Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί έχασε 10% σε λίγες ώρες το bitcoin

Aυτή τη φορά οι υποψίες στρέφονται σε επηρεασμό της αγοράς ή ακόμα και απόπειρα χειραγώγησης της τιμής στην Ασία, από κάποια «φάλαινα» (λογαριασμός που διαθέτει πολλά Bitcoin στην κατοχή του). Πώς αντιδρά η αγορά crypto.

Γιατί έχασε 10% σε λίγες ώρες το bitcoin

Η αγορά των crypto είναι η χαρά του trader. Προσφέρει υψηλές διακυμάνσεις, γρήγορα αποτελέσματα, ενώ η τεχνική ανάλυση δουλεύει καλύτερα από τα παραδοσιακά χρηματιστήρια. Επιπλέον, είναι ανοικτά 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες τον χρόνο. Όχι μόνο δεν έχει αργίες ή διακοπές, δεν έχει ούτε ύπνο!

Το γεγονός ότι δεν σταματάει ποτέ, είναι και καλό και κακό. Το καλό είναι πως συμβαδίζει με τον σύγχρονο έντονο ρυθμό ζωής. Σαν να είσαι πελάτης σε ένα μαγαζί που δεν κλείνει ποτέ. Ψωνίζεις ό,τι ώρα θέλεις, σε όποια περιοχή του πλανήτη βρίσκεσαι, με τη λογική των ηλεκτρονικών καταστημάτων. Το κακό είναι πως είναι ανθρωπίνως αδύνατον για έναν trader να παρακολουθεί συνέχεια. Μπορεί κάποια σημαντική κίνηση να σημειωθεί όταν εσύ κοιμάσαι. Και δεν εννοούμε όρθιος, με τη μεταφορική του έννοια, αλλά κυριολεκτικά.

Ειδικά για εμάς τους Eυρωπαίους, το πρόβλημα είναι πως συνήθως οι σημαντικές διακυμάνσεις γίνονται από αργά το βράδυ έως τα ξημερώματα. Τις ώρες που είμαστε με τις πιτζάμες, κουκουλωμένοι κάτω από τα παπλώματα, ασφαλείς στη χώρα των ονείρων. Δεν πρόκειται περί σύμπτωσης. Πολύ μεγάλο μέρος του όγκου συναλλαγών πραγματοποιείται στην Ασία. Σε ωράρια που πιάνουν δουλειά οι Aσιάτες traders.

Μια τέτοια περίπτωση είχαμε στις 2 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας. Μέσα σε 2 ώρες, από τις 8.500 δολάρια, το Bitcoin κατρακύλησε μέχρι τις 7.700, χάνοντας σχεδόν το 10% της κεφαλαιοποίησής του. Τώρα θα πείτε, δεν πρόκειται για κάτι τόσο συγκλονιστικό. Αυτά συμβαίνουν στην αγορά των crypto. Πράγματι συμβαίνουν, αλλά αυτή τη φορά οι υποψίες στρέφονται σε επηρεασμό της αγοράς ή ακόμα και απόπειρα χειραγώγησης της τιμής από κάποια «φάλαινα» (λογαριασμός που διαθέτει πολλά Bitcoin στην κατοχή του).



Τι περίεργο έγινε λοιπόν που προκάλεσε τις υποψίες; Γύρω στη μισή ώρα πριν ξεκινήσει η υποχώρηση, 25.000 Bitcoin (αξίας 215.000.000 δολαρίων) στάλθηκαν στο ανταλλακτήριο της Coinbase για να πωληθούν. Αυτό δημιούργησε ανησυχία. Όσοι το πήραν είδηση, άρχισαν να φοβούνται πως για να έχουν βγει προς πώληση τόσα πολλά κομμάτια, κάτι άσχημο συμβαίνει. Έτσι άρχισαν να πουλάνε και αυτοί, ενισχύοντας με τη σειρά τους τις πιέσεις.

Από εδώ και πέρα αρχίζει να γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον. Μία ώρα μετά, και ενώ η τιμή του Bitcoin είχε υποχωρήσει σχεδόν 10%, η ίδια «φάλαινα» μετακίνησε τις 14.000 Bitcoin σε άλλο ηλεκτρονικό πορτοφόλι. Μισή ώρα αργότερα, αποτράβηξε και τις υπόλοιπες 11.000 Bitcoin.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι όπως δείχνουν τα πράγματα, κάποιος πούλησε τις 25.000 Bitcoin του, τις αγόρασε ξανά πιο χαμηλά και κατόπιν τις απόσυρε! Με αυτή του την ενέργεια υπολογίζεται να κέρδισε 10-15 εκατομμύρια δολάρια. Καθόλου κακή επίδοση για 2 ώρες δουλειά!

Είναι νόμιμο αυτό που έγινε; Φυσικά είναι. Κάποιος αποφάσισε να πουλήσει τα Bitcoin του. Δεν είναι παράνομο να κατέχεις μεγάλη ποσότητα από κρυπτονομίσματα. Ούτε είναι παράνομο να θες να τα πουλήσεις και να τα αγοράσεις αργότερα, αν δεις ότι σε συμφέρει. Αυτό εξάλλου επιχειρούν να κάνουν όλοι οι intraday traders. Είναι ηθικό όμως; Εδώ η απάντηση δεν μπορεί να είναι ξεκάθαρη. Αρχίζουμε να μπαίνουμε σε γκρι περιοχές.

Είναι προφανές ότι υπάρχουν μεγάλοι παίκτες στην αγορά των crypto. Όπως επίσης προφανές είναι πως θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν τη δύναμή τους. Δεν είναι η μόνη χρηματιστηριακή αγορά όπου συμβαίνει αυτό. Όποιος έχει διαβάσει το βιβλίο «Αναμνήσεις από μια ζωή στο χρηματιστήριο», που περιέχει τη μυθιστορηματική βιογραφία του θρυλικού κερδοσκόπου Jesse Livermore, θα αναγνωρίσει πως τέτοια περιστατικά είναι παλιά όσο και το χρηματιστήριο.

Με την ευκαιρία να αναφέρουμε πως το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί ένα εξαίσιο μάθημα ζωής, για όποιον επιθυμεί να ασχοληθεί σοβαρά με τις χρηματιστηριακές επενδύσεις. Οι συμβουλές του Livermore είναι συγκλονιστικά επίκαιρες ακόμα και σήμερα.

Πώς γίνεται στην εποχή της ταχύτητας και της πληροφορίας, να μας βοηθήσει κάποιος που στην εποχή του η επικοινωνία γινόταν με τον τηλέγραφο; Την απάντηση τη δίνει ο ίδιος ο Livermore από τότε: Τίποτα δεν είναι καινούριο στα χρηματιστήρια. Δεν γίνεται να είναι, γιατί η κερδοσκοπία είναι τόσο αρχαία όσο και ο άνθρωπος. Οτιδήποτε συμβαίνει σήμερα έχει ήδη συμβεί πριν και θα συμβεί ξανά στο μέλλον.

Η αγορά σήμερα

Όταν πέφτει τόσο απότομα και τόσο έντονα το Bitcoin, δεν μπορεί η υπόλοιπη αγορά να μείνει ανεπηρέαστη. Πράγματι, αν εξαιρέσεις (πάλι!) το Bitcoin SV, όλα τα κρυπτονομίσματα έχουν υποστεί απώλειες. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v