Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μετρητά θα είναι άχρηστα στην επόμενη κρίση

Ποια είναι η σωστή στρατηγική που θα πρέπει να υιοθετήσουν οι επενδυτές, σύμφωνα με τον θρύλο της Wall Street, Ray Dalio. Η «σίγουρη» αντίδραση των κεντρικών τραπεζών και η ανάγκη για… κάτι σκληρό.

Τα μετρητά θα είναι άχρηστα στην επόμενη κρίση

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Η ημέρα μας ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο. Με πλατύ χαμόγελο! Ο Peter Schiff, στον οποίο αναφερθήκαμε πριν δύο ημέρες, παραδέχτηκε με ένα νεότερο tweet ότι τελικά δεν φταίει το Bitcoin που έχασε τα χρήματά του. Ούτε το πορτοφόλι, ούτε οποιοδήποτε άλλο ευφάνταστο σενάριο είχαν επινοήσει όσοι έσπευσαν να τον δικαιολογήσουν. Είχε μπερδέψει το pin με το password!

Όπως έχουμε επισημάνει όμως, αυτό το λάθος δεν είναι καθοριστικό. Δεν χάνεις έτσι εύκολα τα χρήματά σου. Το βασικό είναι να έχεις αποθηκεύσει ή γράψει κάπου τις ειδικές λέξεις, που αποτελούν τον πραγματικό κωδικό ασφαλείας. Με αυτές μπορείς να ανακτήσεις το πορτοφόλι σου, έστω και αν στο κλέψουν ή ξεχάσεις τον κωδικό, όπως ο Peter Schiff. Όμως εκείνος παραμέλησε να το κάνει και αυτό! Πόση άγνοια πια, Peter!

Δεν είναι κακό να είσαι αρνητικός σε κάτι. Το κακό ξεκινάει όταν είσαι αρνητικός αλλά δεν κάνεις τον κόπο να μάθεις γι' αυτό. Το ακόμα χειρότερο είναι να παρασύρεις και άλλους στον λάθος δρόμο, εξαιτίας της άγνοιας ή της ημιμάθειάς σου.

Στα κρυπτονομίσματα υπάρχουν κάποιοι κανόνες ασφαλείας που πρέπει να τηρείς. Δεν είναι δύσκολοι, αλλά είναι διαφορετικοί από αυτούς που ξέρουμε. Το ότι δεν είναι δύσκολοι, δεν το αναφέρουμε αυθαίρετα. Το βλέπουμε ζωντανά στα σεμινάρια που διοργανώνουμε. Φεύγοντας, όλοι οι συμμετέχοντες τους έχουν αντιληφθεί. Ακόμα και ο πιο αρχάριος, ο πιο άσχετος με την τεχνολογία. Όμως δεν παύει να χρειάζεται προσοχή, όπως όλα τα πράγματα. Αν πας το βράδυ στην Ομόνοια φωνάζοντας και ανεμίζοντας στα χέρια σου χαρτονομίσματα, δεν θα φταίνε τα ευρώ αν πέσεις θύμα κλοπής. Ούτε αν κάνεις ορειβασία σε γκρεμούς, χωρίς να ξέρεις τα βασικά, φορώντας μαγιό και βατραχοπέδιλα, θα φταίνε τα βουνά αν τσακιστείς.

Από τα εύθυμα, ας περάσουμε στα σοβαρά. Σε μια συνέντευξή του χθες στο Davos, ο Ray Dalio, ο θρύλος της Wall Street, τι ισχυρίστηκε; Ότι «cash is trash».

Τι εννοούσε; Όταν θα φτάσει η επόμενη κρίση (την οποία θεωρεί ότι πλησιάζει), το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα κάνουμε για να αμυνθούμε, ακόμα και αν το αντιληφθούμε έγκαιρα. Το να τα πουλήσουμε όλα και να μείνουμε με μετρητά δεν αποτελεί λύση. Γνωρίζουμε από τώρα πώς θα αντιδράσουν οι αρχές. Οι Κεντρικές Τράπεζες θα τα απαξιώσουν, βάζοντας μπροστά τις «πρέσες» και «τυπώνοντας» ασταμάτητα.

Άρα; Ποια είναι η λύση, σύμφωνα με τον Ray; Να έχεις ένα καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο. Ισορροπημένο και επιμερισμένο με αξίες από όλο τον κόσμο, το οποίο οπωσδήποτε να περιέχει χρυσό. Κάτι που να είναι σκληρό! Σκληρό!

Ποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο γνωρίζουμε που δεν μπορεί να πληθωριστεί όπως ο χρυσός; Το βρήκατε: το Bitcoin. Τι λέει ο Ray γι' αυτό όταν ρωτήθηκε; Ότι δεν του αρέσει το Bitcoin, επειδή έχει μεγάλη μεταβλητότητα.

Ο Ray Dalio μπορεί να είναι εκπληκτικός όσον αφορά τις μακροοικονομικές αναλύσεις, όπως αποδεικνύεται από τα επενδυτικά του αποτελέσματα, αλλά ούτε αυτός έχει καταλάβει τι είναι το Bitcoin. Πώς είμαστε σίγουροι; Επειδή ανέφερε αμέσως μετά ότι αν προτιμούσε κάποιο κρυπτονόμισμα, αυτό θα ήταν κάτι σαν το Libra, που είναι πιο σταθερό. Εδώ ακριβώς αποκαλύπτεται η άγνοιά του. Το Libra (αν βγει, κάτι που φαντάζει απίθανο με τα μέχρι τώρα δεδομένα) δεν είναι τίποτε άλλο από ένα καλάθι νομισμάτων, όπως το δολάριο, το ευρώ, το γιεν. Αυτά που μέχρι πριν λίγα λεπτά ο ίδιος ο Dalio αποκάλεσε «trash»!

Το ελπιδοφόρο είναι όμως ότι είμαστε στο σημείο όπου οι επενδυτές σπάνε την αρνητική τους προκατάληψη και αντιλαμβάνονται τη σπανιότητα του Bitcoin. Ειδικά οι νεότεροι, που έχουν μεγαλύτερη εξοικείωση με τις άυλες, ψηφιακές αξίες, καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για το πρώτο ψηφιακό αντικείμενο που δεν μπορεί να αντιγραφεί. Ότι μέχρι το 2036 θα έχει βγει το 99% των Bitcoin που πρόκειται να υπάρξουν ποτέ. Ότι σε 4 χρόνια η δημιουργία νέων νομισμάτων προς την υφιστάμενη ποσότητα θα έχει την αναλογία του χρυσού. Και σε 8 χρόνια, θα είναι πιο σπάνιο από τον ίδιο τον χρυσό.

Πώς το ξέρουμε ότι ψάχνουν; Μια ένδειξη είναι το Google Trends, που μας φανερώνει πόσοι ενδιαφέρονται να μάθουν για κάποιο θέμα. Αν βάλουμε το ρήμα Bitcoin Halving, θα δούμε πως το ενδιαφέρον είναι στο υψηλότερο σημείο του εδώ και χρόνια. Πότε ήταν την προηγούμενη φορά που υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον; Πριν από 4 χρόνια, λίγο πριν συμβεί το προηγούμενο halving. Τι έγινε λίγο αργότερα; Το μεγάλο ράλι που οδήγησε το Bitcoin από τα 500 στις 20.000 δολάρια, μέσα σε 1,5 χρόνο.

Meet-up

Η Greek Cryptocurrency Community σάς προσκαλεί στο πρώτο meet-up για το 2020, το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020 στις 4 το απόγευμα, στο Dastart cafe στη Θεσσαλονίκη και στο INNOVATHENS στην Αθήνα. Λεπτομέρειες θα βρείτε εδώ: Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Σεμινάρια

Ανταποκρινόμενοι στο ενδιαφέρον σας, θα συνεχίσουμε τα σεμινάρια και τον Φεβρουάριο, με ειδική μέριμνα για όσους βρίσκονται εκτός Αθηνών. Τις Δευτέρες, τα σεμινάρια διεξάγονται στα γραφεία του Euro2day.gr, σε γκρουπ των 7 ατόμων. Τις Πέμπτες, θα γίνονται μέσω Internet, σε γκρουπ των 4 ατόμων. Φροντίστε να κάνετε έγκαιρα την κράτησή σας (https://www.media2day.gr/seminars). 

Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Αποκλειστικά για όσους θα συμμετέχουν στα σεμινάρια, δίνεται η δυνατότητα να προμηθευτούν ένα βιβλίο που αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο εξηγεί τι είναι Bitcoin και τον μοναδικό τρόπο λειτουργίας του και το δεύτερο, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε επενδυτικά τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Αν ενδιαφέρεστε να λάβετε ειδοποίηση για τον επόμενο κύκλο σεμιναρίων, παρακαλούμε στείλτε e-mail στο [email protected], γράφοντας το όνομά σας και ένα κινητό τηλέφωνο.

 

** Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v