Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενας ακόμα πολέμιος του Bitcoin... αλλαξοπίστησε

Γιατί ο πρώην CEO του επενδυτικού κολοσσού Prudential, γνωστός για την αντίθεσή του στην αγορά crypto, δηλώνει τώρα ότι «ήλθε η ώρα να αγοράσουμε Bitcoin». Τι παραβλέπουν οι αναλυτές.

Ενας ακόμα πολέμιος του Bitcoin... αλλαξοπίστησε

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το γλέντι από την ορχήστρα των crypto συνεχίζεται με την προσθήκη νέων οργάνων. Ο George Ball, πρώην διευθύνων σύμβουλος του ασφαλιστικού και επενδυτικού κολοσσού Prudential και νυν CEO της Sanders Morris Harris, μας συμβουλεύει πως ήρθε η ώρα να αγοράσουμε Bitcoin!

Στην συνέντευξη που έδωσε στον Fred Katayama, τον γνωστό δημοσιογράφο του Reuters, ο Ball δήλωσε πως η αγορά βαδίζει σαν υπνωτισμένη. Αυτό που την κατευθύνει δεν είναι τίποτα άλλο από την ενισχυμένη ρευστότητα. Οι εκλογές δεν αποτελούν αστάθμητο παράγοντα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η πιθανότητα επικράτησης του Biden είναι συντριπτική. Αυτή την φορά η ένδειξη δεν έρχεται από τα αμφισβητούμενα γκάλοπ, αλλά από τις εταιρίες στοιχημάτων!

Η επικράτηση του Biden δεν θα επηρεάσει αρνητικά το χρηματιστήριο, παρόλο που ο Trump ήταν πιο φιλικός προς τις επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών. Έχει προεξοφληθεί, η εκλογή του.

Το νέο που απασχολεί τους traders και τους επενδυτές αφορά το ποια θα αποτελέσει τη νέα κίνηση της FED που θα κλωτσήσει το τενεκεδάκι παρακάτω. Η αγορά περιμένει πως οι εξελίξεις θα συμβούν μετά την αργία της Labor Day (6 Σεπτεμβρίου). Συνεπώς οι διορθωτικές κινήσεις στα χαρτοφυλάκια πρέπει να γίνουν μέχρι τότε.

Ποιες θα είναι αυτές; ρωτάει ο Fred. Ποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο θα μπορούσε να αγοράσει κάποιος, εκτός από μετοχές;

Ο βετεράνος της Wall Street δεν φάνηκε να διστάζει, παρόλο που ήξερε πως θα έριχνε βόμβα: «Είναι η πρώτη φορά που το λέω αυτό. Πάντοτε ήμουν αντίθετος στο blockchain, τα κρυπτονομίσματα, το Bitcoin. Ωστόσο η κυβέρνηση δεν μπορεί να χειραγωγεί για πάντα τις αγορές. Η επιπλέον ρευστότητα που διοχετεύεται στο σύστημα κάποια στιγμή θα σταματήσει να αυξάνεται. Αργά ή γρήγορα θα σταματήσει να χρηματοδοτεί με αυτόν τον τρόπο το έλλειμμα του προϋπολογισμού, να επιδοτεί τους πληγέντες και γενικά να «ντοπάρει» την οικονομία.

Εκείνη περίοδο θα τεθεί το δίλημμα: θα αυξήσουν τους φόρους για να καλύψουν το χρέος ή θα αρχίσουν να τυπώνουν νέο χρήμα; Αν επιλεγεί η δεύτερη λύση, σημαίνει υποτίμηση του νομίσματος. Ακόμα και αν η ονομαστική τιμή των περιουσιακών στοιχείων -όπως τα κρατικά ομόλογα- δεν υποχωρήσει, θα διαβρωθεί η αγοραστική τους δύναμη. Η διέξοδος που έχουν οι εύποροι επενδυτές, είναι να στραφούν προς την σταθερότητα του bitcoin».

«Ουάου» ήταν η απάντηση του Katayama, θυμίζοντας Βαρουφάκη. «Δεν περίμενα ποτέ να το ακούσω αυτό από εσένα». 

Το bitcoin, εξήγησε υπομονετικά ο George Ball, χρησιμεύει και σαν ασφαλές καταφύγιο για τον μακροπρόθεσμο επενδυτή και σαν κερδοσκοπικό εργαλείο για τον βραχυπρόθεσμο κερδοσκόπο. Όποιος και να είναι ο λόγος, αναμένω ότι οι επενδυτές θα στραφούν προς τα εκεί μετά την Labor Day.

«Ώστε bitcoin», επανέλαβε ο δημοσιογράφος, συνεχίζοντας να τον κοιτάει με έκπληκτο ύφος, προκαλώντας το γέλιο του Ball.

Ολόκληρο το βίντεο με την συνέντευξη μπορείτε να το δείτε από εδώ (στα αγγλικά)

Τι παραβλέπουν οι αναλυτές

Ίσως τελικά οι ανησυχίες περί διάβρωσης της αγοραστικής αξία των νομισμάτων να αποδειχτούν υπερβολικές. Ως καταθέτες όμως είστε πρόθυμοι να το ρισκάρετε; Μήπως αυτό που βλέπουμε σήμερα, δεν αποτελεί τον ενεργό κρατήρα του Βεζούβιου, ενώ εμείς περιμένουμε στην Πομπηία;

Τι θα συμβεί στο τέλος του δρόμου; Ότι και στο τέλος του παιχνιδιού στη μονόπολη. Θα δοθεί τέλος στην λειτουργία του χρήματος όπως το ξέραμε. Οι τερμίτες τρώγοντας έφτασαν στα θεμέλια του συστήματος των παραστατικών (fiat) νομισμάτων.

Η δημιουργία του Internet έχει επηρεάσει κάθε κλάδο της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το λιανεμπόριο, η ενημέρωση, η επικοινωνία, άλλαξαν για πάντα. Με την εφεύρεση των κρυπτονομισμάτων, ήρθε η σειρά των χρημάτων.

Οι ενάντιοι του bitcoin συχνά προβάλουν τον ισχυρισμό ότι «δεν υποστηρίζεται από τίποτα». Το επιχείρημα πλέον έχει ατονήσει, καθώς υπάρχουν πλέον πολλοί αξιοσέβαστοι αναλυτές και ιδρύματα που υποστηρίζουν πως υπάρχει εγγενής αξία. Όπως αρχίζουν να παραδέχονται όλο και περισσότεροι διακεκριμένοι παράγοντες της Wall Street, οι παρούσες μακροοικονομικές συνθήκες ευνοούν τις νομισματικές μορφές με αντιπληθωριστικές ιδιότητες, όπως ο χρυσός, το ασήμι, το bitcoin. Ακόμα και ο Buffett, φαίνεται να θεωρεί τον χρυσό υποτιμημένο, εγκαταλείποντας εν μέρει τη θέση που είχε εναντίων του για δεκαετίες.

Μέχρι σήμερα η επιλογή των κρυπτονομισμάτων είχε έντονα δημογραφικά χαρακτηριστικά. Προσέλκυε κυρίως τους νέους. Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε να εισέρχονται στον χώρο και να διαδίδουν την αξία του bitcoin, μεγάλοι σε ηλικία, αναγνωρισμένοι επενδυτές, όπως ο George Ball ή ο Robert Kiyosaki καθώς είδαμε χθες.

Ακόμα και αυτοί όμως, το υποτιμούν προσπαθώντας να ανακαλύψουν μόνο χρηματιστηριακή αξία. Το σημαντικότερο είναι πως η περιουσία σου δεν μπορεί να κατασχεθεί από καμία εξουσία. Δεν μπορούν να παγώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό σου, να σου κουρέψουν τις καταθέσεις, να επιβάλλουν capital controls. Μεταφέρεται άμεσα, χωρίς εμπόδια, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Πρόκειται για την πιο αξιόπιστη προστασία προσωπικού πλούτου που έχει υπάρξει. Είναι δυνατόν να μην υπολογίζονται αυτά τα χαρακτηριστικά όταν μιλάμε για ένα μέσο διαφύλαξη αξίας;

Βιβλίο για το Bitcoin

Άνοιξαν οι εγγραφές για τα σεμινάρια της φθινοπωρινής σεζόν που θα γίνονται κάθε Δευτέρα μέσω Internet. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο https://www.media2day.gr/seminars.

Τα σεμινάρια απευθύνοντας σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο..

** Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v