Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bitcoin και Libra: Διαφορές και ομοιότητες

Σε αντίθεση με το Bitcoin, το Libra υπόκειται σε κεντρικό έλεγχο από έναν οργανισμό που θα πιστοποιεί τους εξορύκτες. Ωστόσο, τα δύο κρυπτονομίσματα «συμπιέζουν» το τραπεζικό σύστημα όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Σε νέο υψηλό έτους το Bitcoin.

Bitcoin και Libra: Διαφορές και ομοιότητες
  • Του Βασίλη Παζόπουλου

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Όσο περνάνε οι ημέρες, τόσο αντιλαμβανόμαστε πως το Libra ούτε ακριβώς κρυπτονόμισμα είναι, ούτε ακριβώς της Facebook! Τι είναι τελικά;

Ξεκινάμε από το εύκολο, το δεύτερο. Από τη Facebook δηλώθηκε ξεκάθαρα ότι μπορεί το Libra να διακινείται μέσα από τις πλατφόρμες της, δηλαδή από το Messenger, το  Instagram και το WhatsApp, αλλά το ποσοστό της στην εταιρεία που θα δημιουργεί και θα εκμεταλλεύεται το νέο νόμισμα θα είναι μόλις 1%. Επιδίωξή τους είναι να δημιουργηθεί μια συμμαχία, η Libra Association, με 100 ιδρυτικά μέλη που θα κατέχουν το ίδιο ποσοστό συμμετοχής. Θα πρόκειται για μεγάλες εταιρείες ή οργανισμούς, που ίσως συμπεριλάβουν ακόμα και άμεσα ανταγωνιστές,  όπως η Google ή το Twitter.

Σύγκριση Libra - Bitcoin

Το Libra έχει ελάχιστα κοινά με το Bitcoin. Κατ' αρχάς στοχεύει να επιτύχει αυτό που δεν κατάφερε (τουλάχιστον για την ώρα) το παλαιότερο και πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα. Να έχουν τη δυνατότητα οι χρήστες του να στείλουν χρήματα εύκολα, γρήγορα, οικονομικά. Να αποτελέσει ένα είδος συναλλάγματος, άμεσα προσβάσιμο από δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Ίσως η μοναδική ομοιότητά του με το Bitcoin είναι πως τα πραγματικά στοιχεία του αποστολέα και του παραλήπτη θα είναι κρυφά, με παρόμοιο τρόπο όπως εμφανίζονται σήμερα στα κρυπτονομίσματα. Ένας χρήστης θα είναι ελεύθερος να δημιουργήσει πολλαπλούς λογαριασμούς και κάθε συναλλαγή θα εγγράφεται μόνιμα στο blockchain του Libra.

Εδώ βέβαια υπάρχει ένα γκρι σημείο. Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των χρηστών, το Facebook θα ζητά από τους χρήστες να πιστοποιούν την ταυτότητά τους με το να «ανεβάζουν» κάποιο είδος ταυτοποίησης, όπως είναι η άδεια οδήγησης ή το διαβατήριο. Στη συνέχεια, η εταιρεία θα κρυπτογραφεί τις εν λόγω πληροφορίες, ανάλογα με τους κανονισμούς που ισχύουν από τις ρυθμιστικές αρχές στις κατά τόπους χώρες.

Από εδώ αρχίζουν οι μεγάλες διαφορές με το Bitcoin. Το Libra έχει σχεδιαστεί για να είναι ένα παγκόσμιο blockchain υψηλής ταχύτητας, να χειρίζεται 1.000 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο. Πολύ πιο γρήγορο από τις 7 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο του Bitcoin. Ωστόσο έχουμε να κάνουμε με μια νέα γλώσσα προγραμματισμού, αδοκίμαστη. Απαραίτητη, γιατί θα τους βοηθήσει να έχουν τον έλεγχο στο νέο νομισματικό οικοσύστημα.

Μπορεί να μην τα κατάφερε το Bitcoin να γίνει ευρέως αποδεκτό μέσο συναλλαγών, αλλά πέτυχε κάτι καλύτερο. Να θεωρείται επένδυση και αποθήκευση αξίας. Ένα είδος ψηφιακού χρυσού. Μια θεμελιώδης διαφορά με το Libra, είναι η αντιπληθωριστική φύση του, καθώς θα υπάρξουν μόνο 21 εκατομμύρια νομίσματα. Η αξία του Libra, από τη στιγμή που θα συνδέεται με τα εθνικά νομίσματα, θα εξαρτάται από τον πληθωρισμό και τις επιδράσεις των υποκείμενων νομισμάτων. Θα επηρεάζεται άμεσα από τις κυβερνητικές αποφάσεις και τις επιθυμίες των μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών.

Η άμεση αναγνώριση και η υιοθεσία του αποτελούν το μεγάλο πλεονέκτημα του Libra. Το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού θα αποκτήσει άμεσα και εύκολα ηλεκτρονικό πορτοφόλι. Θα εξοικειωθούν με την ιδέα των κρυπτονομισμάτων ακόμα και αυτοί που τώρα είτε αγνοούν την ύπαρξή τους ή τα βλέπουν ως κάτι εξωτικό.

 Πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για το Bitcoin, όχι όμως για όλα τα κρυπτονομίσματα. Ίσα ίσα που τα πράγματα δυσκολεύουν για τα περισσότερα από αυτά. Γιατί; Επειδή δεν θα βρούμε πολλά, τα οποία να προσφέρουν κάτι που δεν θα μπορεί να το κάνει το Libra. 

Το Libra θα έχει κλειδωμένη την ισοτιμία του σε ένα καλάθι από τα σημαντικότερα παραστατικά (fiat) νομίσματα, όπως το δολάριο, το ευρώ κ.λπ. Συνεπώς η μεταβλητότητά του θα είναι εξαιρετικά μικρή, σε αντίθεση με την αστάθεια που παρουσιάζει το Bitcoin. Γι' αυτό όπως ήδη αναφέραμε, πρόκειται κυρίως για μέσο συναλλαγών, όχι επένδυσης. Εκτός αν είσαι κάτοικος χωρών με υψηλό πληθωρισμό, οπότε ίσως να προτιμήσεις να έχεις μέρος των οικονομιών σου σε ένα λιγότερο πληθωριστικό συνάλλαγμα.  

Ίσως η πιο αξιοσημείωτη διαφορά έγκειται στην αποκέντρωση του Bitcoin, καθώς δεν υπάρχει κεντρική μονάδα ελέγχου ή κάποια διοίκηση που να το κατευθύνει. Είναι εντελώς αυτόνομο. Η Libra Association θα έχει τον έλεγχο του Libra. Ακόμα και οι εξορύκτες θα πρέπει να πάρουν έγκριση πριν δραστηριοποιηθούν. Αντίθετα, στο blockchain του Bitcoin δεν χρειάζεται καμία άδεια. Όποιος επιθυμεί, συμμετέχει στο δίκτυο εθελοντικά.

Για να χαρακτηρίσουμε κάποιο νόμισμα ως κρυπτονόμισμα, θα πρέπει να έχει κάποια θεμελιώδη χαρακτηριστικά. Τους 5 πυλώνες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Ανδρέας Αντωνόπουλος. Να είναι ανοικτό, δημόσιο, ουδέτερο, χωρίς σύνορα και να ανθίσταται στη λογοκρισία. Το Libra δεν διαθέτει τίποτε από αυτά.

Θα προσφέρει ευκολία στις πληρωμές, αλλά όχι την ελευθερία του Bitcoin. Οι χρήστες του δεν θα έχουν πολύ διαφορετικούς περιορισμούς από μια παραδοσιακή τράπεζα. Η Libra Association θα μπορεί να μας παγώσει τα χρήματα, αν της ζητηθεί από τις αρχές ή όποτε το επιθυμεί, θα επιβάλει περιορισμούς. Μπορεί να μας απαγορεύσει να στείλουμε χρήματα στον Α ή τον Β, επειδή π.χ. θεωρούνται από κάποια κράτη ύποπτοι τρομοκρατίας ή αντικαθεστωτικοί (είναι δεν είναι). Η έλλειψη περιορισμών είναι θεμελιώδης για το Bitcoin.

Μπορεί το Libra να λειτουργήσει πιο ελεύθερο; Από τη φύση του αποκλείεται. Οτιδήποτε δημιουργείται από έναν οργανισμό κεντρικά ελεγχόμενο, υποκείμενο σε συγκεκριμένους νόμους, δεν μπορεί να έχει αυτούς τους 5 βασικούς πυλώνες που αναφέραμε. Ακόμα και να θέλουν, περιορίζονται από το νομικό καθεστώς κάθε χώρας όπου δραστηριοποιούνται. Για παράδειγμα αν είσαι κάτοικος ΗΠΑ, δεν μπορείς να στείλεις χρήματα σε χώρες όπως η Βόρεια Κορέα. Με το Bitcoin όμως δεν έχεις κανένα πρόβλημα. 

Από τη στιγμή που δεν ανταγωνίζεται άμεσα το Bitcoin, τότε ποιος απειλείται; Το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα. Και οι Κεντρικές Τράπεζες και οι εμπορικές συμπιέζονται μεταξύ δύο εξαιρετικά ισχυρών δυνάμεων. Του Bitcoin και του Libra. Ετοιμαστείτε για τεκτονικές αλλαγές στον χρηματοοικονομικό κλάδο.

Επίσης διαβάστε: Όσα χρειάζεται να ξέρετε για το νέο κρυπτονόμισμα του Facebook

Η αγορά σήμερα

Δεν αποτελεί πλέον είδηση πως το Bitcoin έκανε πάλι νέο υψηλό έτους. Αυτή την ώρα διαπραγματεύεται στις 11.384 δολάρια, με άνοδο 4,62% σε σχέση με χθες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v