Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το παιχνίδι στις αγορές άρχισε να... χοντραίνει επικίνδυνα

Τι θα γίνει αν μηδενίσει και το νέο future του πετρελαίου; Είμαστε μπροστά σε νομοτελειακές αλλαγές, με τον μαύρο χρυσό να έχει την τύχη του κάρβουνου; Ποια η θέση του bitcoin στον «θαυμαστό καινούργιο κόσμο».

Το παιχνίδι στις αγορές άρχισε να... χοντραίνει επικίνδυνα

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Είναι πασίγνωστο πλέον, καθώς παίζεται η είδηση ακόμα και από ΜΜΕ άσχετα με τον χώρο, ότι προχθές το βράδυ για πρώτη φορά στην ιστορία των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, το πετρέλαιο διαπραγματευόταν σε αρνητικές τιμές. Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια ανωμαλία, αλλά αφορούσε μικρό κομμάτι των traders. Τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ώρες της διαπραγμάτευσης του συμβολαίου για τον μήνα Μάιο.

Συνεπώς, το ζήτημα που προέκυψε ήταν εντυπωσιακό μεν αλλά συγκυριακό. Είναι έτσι όμως; Έχοντας δει το κάζο που πάθανε όσοι είχαν θέση long στα futures του Ιούνη, φοβισμένοι πουλούσαν όσο όσο χθες. Οι traders που δεν ενδιαφέρονταν να παραλάβουν σε φυσική μορφή πετρέλαιο, έσπευσαν να κλείνουν τις θέσεις πριν τη λήξη. Το αποτέλεσμα ήταν να δούμε το αμερικανικό αργό να πουλιέται ξανά σε μονοψήφιο αριθμό δολαρίων.

Και εδώ αρχίζει το ενδιαφέρον κομμάτι. Τι θα γίνει αν η τιμή και στο συμβόλαιο Ιούνη έχει την τύχη του Μάη, δηλαδή αν μηδενίσει και πάλι; Για όλα υπάρχει η πρώτη φορά, αλλά πλέον είμαστε στη δεύτερη. Που συνήθως είναι ευκολότερη.

Η απάντηση είναι πως θα απειληθεί η αμερικανική ηγεμονία. Υπερβολικό; Καθόλου! Θα υπάρξει ευθεία αμφισβήτηση του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος. Θα κλονιστεί για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια το καθεστώς του πετροδολαρίου. Είμαστε στα πρόθυρα μιας καθοριστικής στροφής, όσο αυτή που συνέβη επί Νίξον, όταν αποδεσμεύτηκε το δολάριο από τον χρυσό.

Μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν αρκεί για να αντιληφθείτε τις τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο: Ο τερματισμός της συνθήκης του Bretton Woods το 1971, εξάλειψε το κίνητρο των ξένων χωρών να χρησιμοποιούν δολάρια για το διεθνές εμπόριο. Έτσι η κυβέρνηση των ΗΠΑ επινόησε ένα νέο κόλπο να διατηρήσει το δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Ήρθε σε συμφωνία με τους Σαουδάραβες, ώστε να χρησιμοποιήσουν τη δεσπόζουσα θέση τους στον ΟΠΕΚ και να επιβάλουν ότι όλες οι συναλλαγές πετρελαίου θα πραγματοποιούνται μόνο με δολάρια. Οι ΗΠΑ ως αντάλλαγμα εξασφάλισαν στον βασιλικό οίκο των Σαούντ την -πλουσιοπάροχη- επιβίωσή του. Να όμως που οι συμμαχίες αλλάζουν. Τα συμφέροντα φαίνεται να είναι αντικρουόμενα.

Αν λοιπόν το πετρέλαιο πάψει να παίζει πρωτεύοντα ρόλο στη διεθνή σκακιέρα, θα υπάρξουν τεράστιες γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Πώς είναι δυνατόν να αιφνιδιάστηκαν έτσι οι Αμερικανοί; Δεν αιφνιδιάστηκαν! Όπως και οι Σαουδάραβες, γνώριζαν πως είναι θέμα χρόνου να υπάρξουν τεχνολογικές καινοτομίες που θα αναδεικνύουν άλλες, αποδοτικότερες μορφές ενέργειας. Το πετρέλαιο νομοτελειακά θα έχει την τύχη του κάρβουνου. Θα χρησιμοποιείται, αλλά θα έχει υποβιβαστεί σημαντικά η σημασία του.

Οι εξελίξεις συνέβησαν με καταιγιστικό ρυθμό παρά το γεγονός ότι ήξεραν τι συνέβαινε. Εταιρείες, κυβερνήσεις, αναλυτές, επενδυτές, είχαν εφησυχαστεί από το γεγονός ότι παρά τον ανηλεή ανταγωνισμό, οι τιμές παρέμεναν σταθερά καθαρά πάνω από το κόστος παραγωγής και δεν έδιναν σημασία στις εξελίξεις που διαδραματίζονταν μπροστά τους. Όσο έπαιζε η μουσική, αυτοί χόρευαν.

Πώς θα αντιδράσουν οι Αμερικανοί και αν θα τα καταφέρουν να ξεπεράσουν το τεράστιο παγόβουνο που βρίσκεται μπροστά τους, δεν το γνωρίζουμε, αλλά σίγουρα έχουν κάνει τα σχέδιά τους από καιρό. Δεν πρόκειται να παραδώσουν έτσι εύκολα τα όπλα. Διότι το δολάριο αποτελεί το μεγαλύτερό τους όπλο. Τις πυρηνικές βόμβες δεν πρόκειται να τις χρησιμοποιήσουν ποτέ.

Τυχόν αλλαγή του νομισματικού status quo δεν είναι απλή υπόθεση, ούτε αφορά μόνο τους Αμερικανούς, αν και για τους τελευταίους αποτελεί απόλυτα ζωτικής σημασίας ζήτημα. Το χρέος τους είναι ένα πεινασμένο θηρίο που χρειάζεται συνέχεια να το ταΐζουν δολάρια, αλλιώς θα βγει εκτός ελέγχου. Αν μειωθεί η ζήτηση στα αμερικανικά ομόλογα, θα αναγκαστούν να τα εκδίδουν με αυξημένα επιτόκια. Κάτι τέτοιο θα συμπαρασύρει τα δάνεια για αγορά κατοικίας, το κεφάλαιο κίνησης των επιχειρήσεων κ.λπ. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Θα προκληθεί ύφεση, η οποία προφανώς θα μετατραπεί σε παγκόσμια κρίση.

«Οι ΗΠΑ επωφελήθηκαν για δεκαετίες με το να είναι το δολάριο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Όμως οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Οι αναδυόμενες οικονομίες έχουν αυξήσει το μερίδιό τους στην παγκόσμια δραστηριότητα στο 60% από περίπου 45% πριν από μία δεκαετία. Κι όμως, το δολάριο εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για τουλάχιστον τις μισές συναλλαγές του διεθνούς εμπορίου. Πέντε φορές περισσότερο από το μερίδιο των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ποιος τα ανέφερε αυτά σε ανύποπτο χρόνο; Ο Mark Carney, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας, στην προηγούμενη συγκέντρωση των Κεντρικών Τραπεζιτών, στο Jackson Hole.

Συνεπώς, το ενδεχόμενο των ριζικών νομισματικών αλλαγών μόνο απίθανο δεν είναι. Αυτό που είναι απίθανο όμως είναι να μην υπολογίζεται η συμβολή του bitcoin σε αυτόν τον νέο κόσμο που θα αναδυθεί. Μόνο τυχαία δεν είναι η κούρσα ταχύτητας όλων των Κεντρικών Τραπεζών να γίνουν οι πρώτες που θα δημιουργήσουν ένα τεχνολογικά αναβαθμισμένο ψηφιακό νόμισμα, βασισμένο στην blockchain τεχνολογία.

Η αγορά των crypto

Μέχρι πρόσφατα, ακούγαμε πως το πρόβλημα με το bitcoin βρίσκεται στο ότι είναι πολύ ασταθές. Ωστόσο η μεταβλητότητα στη Wall Street, για να μην αναφέρουμε την αγορά του πετρελαίου, το τελευταίο διάστημα υπερβαίνει την αντίστοιχη του bitcoin. Χθες για παράδειγμα που ο S&P έχασε 3%, το bitcoin έμεινε αμετάβλητο! Αυτή την ώρα ανεβαίνει 1,5%, μαζί με τα αμερικανικά futures, φτάνοντας τις 7.000 δολάρια.

Σύμφωνα με το Stock to Flow (SF) μοντέλο αποτίμησης, που βασίζεται στη σπανιότητα και στον ρυθμό εμφάνισης νέων ποσοτήτων αγαθών σε σχέση με τις υφιστάμενες, το bitcoin εμφανίζεται για πρώτη φορά τόσο υποτιμημένο, σε σχέση με τον χρυσό.

Αν θεωρήσουμε πως το μοντέλο είναι ακριβές, υπάρχουν οι εξής περιπτώσεις: Να υποχωρήσει ο χρυσός ή να αυξηθεί η αξία του bitcoin μέχρι να συναντήσει την καθιερωμένη αναλογία. Χωρίς να αποκλείεται βέβαια η περίπτωση να ανέβει ο χρυσός και το bitcoin να αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Σεμινάρια

Προκειμένου να καλύψουμε τη ζήτηση, τα σεμινάρια εκτός από Δευτέρα, θα γίνονται και Πέμπτη. Για λόγους ασφαλείας, για το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιούνται ΜΟΝΟ μέσω Internet. Διεξάγονται σε γκρουπ 5 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Εγγραφές πραγματοποιούνται στο https://www.media2day.gr/seminars

Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα. Αποκλειστικά για όσους θα συμμετέχουν στα σεμινάρια, δίνεται η δυνατότητα να προμηθευτούν ένα βιβλίο που αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο εξηγεί τι είναι Bitcoin και τον μοναδικό τρόπο λειτουργίας του και το δεύτερο, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε επενδυτικά τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v