Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με σπασμένα φρένα προς τις $11.000 το Bitcoin

Δεν είναι η πρώτη φορά που ανεβαίνει προς τις 10.000 δολάρια, αλλά η 8η φορά στην ιστορία. Η πρώτη ήταν το 2017. Η διαδρομή από τις 10.000 έως τις 20.000 διήρκεσε μόλις 18 ημέρες. Θα δούμε το déjà vu; Πόσο διαφορετικά είναι τώρα;

Με σπασμένα φρένα προς τις $11.000 το Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ημέρες του 2017, τότε που πραγματοποίησε την επική πορεία του από τις 1.000 δολάρια στις 20.000, θύμισε το bitcoin.

Συγκεκριμένα, από τις 9.500 δολάρια που διαπραγματευόταν την Παρασκευή, έκανε… μια βόλτα στις 11.500, για να ισορροπήσει κοντά στις 11.000 δολάρια, όπως βλέπουμε στο 4ωρο διάγραμμα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το bitcoin ανεβαίνει προς τις 10.000 δολάρια, αλλά η 8η φορά στην ιστορία του. Η πρώτη ήταν το 2017, όταν σκαρφάλωσε στα υψηλό όλων των εποχών, στις 20.000 δολάρια.

Η διαδρομή από τις 10.000 έως τις 20.000 διήρκεσε μόλις 18 ημέρες. Από την ίδια του τη φύση ο αριθμός 10.000 έχει κάτι ιδιαίτερο. Από 4 ψηφία, ανεβαίνει στα 5. Η αλλαγή είναι μεγάλη στην ψυχολογία, νιώθεις πως ανυψώνεσαι επίπεδο.

Η δεύτερη φορά ήταν τον Φεβρουάριο του 2018, αντιδρώντας στη σφοδρή πτώση που ακολούθησε από την απόλυτη κορυφή. Τον Μάη του ίδιου έτους απέτυχε να διασπάσει προς τα πάνω τις 10.000, ερχόμενο από τις 6.200 δολάρια. Ακολούθησε ο «χειμώνας» της αγοράς των crypto, μέχρι την 1η Απριλίου 2019. Ξεκινώντας από τις 4.000 δολάρια, αρκούσαν 3 μόλις μήνες για να φτάσει τις 14.000 δολάρια.

Από τότε ακολούθησαν τέσσερις απόπειρες για να διαπεράσει και να μείνει πάνω από τις 10.000 δολάρια. Ποτέ όμως δεν είχε περάσει τις 10.500 όπως σήμερα. Η τωρινή περίπτωση φαίνεται διαφορετική από τις προηγούμενες.

Έχει προηγηθεί συσσώρευση μηνών. Για αυτό έχει πιο γερές βάσεις. Δεν βασίζεται σε κάποια βιαστική κίνηση ή σε κάποιο συγκυριακό γεγονός.

Όλα είναι έτοιμα για το μεγάλο ταξίδι. Πολλοί ισχυρίζονται πως μετά το τελευταίο halving, είμαστε στην αρχή του μαζικότερου bull run που έχει υπάρξει ποτέ. Το επόμενο ερώτημα αφορά στο πόσο είναι το «αρκετά», για την τιμή του bitcoin. Αν ακολουθηθεί το μοτίβο που ακολούθησε τα προηγούμενα halving, τότε για το 2020 δεν αναμένεται να ξεπεράσει τη μεγάλη κορυφή των 20.000. Αν και χρόνος υπάρχει.

Γιατί τώρα

Οι ενδείξεις ήταν εμφανείς και η κινητικότητα μεγάλη. Από την άνοδο των DeFi, που ευνόησε το Ethereum δείχνοντας τον δρόμο, μέχρι την αποδοχή του bitcoin από τα παραδοσιακά τραπεζικά ιδρύματα. Οι καθημερινοί αναγνώστες της στήλης τα γνωρίζουν. Έχουμε αναφερθεί με λεπτομέρειες και κυρίως έγκαιρα, για όλες τις εξελίξεις. Γιατί όμως τώρα ξέσπασε η τιμή του bitcoin;

Το βασικότερο σημείο που καθιστά δύσκολη την πρόβλεψη της χρονικής στιγμής που θα κινηθούν οι αγορές είναι πως εκείνα που καταγράφονται στις διακυμάνσεις των τιμών δεν είναι αυτά καθαυτά τα γεγονότα, αλλά οι ανθρώπινες αντιδράσεις σε αυτά. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με σιγουριά από πριν τη σωστή στιγμή, γιατί εκτός από οικονομικές παραμέτρους, εμπεριέχει ψυχολογικά στοιχεία. Τη θετική ή αρνητική προδιάθεση των επενδυτών να αξιολογούν τα αρνητικά ή τα θετικά νέα.

Για αυτό και το «έξυπνο χρήμα» πολλές φορές έχει αποτύχει σε κερδοσκοπικές κινήσεις, καθώς δεν γνωρίζει τη βασικότερη παράμετρο: τη χρονική στιγμή που θα ανέλθουν ή θα διορθώσουν οι τιμές. Μέχρι να έρθει το πλήρωμα του χρόνου, που η αγορά θα αναγνωρίσει ότι η τιμή είναι εσφαλμένη, τα δεδομένα είναι πολύ πιθανό να έχουν αλλάξει. Άρα η «σωστή» τιμή δεν θα είναι η ίδια πλέον. Ο κρίσιμος παράγοντας είναι ο χρόνος. Όχι η τιμή.

Αυτό όμως που γνωρίζουμε, είναι πως οι συνθήκες έχουν ωριμάσει. Τόσα τρισεκατομμύρια που «τυπώνονται», αλλοιώνοντας τη σπανιότητα του χρήματος, κάποια στιγμή θα επιδρούσαν στις αποφάσεις των επενδυτών.

Ίσως η αφορμή να δόθηκε με το νέο πακέτο κινήτρων στις ΗΠΑ, που θα χρηματοδοτηθεί από -ποιον άλλο;- τη Fed, που θα πλημμυρίσει την αγορά με νέο χρήμα.

Πώς αντέδρασαν οι επενδυτές; Έστειλαν τον χρυσό σε νέα ιστορικά ρεκόρ και εκτίναξαν την τιμή του ασημιού, καθώς διαθέτουν το αδιαφιλονίκητο πλεονέκτημα της σπανιότητας. Δεν μπορεί να φτιαχτεί άπειρος χρυσός, με τον ίδιο τρόπο που δημιουργούνται δολάρια, ευρώ, πέσος. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που ο χρυσός παραμένει χρήμα εδώ και χιλιάδες χρόνια: η σπανιότητα.

Εδώ να επαναλάβουμε κάτι, επειδή κάποιοι δυσκολεύονται να το πιστέψουν αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό.

Το bitcoin είναι ακόμα πιο σπάνιο. Ο χρυσός έχει σχετική σπανιότητα, ενώ το bitcoin έχει απόλυτη. Κι αυτό είναι θέμα χρόνου να εκτιμηθεί.

Όλα ρόδινα λοιπόν; Είναι η κατάλληλη ώρα να τρέξουμε να αγοράσουμε bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα; Η απάντηση που δίνω σε όποιον με ρωτάει, είναι μονότονα η ίδια: Όχι, δεν είναι ώρα να αγοράσεις. Είναι όμως η ιδανική ώρα να μάθεις για το bitcoin.

Κάνε στον εαυτό σου τη χάρη και αναζήτησε πληροφορίες πριν το αγοράσεις. Αποφάσισε μόνος σου. Μην εξαρτιέσαι από άλλους για το αν αξίζει τον κόπο και τον χρόνο σου ή τι ποσοστό των οικονομιών σου να διαθέσεις. Μη γίνεις σαν αυτούς που άκουσαν ότι το bitcoin είναι ανώτερο χρήμα και σκέφτηκαν να δοκιμάσουν. Απογοητεύτηκαν, γιατί δεν είχαν ενημερωθεί πρώτα. Ως παραπληροφορημένοι, είχαν προσδοκίες υψηλότερες από τις πραγματικές. Κατ' αρχάς δεν έγιναν πλούσιοι σε μία εβδομάδα. Δυστυχώς (ή ευτυχώς) δεν είναι τόσο απλό. Ούτε τόσο γρήγορο.

Τα νέα από την αγορά των crypto

* Το ανταλλακτήριο Coinbase αποκάλυψε πως έχει περισσότερους από 35 εκατομμύρια χρήστες σε 100 χώρες. Αναμφίβολα το νούμερο είναι εντυπωσιακό, αν και δεν μας ανέφερε πόσοι από αυτούς τους χρήστες είναι ενεργοί. Τόνισε πάντως ότι έχουν αυξηθεί κατά 5 εκατομμύρια κατά τους τελευταίους 10 μήνες.

* Οι επικριτές του bitcoin θεωρούσαν πως μετά το halving θα καταρρεύσει η υπολογιστική ισχύς που χρησιμοποιείται για την ασφάλειά του, επειδή θα εγκαταλείψουν πολλοί miners. Διαψεύστηκαν πάλι. Το επίπεδο ασφάλειας σήμερα είναι 9 φορές πιο δυνατό, από το επίπεδο που είχε στην απόλυτη κορυφή της τιμής, τον Δεκέμβρη του 2017. Και αυτό λέει πολλά.

Βιβλίο για το Bitcoin

Για τα σεμινάρια δίνουμε ραντεβού πάλι τον Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε, μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin», από το https://www.media2day.gr/seminars. Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε 3 μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη εξηγεί πώς δουλεύει το σημερινό νομισματικό σύστημα. Για να κατανοήσεις ένα νέο νομισματικό σύστημα, πρέπει πρώτα να κατανοήσεις το παλιό. Η τρίτη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v