Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το «ψάξιμο» του Βερολίνου με το blockchain

Ποια ψηφιακά νομίσματα δίνουν σήμερα τον τόνο στην αγορά. Η εταιρεία που ισχυρίζεται ότι θα μπορούμε να πληρώσουμε δείχνοντας απλά το… πρόσωπό μας και οι παγίδες. Νέοι δείκτες του Nasdaq για τα κρυπτονομίσματα.

Το «ψάξιμο» του Βερολίνου με το blockchain

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Στην αγορά των κρυπτογραφημένων ψηφιακών νομισμάτων, είχαμε άλλη μία ημέρα με ελάχιστες διακυμάνσεις. Το Bitcoin σταθερά στις 3.860 δολάρια, το Ethereum με υποχώρηση 0,9% στα 137, το XRP ανεβαίνει 1,8% και τελεί υπό διαπραγμάτευση αυτή την ώρα στο 0,32 δολάριο. Μόνο το Binance Coin, το οποίο έχει σκαρφαλώσει στη θέση Νο 10 από πλευράς κεφαλαιοποίησης, έχει αξιοσημείωτη μεταβολή, ανεβαίνοντας 6,5% το τελευταίο 24ωρο.

Η ηρεμία πριν την καταιγίδα

Όπως βλέπουμε στο διάγραμμα, τίποτα δεν έχει αλλάξει τις τελευταίες ημέρες. Το Bitcoin δοκιμάζει την υπομονή μας, καθώς κινείται σαν σαλιγκάρι που σέρνεται στην κόψη του ξυραφιού. Η συσσώρευση είναι φανερή και πανομοιότυπη σε οποιοδήποτε διάγραμμα κι αν δούμε. Και στο ωριαίο, και στο ημερήσιο, και στο εβδομαδιαίο.

Ποιος θα είναι ο καταλύτης που θα οδηγήσει στο ξέσπασμα, είναι άγνωστο. Μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε, που στην πραγματικότητα είναι μάλλον ανούσιες. Το κυριότερο βέβαια είναι πως δεν γνωρίζουμε προς τα πού θα κατευθυνθεί. Ναι μεν το προβάδισμα των πιθανοτήτων βρίσκεται στην πτωτική κατεύθυνση, αλλά αυτό δεν βοηθάει και πολλά. Όπως και να έχει όμως, κάτι θα γίνει -και θα γίνει σύντομα.

Πληρώστε με το πρόσωπό σας

Μπορεί στα μεγάλα νομίσματα να μην έχουμε συγκινήσεις, αλλά όσοι ασχολούνται με τα μικρομεσαία, δεν έμειναν παραπονεμένοι. Το ABBC Coin (ABBC) ανεβαίνει 74% το τελευταίο 24ωρο. Ξεκίνησε την εβδομάδα από το 0,10 δολάριο και έφτασε να έχει 0,40.

Τι καταπληκτικό έχει το ABBC; Ισχυρίζεται πως έχει αναπτύξει μια τεχνολογία αναγνωρίσεως προσώπου βασισμένη σε blockchain. Η εμπορική χρησιμότητα της ιδέας είναι ότι οι χρήστες smartphone θα είναι σε θέση να πληρώνουν αμέσως μόλις δείξουν το πρόσωπό τους στην κάμερα ενός πωλητή.

Ενδιαφέρον ακούγεται! Σαν από ταινία επιστημονικής φαντασίας! Να σπεύσουμε να επενδύσουμε και εμείς, προκειμένου να μη χάσουμε την ευκαιρία;

Πράγματι, ακούγεται ενδιαφέρον. Ας το ψάξουμε λίγο παραπάνω όμως, επειδή συχνά εμφανίζονται διάττοντες αστέρες στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, με εντυπωσιακές ιδέες. Όμως επίσης συχνά έχουν την κατάληξη πυροτεχνήματος. Προσελκύουν την προσοχή και μετά εξαφανίζονται. Και εδώ έχουμε αρκετές αρνητικές ενδείξεις.

Καταρχήν, ξεκίνησαν το 2018 με… ζαβολιά. Παρόλο που δεν έχουν καμία σχέση με την Alibaba, τον γνωστό κινεζικό γίγαντα, χρησιμοποίησαν τα σήματά της, παραπλανώντας τον κόσμο. Περνούσαν την εντύπωση πως ήταν μέλη του ομίλου. Το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν τους απαγόρευσε να αναφέρονται ως «Alibaba Coin», αλλά δήλωσε αναρμόδιο ως προς την απαγόρευση της χρήσης αυτών των πρακτικών εκτός ΗΠΑ.

Το καλό με το Internet είναι πως δύσκολα μένει κάτι κρυφό. Δεν είναι μόνο το Facebook όπου οικειοθελώς αναφέρεις πού πας, με ποιους κάνεις παρέα, τι αντιλήψεις έχεις, είναι και το LinkedIn. Εκεί βλέπουμε πως ο Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας (CTO), που είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη όλων των τεχνικών της εταιρείας, φαίνεται να ψάχνει για άλλη δουλειά: «Αναζητώ έναν ρόλο που αξιοποιεί τις υπάρχουσες δυνατότητές μου και βοηθά να επεκτείνω τις δεξιότητές μου». Τουλάχιστον ύποπτο, αν όχι κωμικό.

Μπορεί βέβαια όντως οι άνθρωποι να έχουν βρει μια τόσο επαναστατική εφαρμογή αναγνώρισης προσώπου. Να ζήσουν σκηνές που εμείς οι κοινοί θνητοί έχουμε δει μόνο στις ταινίες. Να σκοτώνονται όλες οι μυστικές υπηρεσίες του κόσμου για να πλειοδοτήσουν, προκειμένου να αποκτήσουν εκείνοι το συγκριτικό πλεονέκτημα. Τίποτα δεν αποκλείεται.

Άλλες ειδήσεις

* Το χρηματιστήριο του Nasdaq ξεκίνησε να δείχνει νέους δείκτες, βασισμένους στα πιο δημοφιλή κρυπτονομίσματα. Τον Bitcoin Liquid Index (BLX) και τον Ethereum Liquid Index (ELX). Η δημιουργία του έγινε από την εταιρεία Brave New Coin της Νέας Ζηλανδίας και θα περιλαμβάνει ιστορικά δεδομένα από το 2010 και το 2014 αντίστοιχα. Στα σχέδιά τους είναι επίσης να υπάρξει σύντομα ξεχωριστός δείκτης και για την τιμή του Ripple (XRP).

Η εξέλιξη είναι σημαντική, γιατί θα μετριάσει τις επιφυλάξεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) σχετικά με τη χειραγώγηση της αγοράς, καθώς πλέον θα υπάρχει επίσημη ενιαία τιμή στα Bitcoin και Ethereum. Μέχρι τώρα το κάθε ανταλλακτήριο έχει τη δικιά του τιμή για τα νομίσματα, βασισμένα στην προσφορά και ζήτηση στη δικιά τους πλατφόρμα συναλλαγών.

Οι δείκτες, όπως ανέφεραν οι άνθρωποι του Nasdaq, θα λαμβάνουν υπόψη τους τις τιμές στα κυριότερα ανταλλακτήρια. Επίσης ανέφεραν ότι θα υπάρξουν ανεξάρτητοι ελεγκτές που έχουν ελέγξει τους δείκτες στα πρότυπα της Διεθνούς Οργάνωσης Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς (IOSCO). Σύμφωνα με το Bloomberg, το χρηματιστήριο του Nasdaq σχεδιάζει να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση δικών τους futures πάνω στο Bitcoin, το δεύτερο τρίμηνο του 2019.

* Η γερμανική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει διαβούλευση με διάφορους φορείς του blockchain, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να συνεισφέρει αποτελεσματικότερα στην οικονομία της χώρας, ανέφερε το Reuters. Δεν ήταν ακόμα σαφές εάν η διαβούλευση θα οδηγήσει σε νέα νομοθεσία, αλλά το αξιοσημείωτο είναι αλλού. Στο ότι εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον να συμμετάσχουν με υποβολή ιδεών πολλοί κλάδοι, συμπεριλαμβανομένων του αυτοκινήτου, των φαρμάκων, της ενέργειας και της δημόσιας διοίκησης. Στη Γερμανία υπάρχουν καταγεγραμμένες 170 startups που βασίζονται πάνω στο blockchain, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

*Το Facebook ετοιμάζεται να ξεκινήσει ένα stable coin, δηλαδή ένα κρυπτογραφημένο νόμισμα σε σταθερή ισοτιμία με το δολάριο, όπως αναφέρουν οι The New York Times. Το νέο νόμισμα θα ενσωματωθεί στην πλατφόρμα μηνυμάτων WhatsApp του Facebook, επιτρέποντας στους χρήστες της WhatsApp να στέλνουν ηλεκτρονικά μετρητά στους φίλους και στην οικογένειά τους, ακόμα και αν βρίσκονται σε άλλο κράτος.

Δεν είναι η πρώτη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που ακολουθεί αυτόν τον δρόμο. Ανάλογες κινήσεις έχουν γίνει από το νοτιοκορεάτικο Kakao, το ρώσικο Telegram στη Ρωσία, το καναδέζικο Kik, όπως και το Line στην Ιαπωνία. Ωστόσο υπάρχει μια σοβαρή διαφορά τάξης μεγέθους. Το Facebook, που περιλαμβάνει το WhatsApp και το Instagram. Πάνω από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτές τις υπηρεσίες, τουλάχιστον μια φορά τον μήνα.

Το ρεπορτάζ δεν αναφέρει τι θα γίνει με τους κυβερνητικούς περιορισμούς όσο αφορά την εξαγωγή συναλλάγματος που ισχύει σε πολλές χώρες. Θα συμμορφωθεί το Facebook με αυτούς ή θα αναγκαστούν οι κυβερνήσεις να το περιορίσουν; Όπως και να έχει, πρόκειται για μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εξέλιξη, με σημαντικές επιπτώσεις σε πολλά επίπεδα, την οποία βέβαια θα παρακολουθήσουμε από κοντά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v