital controls, αλλά υπάρχει και διπλό νόμισμα. Ένα για το εσωτερικό και ένα για τις διεθνείς συναλλαγές. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, η διαφυγή κεφαλαίων είναι κάτι που δεν παίρνουν αψήφιστα.

Είναι οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές έτοιμοι και περιμένουν τη SEC; Όχι αν δεν λυθεί το θέμα της θεματοφυλακής. Για να εμπλακούν στον χώρο, απαιτούν ένα πολύπλοκο επίπεδο εξυπηρέτησης και ασφάλειας, ισοδύναμο με αυτό που απολαμβάνουν στις μετοχές ή στα ομόλογα.

Αν κλέψουν την τράπεζα που έχεις τις καταθέσεις σου ή τη χρηματιστηριακή που βρίσκονται οι μετοχές σου, δεν χάνονται ούτε τα χρήματα ούτε οι μετοχές. Είναι καταγεγραμμένα. Υπάρχει απόδειξη ότι σου τα οφείλει κάποιος. Τα κρυπτονομίσματα είναι «γυμνά» ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Αν σου κλέψουν ή χάσεις τον κωδικό που αντιπροσωπεύει τα κρυπτονομίσματά σου, πάει, την πάτησες. Δεν υπάρχει κάποια κεντρική αρχή που να τα καταγράφει. Το θέμα της ασφάλειας είναι ένα καίριο ζήτημα, ειδικά για τους θεσμικούς. Γιατί αν είσαι ιδιώτης με λίγα Bitcoin ή Ethereum, είναι εύκολο να τα διαχειριστείς. Όταν όμως τα μεγέθη γίνονται μεγάλα, αρχίζουν να αναδύονται πολύπλοκα ζητήματα.

Κάνοντας εδώ μια προσωπική παρέμβαση, μάλλον θα στεναχωρήσω τους φίλους των crypto. Δεν θεωρώ αρνητική εξέλιξη τις μέχρι τώρα απορρίψεις της SEC. Έχοντας εμπειρία στο πώς σκέπτονται οι μεγάλοι θεσμικοί στις ΗΠΑ, πιστεύω πως δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή. Το να κοιτάμε μόνο το βραχυχρόνιο όφελος μπορεί να μας εξυπηρετεί ατομικά, αλλά όχι και τον χώρο. Βεβαίως είναι καλοδεχούμενη η εισροή κεφαλαίων στο σύστημα, αλλά αν γινόταν πρόωρα, δεν θα ήταν στο εύρος που έχουν φανταστεί οι περισσότεροι. Η αβεβαιότητα των άλυτων προβλημάτων, όπως της θεματοφυλακής, θα έκανε επιφυλακτικά τα μεγάλα παιδιά της Wall Street στην τοποθέτηση των χρημάτων τους.

Αποτελεί κανόνα στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Οτιδήποτε αναμένεται να γίνει, αργεί περισσότερο από το χρονοδιάγραμμα των προσδοκιών. Ο ενθουσιασμός των συμμετεχόντων είναι θετικό στοιχείο, αλλά καλώς ή κακώς όλα θέλουν τον χρόνο τους προκειμένου να ωριμάσουν. Ο δρόμος θα είναι μακρύτερος από ό,τι πιστεύουν, χωρίς αυτό να πρόκειται για κάτι αναγκαστικά κακό.

Οι υπερβολικές προσδοκίες ήταν που εκτόξευσαν και αμέσως μετά γκρέμισαν την αγορά. Καλύτερα να καθυστερεί κάτι και να χτίζεται σε σωστές βάσεις, παρά να φτιάχνονται κάστρα στην άμμο. Οι επιχειρηματικές επαναστάσεις δεν γίνονται εν μία νυκτί. Ο χώρος του blockchain απολαμβάνει την τύχη να έχει προσελκύσει δυνατά μυαλά, πολύ ταλέντο, επενδυτές, μια κοινότητα χρηστών που αριθμεί εκατομμύρια, η οποία διαρκώς εξαπλώνεται. Όλοι αυτοί αποτελούν την εγγύηση πως μας περιμένουν ευχάριστες εκπλήξεις στο άμεσο μέλλον. Όχι μια βιαστική απόφαση από τη SEC.

Η αρμόδια επίτροπος για το θέμα Hester Peirce είχε δηλώσει πριν λίγους μήνες πως οι ενδιαφερόμενοι δεν πρέπει να στηρίζονται στην απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. «Μπορεί να περάσουν λίγες ημέρες έως αρκετά χρόνια, μέχρι να ληφθεί απόφαση έγκρισης». Εκείνη την περίοδο υπήρχε μεγάλη αναστάτωση γύρω από το θέμα. Όλοι για αυτό μίλαγαν. Πλέον επικρατεί παγερή αδιαφορία. Τον Σεπτέμβριο η SEC είχε λάβει περισσότερες από 1.400 επιστολές, από τις οποίες το 99% ήταν θετικές. Στην τελευταία πρόσκλησή της, οι επιστολές περιορίστηκαν στις… 7. Από τις οποίες μάλιστα, οι 6 περιείχαν αρνητικά σχόλια!

Η εξέλιξη του blockchain είναι μη αναστρέψιμη διαδικασία, έστω και αν τελικά προέλθει από δαιδαλώδη διαδρομή. Τα καλά είναι μπροστά μας. Χρήματα θα εισρεύσουν από τους θεσμικούς της Wall Street, όχι το ανάποδο. Το όφελος όμως δεν θα είναι μόνο από τα κεφάλαια. Είναι πως θα εμπλακούν άνθρωποι διαφορετικής ταυτότητας και νοοτροπίας, που θα δώσουν νέα δυναμική στον κλάδο. Δεν θα συμβεί αυθημερόν, αλλά θα έχει μπει το νερό στο αυλάκι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v