Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί βρήκε τοίχο το Bitcoin στη ζώνη των 5.000 δολαρίων

Η αντίδραση της προηγούμενης εβδομάδας και τι αποκαλύπτει η συσχέτιση με τη συνολική κεφαλαιοποίηση. Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες στα ωράρια διαπραγμάτευσης των κρυπτονομισμάτων.

Γιατί βρήκε τοίχο το Bitcoin στη ζώνη των 5.000 δολαρίων
  • του Βασίλη Παζόπουλου

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Μια κοινή απορία όσων μελετάνε και προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν την πορεία των χρηματιστηριακών τιμών από τα διαγράμματα, ήταν γιατί σταμάτησε το ράλι του Bitcoin της προηγούμενης εβδομάδας λίγο πάνω από τις 5.000 δολάρια. Δεν φαινόταν να υπάρχει κάποιο εμπόδιο. Και όμως, η απάντηση ήταν εύκολη. Αρκεί να βλέπαμε διαφορετικό διάγραμμα, αυτό της συνολικής κεφαλαιοποίησης των κρυπτονομισμάτων.

Όπως παρατηρούμε, η ανοδική κίνηση πραγματοποιήθηκε με το που διασπάστηκε η τριγωνική συσσώρευση (μοβ γραμμές) ταυτόχρονα με την πράσινη γραμμή τάσης, που διήρκησε σχεδόν ένα χρόνο. Η κίτρινη γραμμή αποτέλεσε το αναμενόμενο επίπεδο αντίστασης. Όπως συχνά έχουμε αναφέρει, είναι εντυπωσιακό το πόσο πιστά ακολουθεί η αγορά των κρυπτονομισμάτων τις θεωρίες των εγχειριδίων της τεχνικής ανάλυσης.

Η σημασία του ωραρίου

Τα κρυπτονομίσματα είναι μια πρόσφατα δημιουργημένη αγορά. Ήταν επόμενο να συμβαδίσει με τους ρυθμούς και τις προκλήσεις της σύγχρονης ψηφιακής κοινωνίας. Γι' αυτό οι συναλλαγές δεν διακόπτονται ποτέ. Όταν λέμε ποτέ, εννοούμε ποτέ. Είναι ανοικτά όλο το 24ωρο, όλα τα Σαββατοκύριακα, όλες τις αργίες, σε όλο τον κόσμο.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι πως ο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών πραγματοποιείται από traders που κατοικούν στην Ασία. Εκεί διακινούνται τα περισσότερα κρυπτονομίσματα, τουλάχιστον για την ώρα. Αυτό σημαίνει πως η προσοχή μας όσον αφορά τις ειδήσεις και τις εξελίξεις πρέπει να είναι στραμμένη και εκεί, εκτός από τη Δύση, όπου παραδοσιακά κοιτάζαμε. Αυτό μας φέρνει στο προφανές εμπόδιο της γλώσσας. Ό,τι διαβάζουμε δεν είναι κατευθείαν από την πηγή, αλλά μεταφρασμένο. Οπότε πάντα κρατάμε μια επιφύλαξη, μήπως αυτός που μεταδίδει την είδηση έχει… χαθεί στη μετάφραση.

Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί καθοριστικό πρόβλημα. Το βασικό μειονέκτημα για τους traders της Δύσης εστιάζεται περισσότερο στο θέμα του ωραρίου. Στην τελευταία μεγάλη κίνηση, το Bitcoin και η παρέα του άρχισαν την ξέφρενη πορεία τους στις 6 το πρωί. Τι σημαίνει αυτό; Ότι σίγουρα πιάσανε στον ύπνο τους Αμερικανούς. Κυριολεκτικά, όχι μόνο μεταφορικά. Με τις πιτζάμες πιάσανε επίσης και τη συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων. Τουλάχιστον όσους έχουν το συνήθειο να παραμένουν στη θαλπωρή των παπλωμάτων τα ξημερώματα.

Εκείνοι που είχαν προνοήσει να αγοράσουν τις τελευταίες εβδομάδες, το ξύπνημα της προηγούμενης Τρίτης τούς επιφύλασσε μια ευχάριστη έκπληξη. Όσο κοιμόντουσαν, η τύχη τους δούλευε. Όσοι όμως περιμένανε να διασπαστεί η αντίσταση για να αγοράσουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, δεν πρόλαβαν να επιβιβαστούν στο τρένο που αναχώρησε χωρίς αυτούς.

Προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουν την τελευταία μεγάλη κίνηση, πολλοί στάθηκαν στο θέμα του όγκου συναλλαγών. Πράγματι, ο όγκος όχι μόνο ήταν αυξημένος αλλά πλησίασε κοντά στο επίπεδο της κορυφής του 2017 και που θεωρήθηκε επιβεβαιωτικό της νέας τάσης. Έτσι μας λένε και τα βιβλία τεχνικής ανάλυσης. Ότι αν μια κίνηση συνοδεύεται από αυξημένο όγκο, είναι αλάνθαστο σημάδι.

Από τη στιγμή που και εμείς γράψαμε ότι η τεχνική ανάλυση δουλεύει υποδειγματικά στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, σαν να είναι βγαλμένη από τα βιβλία, δεν θα έπρεπε να έχουμε λόγο να το αμφισβητήσουμε. Είναι όμως έτσι; Το θέμα της αξιοπιστίας του όγκου συναλλαγών είναι πονεμένη ιστορία.

Έχει αποδειχθεί πως κάποια ανταλλακτήρια διογκώνουν τις συναλλαγές που γίνονται σε αυτά, ώστε να δείχνουν πως έχουν πολλούς πελάτες και να ανεβαίνουν στην αξιολόγηση. Έτσι γίνονται ελκυστικά στους traders αλλά και στα ψηφιακά νομίσματα που πληρώνουν για τη συμμετοχή τους. Κάποια άλλα το έχουν ρίξει στην μπουγάδα. Και δεν εννοούμε ρούχων, βέβαια!

Η παρουσίαση της Bitwise

Η Bitwise Asset Management, μια εταιρεία που επιθυμεί να δημιουργήσει το Bitwise Bitcoin ETF Trust, θέλοντας να λάβει έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), υπόβαλε μια παρουσίαση 227 σελίδων, ισχυριζόμενη, μεταξύ άλλων, ότι το 95% όλων των αναφερθέντων όγκων συναλλαγών στα κρυπτονομίσματα είναι πλασματικός.

Η Bitwise πιστεύει ότι πολλά ανταλλακτήρια παραποιούν τους όγκους τους. Το θέμα του φουσκωμένου όγκου ήταν ένα κοινό μυστικό που υποπτεύονταν όλοι. Πρώτη φορά όμως γίνεται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την απόδειξη και την ποσοτικοποίησή του.

Η CoinMarketCap, μια από τις πιο σημαντικές πηγές πληροφοριών του χώρου (είναι ανάμεσα στα 500 sites παγκοσμίως με τη μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα), αναφέρει πως ο μέσος ημερήσιος όγκος στο Bitcoin είναι 6-10 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Bitwise, ακολουθώντας τη δική της μεθοδολογία, υποστηρίζει ότι ο πραγματικός μέσος ημερήσιος όγκος είναι μόνο 273 εκατομμύρια δολάρια. Δεν είναι παράξενο, ότι αμέσως μετά άρχισαν οι κριτικές. Θεώρησαν πως δεν πρέπει να υπολογίζουν τα δεδομένα από ανταλλακτήρια τα οποία κάνουν μπαμ από μακριά για ξέπλυμα χρήματος και παραποίηση στοιχείων. Το CoinMarketCap αναγνώρισε το πρόβλημα και ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μια διαδικασία βελτίωσης προς τη διαφάνεια. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς τη διαφάνεια του χώρου.

Η επιβεβαίωση δεν άργησε να έρθει, στην πράξη πλέον. Όλα δείχνουν πως η μεγάλη άνοδος της Τρίτης πυροδοτήθηκε από συντονισμένες εντολές αγοράς 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Αν ο όγκος ήταν 15 δισ. όπως αναγράφεται στο CoinMarketCap, είναι σίγουρο ότι δεν θα επηρέαζε τόσο αποφασιστικά την αγορά.

Ένα πολύ ενδιαφέρον συμπέρασμα της έρευνας είναι πως η αγορά των παραγώγων είναι πολύ σημαντικότερη από ό,τι πιστεύαμε, σε σχέση με την αγορά spot. Και αυτό γιατί ο μέσος ημερήσιος όγκος συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) ανέρχεται συνολικά σε περίπου 85 εκατομμύρια δολάρια.

Το θέμα του φουσκώματος του όγκου συναλλαγών δεν ήταν το πιο σημαντικό εύρημα της έρευνας. Όπως αναδεικνύεται -με βάση τη μεθοδολογία της Bitwise-, ειδικά στο Bitcoin θα πρέπει να αποκλειστεί η περίπτωση χειραγώγησης της τιμής του.

Συμπερασματικά, η έκθεση αναφέρει πως τα ευρήματά της αποδεικνύουν ότι το Bitwise Bitcoin ETF Trust ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις που θέτει η SEC. Άρα; Πλησιάσαμε ένα βήμα προς την έγκριση του περιβόητου ETF κρυπτονομισμάτων; Η απάντηση είναι πως ναι. Όλα είναι ανοικτά. Για όποιον επιθυμεί να διαβάσει ολόκληρη την έκθεση, είναι εδώ (δείτε τη στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό).

Αυτή την ώρα έχουμε τα δύο μεγαλύτερα ψηφιακά νομίσματα να κινούνται σε θετικό έδαφος, ενώ τα υπόλοιπα που συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα βρίσκονται στο κόκκινο. Το μεγαλύτερο ποσοστό παρατηρούμε στο Ethereum, το οποίο έφτασε τα 177,3 δολάρια, με 5,55% άνοδο. Από την πρώτη εκατοντάδα ξεχωρίζει το VestChain (VEST), με άνοδο 38%. Μέσα σε ένα μήνα, το VEST σχεδόν δεκαπλασίασε την κεφαλαιοποίησή του!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v