Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι έχει κάνει το bitcoin μετά το halving του 2016

Πώς έχει κινηθεί το δημοφιλές κρυπτονόμισμα την τελευταία τετραετία. Οι ριζικές αλλαγές σε όγκους συναλλαγών, κεφαλαιοποίηση, ενεργά «πορτοφόλια» και τα σινιάλα για τη συνέχεια.

Τι έχει κάνει το bitcoin μετά το halving του 2016

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Οι απόψεις σχετικά με την αξία του bitcoin, όπως είναι φυσικό, διαφέρουν. Ωστόσο η προσωπική γνώμη του καθενός από εμάς μεμονωμένα δεν έχει τόση σημασία. Η αγορά έχει αποφασίσει ότι ο χώρος των κρυπτονομισμάτων αποτελεί μια ελπιδοφόρα εναλλακτική έναντι του υπάρχοντος νομισματικού συστήματος.

Όσοι ισχυρίζονται ότι το bitcoin είναι δύσχρηστο ή ότι χρησιμοποιείται από ελάχιστους, είναι φανερό πως παραγνωρίζουν τον δυναμικό χαρακτήρα του. Την ικανότητά του να εξελίσσεται. Χθες αναφέραμε πως οι εξελίξεις στο bitcoin δεν προχωράνε απλώς, τρέχουν. Δεν πρόκειται για υπερβολή. Κανείς δεν έχει ιδέα τι αλλαγές θα υπάρξουν, ακόμα και στο άμεσο μέλλον.

Προκειμένου να γίνει κατανοητό, θα κάνουμε σήμερα μια μικρή αναδρομή και θα συγκρίνουμε πού βρισκόταν πριν από 4 χρόνια, στο προηγούμενο halving.

Κεφαλαιοποίηση και όγκος συναλλαγών

Η κεφαλαιοποίηση του bitcoin ήταν 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο του 2016, ενώ σήμερα ξεπερνάει τα 175 δισεκατομμύρια. Αυξήθηκε 16,5 φορές τα τελευταία 4 χρόνια. Μια διαδρομή από τα 650 δολάρια στις 9.700, δεν γίνεται χωρίς λόγο. Εκατομμύρια επενδυτές αξιολογούν το bitcoin ως πολυτιμότερο σήμερα σε σχέση με το παρελθόν. Τόσα χρόνια, αν υπήρξε κάποιο πρόβλημα στη λειτουργία του, θα είχε εντοπιστεί. Το αντίθετο συμβαίνει. Όπως είπε και ο Paul Tudor Jones, κάθε ημέρα που περνάει και το bitcoin επιβιώνει, η εμπιστοσύνη μεγαλώνει.

Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών τον Ιούλιο 2016 ήταν 122 εκατομμύρια δολάρια. Ενδεικτικά χθες, πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 2,8 δισεκατομμυρίων, σύμφωνα με την Bitwise ,που μετράει μόνο τα 10 πιο αξιόπιστα ανταλλακτήρια. Πρόκειται για αύξηση 23 φορές μέσα σε 4 χρόνια. Όχι όλα τα κρυπτονομίσματα, μόνο το bitcoin. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, το ελληνικό χρηματιστήριο ολόκληρο, χθες, έκανε 45 εκατομμύρια ευρώ τζίρο.

Hash Rate

Η τιμή του bitcoin αποτελεί μια μονάδα μέτρησης της δυναμικής του. Όχι αναγκαστικά και τη σημαντικότερη. Αυτό που μας ενδιαφέρει σε ένα σύστημα πληρωμών είναι πάνω από όλα η ασφάλειά του. Όσο περισσότεροι είναι οι υπολογιστικοί πόροι που απαιτούνται για τη λειτουργία του τόσο πιο ασφαλές είναι το δίκτυο.

Σε αυτό το σημείο, η πρόοδος του bitcoin είναι εντυπωσιακή. Ο μέσος όρος των 7 ημερών στον ρυθμό κατακερματισμού (hash rate) ήταν 1,52 TH/s τον Ιούλιο του 2016. Πλέον έχει ανέλθει στα 115,74 TH/s, δηλαδή αυξήθηκε 76 φορές! Πόσο σημαντικό είναι αυτό; Όταν το δίκτυο φτάνει σε δείκτη κατακερματισμού (hash rate) 10 Th/s, το ποσό της υπολογιστικής ισχύος που αφιερώνεται στην επεξεργασία των συναλλαγών και στην εξασφάλιση του δικτύου αντιστοιχεί σε 10 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο.

Ενεργά πορτοφόλια

Όσο περισσότεροι είναι οι χρήστες ενός νομίσματος, τόσο μεγαλύτερη είναι η αξία του. Μια δημοφιλής μέτρηση για την τάση στην υιοθέτηση του bitcoin αποτελεί η αύξηση των ηλεκτρονικών πορτοφολιών. Το εντυπωσιακό εδώ είναι πως η τάση παρουσιάζει μια συγκλονιστική ομοιότητα με τον ρυθμό υιοθέτησης του internet, σύμφωνα με μια μελέτη της Deutsche Bank. Από τη στιγμή που υπάρχει παρόμοια εικόνα στον ρυθμό αποδοχής και χρήσης, δεν είναι λογικό να έχουν και στο μέλλον παρόμοιο ρυθμό εξέλιξης; αναρωτιούνται οι αναλυτές της τράπεζας (η πρόβλεψή τους είναι η διακεκομμένη γραμμή).

Στο επόμενο διάγραμμα βλέπουμε τις διευθύνσεις που περιέχουν έστω και μια μικρή ποσότητα bitcoin. Έχουν εδώ και λίγο καιρό ξεπεράσει το ανώτατο σημείο που είχαν φτάσει, όταν η τιμή του bitcoin πέτυχε το ιστορικό υψηλό του, τον Δεκέμβρη του 2017.

Μακροχρόνια διακράτηση

Το παρακάτω διάγραμμα από την εταιρεία blockchain δεδομένων Glassnode φανερώνει πως οι καταθέσεις σε bitcoin στα ανταλλακτήρια βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο 3 ετών. Γιατί αποτελεί θετικό στοιχείο; Επειδή για να πουλήσεις τα bitcoin σου και να τα κάνεις ευρώ ή δολάρια, θα πρέπει να τα τοποθετήσεις πρώτα στα ανταλλακτήρια. Η απροθυμία να ρευστοποιηθούν οι τοποθετήσεις σε bitcoin είναι φανερή.

Το συμπέρασμα επιβεβαιώνει η κατεύθυνση των χρηστών να μεταφέρουν τα νομίσματά τους σε πορτοφόλια, βγάζοντάς τα από τα ανταλλακτήρια. Εάν ένας χρήστης σκοπεύει να πουλήσει τα κρυπτονομίσματά του στο άμεσο μέλλον, είναι απίθανο να τα απομακρύνει από ένα ανταλλακτήριο. Όταν τα μεταφέρουν σε ένα πορτοφόλι, είναι συνήθως για μακροχρόνια αποθήκευση.

Σύμφωνα πάλι με την Glassnode, όσοι αγόρασαν κατά τη διάρκεια της μεγάλης πτώσης του Μαρτίου, δεν αποθαρρύνθηκαν. Κράτησαν τη θέση τους. Με την ανάκαμψη της αγοράς, συναίσθημα μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά άρχισε να διαφοροποιείται, αλλά συνέχισαν να κυριαρχούν όσοι εφαρμόζουν τη στρατηγική buy and hold (hodl στην αργκό των crypto).

Η εκρηκτική άνοδος των stablecoins

Εντυπωσιακή είναι και η αύξηση της ζήτησης που υπάρχει για stablecoins, τα κρυπτονομίσματα που έχουν σταθερή ισοτιμία με το δολάριο. Αθροιστικά έχουν ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, με το 85% να έχει τοποθετηθεί στο Tether. Η αύξηση που έχει πραγματοποιηθεί από τον Φεβρουάριο είναι της τάξης του 70%.

Το πιθανότερο σενάριο θέλει αυτά τα χρήματα να βρίσκονται προς αναμονή για τοποθέτηση στο bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα. Ίσως όμως αυτή η αύξηση να οφείλεται σε καταθέτες από χώρες που είναι δύσκολο να αποκτήσουν σκληρό συνάλλαγμα. Την περίοδο της πανδημίας, δεν είναι μόνο η FED και η EKT που έχουν επιδοθεί στο «σπορ» της «εκτύπωσης» χρημάτων, αλλά όλες οι Κεντρικές Τράπεζες.

Οι προοπτικές της τιμής

Αν η ιστορία του bitcoin επαναληφθεί με παρόμοιο τρόπο, μόνο αισιόδοξοι μπορούν να είναι οι κάτοχοί του. Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει πόσο μοιάζουν οι περίοδοι 2012-2016 με την αντίστοιχη περίοδο 2016-2020. 

Ενισχυτικό του παραπάνω αισιόδοξου σεναρίου, πάντα με βάση τα δεδομένα από το παρελθόν, είναι πως μετά το halving ακολουθεί μια σημαντική ανοδική κίνηση. Στο πρώτο, η αύξηση στην τιμή του bitcoin ήταν 8.189%, ενώ στο δεύτερο, μόνο… 2.884%. Αν συνεχιστεί αυτή η αναλογία στην άνοδο της τιμής, θα πρέπει να περιμένουμε η νέα κορυφή να είναι 1.000%. Συνεπώς, με δεδομένο πως το τρίτο halving βρήκε την τιμή του bitcoin γύρω στις 9.000 δολάρια, δεν είναι καθόλου απίθανο να προσεγγίσει τις 90.000 δολάρια.

Meetup από την Greek Cryptocurrency Community

Το Σάββατο 16 Μαΐου, στις 4 η ώρα το απόγευμα, η Greek Cryptocurrency Community διοργανώνει άλλο ένα ενδιαφέρον on-line meetup, με ελεύθερη συμμετοχή.

Πληροφορίες και εγγραφές, από εδώ (https://www.meetup.com/Greek-Cryptocurrency-community/events/270334525/?_xtd=gqFyqTI3MDY0NzcxMKFwpmlwaG9uZQ&from=ref)

Σεμινάρια και βιβλίο

Το επόμενο διάστημα τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται ΜΟΝΟ μέσω Internet. Διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Εγγραφές πραγματοποιούνται στο https://www.media2day.gr/seminars

Τα σεμινάρια απευθύνοντας σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Ανεξάρτητα από τα σεμινάρια, μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο για το bitcoin, επιλέγοντας μια οποιαδήποτε ημερομηνία και πατώντας εγγραφή. Στην επιλογή «Πακέτο συμμετοχής» διαλέγετε το «Βιβλίο Σημειώσεων».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε 3 μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη εξηγεί πώς δουλεύει το σημερινό νομισματικό σύστημα. Για να κατανοήσεις ένα νέο νομισματικό σύστημα, πρέπει πρώτα να κατανοήσεις το παλιό. Η τρίτη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v