Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού υπερέχει το bitcoin έναντι των ελληνικών μετοχών

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων κρύβει τέσσερα πλεονεκτήματα που ταιριάζουν στον σημερινό Έλληνα μικροεπενδυτή, που χτυπήθηκε σκληρά από το τσουνάμι της κρίσης. Φούσκα ή ευκαιρία, για όποιον δεν θέλει να χάσει τα κέρδη της ανόδου;

Πού υπερέχει το bitcoin έναντι των ελληνικών μετοχών

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το bitcoin έφτασε και τις 12.000 δολάρια τις πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας. Τα ξημερώματα σημειώθηκε μια απότομη υποχώρηση, ακριβώς το σημείο που είχαμε επισημάνει ως επίπεδο στήριξης. Τα 10.500 δολάρια. Αυτή την ώρα δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί στα 11.300 δολάρια, όπως βλέπουμε στο ωριαίο διάγραμμα.


Ακόμα όμως και με αυτή τη διόρθωση, το bitcoin ξεπερνάει καθαρά σε απόδοση από την αρχή του χρόνου κάθε ανταγωνιστική αξία. Νομίσματα, εμπορεύματα, μετοχικούς δείκτες. Σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν είναι το μόνο στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Το Ethereum, το δεύτερο σε κεφαλαιοποίηση έχει τριπλασιάσει την αξία του την ίδια περίοδο, ενώ ανάλογη πορεία διαγράφουν πολλά από τα μικρότερα.

Πέρα από τις διακυμάνσεις, γεγονός είναι πως το Bitcoin συνεχίζει να διαψεύδει τους επικριτές του, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν αντιληφθεί για ποιο λόγο αξίζει τόσα πολλά δισεκατομμύρια. Ακόμα το θεωρούν φούσκα, μόνο που η αγορά και η πραγματικότητα αρνούνται πεισματικά να συμμορφωθούν με τις πεποιθήσεις τους.

Όσοι το χαρακτηρίζουν φούσκα είναι τρελοί ή χαζοί; Η απάντηση είναι πως μπορεί να είναι λογικοί, πανέξυπνοι, επιτυχημένοι. Απλά δεν μπήκαν στον κόπο να το καταλάβουν, έχοντας επαναπαυτεί σε αυτά που ήδη γνωρίζουν. Το αντιμετωπίζει ως άχρηστο όποιος δεν αντιλαμβάνεται πώς λειτουργεί. Όπως δεν καταλάβαιναν το Internet παλαιότερα. Δεν μπορούσαν να υποπτευτούν την επίπτωση στην ζωή τους, στην καθημερινότητα τους.

Τόσα χρόνια στον επενδυτικό χώρο, αν για κάτι είμαι σίγουρος, είναι πως για ότι συμβαίνει, υπάρχουν λόγοι να συμβεί. Αυτοί οι λόγοι δεν είναι πάντα λογικοί ή επιθυμητοί ή ορατοί. Αλλά υπάρχουν.

Ωστόσο για χάρη της κουβέντας, ας υποθέσουμε πως τελικά θα αποδειχθεί φούσκα. Θα πρόκειται για μια φούσκα η οποία αργεί ακόμα να φτάσει την κορυφή. Και ξέρετε τι ισχύει στις επενδύσεις. Όποιος περιμένει πεισματικά την πτώση, κινδυνεύει να χάσει τα κέρδη της ανόδου.

Αυτό αποτελεί το κακό σενάριο. Στο καλό το bitcoin θα αποδειχθεί μια εξελιγμένη μορφή χρυσού. Ένα περιουσιακό στοιχείο με χαρακτηριστικό την απόλυτη σπανιότητα. Κατά ειρωνικό τρόπο το πιο σκληρό περιουσιακό στοιχείο είναι ψηφιακό. Κάτι που αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα στην εποχή του ατελείωτου «τυπώματος» από τις Κεντρικές Τράπεζες.

Το Διαδίκτυο μας έκανε δώρο την αποκεντρωμένη ψηφιακή γνώση και το Bitcoin μας προσφέρει αποκεντρωμένο ψηφιακό χρήμα. Το υποτιμάει όποιος το θεωρεί απλά ένα νόμισμα. Πρόκειται για νέες Internet υπηρεσίες. Όπως αναμόρφωσε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τον τρόπο που επικοινωνούμε το Internet, το bitcoin και το blockchain φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Η σύγκριση με το Χρηματιστήριο Αθηνών

Η αναζήτηση ευκαιριών στην αγορά των κρυπτονομισμάτων κρύβει 4 βασικά χαρακτηριστικά, που ταιριάζουν απόλυτα στον σημερινό Έλληνα μικροεπενδυτή, τον οποίο το τσουνάμι της κρίσης έχει αφήσει με ελάχιστα χρήματα. Πλεονεκτήματα τα οποία δύσκολα θα συναντήσουμε σε άλλες μορφές επένδυσης.

Το πρώτο είναι πως για πρώτη φορά και εμείς από την Ελλάδα μπορούμε να συμμετέχουμε ισότιμα στην διεθνή επενδυτική αρένα. Όσοι δραστηριοποιήσετε επενδυτικά με μετοχές, ασφαλώς θα γνωρίζετε πως αν έχεις ασχοληθεί 3-4 χρόνια, θεωρείσαι αρχάριος ακόμα. Έχεις να αντιμετωπίσεις υψηλού επιπέδου επαγγελματίες με εμπειρία δεκαετιών και θεσμικούς με συσσωρευμένη εμπειρία, εκτός από οικονομική δύναμη.

Στα crypto 4-5 χρόνια ασχολείται ο πιο παλιός trader! Παλαιότερα οι αγοραπωλησίες περιορίζονταν σε ένα μικρό κύκλο κομπιουτεράδων. Κάτι που δίνει σε όλους την ευκαιρία, νέους και παλιούς. Σε όποιον θέλει να ασχοληθεί ακόμα και τώρα.

Δεν χρειάζεται να είστε γκουρού στα κρυπτονομίσματα. Υπάρχουν ελάχιστοι άνθρωποι στον κόσμο που έχουν αυτές τις ιδιότητες. Αλλά ακόμα και αυτοί αν επαναπαυτούν και δεν συνεχίσουν να μαθαίνουν, γρήγορα θα μείνουν πίσω. Όσο πιθανόν να είστε εσείς σήμερα.

Το δεύτερο είναι ότι για να ξεκινήσουμε, αρκεί να διαθέτουμε λίγα ευρώ, ένα smartphone, σύνδεση στο διαδίκτυο και σωστή καθοδήγηση. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά χρηματιστήρια, όπου για να σου επιστρέψουν ικανοποιητικό εισόδημα χρειάζονται αρκετά χρήματα. Δεν χρειάζεται κάποιος να αγοράσει ένα ολόκληρο Bitcoin. Δεν είναι αυτό το ελάχιστο ποσό επένδυσης. Το ελάχιστο ποσό είναι ένα satoshi. Μπορείς να επενδύσεις ακόμα και ελάχιστα ευρώ, αν επιθυμείς.

Το τρίτο είναι ότι ανέτρεψε τους συσχετισμούς δύναμης. Στις παραδοσιακές αγορές, οι μεγάλοι διαθέτουν πλεονέκτημα. Κατά κανόνα αυτοί που αγοράζουν ακριβά είναι οι ιδιώτες. Η «μαρίδα» όπως την ονομάζουν υποτιμητικά. Αυτή την φορά συμβαίνει το ανάποδο. Για πρώτη φορά στην χρηματιστηριακή ιστορία τα golden boys και οι θεσμικοί, αναγκάζονται να αγοράσουν πολύ υψηλότερα από όσο ο μέσος ιδιώτης που πίστεψε έγκαιρα στην φιλοσοφία του Bitcoin.

Ο τέταρτος λόγος είναι πως πρόκειται για συνετή κίνηση να έχεις τουλάχιστον ένα μέρος του χαρτοφυλακίου σου σε τίτλους εκτός Ελλάδας. Αν ζεις ή δραστηριοποιείσαι επαγγελματικά στην Ελλάδα, τότε τυχόν ανάκαμψη της οικονομίας θα σε ωφελήσει έτσι κι αλλιώς.

Αν είσαι υπάλληλος, είναι πιο εύκολο να πάρεις αύξηση ή να μεταπηδήσεις σε μια καλύτερη δουλειά. Αν είσαι συνταξιούχος θα αυξηθεί η σύνταξη σου. Αν έχεις επιχείρηση, ο μεγαλύτερος τζίρος θα ανεβάσει τα κέρδη σου. Αν έχεις ακίνητα, θα μπορούν να νοικιαστούν ή πουληθούν πιο εύκολα και πιο ακριβά. Όπως και να έχει, θα βγεις ωφελημένος. Δεν εξαρτάται η ευημερία σου από τις ελληνικές μετοχές.

Αντίθετα, αν όλα πάνε στραβά (και ποιος στα αλήθεια μπορεί να το αποκλείσει), τότε έχεις μια πηγή εισοδήματος που δεν επηρεάζεται από τις εγχώριες εξελίξεις.

Στο δια ταύτα…

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων είναι διεθνής. Το Bitcoin μόνο του, στην χειρότερη του ημέρα κάνει πολλαπλάσιο τζίρο από ολόκληρο το Χρηματιστήριο Αθηνών. Δεν απευθύνεται σε ένα περιορισμένο γεωγραφικά επενδυτικό κοινό. Όπου και να είσαι σε όλο τον πλανήτη, μπορείς να παρακολουθείς, να αγοράσεις και να πουλήσεις από το κινητό σου.

Τα προηγούμενα χρόνια, μέσα στην κρίση, όσοι προτίμησαν το Χρηματιστήριο Αθηνών επειδή ήταν «φτηνό» και δεν «καταδέχτηκαν» να ασχοληθούν με την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά του πλανήτη τοποθετώντας ένα μέρος του κεφαλαίου τους, τελικά τι κατάφεραν; Χάσανε την άνοδο της Αμερικής και τα λεφτά τους στην Ελλάδα. Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Ισχύει από τα αρχαία χρόνια.

Βιβλίο για το Bitcoin

Για τα σεμινάρια δίνουμε ραντεβού πάλι τον Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε, μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin», από το https://www.media2day.gr/seminars. Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε 3 μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη εξηγεί πώς δουλεύει το σημερινό νομισματικό σύστημα. Για να κατανοήσεις ένα νέο νομισματικό σύστημα, πρέπει πρώτα να κατανοήσεις το παλιό. Η τρίτη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v