Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To blockchain, τo bitcoin και η… πατάτα

Πώς το blockchain υπόσχεται να αλλάξει τη ζωή παραγωγών και αλυσίδων διανομής. Λήγουν options σε bitcoin αξίας 1 δισ. δολαρίων. Το δικό της κρυπτονόμισμα λανσάρισε η Μπαρτσελόνα.

To blockchain, τo bitcoin και η… πατάτα

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Σύμφωνα με μελέτες, μέσα στην επόμενη 5ετία πολλά από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ αναμένεται να κάνουν εκτεταμένη χρήση του blockchain. Η βιομηχανία τροφίμων είναι από τους πιο δραστήριους χώρους που εξερευνά τις δραστηριότητες της νέας τεχνολογίας, ελπίζοντας πως θα τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει δύο θεμελιώδεις προκλήσεις: πρώτον, τη βελτιστοποίηση της απόδοσης μέσω της αυξημένης αποδοτικότητας της αλυσίδας εφοδιασμού και δεύτερον, την κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών για διαφάνεια. Από το αγρόκτημα μέχρι το ράφι του σούπερ μάρκετ.

Εάν οι αγρότες διέθεταν μια μέθοδο που να τους ειδοποιεί εγκαίρως για τις ανάγκες των διανομέων τους, θα τις κάλυπταν νωρίτερα και αποδοτικότερα. Δεν θα είναι επωφελές μόνο για τις επιχειρήσεις, αλλά θα είχε και θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Από την άλλη, οι αγοραστές θέλουν να μαθαίνουν από πού προέρχονται τα τρόφιμά τους. Ποιες μέθοδοι καλλιέργειας ακολουθήθηκαν και γενικά όλα τα στάδια μέχρι να καταλήξουν στο πιάτο τους. Η αυξημένη ευαισθητοποίηση σχετικά με την επισιτιστική ασφάλεια λόγω της Covid-19 έχει καταστήσει τη διαφάνεια ακόμη πιο κρίσιμη, τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις ελεγκτικές αρχές.

Πώς η τεχνολογία blockchain παρέχει τα εργαλεία για την παροχή και ανάλυση αυτών των πληροφοριών; Δημιουργώντας μια ψηφιακή ταυτότητα για τα προϊόντα, προσφέροντας στους ενδιαφερόμενους τη δυνατότητα να παρακολουθούν όλη την πορεία της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Είχαμε αναφέρει παλαιότερα την περίπτωση της Nestlé, της μεγαλύτερης εταιρείας τροφίμων και ποτών στον κόσμο. Από τους πρωτοπόρους, άρχισε να πειραματίζεται με την τεχνολογία blockchain το 2017, ως ιδρυτικό μέλος της IBM Food Trust. Συνεργάστηκε με τη γαλλική ομάδα σούπερ μάρκετ Carrefour, για να προσφέρει στους αγοραστές του πουρέ πατάτας Mousline τη δυνατότητα, χρησιμοποιώντας τον κωδικό QR στη συσκευασία του προϊόντος, να αποκτήσουν πρόσβαση στις πληροφορίες σχετικά με την αλυσίδα εφοδιασμού της παραγωγής. Πληροφορίες οι οποίες συμπεριλαμβάνουν τις ποικιλίες πατάτας, τις ημερομηνίες και τον τόπο παραγωγής. Από τη σύνθεση του χώματος που μπαίνει ο σπόρος μέχρι το ράφι του σούπερ μάρκετ. Ακόμα και φωτογραφίες λαμβάνει ο καταναλωτής στο κινητό του.

Χάρη στο blockchain, αναβιώνει προς το ποιοτικότερο η πρακτική να προμηθευόμαστε από γνωστούς χωριάτικο λάδι, μέλι, φρούτα. Γιατί προτιμούν πολλοί αυτή την τακτική; Επειδή ξέρουν από πού έρχονται τα προϊόντα και εμπιστεύονται τους παραγωγούς ότι ακολουθούν τον ενδεδειγμένο τρόπο. Αυτή η εμπιστοσύνη πλέον μπορεί να γενικευτεί και να είναι προσιτή από όλους.

Τι πλεονεκτήματα υπάρχουν με τη νέα, πολλά υποσχόμενη μέθοδο; Για πρώτη φορά υπάρχει ψηφιακό αποτύπωμα. Αυτό που επιτυγχάνει το blockchain και δεν μπορεί να φτάσει ο συμβατικός τρόπος είναι πως ελέγχει το συγκεκριμένο άτομο που περνάει τα δεδομένα. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρει άμεσα ποιος πέρασε τα λάθος στοιχεία. Έτσι διασφαλίζεται στον μέγιστο δυνατό βαθμό πως αυτός που παρέχει τις πληροφορίες, έχει κάθε λόγο να είναι προσεκτικός. Όχι μόνο να αποφεύγει λάθη απροσεξίας, αλλά και να τον αποτρέπει από δόλιες επεμβάσεις.

Ελπιδοφόρα όλα αυτά, αλλά υπάρχει ένα τρωτό σημείο, που μέχρι στιγμής δεν έχει επιλυθεί από τα blockchain συστήματα: η διασφάλιση της αξιοπιστίας. Αν δεν υπάρχει κάποια μέθοδος που αμείβει τους συμμετέχοντες, όπως γίνεται στο bitcoin, τότε δεν υπάρχει κίνητρο. Όχι να συμμετέχουν, αλλά να αυτοπροστατεύεται το δίκτυο διασφαλίζοντας πως κανείς δεν θα κλέβει. Πως κανείς δεν θα τροφοδοτεί το σύστημα με εσφαλμένα δεδομένα, είτε από δόλο είτε κατά λάθος.

Αν αφαιρέσεις την ανταμοιβή με το νόμισμα, πρέπει να βρεις έναν άλλο τρόπο. Ποιον; Ακόμα δεν έχει βρεθεί. Για αυτό το bitcoin θεωρείται μέχρι στιγμής η πιο επιτυχημένη εφαρμογή του blockchain. Ένας από τους θεμελιώδεις μηχανισμούς πίσω από το δίκτυο του bitcoin είναι το proof of work, η βάση του μηχανισμού ασφαλείας του blockchain, η οποία εξασφαλίζει ότι παρά το γεγονός πως οι συμμετέχοντες είναι ανώνυμοι και άγνωστοι μεταξύ τους (άρα δεν έχουν κανέναν λόγο να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο), θα ακολουθούν τους κανόνες έντιμα και με υπευθυνότητα.

Τα νέα από την αγορά των crypto

* Το σχέδιο να αποκτήσει η Barcelona δικό της κρυπτονόμισμα έγινε πράξη. Διέθεσε τα πρώτα της FC Barcelona Fan Tokens (BAR), από την Chiliz.net και τη Socios.com, αξίας 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων σε λιγότερο από δύο ώρες. Στην πώληση των token συμμετείχαν περισσότεροι από 4.000 fans από 106 χώρες.

* Ethereum αξίας 188 εκατομμυρίων δολαρίων κινήθηκαν από ένα πορτοφόλι που συνδέεται με τους διοργανωτές του PlusToken, μια από τις μεγαλύτερες απάτες που έχουν διαπραχθεί στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Η τελευταία φορά που κινήθηκαν τα νομίσματα ήταν στις 19 Δεκεμβρίου. Οι συναλλαγές έρχονται δύο ημέρες μετά τη μεταφορά EOS, αξίας 67 εκατομμυρίων δολαρίων, από πορτοφόλι που πάλι σχετίζεται με το PlusToken.

* Αυτή την Παρασκευή λήγουν option σε bitcoin αξίας σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών παραγώγων Skew. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα που έχει υπάρξει ποτέ στον χώρο των crypto. Ίσως λοιπόν να παρατηρηθούν απότομες μεταβολές στην τιμή αυτές τις ημέρες. 

* Για την ώρα πάντως η τιμή του bitcoin ακολουθεί με μεγάλη ακρίβεια την πορεία του S&P 500. Δεν αποτέλεσε έκπληξη λοιπόν που δεν μπόρεσε να κρατηθεί πάνω από την μπλε γραμμή τάσης. Το θετικό είναι πως σταμάτησε στο επίπεδο στήριξης λίγο κάτω από τις 9.000 δολάρια, αλλά αρνητικό θεωρείται πως δεν κατάφερε να επανέλθει μέσα στο μπλε κανάλι.

Σεμινάρια και βιβλίο

Για το υπόλοιπο του καλοκαιριού θα πραγματοποιηθούν μόνο 2 σεμινάρια ακόμα. Όσοι ενδιαφέρεστε, κλείστε έγκαιρα θέση. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Εγγραφές πραγματοποιούνται στο https://www.media2day.gr/seminars

Τα σεμινάρια απευθύνοντας σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Ανεξάρτητα από τα σεμινάρια, μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο για το bitcoin, επιλέγοντας μια οποιαδήποτε ημερομηνία και πατώντας εγγραφή. Στην επιλογή «Πακέτο συμμετοχής» διαλέγετε το «Βιβλίο Σημειώσεων».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε 3 μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη εξηγεί πώς δουλεύει το σημερινό νομισματικό σύστημα. Για να κατανοήσεις ένα νέο νομισματικό σύστημα, πρέπει πρώτα να κατανοήσεις το παλιό. Η τρίτη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v