Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Μπαρτσελόνα σκοράρει στα κρυπτονομίσματα

Πολλές ομάδες έχουν μπει στο γήπεδο των crypto. Εκατομμύρια οπαδοί μπορούν να βιώσουν τα πλεονεκτήματα της νέας ψηφιακής οικονομίας. Πώς δουλεύει η έκδοση συλλεκτικού νομίσματος, όπως της Μπαρτσελόνα. Τα κέρδη.

Η Μπαρτσελόνα σκοράρει στα κρυπτονομίσματα

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Η Μπαρτσελόνα, η ομάδα ποδοσφαίρου με τους περισσότερους οπαδούς στον κόσμο, αποκτά δικό της κρυπτονόμισμα, το Barça Fan Tokens. Ωστόσο, δεν πρόκειται για τον πρώτο δημοφιλή σύλλογο που προσχωρεί στην ψηφιακή οικονομία, μέσω της έκδοσης συλλεκτικού νομίσματος. Έχουν προηγηθεί οι Juventus, Paris Saint-Germain, Atlético De Madrid, Galatasaray, Roma και West Ham!

Ας τα πιάσουμε από την αρχή, και πρώτα από όλα ας εξηγήσουμε τι σημαίνει token. Πρόκειται για ένα ψηφιακό στοιχείο που πιστοποιεί ότι το πρόσωπο που το κατέχει, είναι και ο ιδιοκτήτης μιας αξίας. Ένα token μπορεί να αντιπροσωπεύει ένα νόμισμα, ποσοστό ιδιοκτησίας κάποιου ακινήτου, το 1% ενός πίνακα ζωγραφικής, μετοχές ή μερίδια μιας επιχείρησης. Η μετατροπή ενός ψηφιακού αγαθού σε token μοιάζει με την κλασική διαδικασία και τη λογική έκδοσης ενός χρεογράφου. Πρόκειται όμως για μια εξελιγμένη τεχνολογικά διαδικασία.

Πάμε να δούμε τώρα στην πράξη πώς δουλεύει ένα token, όπως της Barcelona. Από το κινητό μας μπαίνουμε στο Play Store ή το Apple Store και κατεβάζουμε την εφαρμογή socios.com. Για να την ενεργοποιήσουμε, στην αρχή μάς ζητάει το νούμερο του τηλέφωνου μας, για να στείλει έναν κωδικό επιβεβαίωσης και κατόπιν ένα e-mail.

Το κατεβάσατε; Ωραία. Για να μπορέσετε να αγοράσετε τα συλλεκτικά νομίσματα από την ομάδα που σας ενδιαφέρει, θα πρέπει πρώτα να αγοράσετε ένα κρυπτονόμισμα που ονομάζεται Chiliz (CHZ), το οποίο βρίσκεται στη θέση Νο 86 από πλευράς κεφαλαιοποίησης στο coinmarketcap.com.

Ο εύκολος τρόπος, αν και όχι αναγκαστικά ο πιο οικονομικός για να αγοράσεις το CHZ, είναι να πας στο εικονίδιο που λέει Wallet (πορτοφόλι). Από εκεί επιλέγεις το Top-up, όπου σου δίνει τη δυνατότητα να αγοράσεις το ποσό που επιθυμείς μέσω της χρεωστικής κάρτας σου.

Έχοντας αποκτήσει τα CHZ, με αυτά μπορείς να αγοράσεις τα συλλεκτικά νομίσματα της αρεσκείας σου, τα οποία είναι σε περιορισμένη έκδοση. Το Barza Fan Tokens (με το σύμβολο BAR) δεν είναι διαθέσιμο ακόμα. Από ό,τι μας πληροφορούν, θα βγει μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2020. Θα διατεθούν 40 εκατομμύρια Barça Fan Tokens, με καθένα από αυτά να κοστίζει 2 € ως αρχική τιμή πώλησης. Είναι διαθέσιμα όμως τα νομίσματα από τις άλλες ομάδες που αναφέραμε πιο πάνω.

Με άλλα λόγια, το CHZ λειτουργεί όπως οι μάρκες στο καζίνο. Όπως εκεί, για να παίξεις στη ρουλέτα, επιτρέπεται να ποντάρεις μόνο με τις μάρκες, όχι με ευρώ, έτσι και στην εφαρμογή socios.com δεν αγοράζεις κατευθείαν το νόμισμα της ομάδας σου. Πρώτα θα πρέπει να μετατρέψεις τα ευρώ σου σε CHZ.

Πώς κερδίζεις χρήματα από αυτή τη διαδικασία; Ο ένας τρόπος είναι να ανέβει η αξία του Chiliz. Με βάση τα στοιχεία που βλέπουμε στο coinmarketcap.com, μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί τα μισά από τα Chiliz που αναμένεται να εκδοθούν.

Όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα, διαπραγματεύεται δημόσια από τον Ιούλιο. Αν εξαιρέσουμε τους πρώτους μήνες, από τον Σεπτέμβρη και μετά ο όγκος συναλλαγών είναι καθημερινά το λιγότερο 2-3 εκατομμύρια την ημέρα, ενώ από τότε που ανακοινώθηκε η συνεργασία με την Barcelona πραγματοποιεί συναλλαγές αξίας 10 μέχρι 40 εκατομμυρίων. Άρα δεν θα εγκλωβιστούμε, ψάχνοντας να βρούμε αγοραστές, αν θελήσουμε να τα πουλήσουμε.

Ο δεύτερος τρόπος είναι να ανέβει η αξία των νομισμάτων της ομάδας που έχεις αγοράσει, τα οποία μπορείς ανά πάσα στιγμή να τα ρευστοποιήσεις και να τα μετατρέψεις ξανά σε Chiliz. Μπορείς βέβαια αργότερα να πάρεις άλλης ομάδας, αν το επιθυμείς, πριν τα κάνεις ευρώ.

Εκτός από την αγορά, όπως μας πληροφορούν, θα υπάρχουν κάποια tokens που θα διανέμονται δωρεάν. Ένας τρόπος είναι μέσω του Token Hunt. Μια εφαρμογή που από ό,τι βλέπουμε, μοιάζει πολύ με το Pokémon Go, το ηλεκτρονικό παιχνίδι της Nintento, όπου ψάχνεις και κυνηγάς εικονικές φιγούρες. Η διαφορά με τα υπόλοιπα ψηφιακά παιχνίδια είναι πως ψάχνεις τις εικονικές φιγούρες σε μέρη που υπάρχουν στην πραγματικότητα, όχι σε κάποια φανταστική τοποθεσία.

Εκτός όμως από το δυνητικό οικονομικό όφελος, επιτρέπει στους οπαδούς των μεγάλων club σε όλο τον κόσμο, να αλληλεπιδρούν με τον ίδιο τον σύλλογο. Να επηρεάζουν τις αποφάσεις του. Η κατοχή των tokens παρέχει στους ιδιοκτήτες τους το δικαίωμα συμμετοχής στις δημοσκοπήσεις για τις καθημερινές δραστηριότητες των ομάδων. Η πλατφόρμα ανταμείβει τους οπαδούς για τη συμμετοχή τους και τους δίνει τη δυνατότητα να κερδίζουν δώρα.

Οι συνέπειες που θα έχει η συγκεκριμένη εφαρμογή στη διάδοση και ενημέρωση των δυνατοτήτων που παρέχουν τα crypto είναι προφανείς. Εκατομμύρια οπαδοί, και όχι μόνο, από όλο τον κόσμο, θα βιώσουν την εμπειρία των πλεονεκτημάτων της νέας ψηφιακής οικονομίας, που μπορεί να προσφέρει ο χώρος των κρυπτονομισμάτων.

Το μειονέκτημα της εφαρμογής είναι πως δεν έχει (ακόμα) τον Πανιώνιο. Από την άλλη, όμως, μήπως είναι καλό να αγοράσουμε CHZ, γιατί η ιδέα φαίνεται καλή και θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η ζήτησή του, ειδικά αν ενταχθούν κι άλλες ομάδες στην πλατφόρμα; Προσωπικά, ακόμα δεν έχω αποφασίσει. Το μόνο σίγουρο είναι πως εκτός από το Chiliz, υπάρχουν και άλλα έξυπνα επιχειρηματικά σχέδια ανάμεσα στις 5.000 altcoins που διαπραγματεύονται στα ανταλλακτήρια. Όπως και πολλά που είναι άχρηστα ή απάτες.

Έχουμε εκφράσει την άποψή μας εδώ από καιρό. Αν θες να εισέλθεις στον συναρπαστικό κόσμο των crypto, ξεκινάς από το Bitcoin, πριν αρχίσεις να αναζητάς ευκαιρίες και αλλού. Όχι από το νόμισμα που σου είπε εμπιστευτικά ο κολλητός του μπατζανάκη της ξαδέλφης σου. Δεν έχεις το υπόβαθρο να το κρίνεις και η πιθανότητα να χάσεις τα χρήματά σου προσεγγίζει τη βεβαιότητα.

Η αγορά σήμερα

Το σενάριο να ακολουθήσει η πορεία του Bitcoin την πορτοκαλί γραμμή τάσης με την έντονη κλίση ήταν πολύ αισιόδοξο, από ό,τι αποδείχθηκε. Σημείο στήριξης, από ό,τι βλέπουμε στο διάγραμμα, είναι η πράσινη γραμμή, όπου βρίσκεται τώρα.

Σεμινάρια

Επειδή δεν έμεινε καμία κενή θέση για τον Φεβρουάριο, για να εξυπηρετήσουμε τους ενδιαφερόμενους, προγραμματίσαμε ένα ακόμα σεμινάριο για την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου. Παρακαλούμε κάντε έγκαιρα την κράτησή σας. Επίσης έχει αναρτηθεί το πρόγραμμα του Μαρτίου.

Τα σεμινάρια διεξάγονται κάθε Δευτέρα στα γραφεία του euro2day.gr, σε γκρουπ 7 ατόμων. Την Πέμπτη πραγματοποιούνται μέσω Internet, σε γκρουπ 5 ατόμων. Στο on-line έχουμε προσωπική επαφή. Το μάθημα γίνεται κανονικά ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Δεν βλέπετε κάποιο βίντεο-κονσέρβα. (https://www.media2day.gr/seminars)

Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα. Αποκλειστικά για όσους θα συμμετέχουν στα σεμινάρια, δίνεται η δυνατότητα να προμηθευτούν ένα βιβλίο που αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο εξηγεί τι είναι Bitcoin και τον μοναδικό τρόπο λειτουργίας του και το δεύτερο, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε επενδυτικά τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

 ** Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v