Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεκινάει νέου τύπου future για το Bitcoin

Η εξέλιξη επιβεβαιώνει το έμπρακτο ενδιαφέρον χρηματοοικονομικών κολοσσών για τον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Πώς προσφέρεται διαφάνεια και ασφάλεια στις τοποθετήσεις.

Ξεκινάει νέου τύπου future για το Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Οι παλαιότεροι στο ελληνικό χρηματιστήριο, θα θυμούνται πως η πτώση του Γενικού Δείκτη από την κορυφή του 1999, συνέπεσε με την έναρξη των παραγώγων (futures).

Έχουν υπάρξει ατελείωτες συζητήσεις, κατά πόσο αποτέλεσε σύμπτωση η συγκεκριμένη χρονική περίοδος ή αν η συγκυρία δεν ήταν και τόσο αθώα. Ό,τι και να συνέβη όμως, ένα είναι το σίγουρο. Ότι εκείνοι που θεωρούσαν πως οι αποτιμήσεις των μετοχών ήταν υπερβολικές, βρήκαν διέξοδο να κερδίσουν χρήματα από την πτώση. Μάλιστα μέσω της μόχλευσης, μπορούσαν τα κέρδη τους να γίνουν δυσανάλογα περισσότερα, σε σχέση με τα κεφάλαια που χρησιμοποίησαν.

Ίδια ακριβώς περίπτωση είχαμε και στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Τα futures του Bitcoin ξεκίνησαν να διαπραγματεύονται τον Δεκέμβρη του 2017, όταν άρχισε η πτώση. Σύμπτωση που επαναλαμβάνεται δεν είναι σύμπτωση, συνηθίζεται να λένε. Στα crypto βέβαια είχαμε μια διαφορά. Δεν έκρυψαν τις διαθέσεις τους για υποτιμητική κερδοσκοπία. Ο CEO του γκρουπ της CME (της εταιρίας που έκδιδε τα future), Leo Melamed, το είχε δηλώσει δημόσια: θα «εξημερώσουμε» το Bitcoin.

Πριν γυρίσεις σελίδα, καλό είναι να την έχεις διαβάσει. Παρά τα πανάκριβα μαθήματα που διδάσκουν οι χρηματιστηριακοί κύκλοι, είναι αμφίβολο αν υπάρχουν ακόμα και ελάχιστοι που δίνουν την δέουσα προσοχή. Η συντριπτική πλειονότητα τους δίνει τόση σημασία, όση σε ένα κουνούπι που βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά.

Όπως και να έχει, η έναρξη των futures της CME, αφορά το παρελθόν. Για το παρόν είναι το γήπεδο. Και τώρα μπαίνουμε στην νέα φάση του παιχνιδιού. Τα νέα future της Baktt που έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν ακριβώς σε ένα μήνα από τώρα, έχουν μια σημαντική ιδιαιτερότητα. Μπορεί να γίνεται η διαπραγμάτευση σε δολάρια, αλλά ο διακανονισμός θα γίνεται σε Bitcoin. Στην λήξη τους θα παραδίδουν «φυσικά» Bitcoin.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Πολλά και ενδιαφέροντα, αλλά θα αναφερθούμε σε τρία από αυτά:

Καταρχήν οι θεσμικοί επενδυτές που στοιχηματίζουν στην εξέλιξη των τιμών, θα καταλήξουν να κατέχουν πραγματικά Bitcoin. Σίγουρα αρκετοί θα κλείσουν τις θέσεις τους πριν λήξουν, για να αποφύγουν τη φυσική παράδοση. Ωστόσο θα υπάρξουν αρκούντως τολμηροί ώστε να κρατήσουν τα Bitcoin. Συνεπώς θα αυξηθεί το ποσοστό κατοχής του από μεγάλους θεσμικούς επενδυτές.

Το δεύτερο είναι ότι η Batt έχει συγκεντρώσει ή πρόκειται να μαζέψει πολλά ακόμα Bitcoin (προφανώς από την OTC αγορά), προκειμένου να τα έχει διαθέσιμα. Με δεδομένο ότι τα Bitcoin δεν τυπώνονται όπως τα συμβατικά νομίσματα, όλοι καταλαβαίνουμε τι θα συμβεί. Όταν η ζήτηση αυξάνει και η προσφορά λιγοστεύει, μόνο μια κατεύθυνση υπάρχει για την τιμή. Αυτό φυσικά αν, και μόνο αν, όντως αυξηθεί η ζήτηση.

Το τρίτο είναι πως επιβεβαιώνει το έμπρακτο ενδιαφέρον χρηματοοικονομικών κολοσσών για τον χώρο των crypto. Η Bakkt δεν είναι μια τυχαία εταιρία. Ανήκει στην Intercontinental Exchange (ICE), η οποία διαχειρίζεται μεταξύ άλλων και το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE). Έχει συγκεντρώσει μέχρι τώρα 182 εκατομμύρια δολάρια από γνωστές εταιρίες, όπως η Microsoft. Πρόσφατα έλαβε άδεια από την Commodity Futures Trading Commission (CFTC) για συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, καθώς και έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης (NYDFS), ως πιστοποιημένος θεματοφύλακας.

Για αυτό πολλοί θεωρούν πως τα νέα futures θα ανοίξουν την πόρτα για την είσοδο των θεσμικών στην αγορά των crypto. Θα τους προσφέρει διαφάνεια και ασφάλεια σε ένα πιστοποιημένο χρηματιστήριο, έτσι ώστε να αισθάνονται άνετα να επενδύσουν σε αυτή τη νέα κατηγορία περιουσιακών στοιχείων. Εξάλλου οι μεγάλοι παίκτες, από τον νόμο υποχρεούνται να επενδύουν μόνο σε ρυθμιζόμενα χρηματοπιστωτικά προϊόντα.

Η αγορά σήμερα

Εφτάψυχο έχει αποδειχθεί το Bitcoin το τελευταίο διάστημα. Τόσες ήταν οι περιπτώσεις που ακούμπησε την κάτω κίτρινη γραμμή και αναπήδησε. Πιθανόν το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται να μας αποκαλύψει αν θα υπάρξει όγδοη απόπειρα και αν αυτή θα αποδειχτεί καθοριστική.

Αυτή την ώρα το Bitcoin διαπραγματεύεται στα 10.110 δολάρια, κινούμενο ανοδικά 1,30%. Από την λίστα με τα 100 της μεγαλύτερης κεφαλαιοποίησης, ξεχωρίζει το RChain (RHOC), που ανεβαίνει 222% το τελευταίο 24ωρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v