Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια νέα πυροδοτούν ράλι στο Bitcoin

Δύο μεγάλες αμερικανικές χρηματιστηριακές εταιρείες, η TD Ameritrade και η E-Trade, δημιουργούν νέα δεδομένα για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Τι πρέπει να ξέρουν οι επενδυτές αναφορικά με τις συναλλαγές.

Ποια νέα πυροδοτούν ράλι στο Bitcoin
  • του Βασίλη Παζόπουλου

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το Bitcoin και η παρέα του έφτασαν στο κρίσιμο σημείο με ανοδικές διαθέσεις, όπως φαίνεται καθαρά στο διάγραμμα του συνόλου της κεφαλαιοποίησης της αγοράς των κρυπτονομισμάτων. Ακόμα κι ένας ερασιτέχνης στην Τεχνική Ανάλυση αντιλαμβάνεται πως διασπώντας το επίπεδο τιμών που απεικονίζεται από την κίτρινη οριζόντια γραμμή, είναι εύκολο να έχουμε ανάφλεξη προς τα πάνω.

Είναι αρκετές οι θετικές εξελίξεις στον χώρο των crypto που οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση. Αν μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε κάποια, θα ήταν οι σαφείς ενδείξεις πως τα «μεγάλα παιδιά» της Wall Street προετοιμάζονται να εισέλθουν δυναμικά.

Γιατί όμως τώρα; Τι τους εμπόδιζε να το κάνουν πιο πριν, τουλάχιστον σε επίπεδο που θα δημιουργούσε τη διαφορά; Ο λόγος αφορούσε το ρίσκο της κατοχής των crypto. Και όταν λέμε ρίσκο, δεν εννοούμε τις απότομες διακυμάνσεις των τιμών, αλλά τα ζητήματα θεματοφυλακής.

Τα κρυπτονομίσματα έχουν διαφορές από τα άλλα νομίσματα ή τις παραδοσιακές χρηματιστηριακές αξίες. Όχι μόνο επειδή είναι καθαρά ψηφιακά, αλλά επειδή δεν σε καλύπτει η διασφάλιση των καταθέσεων από το δημόσιο ή το συνεγγυητικό. Αν κλέψουν ή καταστρέψουν την τράπεζα όπου έχεις τις καταθέσεις σου ή τη χρηματιστηριακή που βρίσκονται οι μετοχές σου, δεν χάνονται ούτε τα χρήματα ούτε οι μετοχές. Είναι καταγεγραμμένα. Υπάρχει απόδειξη ότι σου τα οφείλει κάποιος.

Τα κρυπτονομίσματα είναι «γυμνά» ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Αν σου κλέψουν ή χάσεις τον κωδικό που αντιπροσωπεύει τα crypto σου, είναι σαν να έχασες τα μετρητά σου. Δεν υπάρχει κάποια κεντρική αρχή που να τα καταγράφει. Ο κάτοχος των crypto έχει δύο κλειδιά (κωδικούς). Ένα δημόσιο και ένα ιδιωτικό. Το δημόσιο κλειδί είναι σαν μια e-mail διεύθυνση. Ο καθένας μπορεί να τη δει και ο καθένας μπορεί να στείλει Bitcoin σε αυτήν. Το ιδιωτικό κλειδί είναι σαν το password του e-mail. Μόνο ο κάτοχός του μπορεί να ανοίξει τον λογαριασμό και να έχει πρόσβαση στο εσωτερικό. Η θεματοφυλακή ουσιαστικά δεν είναι τίποτε άλλο παρά η προστασία του ιδιωτικού κλειδιού του Bitcoin.

Η δυσκολία για τους θεσμικούς βρίσκεται ακριβώς εκεί. Ένας ιδιώτης μπορεί σχετικά εύκολα να διευθετήσει τους κωδικούς του, γιατί είναι λίγοι. Όταν όμως τα νούμερα γίνονται μεγάλα, ανάλογα αυξάνεται και η δυσκολία φύλαξης και ταξινόμησης.

Οι κινήσεις των θεσμικών

Δύο μεγάλες αμερικανικές χρηματιστηριακές εταιρείες, η TD Ameritrade και η E-Trade, φαίνεται πως είναι έτοιμες να εισαγάγουν προς διαπραγμάτευση στις πλατφόρμες συναλλαγών τους, την spot αγορά των κρυπτονομισμάτων. Για την ώρα, το έχουν δει να υλοποιείται στην πράξη ορισμένοι από τους πελάτες τους, οι οποίοι μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν εικονικές συναλλαγές (Paper-trading). Παρόλο που διέρρευσαν κάποιες εικόνες, καμία από τις δύο εταιρείες δεν επιβεβαίωσε επίσημα τις πληροφορίες, αν και ούτε τις διέψευσε κατηγορηματικά. Μίλησαν αόριστα για δοκιμές νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

Αν επαληθευτεί η είδηση, θα πρόκειται για καθοριστικής σημασίας εξέλιξη. Δεν μιλάμε για futures ή CFDs ή οτιδήποτε δεν απαιτεί να κατέχεις αληθινό κρυπτονόμισμα. Μιλάμε για τη spot αγορά. Οτιδήποτε αγοραστεί από αυτές τις πλατφόρμες, θα πρέπει να έχει την αντίστοιχη κάλυψη.

Γιατί είναι τόσο σημαντικά όσο και θετικά νέα; Για δύο κυρίως λόγους: Ο πρώτος είναι πως πρόκειται για γνωστές χρηματιστηριακές, όπου αθροιστικά έχουν πάνω από 15 εκατομμύρια ενεργούς πελάτες. Το νούμερο είναι τεράστιο, αν σκεφτούμε πως στην προηγούμενη μεγάλη άνοδο του 2017, ο περισσότερος κόσμος δεν είχε ιδέα πως θα αγοράσει Bitcoin.

Δεν γνωρίζουμε αν αυτά τα νέα αποτελούν τον καταλύτη που θα οδηγήσει άμεσα στις τιμές προς τα πάνω, αλλά είναι βέβαιο πως θα επιδράσει ενισχυτικά στον επόμενο ανοδικό κύκλο. Όταν πάλι θα υπάρξουν πρωτοσέλιδα για την εκρηκτική πορεία του Bitcoin και τις δυνατότητες εντυπωσιακών αποδόσεων, θα πρόκειται για μεγάλο πειρασμό, που δύσκολα θα αντισταθούν πολλοί traders. Από ένα ελάχιστο ποσό να βάλει κάποιος δοκιμαστικά, αρκεί να αποτελέσει το καύσιμο που θα επιταχύνει την… εκτόξευση.

Ο δεύτερος λόγος είναι πως η εξεύρεση λύσης για trading στη spot αγορά σε θεσμικό επίπεδο θα λύσει τα χέρια σε εταιρείες όπως η Fidelity Investments, που έχει εκδηλώσει έμπρακτα το ενδιαφέρον της να διεισδύσει στον χώρο. Όποιος προέρχεται από τον χώρο των παραδοσιακών χρηματαγορών, ασφαλώς γνωρίζει τι σημαίνει Fidelity. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων. Διαχειρίζεται 7,2 τρισ. (7.200 δισεκατομμύρια) δολάρια, κυρίως μέσα από ένα μπουκέτο αμοιβαίων κεφαλαίων, έχοντας 27 εκατομμύρια πελάτες.

Ταυτόχρονα (και αυτό είναι το πιο σημαντικό) η Fidelity στοχεύει να παρέχει υπηρεσίες θεματοφυλακής. Αν θα μπορέσει να εγγυηθεί την ασφαλή «φύλαξη» των crypro, τότε και οι μη εξοικειωμένοι με τον χώρο θα νιώσουν άνετα. Πώς ξέρουμε πως η Fidelity θα φτάσει σε τόσο υψηλό επίπεδο υπηρεσιών; Φυσικά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Από την άλλη, με κανένα τρόπο δεν μπορούμε να φανταστούμε να ριψοκινδυνέψει η Fidelity το καλό της όνομα, που το έχτισε λιθαράκι λιθαράκι επί δεκαετίες.

Δεν είναι μόνο αυτοί οι μεγάλοι θεσμικοί που ετοιμάζουν τα πιόνια τους να λάβουν θέση στη σκακιέρα. Ίσως η πιο σημαντική εξέλιξη από όλες αφορά την Intercontinental Exchange (ICE), την ιδιοκτήτρια αρκετών χρηματιστηρίων σε όλο τον κόσμο. Τα σχέδια της ICE να εισέλθει στον χώρο των crypto είναι γνωστά από καιρό. Ωστόσο, είχε μείνει πίσω εξαιτίας των δυσκολιών που είχαν να αντιμετωπίσουν από τις ρυθμιστικές αρχές. Ωστόσο, το καλό το παλικάρι ξέρει και άλλο μονοπάτι. Τη Δευτέρα ανακοίνωσε την απόκτηση μιας εταιρείας εξειδικευμένης στις υπηρεσίες θεματοφυλακής για crypto, με την επωνυμία Digital Asset Custody Company, έχοντας σαν σκοπό να συνεργαστεί με τη θυγατρική που έχει συστήσει για να εισέλθει στον χώρο, την Bakkt.

Ο Adam White, διευθύνων σύμβουλος της Bakkt, φιλοδοξεί να φτάσει σε επίπεδο ικανό τις τεχνικές και νομικές διασφαλίσεις, ώστε να πείσει τους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές να προσθέσουν τα κρυπτονομίσματα στα χαρτοφυλάκιά τους. Η Bakkt είναι ίσως το πιο σημαντικό project από πλευράς Αμερικανών θεσμικών. Έχει χρηματοδοτηθεί με 182 εκατομμύρια δολάρια από την ICE και άλλους στρατηγικούς επενδυτές, όπως η Microsoft.

Η αγορά σήμερα

Όπως είπαμε στην αρχή, η προσπάθεια αναρρίχησης της αγοράς είναι σε εξέλιξη. Σημαντική άνοδο καταγράφουν πλέον όλα τα σημαντικά κρυπτονομίσματα, ακολουθώντας το Bitcoin που ξεκίνησε πρώτο. Αυτή την ώρα διαπραγματεύεται στις 5.820 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 6,69%.

Η κατάσταση συναγερμού, είχαμε επισημάνει από χθες, όχι μόνο δεν έχει λήξει αλλά αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v