Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού οφείλεται η μεγάλη άνοδος του Litecoin

Πώς λειτουργούν τα futures του Bitcoin και ποιο το αντίκτυπο που έχουν στην αγορά. Γιατί το Litecoin πρωταγωνίστησε τους τελευταίους μήνες στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, σημειώνοντας μεγαλύτερη άνοδο από τον μέσο όρο της αγοράς.

Πού οφείλεται η μεγάλη άνοδος του Litecoin
  • του Βασίλη Παζόπουλου

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Μια από τις βασικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κρυπτονομίσματα είναι η διαδεδομένη αντίληψη πως πρόκειται για χώρο αναρχικών και παρανόμων. Όποιος έχει ασχοληθεί σοβαρά βέβαια, ξέρει πάνω-κάτω πόσο υπερβολική είναι η φήμη. Ωστόσο υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που την πιστεύουν ακόμα.

Ένας σημαντικός παράγοντας που βοηθάει στη νομιμοποίηση του χώρου είναι τα futures του Bitcoin, επειδή διαπραγματεύονται σε αναγνωρισμένα χρηματιστήρια. Ποιοι συμμετέχουν εκεί; Τα «μεγάλα παιδιά» της Wall Street. Θεσμικοί επενδυτές, hedge funds και γενικά «γερά πορτοφόλια». Οι ιδιώτες μεμονωμένοι μικροεπενδυτές είναι ελάχιστοι.

Για αυτό αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία η χθεσινή ανακοίνωση του Chicago Mercantile Exchange (CME), ότι στις 4 Απριλίου, δύο ημέρες μετά την απότομη άνοδο του Bitcoin πάνω από τις 5.000 δολάρια, καταγράφηκε ρεκόρ στον όγκο των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του Bitcoin. Η CME μέσω του twitter ανάφερε πως οι συναλλαγές ισοδυναμούσαν με 112.700 Bitcoin, αξίας 563 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό, που πλησιάζει το άθροισμα της αξίας συναλλαγών των δέκα πρώτων ανταλλακτηρίων, το οποίο ανήλθε σε 685 εκατομμύρια.

 

Το γεγονός ότι σημειώθηκε ρεκόρ συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης δεν νομιμοποιεί μόνο την αγορά αλλά αποδεικνύει ότι είναι ζωντανή και υγιής.

Πού οφείλεται η άνοδος του Litecoin

Το Litecoin (LTC) πρωταγωνίστησε τους τελευταίους μήνες, σημειώνοντας μεγαλύτερη άνοδο από τον μέσο όρο της αγοράς. Κάποιοι μάλιστα θεωρούν πως τα πλεονεκτήματά του μπορούν στο επόμενο ανοδικό κύμα να το φέρουν στη δεύτερη θέση ανάμεσα στα crypto, παίρνοντας τη θέση του Ethereum. Μη σας φαίνεται παράξενο. Το Ethereum ευνοήθηκε το 2017 από την έκρηξη των νέων ICOs, που το χρησιμοποίησαν σαν πλατφόρμα.

Ο επόμενος ανοδικός κύκλος όμως δεν θα είναι σαν τον προηγούμενο. Αυτή τη φορά οι επενδυτές θα είναι πιο έξυπνοι, πιο ψημένοι, πιο ενημερωμένοι. Δύσκολα θα δούμε παρόμοιου τύπου παροξυσμό για τις ICOs. Από την άλλη, το Litecoin πριν από λίγα χρόνια ήταν το δεύτερο δημοφιλέστερο και ένα από τα πρώτα νομίσματα που κατάφεραν να κερδίσουν μεγάλο κοινό και επενδυτές.

Για την αναρρίχηση του LTC υπάρχουν αρκετοί λόγοι. Ο πρώτος είναι πως αν αρχίσουν να γίνονται πολλές οι συναλλαγές στο Bitcoin και πάλι, θα γίνουν αρκετά ακριβές, όπως το 2017. Έτσι λογικό ακούγεται να προτιμήσουν οι χρήστες εναλλακτικούς και φτηνότερους τρόπους, όπως το Litecoin.

Ο δεύτερος λόγος είναι πως πλησιάζει η προγραμματισμένη ημερομηνία όπου η παραγωγή του θα πέσει στο μισό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι «εξορύκτες» θα αμείβονται με τα μισά νομίσματα για την ίδια ώρα παραγωγής, άρα είναι λογικό το κόστος παραγωγής του κάθε νέου νομίσματος να ανέβει. Πρόκειται για τον ίδιο ουσιαστικά σχεδιασμό που έχει και το Bitcoin.

Ο τρίτος λόγος είναι πως η αύξηση του ενδιαφέροντος έχει προέλθει από τις προσπάθειες των προγραμματιστών της εταιρείας να προσθέσουν κάποια χαρακτηριστικά που θα βοηθήσουν στην προστασία της ιδιωτικότητας των συναλλαγών. Όπως έχει αναφέρει ο Charlie Lee, ο δημιουργός του Litecoin, το επόμενο πεδίο ανταγωνισμού θα είναι σχετικό με την ιδιωτικότητα.

Ο τέταρτος λόγος αφορά τον βαθμό δυσκολίας (Hash Rate) δημιουργίας νέων νομισμάτων. Το δίκτυο έφτασε στις 359,43TH/s στις 4 Απριλίου 2019 και έσπασε το προηγούμενο υψηλό σχεδόν ενός έτους (στις 24.05.18 σημειώθηκαν 342.88TH/s). Το hash rate ενδιαφέρει τους επενδυτές, γιατί ακολουθεί στενά την τιμή του Litecoin. Ο λόγος είναι πως χρειάζεται χρόνος για τους ανθρακωρύχους να αποκτήσουν και να βάλουν σε λειτουργία νέες μηχανές. Εντούτοις, η αντίδρασή τους είναι πιο γρήγορη όταν πέφτει σημαντικά η τιμή του. Οι παραγωγοί απλώς απενεργοποιούν τα μηχανήματά τους μόλις αποδειχθεί ασύμφορη η παραγωγή. Στην περίπτωση που ανακάμψουν οι τιμές όμως, μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα.

Τέλος, όπως βλέπουμε στο διάγραμμα, η συμπεριφορά του LTC υπό την οπτική της τεχνικής ανάλυσης είναι άψογη. Πορευόταν υπάκουα μέσα στο κίτρινο κανάλι, μέχρι τη διάσπαση προς τα πάνω της πράσινης γραμμής αντίστασης. Κατόπιν, όπως αναμενόταν, εκτοξεύτηκε, φτάνοντας μέχρι και τα 100 δολάρια μέσα σε δύο μόλις ημέρες. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως βοηθήθηκε εκείνη την ημέρα από τη μεγάλη του κίνηση το Bitcoin, όμως το ότι ήταν τόσο καλοσχηματισμένη η συσσώρευση, ήταν που το οδήγησε σε πολύ μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο. Κατόπιν στην υποχώρηση, είχαμε την προσγείωση ακριβείας πάνω στην κίτρινη γραμμή, εξωτερικά του καναλιού. Όσο όμως και να διορθώσει, όσο το Litecoin παραμένει πάνω από τα 64 δολάρια (πράσινη οριζόντια γραμμή), η τάση παραμένει καθαρά ανοδική.

Η αγορά σήμερα

Μετά τη μεγάλη άνοδο του Bitcoin πριν από δύο εβδομάδες, ήταν απίθανο να ανέβει πάλι απότομα τόσο σύντομα. Το ρεαλιστικά καλό σενάριο ήταν να παραμείνει κοντά ή και πάνω από τις 5.000 δολάρια χωρίς σοβαρή διόρθωση, προκειμένου να συσσωρεύσει δυνάμεις και ενέργεια. Ό,τι βλέπουμε να γίνεται δηλαδή. Τώρα το Bitcoin διαπραγματεύεται στις 5.152 δολάρια, με άνοδο 1,21%, ενώ παρόμοια διάθεση παρατηρούμε και στα Ethereum και XRP. Τα υπόλοιπα που συμπληρώνουν την εξάδα με τα μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα είναι πιο… αγριεμένα!

Το μεγαλύτερο ποσοστό ανόδου από τα 100 κυριότερα κρυπτονομίσματα έχει το Insight Chain (INB) με 13,4%. Στην αντίπερα όχθη, το ABBC Coin (ABBC) είναι αυτό με τη μεγαλύτερη πτώση. Χάνει -15,5%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v