Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το καλό, το κακό και το ρεαλιστικό σενάριο για το Bitcoin

Είτε η πορεία του Bitcoin είναι προς το... φεγγάρι, είτε χαθεί στο βάθος του ωκεανού, προβλέπεται συναρπαστική. Τα μηνύματα από τον Κινητό Μέσο Όρο 200 ημερών και ο «μπαλαντέρ» της μεταβλητότητας.

Το καλό, το κακό και το ρεαλιστικό σενάριο για το Bitcoin
  • του Βασίλη Παζόπουλου

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Στο διάγραμμα του Bitcoin μπορούμε να ξεχωρίσουμε δύο χαρακτηριστικά σημάδια, από αυτά που συνήθως κυνηγάνε οι τεχνικοί αναλυτές. Το πρώτο είναι ο σχηματισμός «ώμος, κεφάλι, ώμος» (έχουν σημειωθεί με κόκκινα βελάκια). Έχουμε δηλαδή δύο χαμηλότερες κορυφές και ανάμεσά τους μία υψηλότερη. Η θεωρία αναφέρει πως αν διασπαστεί προς τα κάτω η λευκή γραμμή (γραμμή λαιμού), τότε μάλλον η τιμή θα κατευθυνθεί προς τα κάτω. Πρόκειται για το αρνητικό σενάριο.

Το θετικό σενάριο μας έρχεται από τον κινητό μέσο όρο (ΚΜΟ) των 200 ημερών (μπλε γραμμή). Οι ΚΜΟ χρησιμοποιούνται για να εξομαλύνουν τις διακυμάνσεις των τιμών και να δώσουν μια καθαρότερη εικόνα της τάσης. Σε όλη τη δεκαετή ιστορία του Bitcoin, όταν παρέμενε πάνω από στον συγκεκριμένο ΚΜΟ για πάνω από ένα μήνα, η εποχή των ταύρων διήρκησε αρκετά.

Η δημοφιλία των ΚΜΟ οφείλεται σε δύο κυρίως στοιχεία. Στην απλότητα και την αντικειμενικότητά τους. Μαθηματικά, ένα σημείο του ΚΜΟ ορίζεται ως το άθροισμα των τιμών ενός ορισμένου αριθμού παρατηρήσεων, δια του συγκεκριμένου αριθμού παρατηρήσεων. Για παράδειγμα, ένα σημείο επί της καμπύλης των 200 ημερών υπολογίζεται από το άθροισμα των τιμών κλεισίματος των προηγούμενων 200 ημερών δια του 200 (δηλαδή τον αριθμό των ημερών). Την επόμενη ημέρα, θα κάνουμε τον ίδιο υπολογισμό, μόνο που η πρώτη ημέρα θα αντικατασταθεί από την τελευταία, την πιο πρόσφατη. Κάθε φορά βγάζουμε την παλαιότερη ημέρα και προσθέτουμε τη νεότερη*.

Γιατί χρησιμοποιούμε τον κινητό μέσο των 200 ημερών και όχι κάποιο άλλο νούμερο; Επειδή αυτή είναι η διεθνώς πιο δημοφιλής ένδειξη που ξεχωρίζει την ανοδική με την πτωτική τάση. Η περίοδος των «ταύρων» σε σχέση με των «αρκούδων» δεν είναι κάποιος τυπικός διαχωρισμός. Πρόκειται για τη χρονική περίοδο που χαρακτηρίζεται από την αυτοπεποίθηση των επενδυτών που διακατέχονται από ισχυρές προσδοκίες ότι η άνοδος θα συνεχιστεί.

Στην bull φάση, οι εκπλήξεις συνήθως είναι θετικές. Για αυτό κάθε διόρθωση αποτελεί ευκαιρία για αγορά. Αντίθετα, αν είναι σε πτωτική τάση, για να κερδίσεις πρέπει να είσαι τυχερός και να αγοράσεις στον απόλυτο πάτο. Είναι μια μέθοδος που δεν συνίσταται, ακόμα και για τους έμπειρους traders. Όσες φορές και να σταθείς τυχερός, είναι θέμα χρόνου να σωθεί η καλή σου τύχη.

Το καλό και κακό σενάριο με βάση το διάγραμμα που βλέπουμε, θα μπορούσε να ειπωθεί σε οποιαδήποτε άλλη χρηματιστηριακή αξία. Όμως με το Bitcoin έχουμε μια ιδιαιτερότητα: τη μεγάλη μεταβλητότητα.

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα από την έγκαιρη εξεύρεση της τάσης είναι η τιθάσευση της μεταβλητότητας. Η εξημέρωσή της δεν γίνεται με πολλά trades, αλλά με την εξεύρεση τασικών κινήσεων.

Ο αναζητητής της τάσης ψάχνει να βρει το ψαχνό της κίνησης. Ούτε τον απόλυτο πάτο, ούτε την απόλυτη κορυφή. Αυτά οι μόνοι που τα ανακαλύπτουν συστηματικά είναι οι… ψεύτες.

Στα crypto υπάρχουν μεγάλες τάσεις, πιο εύκολα ανιχνεύσιμες και εκμεταλλεύσιμες από όσα έχετε επενδύσει μέχρι τώρα, σε μετοχές, παράγωγα, FOREX. Ακόμα και οι περίοδοι οπισθοχώρησης είναι δυνατές. Για παράδειγμα, τον Απρίλη του 2018, ενώ είχε ξεκινήσει για τα καλά η περίοδος των αρκούδων, από τις 6.500 δολάρια και μέσα σε ένα μήνα έφτασε τις 10.000. Μας άφησε πολύ χώρο να αντιληφθούμε την κίνηση και να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία.

Το ρεαλιστικό σενάριο

Ας δούμε το ρεαλιστικό σενάριο, προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες του Bitcoin. Όπως φαίνεται στο διάγραμμα, με κόκκινο πλαίσιο έχουμε σημειώσει όχι 1 ή 2, αλλά 6 περιπτώσεις όπου υπήρξε υποχώρηση από 30% μέχρι 40%. Και πότε παρακαλώ; Μέσα στο 2017, τον χρόνο όπου σημειώθηκε η επική ανοδική κίνηση του Bitcoin από τα 1.000 στις 20.000 δολάρια.

Καλώς ή κακώς έτσι συμπεριφέρεται το Bitcoin και το πιθανότερο είναι να συνεχίσει με παρόμοιο τρόπο το επόμενο διάστημα να δίνει ευκαιρίες και να κρύβει κινδύνους. Σίγουρα τα ιστορικά δεδομένα μάς δείχνουν το παρελθόν. Δεν προβλέπουν το μέλλον. Ωστόσο το παρελθόν μάς εκμυστηρεύεται πολλά για τη συμπεριφορά των χρηματιστηριακών αξιών. Αν ελπίζετε πως δεν θα ξανασυμβεί, το πιθανότερο είναι να είστε λάθος. Καλύτερα να είστε προετοιμασμένοι, αν επιθυμείτε να ασχοληθείτε με τον χώρο.

Αν έχουμε και πάλι υποχώρηση της τάξης του 30-40%, πού θα σταματήσει; Κοντά στις 6.000 δολάρια.

Συνεπώς ακόμα και στο κακό, πλην όμως απόλυτα ρεαλιστικό σενάριο της σημαντικής διόρθωσης, το Bitcoin παραμένει σε ανοδική τροχιά. Θα αποτελέσει ευκαιρία να τοποθετηθούν και οι τελευταίοι διστακτικοί, πριν ξεκινήσει για τα καλά την πορεία του προς το… φεγγάρι, όπως χαρακτηριστικά λένε στον χώρο των crypto.

Όπως και να έχει, είτε η πορεία του Bitcoin είναι προς το φεγγάρι, είτε χαθεί στο βάθος του ωκεανού, προβλέπεται συναρπαστική.

* Ο ορισμός είναι από το βιβλίο «Το απόλυτο σύστημα συναλλαγών», του Γιάννη Σιάτρα.

Η αγορά σήμερα

Κλείσαμε έναν ολόκληρο μήνα, όπου το Bitcoin κινείται σε μια στενή ζώνη γύρω από τις 8.000 δολάρια. Αν μπορούμε να κάνουμε μια υπόθεση, είναι πως θα αιφνιδιάσει. Συνηθίζει το Bitcoin να κινείται με τέτοιο τρόπο ώστε να τρομοκρατεί. Είτε με τη σφοδρότητα της πτώσης, είτε με τον φόβο που προκαλεί σε πολλούς ότι θα χάσουν την άνοδο και να αγοράζουν όσο όσο όπου βρούνε.

Για άλλη μία ημέρα ξεχωρίζει το Litecoin. Έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα τους λόγους για τους οποίους οι συνθήκες ευνοούσαν την άνοδο της τιμής του. Για την ώρα, το βλέπουμε να ανεβαίνει 8,63% και να φτάνει τα 138,37 δολάρια. Έχει 6πλασιαστεί, σε σχέση με τα 23 δολάρια που είχε τον Δεκέμβρη, αλλά είναι ακόμα μακριά από τα 360 που ήταν το υψηλό το 2017.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v