Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίσημη πρεμιέρα για την είσοδο των θεσμικών στο Bitcoin

Υπηρεσίες θεματοφυλακής στο κρυπτονόμισμα προσφέρει η Bakkt, ενώ ετοιμάζεται η λειτουργία των futures. Ποια θα είναι η ιδιαιτερότητα και τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι επενδυτές. Ερώτημα η επίπτωση στην τιμή.

Επίσημη πρεμιέρα για την είσοδο των θεσμικών στο Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Από σήμερα, η Bakkt, η θυγατρική της Intercontinental Exchange, η οποία διαχειρίζεται μεταξύ άλλων και το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE), της Microsoft και άλλων γνωστών εταιρειών, θα προσφέρει υπηρεσίες θεματοφυλακής στο Bitcoin. Αυτό σημαίνει πως οι πελάτες της θα μπορούν να αποθηκεύουν με ασφάλεια τα Bitcoin τους, προετοιμάζοντας το έδαφος για την έναρξη της λειτουργίας των future. Προς το παρόν η υπηρεσία αφορά μόνο θεσμικούς επενδυτές, όχι ιδιώτες.

Όπως έχουμε αναφέρει, τα future της Bakkt θα έχουν μια σημαντική ιδιαιτερότητα. Η διαπραγμάτευσή τους θα γίνεται σε δολάρια, αλλά ο διακανονισμός θα γίνεται σε Bitcoin. Στη λήξη τους, θα παραδίδουν «φυσικά» Bitcoin. Πλέον δεν μιλάμε για φήμες, σχέδια, ελπίδες και υποθέσεις. Η διείσδυση των crypto μεταξύ των θεσμικών που δραστηριοποιούνται στη Wall Street αποτελεί πραγματικότητα.

Η εξέλιξη αυτή είναι καθοριστικής σημασίας. Σημαίνει πως πολλοί θεσμικοί επενδυτές, παρόλο που τοποθετούνται σε παράγωγα, θα καταλήξουν να κατέχουν πραγματικά Bitcoin. Δεν θα θελήσουν όλοι βέβαια. Αρκετοί θα κλείνουν τις θέσεις τους πριν λήξουν, για να αποφύγουν τη φυσική παράδοση. Ωστόσο είναι σίγουρο πως θα αυξηθεί το ποσοστό κατοχής του από θεσμικούς επενδυτές, με ό,τι και αν σημαίνει αυτό.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι η επίπτωση που θα έχει αυτή η εξέλιξη για την τιμή του Bitcoin. Κατά τη γνώμη μας, τίποτα ιδιαίτερο, άμεσα. Το πιθανότερο είναι να έχει προεξοφληθεί ήδη το νέο, όπως συμβαίνει συχνά με τους χρηματιστηριακούς τίτλους. Ωστόσο πρόκειται αναμφισβήτητα για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη μακροπρόθεσμα, καθώς πλέον διαφαίνεται ότι υπάρχει τρόπος για την είσοδο των θεσμικών επενδυτών στον χώρο. Τα εμπόδια της πρόσβασης στον χώρο των crypto σιγα σιγά πέφτουν, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Η είσοδος των μεγάλων θεσμικών δεν σημαίνει μόνο πως θα εισέλθουν νέα χρήματα στην αγορά των crypto. Όντως αυτό είναι καλό, αλλά υπάρχει και καλύτερο. Η επιφύλαξη και η δυσπιστία από σημαντικό μέρος του κοινού δέχεται καίριο χτύπημα. Όσοι έχουν ακόμα στο μυαλό τους πως το Bitcoin δεν έχει αξία, είναι αέρας, φούσκα, απάτη ή οτιδήποτε αρνητικό, αρχίζουν να αναθεωρούν. Ή τουλάχιστον σημαντική μερίδα από αυτούς. Δεν είναι δυνατόν τα τσακάλια της Wall Street να επενδύουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ή να ρισκάρουν τη φήμη τους για κάτι που αύριο θα αποδειχθεί… αέρας.

Τους μεγάλους θεσμικούς ακολουθεί από κοντά και ο Τύπος, του οποίου η μεταστροφή έχει φανεί τελευταία. Πριν από λίγο καιρό, όσον αφορά το Bitcoin, η ενημέρωσή τους στην καλύτερη περίπτωση ήταν ανεπαρκής, ενώ στην πλειοψηφία παραπλανητική, ειδικά στα εκτός οικονομικού τύπου ΜΜΕ. Υπάρχουν σοβαροί λόγοι γι' αυτό. Ο χώρος δεν είναι μόνο καινούργιος αλλά και ιδιαίτερος. Επιπλέον, μπορεί η πλειοψηφία να γνωρίζει ελάχιστα ή τίποτα, αλλά μια σημαντική μερίδα του κοινού ενδιαφέρεται να μάθει, έστω και από περιέργεια. Συνεπώς είναι ευάλωτη σε εντυπωσιακούς τίτλους που στοχεύουν στα κλικ, όχι στη σοβαρή ενημέρωση.

Οι νέοι αγοραστές που θα ανακαλύψουν την αξία του μαζικά θα είναι το καύσιμο για την επόμενη ανοδική κίνηση. Πλέον ειδικοί και υποστηρικτές του Bitcoin καλούνται σε εκπομπές με εκατομμύρια τηλεθεατές. Το Bitcoin πέρα από όλα τα άλλα είναι ένας χρηματιστηριακός τίτλος. Η προσφορά και η ζήτηση καθορίζει την τιμή του. Ωστόσο, σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο συμβατικό νόμισμα, την προσφορά την ξέρουμε. Ο ρυθμός δημιουργίας νέων νομισμάτων είναι αυστηρά προκαθορισμένος, δεν εξαρτάται από τη βούληση κανενός κεντρικού τραπεζίτη ή κυβέρνησης.

Γιατί να ενδιαφέρονται οι μεγάλοι επενδυτές για κάτι με τόσο μεγάλη διακύμανση όσο το Bitcoin; Η κερδοσκοπία θα ήταν η εύκολη απάντηση, αλλά δεν πρόκειται μόνο γι' αυτό. Τους προσελκύει η διέξοδος που τους προσφέρει για αντιστάθμιση κινδύνου. Το Bitcoin δεν επηρεάζεται από τις μεταβλητές που καθορίζουν την αξία των παραδοσιακών περιουσιακών στοιχείων. Δεν επηρεάζονται από τα επιτόκια, τον πληθωρισμό, την ανάπτυξη, την ανεργία.

Αν πρόκειται για πραγματικό γεγονός ή εικασία, αυτό είναι σχετικά αβέβαιο. Είναι λίγα τα ιστορικά δεδομένα, για να είμαστε σίγουροι. Το αναμφισβήτητο δεδομένο είναι όμως πως έτσι το αντιμετωπίζουν τα «μεγάλα πορτοφόλια». Αν υπάρξει κάποια κρίση, παρόμοιας έντασης όπως το 2008, κάτι που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει, θα δούμε και πάλι όλους τους χρηματιστηριακούς τίτλους, τα ακίνητα και άλλα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία να καταρρέουν ταυτόχρονα. Όποιες και να είναι οι διαφορές τους. Γιατί να μην έχουν ένα μικρό ποσοστό του χαρτοφυλακίου τους σε κάτι που φαίνεται, τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα, να μη συμπαρασύρεται μαζί με όλα τα υπόλοιπα; Ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 1%, με το ίδιο σκεπτικό όπως όταν αγοράζεις μια ασφάλεια.

Το 1% σαν ποσοστό φαίνεται ελάχιστο, αλλά αν το βάλεις δίπλα στα τρισεκατομμύρια που διακινούνται από τα funds, αντιστοιχεί σε ένα τεράστιο ποσό χρημάτων. Πραγματικά τεράστιο.

Η αγορά σήμερα

Ο διεθνούς φήμης τεχνικός αναλυτής John Bollinger, ο εφευρέτης των Bollinger Bands, ασχολήθηκε με τα κρυπτονομίσματα. Με ένα tweet πριν από λίγες ημέρες, ισχυρίστηκε πως επίκειται σημαντική κίνηση και για το Bitcoin και για κάποια από τα σημαντικότερα altcoins. Στο παρακάτω διάγραμμα έχουμε το ημερήσιο διάγραμμα της συνολικής κεφαλαιοποίησης των crypto μαζί με τον δείκτη Bollinger Bands.

Βέβαια εδώ να διευκρινίσουμε πως ο Bollinger έχει εφεύρει ένα ολοκληρωμένο σύστημα. Για να βγάλεις κάποιο συμπέρασμα δεν αρκεί να δεις μόνο τις Bollinger Bands. Ωστόσο είναι φανερό πως διαβλέπει πως είμαστε σε μια περίοδο σημαντικής συσσώρευσης. Στη φάση που η αγορά σε υπνωτίζει, που νομίζεις ότι δεν πάει πουθενά. Τότε θα κάνει μια έντονη κίνηση που θα σε αιφνιδιάσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v