Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα Bitcoin τελειώνουν!

Τα παραγόμενα bitcoins ξεπέρασαν ήδη τα 18 εκατ., με «ταβάνι» τα 21 εκατ. Τον Μάιο του 2020, η ανταμοιβή των εξορυκτών θα πέσει στο μισό. Τι σημαίνει αυτό για το δημοφιλές κρυπτονόμισμα;

Τα Bitcoin τελειώνουν!

Τα Bitcoin τελειώνουν. Γίνονται όλο και πιο σπάνια. Προχθές τα παραγόμενα Bitcoin ξεπέρασαν τα 18.000.000. Με δεδομένο ότι το μέγιστο που θα παραχθεί ποτέ είναι 21.000.000 Bitcoin, καταλαβαίνουμε πως τα διαθέσιμα για εξόρυξη έχουν συρρικνωθεί σε μόλις 3 εκατομμύρια, τα οποία προβλέπεται να εξορυχθούν σε 120 χρόνια.

Το 85% των Bitcoin που θα υπάρξουν ποτέ, κυκλοφορεί ήδη στο σύστημα.

Οι δύο κύριες δυνάμεις που ωθούν την τιμή κάποιου αντικειμένου είναι η χρησιμότητα και η σπανιότητα.

Για τη μεν χρησιμότητα, μπορεί να υπάρχουν ακόμα ενστάσεις, άλλα όσον αφορά τη σπανιότητα, δύσκολα να βρεθούν σοβαρά επιχειρήματα που να ισχυρίζονται το αντίθετο.

Πλέον βρισκόμαστε μόλις 6 μήνες μακριά από το επόμενο halving. Τον Μάιο του 2020, η ανταμοιβή των εξορυκτών για τη συμβολή τους στο δίκτυο του Bitcoin θα πέσει στο μισό. Από 12,5 bitcoin το block θα πάει στα 6,25 bitcoin. Με άλλα λόγια, ο ρυθμός εισόδου νέων νομισμάτων στο σύστημα πέφτει ραγδαία.

Εδώ βρίσκεται μια τεράστια διαφορά που έχει το Bitcoin (και άλλα κρυπτονομίσματα) σε σχέση με τα παραστατικά (fiat) νομίσματα που εκδίδουν οι Κεντρικές Τράπεζες (ΚΤ). Γνωρίζεις από πριν τον ρυθμό «τυπώματος». Στα συμβατικά νομίσματα που χρησιμοποιούμε καθημερινά δεν υπάρχει όριο. Για την ακρίβεια, ξέρουμε πως εσκεμμένα όλες οι ΚΤ, σε όλο τον πλανήτη, πληθωρίζουν το νόμισμά τους. Επίτηδες αποσκοπούν στο να χάνει την αξία του σε βάθος χρόνου. Μάλιστα έχουν βρει και τον ιδανικό ρυθμό πληθωρισμού, ο οποίος είναι το 2% ετησίως.

Μπορεί να μας φαίνεται σταθερή η αξία του χαρτονομίσματος που κρατάμε στα χέρια, αλλά δεν είναι. Λόγω του πληθωρισμού, το δολάριο έχει χάσει το 96% της αξίας του τα τελευταία 100 χρόνια. Το ευρώ έχει χάσει το 80% της αξίας του σε σχέση με τον χρυσό από τότε που βγήκε στην κυκλοφορία.

Να ξαναγυρίσουμε όμως στο Bitcoin. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτή η μείωση. Έχει συμβεί άλλες δύο φορές. Η αρχική διάθεση ήταν στα 50 δολάρια ανά block. Το 2012 μειώθηκε στα 25 δολάρια και το 2016 έπεσε και πάλι στα 12,5 δολάρια. Και στις προηγούμενες δύο περιπτώσεις, 6 μήνες πριν η τιμή του Bitcoin είχε ανέβει, όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα. Το 2012, από τα 5 δολάρια εκτοξεύτηκε στα 12 (2,3 φορές επάνω), ενώ το 2016 από τα 350 δολάρια έφτασε τα 650 (1,7 φορές επάνω). Αν υποθέσουμε πως αυτή τη φορά θα ανέβει 1,5 φορές επάνω, αυτό σημαίνει πως από τις περίπου 8.000 που έχει σήμερα, θα πάει στις 12.000 δολάρια.

Κάποιοι θεωρούν πως αυτή τη φορά η τιμή έχει ήδη ενσωματώσει τις προσδοκίες. Δεν είναι απίθανο να έχουν δίκιο, καθώς πλέον το Bitcoin παρακολουθείται από πολύ περισσότερο κόσμο σε σχέση με παλαιότερα.

Κι όχι μόνο αυτό. Οι σημερινοί επενδυτές και συμμετέχοντες στο δίκτυο απολαμβάνουν το πλεονέκτημα να έχουν περισσότερο χρόνο για να μελετήσουν το φαινόμενο, να το κατανοήσουν. Βοήθησε βέβαια και το γεγονός ότι πλέον τα δεδομένα είναι περισσότερα. Ο κάτοχος Bitcoin του 2012, λίγα πράγματα ήξερε πραγματικά. Από την άλλη, όμως, μια άνοδος της τάξης του 30-40% μόνο να αποκλειστεί δεν μπορεί. Μέχρι τώρα το halving έχει αποδειχθεί καταλύτης που ωθεί την τιμή προς τα πάνω.

Ας δούμε λοιπόν τι έγινε στα δύο προηγούμενα halving:

Από τον Ιούνιο μέχρι τον Νοέμβριο του 2011, σημειώθηκε μια πολύ μεγάλη υποχώρηση, της τάξης του 93%. Το Bitcoin έφτασε να διαπραγματεύεται στα 2 δολάρια. Όμως μέχρι το halving, υπήρξε μια συνεχής άνοδος που το έφτασε μέχρι τα 12 δολάρια. Σε ένα χρόνο είχε 6πλασιάσει την τιμή του. Μετά το halving υπήρχε μια αξιοσημείωτη σταθερότητα για ενάμιση μήνα, μέχρι που ξεκίνησε μια νέα ανοδική φάση που το εκτόξευσε στα 1.236 δολάρια. Ναι, δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος. Μέσα σε ένα χρόνο ανέβηκε 100 φορές!

Ακολούθησε η περίοδος πριν το δεύτερο halving, που δεν διαφέρει ιδιαίτερα ως προς το μοτίβο. Από την κορυφή των 1.236 δολαρίων, μέσα σε 3 μήνες υποχώρησε στα 167 δολάρια. Σε ποσοστό 87%, πολύ κοντά στο ποσοστό διόρθωσης που σημειώθηκε στην προηγούμενη περίοδο. Για άλλη μια φορά ακολούθησε άνοδος, η οποία όμως (εδώ είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο) πάλι δεν κατάφερε να ξεπεράσει το προηγούμενο υψηλό. Η κορυφή στο κίτρινο φόντο που δηλώνει την ανοδική περίοδο μέχρι το halving, ήταν χαμηλότερη από την κορυφή του 2013.

Στη συνέχεια σε πράσινο φόντο φαίνεται η άνοδος που ακολούθησε, η οποία ήταν και πάλι εκρηκτική. Από το χαμηλό των 487 δολαρίων εκτοξεύτηκε στις 20.000 δολάρια, το οποίο μέχρι τώρα αποτελεί το υψηλότερο σημείο που έχει καταγραφεί ποτέ. Αυτή τη φορά δεν ήταν 100 φορές επάνω, αλλά μόλις… 40!
Οι ομοιότητες όμως δεν τελειώνουν εδώ. Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει όλες τις φάσεις της αγοράς, που στηρίζονται στο halving. Από την κορυφή του 2018 ακολούθησε και πάλι δραματική υποχώρηση, της τάξης του 83%!

Οπότε το κρίσιμο ερώτημα είναι, αν συνεχιστεί το μοτίβο, τι θα συμβεί από εδώ και πέρα; Αν -επαναλαμβάνουμε, αν- το μοτίβο δεν αλλάξει, αυτό σημαίνει πως μέχρι τον Μάη του 2020 η τιμή του Bitcoin δεν πρόκειται να ξεπεράσει τις 20.000 δολάρια.

Μετά το halving και για εβδομάδες ή λίγους μήνες, δεν πρόκειται να δούμε άνοδο. Αυτή θα ξεκινήσει, και θα είναι έντονη, αμέσως μετά. Πόσο; Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, αλλά θα είναι σημαντική. Την πρώτη περίοδο πολλαπλασίασε την τιμή του 100 φορές, τη δεύτερη, 40 φορές. Το να την πολλαπλασιάσει αυτή τη φορά 10 φορές, δηλαδή να ξεπεράσει τις 100.000 δολάρια, ποιος μπορεί να το αποκλείσει στ' αλήθεια;
Ενισχυτικό της παραπάνω άποψης είναι το μαθηματικό μοντέλο που έχουμε ήδη παρουσιάσει εδώ. 

Αν κάνουμε προβολή στο μέλλον των ιστορικών δεδομένων, δεν σημαίνει πως θα πέσουμε για άλλη μια φορά μέσα. Ωστόσο δεν παύουν να αποτελούν το καλύτερο εργαλείο που έχουμε για να εικάσουμε το μέλλον. Η πρόβλεψη είναι τέχνη, όχι ένα είδος μηχανικής. Μια τέχνη που χρησιμοποιεί την επιστήμη για να την υποστηρίξει.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

** Δείτε το δεύτερο μέρος του αφιερώματος εδώ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v