Ποιος CEO εισηγμένης είναι ερωτευμένος με το bitcoin

Ο διευθύνων σύμβουλος που τοποθέτησε όλα τα διαθέσιμα της εταιρείας του στο δημοφιλές κρυπτονόμισμα. Πώς εξήγησε την κίνηση, γιατί αποτελεί προάγγελο νέων κινήσεων και ποια επίπτωση θα έχει στην τιμή του bitcoin.

Ποιος CEO εισηγμένης είναι ερωτευμένος με το bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

«Είναι ένα σμήνος από σφήκες που υπηρετεί τη θεά της σοφίας, που τρέφεται με τη φωτιά της αλήθειας, αναπτύσσεται εκθετικά όλο και πιο έξυπνα, γρηγορότερα και ισχυρότερα πίσω από έναν τοίχο ενέργειας».

Όχι, δεν πρόκειται για τη νέα μας ποιητική συλλογή. Δεν το ρίξαμε στην ποίηση. Ή μάλλον δεν το ρίξαμε εμείς στην ποίηση αλλά ο Michael Saylor, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της MicroStrategy. Ναι, αυτός που έβαλε όλα τα διαθέσιμα της εταιρείας του στο bitcoin. 425 εκατομμύρια δολάρια. 

Θα πείτε τώρα, με το δίκιο σας, τι μας νοιάζει η ερωτική εξομολόγηση που κάνει ο Saylor στην αγαπημένη του. Επειδή η αγαπημένη του, που τον εμπνέει μέχρι και ποιήματα να της αφιερώσει, είναι το bitcoin!


Τελικά μήπως έχουμε να κάνουμε με κάποιον ξεμωραμένο τζογαδόρο, που από μια εύνοια της τύχης βρέθηκε ψηλά και παίζει σε μια απελπισμένη ζαριά το μέλλον της εταιρείας του; 

Δεν φαίνεται για κάτι τέτοιο. Ο Saylor αποφοίτησε από το MIT και ίδρυσε τη Microstrategy σε ηλικία 24 ετών. Μια εταιρεία στον τομέα του «Business Intelligence», η οποία δημιουργεί λογισμικό που επιτρέπει στις εταιρείες να χρησιμοποιούν τα δικά τους δεδομένα για να οδηγούν στη λήψη αποφάσεων. Πόσο πιθανό είναι να εμπνευστείς ένα επιχειρηματικό μοντέλο σαν και αυτό πριν από 20 χρόνια, από τύχη; Ο Michael Saylor έχει οδηγήσει τη MicroStrategy από τη θέση του CEO σε πολλούς κύκλους της αγοράς. Κάποια στιγμή, η μετοχή βρέθηκε να διαπραγματεύεται λιγότερο από το ένα δολάριο. Παρ' όλα αυτά ο Saylor και η ομάδα του όχι μόνο επιβίωσαν αλλά και θριάμβευσαν.  

Η εταιρεία βρέθηκε σε μια μοναδική θέση στις αρχές του τρέχοντος έτους. Στο ταμείο της βρέθηκαν 500 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η κερδοφορία της επιχείρησης βελτιώθηκε μέσω της πανδημίας (χαμηλότερες δαπάνες σε ταξίδια και μάρκετινγκ). Για τους περισσότερους, το να έχεις 500 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά μόνο ως πρόβλημα ακούγεται. Μέχρι πρόσφατα, δεν ήταν ούτε για μεγάλες εταιρείες. Πριν την οικονομική κρίση του 2008, έβρισκες απόδοση για τα μετρητά 5% ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι έχοντας τόσα χρήματα, θα μπορούσαν να κερδίσουν 25 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, για να μην κάνουν τίποτα. Απλά να κρατάνε ρευστό για μια δύσκολη στιγμή. 

Αποδείχθηκε ότι δεν είναι τόσο εύκολο να ξεφορτωθούν μισό δισεκατομμύριο δολάρια σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θα μπορούσαν να προβούν σε επαναγορά ιδίων μετοχών. Για μια εταιρεία όπως η MicroStrategy, ο Saylor υπολόγισε ότι θα χρειαστούν 4 χρόνια. Θα μπορούσαν να αγοράσουν ακίνητα. Ωστόσο, ενώ η ζήτηση για εμπορικά ακίνητα έχει καταρρεύσει, οι ιδιοκτήτες ακινήτων εξακολουθούν να ζητούν την τιμή που είχαν τον Ιανουάριο. Δύσκολη άσκηση η εύρεση μια δίκαιης τιμής στην αγορά. Θα μπορούσε να αγοράσει μετοχές των Amazon, Apple, Google, Facebook. Όμως στα υψηλά όλων των εποχών, το ρίσκο δεν είναι μικρό. Μπορούν να ανέβουν άλλο ένα 50%, αλλά εξίσου εύκολα να υποχωρήσουν 50%. Όμως ο Saylor έψαχνε για ένα ασύμμετρο στοίχημα. Να βάλει λίγα και να κερδίσει πολλά. 

Η τακτική που εφάρμοσε δεν ήταν απλά να αφιερώσει χρόνο για να μελετήσει το bitcoin, αλλά κοινοποιούσε ό,τι διάβαζε στο διοικητικό του συμβούλιο. Σήμερα έχει μετατραπεί σε έναν φανατικό αλλά και συνειδητοποιημένο bitcoiner. Διατυπώνει με σαφήνεια τα προβλήματα του παρόντος χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ ταυτόχρονα εξηγεί έξυπνα τα βασικά στοιχεία που δίνουν αξία στο bitcoin, όπως για παράδειγμα ότι πίσω του βρίσκεται το ισχυρότερο δίκτυο υπολογιστών στον κόσμο, που το προστατεύει.

Άλλο ένα σημείο που δείχνει πόσο μελετημένη κίνηση πραγματοποίησε η MicroStrategy είναι ότι  μπόρεσε να ανοίξει μια τόσο μεγάλη θέση, χωρίς να γίνει αντιληπτή από την αγορά. Για να αποκτήσει τα bitcoin που επιθυμούσε, ο Saylor αποκάλυψε ότι αγόραζαν συνεχώς για 74 ώρες, εκτελώντας 88.617 συναλλαγές αξίας 0,19 bitcoin κάθε 3 δευτερόλεπτα.

Από τις συνεντεύξεις που έδωσε ο Saylor τελευταία, σταχυολογήσαμε ορισμένα ενδιαφέροντα σημεία: 

Οι διοικήσεις έχουν υποχρέωση προς τους μετόχους τους να διαφυλάξουν την αξία των περιουσιακών στοιχείων τους από ενδεχόμενες αντίξοες συνθήκες. Στο σενάριο του πληθωρισμού (που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει), αν κατέχεις πολλά μετρητά, αυτά θα αρχίσουν να χάνουν αγοραστική αξία. Το αποδεκτό και το συνετό ήταν για μια διοίκηση να είναι συντηρητική. Αυτό όμως ίσχυε πριν τις νέες νομισματικές πολιτικές που προήρθαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας. 

Αν ο πληθωρισμός ανέλθει σε μια τάξη μεγέθους του 30%, δεν είναι κάτι που μπορούν να αγνοήσουν. Σε μια ανταγωνιστική οικονομία, δεν θέλεις να μείνεις πίσω. Υπάρχουν χιλιάδες εταιρείες που διαπραγματεύονται στη Wall Street, οι οποίες συνολικά κατέχουν 5 τρισεκατομμύρια σε διαθέσιμα, τα οποία λιώνουν σαν παγάκια. Σε κάποιο σημείο θα το αντιληφθούν και θα αντιδράσουν. Θα αναζητήσουν τρόπους να αμυνθούν. 

Ίσως το πιο σημαντικό, για να αντιληφθούμε πώς σκέφτονται οι μεγάλοι CEO, σύμφωνα με τον Saylor, είναι πως ακόμα και αν αποφάσιζαν σήμερα να αγοράσουν bitcoin, δεν πρόκειται να το υλοποιούσαν άμεσα. Θα πρέπει να περάσουν από 6 μήνες έως ένας χρόνος μέχρι να πραγματοποιηθεί η κίνησή τους. 

Η MicroStrategy ήταν η πρώτη που έκανε το αποφασιστικό βήμα. Υπάρχει κανείς να πιστεύει στα αλήθεια πως δεν θα ακολουθήσει κι άλλη μεγάλη εταιρεία; Για να αντιληφθούμε την τάξη μεγέθους του ποσού, αν από τα 5 τρισεκατομμύρια μόλις το 10% εισέλθει προς το bitcoin, η αξία του bitcoin θα τετραπλασιαστεί. Αυτά τα χρήματα μόνο να μπούνε μπορούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, όχι να βγούνε. Γιατί; Επειδή ελάχιστοι πρωτοπόροι έχουν εισέλθει για την ώρα. 

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Άνοιξαν οι εγγραφές για τα σεμινάρια της φθινοπωρινής σεζόν, που θα γίνονται κάθε Δευτέρα μέσω Internet. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο https://www.media2day.gr/seminars

Τα σεμινάρια απευθύνοντας σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». 

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Άλλη μια on-line συνάντηση, ειδικά για καινούργιους στον χώρο του Bitcoin, συνδιοργανώνεται από τα Bitcoin meetups της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη στις 19:30. Πληροφορίες και link για να το παρακολουθήσετε, θα βρείτε εδώ (https://www.meetup.com/BlockchainGreece-0/events/273373268/) .

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v