Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα ανατροπή στην τιμή του Bitcoin

Το Bitcoin μπορεί κατά καιρούς να είναι υποτιμημένο ή υπερτιμημένο, αλλά αποδεικνύεται... πολύ σκληρό για να πεθάνει. Η πρόσφατη πτώση, το σενάριο νέας ανοδικής κίνησης και το... Satoshi.

Νέα ανατροπή στην τιμή του Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Οποιοδήποτε σενάριο είναι πιθανό να συμβεί στο Bitcoin. Πρόκειται για τη φράση-κλειδί, την οποία θα πρέπει να έχει στο νου του ο καθένας που επιθυμεί να ασχοληθεί επενδυτικά με τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Κανείς δεν πίστευε πριν από οκτώ χρόνια ότι το Bitcoin από λίγα σεντς θα έφτανε τα 100 δολάρια. Πριν από έξι χρόνια, κανείς δεν πίστευε πως θα φτάσει τα 1.000. Πριν από τέσσερα χρόνια, κανείς δεν περίμενε να φτάσει τις 10.000 δολάρια. Γιατί να μην έχει παραπάνω; Μήπως σε λίγο καιρό θα λέμε, γιατί δεν αγόρασα λίγα ακόμα στις 10.000 όταν ήταν ευκαιρία;

Προσωπικά, μόλις δω ότι οι περισσότεροι θα αρχίσουν να πιστεύουν πως οι 100.000 είναι η φυσιολογική εξέλιξη, θα εγκαταλείψω το τρένο. Θα περιμένω να καταλαγιάσει ο ενθουσιασμός, για να επιβιβαστώ και πάλι. Όχι πως και σήμερα δεν υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν το σενάριο για τον 6ψήφιο αριθμό στο Bitcoin, αλλά για την ώρα παραμένουν μια μοναχική μειοψηφία.

Τώρα που αναφέραμε τη μεγάλη εικόνα, ας επιστρέψουμε στην πεζή πραγματικότητα της τιμής του Bitcoin τις τελευταίες ημέρες. Την Πέμπτη είχαμε την προς τα κάτω διάσπαση ενός τριγωνικού σχηματισμού συσσώρευσης (κίτρινη γραμμή). Κάτι που σήμανε την απότομη πτώση κατά περίπου 1.000 δολάρια. Καμία έκπληξη. Μέχρι εκεί ήταν φυσιολογικό και μάλλον αναμενόμενο, αν θα είχατε διαβάσει αυτά που γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα.

Και πάνω που όλα έδειχναν κάτω, εκεί που οι περισσότεροι περιμένανε να δούνε το 8 μπροστά από το Bitcoin, εκείνο δεν τους έκανε το χατίρι. Όπως άλλωστε συμβαίνει συνήθως. Σπάνια οι αγορές ακολουθούν αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι.

Ακολούθησε για τρεις ημέρες μια διακύμανση 100 δολαρίων πάνω και κάτω, δηλαδή σχεδόν ανύπαρκτη. Η κίνηση της τιμής ακολουθούσε μία βαρετή ευθεία, κάτι που είχε επίπτωση στον όγκο συναλλαγών, ο οποίος έμεινε σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Το «καρδιογράφημα του νεκρού», όπως το ονομάζουν όσοι ασχολούνται με τη μελέτη των διαγραμμάτων. Από την Κυριακή το βράδυ, όμως, ο… «νεκρός» έδωσε σημάδια ζωής. Όχι μόνο άρχισε να ανεβαίνει, αλλά διέσπασε με ευκολία την πρώτη σοβαρή αντίσταση που βρήκε μπροστά του (πορτοκαλί γραμμή) και τις 10.000 δολάρια.

Το Bitcoin μπορεί κατά καιρούς να είναι υποτιμημένο ή υπερτιμημένο, αλλά είναι πολύ σκληρό για να πεθάνει. Αν και η κερδοσκοπία δεν είναι ο σκοπός για τον οποίο δημιουργήθηκε. Εφευρέθηκε για να αλλάξει τον κόσμο (Giorgos Agathangelou). Αυτό όμως είναι μεγάλο θέμα, θα το πιάσουμε μια άλλη φορά.

Η επόμενη είδηση αφορά το Satοshi, τη μικρότερη μονάδα του Bitcoin. Για όσους δεν γνωρίζουν, στα γνωστά συμβατικά νομίσματα η υποδιαίρεσή τους είναι το 100. Για παράδειγμα για ένα ευρώ αντιστοιχούν 100 σεντς. Το Bitcoin έχει και αυτό υποδιαιρέσεις. Διαιρείται σε Satοshi, τα οποία όμως δεν είναι 100 αλλά 100 εκατομμύρια! Με 50 εκατομμύρια Satοshi, κατέχεις μόλις μισό Bitcoin.

Από αυτό αποδεικνύεται πόσο διορατικός ήταν αυτός ή αυτοί που εμπνεύστηκαν το Bitcoin. Ήξερεν (ή ήλπιζαν) πως θα αποκτήσει κάποτε μεγάλη αξία και γι' αυτό θέσπισαν τόσο μικρή υποδιαίρεση. Σήμερα, ακόμα και 1 ευρώ να διαθέσει κάποιος, μπορεί να αποκτήσει 10.000 Satοshi.

Μέχρι τώρα το Satοshi δεν έχει κάποιο επίσημο λογότυπο. Πρόσφατα, το Lightning Labs και το Square ξεκίνησαν να μαζεύουν μέσω του twitter προτάσεις. Όποιος θέλει μπορεί να καταθέσει την εικαστική πρότασή του. Ορισμένα από τα logo που έχουν ξεχωρίσει είναι τα παρακάτω:

 

Για την ιστορία, το πρώτο λογότυπο για το Bitcoin σχεδιάστηκε από τον ίδιο τον Satοshi Nacamoto. Ήταν ένα χρυσό νόμισμα που περιείχε τα γράμματα BC, το οποίο διατηρήθηκε μέχρι τις αρχές του 2010. Η μικρή κοινότητα που άρχισε να διαμορφώνεται, το αντικατέστησε με το Β και τις ράβδους που έχει το δολάριο. Τον Νοέμβρη του 2010, ο χρήστης «bitboy» εμφάνισε το λογότυπο Bitcoin, σε άσπρο και πορτοκαλί, το οποίο και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.

- Αύριο Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη, στις 8 το βράδυ στο Str.Eaters (Καρύτση 7, Αθήνα), οι φίλοι του Bitcoin και των κρυπτονομισμάτων συναντιόμαστε για να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις, να γνωριστούμε, να κάνουμε ερωτήσεις, να μάθουμε, να ανταλλάξουμε κρυπτονομίσματα, να φάμε και να πιούμε! Η προσέλευση είναι δωρεάν και ο καθένας πληρώνει για ό,τι καταναλώσει. Πρόκειται για μια καθαρά κοινωνική συνεύρεση, χωρίς παρουσιάσεις ή ομιλίες.

Η αγορά σήμερα

Η άνοδος του Bitcoin έχει παρασύρει όλη την αγορά των crypto ανοδικά. Αυτή την ώρα, το κυριότερο κρυπτονόμισμα διαπραγματεύεται στις 10.321 δολάρια ή 5,57%, έχοντας κεφαλαιοποίηση 185 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v