Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέλος εποχής για την Exxon Mobil και τον Dow Jones

Εκτός του αμερικανικού δείκτη ο πετρελαϊκός όμιλος, που είχε ενταχθεί σε αυτόν το 1928! Οι χρυσές ημέρες και το πλήγμα από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου. Η νέα εποχή στα χρηματιστήρια και η «κόντρα» Dow Jones με τον S&P.

Τέλος εποχής για την Exxon Mobil και τον Dow Jones

Μεγάλες αλλαγές στη σύνθεση του δείκτη Dow Jones θα πραγματοποιηθούν από τη Δευτέρα 31 Αυγούστου. Μετά από 92 χρόνια, θα απομακρυνθεί η Exxon Mobil. Μαζί της θα αποχωρήσει η φαρμακευτική Pfizer και η αεροβιομηχανία Raytheon. Στη θέση τους εισέρχονται η εταιρεία λογισμικού Salesforce, η βιοτεχνολογική Amgen και η Honeywell, που δραστηριοποιείται στον μηχανολογικό εξοπλισμό.

Η διαγραφή της Exxon Mobil είναι η πιο ηχηρή, καθώς αποτελεί το παλαιότερο μέλος του δείκτη. Η Exxon εντάχθηκε στον Dow Jones Industrial το 1928 ως Standard Oil, προερχόμενη από τη διάσπαση του μονοπωλίου πετρελαίου υπό τον John Rockefeller. Η Mobil ήταν μια άλλη εταιρεία της αυτοκρατορίας του Rockefeller, με την οποία ενώθηκαν ξανά το 1999, στη μεγαλύτερη συγχώνευση στην ιστορία, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο.

Όχι πολύ μακριά, το 2008, η Exxon Mobil αποτελούσε το διαμάντι του δείκτη. Με κεφαλαιοποίηση 400 δισεκατομμυρίων ήταν η πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο. Την ώρα που κλυδωνίζονταν οι τράπεζες, εμφανιζόταν ως ασφαλές καταφύγιο, με γερά θεμελιώδη. Μόλις 12 χρόνια μετά, η ανάδυση των τεχνολογικών γιγάντων και η κατάρρευση της αγοράς πετρελαίου συνετέλεσαν στον να υπάρχουν πάνω από αρκετές δεκάδες εταιρείες με μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση.

Το πλήγμα από την πανδημία και την απότομη πτώση στη ζήτηση πετρελαίου αποδείχτηκε πολύ βαρύ και έφερε σε αμηχανία τη διοίκηση της Exxon Mobil. Αντί να χρηματοδοτεί νέα έργα, μείωσε τις επενδύσεις και τις δαπάνες της, προκειμένου να καταφέρει να συνεχίσει να πληρώνει μεγάλα μερίσματα στους μετόχους της. Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 36 χρόνια που ο πετρελαϊκός κολοσσός ανακοινώνει ζημία σε δύο διαδοχικά τρίμηνα.

Dow Jones VS S&P 500

Με την πάροδο του χρόνου, ο δείκτης S&P 500 ξεπέρασε σε σημασία τον Dow. Περίπου 24 δισεκατομμύρια δολάρια κεφαλαίων υπό διαχείριση σε ETFs και αμοιβαία κεφάλια ακολουθούν τον Dow, ενώ περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια ακολουθούν τον S&P 500, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Ο S&P 500 όχι μόνο περιλαμβάνει εκατοντάδες επιχειρήσεις, αλλά υπολογίζει την τιμή του με βάση τη σταθμισμένη αξία των εταιρειών που τον απαρτίζουν. Με άλλα λόγια, οι μεγαλύτερες εταιρείες έχουν μεγαλύτερη συμβολή στην πορεία του δείκτη. Από την άλλη, ο Dow έχει παραμείνει με τον αρχικό τρόπο υπολογισμού. Η βαρύτητα της κάθε εταιρείας δεν εξαρτάται από την κεφαλαιοποίησή της αλλά την τιμή της μετοχής της.

Η Goldman Sachs έχει διπλάσια συμμετοχή στην αξία του δείκτη σε σχέση με την JP Morgan, παρά το ότι έχει λιγότερο από το ¼ της κεφαλαιοποίησής της. Ο λόγος είναι επειδή η πρώτη διαπραγματεύεται κοντά στα 200 δολάρια ενώ η δεύτερη στα 100.

Η αιτία της αποβολής της Exxon Mobil προήρθε από την… Apple! Επειδή η αξία της μετοχής της Apple έχει φτάσει πολύ υψηλά, η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε να προχωρήσει σε split. Από τη Δευτέρα οι μέτοχοί της θα βρεθούν με τετραπλάσια ποσότητα μετοχών, αξίας ίσης με το ¼ της τιμής κλεισίματος της Παρασκευής.
Αυτό προκάλεσε ένα πρόβλημα για τη διοίκηση του Dow. Με την τιμή της μετοχής της Apple ξαφνικά χαμηλότερη, ο κλάδος της τεχνολογίας θα αντιπροσωπεύει μικρότερο ποσοστό της σύνθεσης του δείκτη. Οι αλλαγές έγιναν προκειμένου να διατηρηθεί η ιδανική αναλογία. Η Chevron θα παραμείνει, ως μοναδική εκπρόσωπος του κλάδου της ενέργειας στον Dow Jones.

Η νέα εποχή

Ας ξεκινήσουμε με την εύκολη διαπίστωση: το μέλλον είναι αναμφίβολα ψηφιακό. Ο κλάδος της ενέργειας σήμερα αποτελεί το 2,5% του S&P 500, σε σύγκριση με το 7% πριν από πέντε χρόνια και το 11% πριν από 10 χρόνια. Οι Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, Facebook, αξίζουν μεμονωμένα περισσότερα από ολόκληρο τον ενεργειακό τομέα των ΗΠΑ. Η εξόρυξη των δεδομένων στην εποχή μας αξίζει περισσότερο από την εξόρυξη χρυσού ή πετρελαίου.

Ποιος να το φανταζόταν ότι η υπολογιστική ισχύ που έστειλε τον άνθρωπο στο φεγγάρι, θα ήταν μικρότερη από τον απλό σημερινό οικιακό ηλεκτρονικό υπολογιστή. Μέσα σε μια φλούδα, σε μέγεθος όσο ένα νυχάκι μικρού παιδιού, χωρούν εκατοντάδες GB πληροφορίας. Ως άνθρωποι, νιώθουμε δέος παρακολουθώντας τις εκπληκτικές ανακαλύψεις, τις ιατρικές εξελίξεις και τις τεχνολογικές καινοτομίες της τελευταίας δεκαετίας, που βελτιώνουν τη ζωή και τον κόσμο μας. Ως επενδυτές, δεν μπορούμε παρά να σκεφτούμε τις ευκαιρίες που έχουμε, για να εκμεταλλευτούμε τον πλούτο που δημιουργούν οι νέες ανακαλύψεις.

Οι ανατροπές στις τεχνολογικές εξελίξεις είναι ρουτίνα. Ακόμα και παγιοποιημένες καταστάσεις μπορούν να ανατραπούν χωρίς δισταγμό. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Kodak. Η εταιρεία γνώρισε πρωτοφανή επιτυχία τη δεκαετία του 1980, έχοντας 90% μερίδιο αγοράς στα φωτογραφικά φιλμ. Όμως η ραγδαία ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας την κατέστρεψε μέσα σε μόλις λίγα χρόνια. Όποιος δεν κάνει έστω και ένα βήμα μπρος, μοιάζει σαν να κάνει δύο βήματα πίσω.

Τα νέα από την αγορά των crypto

* Εδώ και 2,5 χρόνια, αν εξαιρέσουμε δηλαδή την περίοδο που σημειώθηκε η κορυφή των 20.000 δολαρίων, είναι η πρώτη φορά που το bitcoin βρίσκεται 33 συνεχόμενες ημέρες πάνω από τις 10.000 δολάρια. Όπως βλέπουμε στο 4ωρο διάγραμμα, πριν από μία εβδομάδα διέσπασε πτωτικά τον τριγωνικό σχηματισμό. Στη συνέχεια επιβεβαίωσε την επιθυμία για διόρθωση, με την αδυναμία του να επανέλθει πάνω από την πορτοκαλί γραμμή τάσης. Από ό,τι φαίνεται όμως η τιμή των 11.150 δολαρίων (μοβ οριζόντια γραμμή) αποτέλεσε ισχυρή στήριξη.

* Σύμφωνα με το Glassnode και το BitInfoCharts, ο αριθμός των διευθύνσεων που διατηρούν τουλάχιστον 1.000 bitcoin βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του, 2.190. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 2.184 στις 28 Σεπτεμβρίου 2019. Το συνολικό ποσό των bitcoin που διατηρείται σε αυτούς τους λογαριασμούς είναι 7.868.823 ή περίπου 90 δισεκατομμύρια δολάρια.

Να διευκρινίσουμε πως μπορεί ένα άτομο να διαθέτει δύο ή και περισσότερες διευθύνσεις. Επίσης ορισμένα πορτοφόλια ανήκουν σε ανταλλακτήρια, άρα τα bitcoin που περιέχουν, ανήκουν σε πολλούς διαφορετικούς κατόχους. Από το παρακάτω διάγραμμα είναι φανερή η συσχέτιση με την τιμή του bitcoin, την περίοδο που δεν θεωρείται υπερτιμημένο.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Άνοιξαν οι εγγραφές για τα σεμινάρια της φθινοπωρινής σεζόν, που θα γίνονται κάθε Δευτέρα μέσω Internet. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο https://www.media2day.gr/seminars

Τα σεμινάρια απευθύνοντας σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

Βασίλης Παζόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v