Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα κρυπτονομίσματα και τα... πιο γρήγορα άλογα στην κούρσα

Οι καινοτομίες που φέρνουν στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες οι DeFi και γιατί οι λίγες που θα επιβιώσουν μπορούν να προσφέρουν αστρονομικές αποδόσεις. Η τεχνική εικόνα του bitcoin μετά το πρόσφατο ράλι.

Τα κρυπτονομίσματα και τα... πιο γρήγορα άλογα στην κούρσα

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Οι εξελίξεις τείνουν να συμβαίνουν πολύ γρήγορα στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων και οι DeFi (Decentralized Finance) είναι τα πιο ανυπόμονα άλογα στην κούρσα.

Οι DeFi δεν είναι τίποτα άλλο από αυτοματοποιημένες τραπεζικές υπηρεσίες που στοχεύουν να καλύψουν όλο αυτό το φάσμα δραστηριοτήτων των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Όχι μόνο τη μεταφορά και διαφύλαξη χρημάτων που έχει το bitcoin. Περιλαμβάνουν την αποταμίευση, τον δανεισμό, την ασφάλιση, τις επενδύσεις.

Η σπείρα του εφικτού στο χώρο των κρυπτονομισμάτων συστρέφεται προς τα πάνω όλο και πιο γρήγορα. Πρόκειται για κάτι που μέχρι χθες ήταν αδιανόητο, δεν υπήρχε καν ως θεωρητική πιθανότητα. Ωστόσο δεν έχουν όλες οι εφαρμογές τις ίδιες δυνατότητες. Οι περισσότερες δεν θα τερματίσουν καν. Κάποιες μάλιστα θα εγκαταλείψουν πολύ νωρίς. Αυτές όμως που θα τα καταφέρουν, θα σημειώσουν αστρονομικές αποδόσεις.

Τους τελευταίους μήνες οι DeFi έχουν εμφανίσει πολλές ενδιαφέρουσες και ελπιδοφόρες καινοτομίες. Ακόμα δεν έχουμε δει παρά κλάσματα των δυνατοτήτων τους. Όσο πιο πολύ ανοίγει ο κύκλος, τότε μεγαλώνουν οι πιθανότητες να επιτύχει το πείραμα. Πολλές βρίσκονται ακόμη στη φάση εκκίνησής τους και μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να κατανοηθούν. Δυσκολεύονται να τις παρακολουθήσου ακόμα και παλιότεροι στο χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Τα οικονομικά μεγέθη

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα φάση επανίδρυσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Όταν όμως αρχίσουν να κατανοούν περισσότεροι την φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας τους, όταν γίνουν πιο οικεία σε πολλούς, τότε θα δούμε μια σοβαρή εισροή νέων κεφαλαίων στον χώρο. Υπάρχει πολύς, πραγματικά πολύς χώρος για άνοδο, που θα οδηγήσουν σε εξωφρενικά σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα νούμερα.

Υπολογίζεται πως 12 δισεκατομμύρια δολάρια βρίσκονται κλειδωμένα σε εφαρμογές DeFi (το παρακάτω διάγραμμα είναι του τελευταίου τριμήνου). Πρόκειται για ένα εκπληκτικό επίτευγμα για μια τόσο πρώιμη φάση. Τι είπατε; Δεν πρόκειται για τεράστιο νούμερο; Έχετε δίκιο. Σε ολόκληρο τον πλανήτη, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα απορροφά το 6% της δημιουργημένης αξίας στα τέλη. Αυτό μεταφράζεται σε 8,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Υπό αυτή την οπτική τα DeFi (όπως και οι FinTeck) έχουν πολύ χώρο να αναπτυχθούν. Με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται στην τιμή τους.

Ίσως αύριο αξίζουν όσο το bitcoin. Συνεπώς από τα 12 δισ που αξίζει τώρα ο κλάδος, να εκτιναχθεί επί 20! Κι αυτό αποτελεί ένα συντηρητικό σενάριο, σύμφωνα με τον Dan Morehead, του Pantera Capital, ενός ομίλου από fund που διαχειρίζονται 500 εκατομμύρια δολάρια. Τα DeFi μόλις ξεκινήσανε, ισχυρίζεται ο Morehead. Δεν είναι απίθανο να δούμε την κεφαλαιοποίηση τους στα 400 δισ. Όταν ανέβουν όσα έχουν πραγματικές δυνατότητες, θα ακολουθήσει και η τιμή του bitcoin.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως όλες οι DeFi θα 20πλασιάσουν την αξία τους. Ορισμένες είναι τόσο εξόφθαλμα αδύναμες, που είναι θέμα χρόνου να τους αποβάλει η ίδια η αγορά.

Πως δίνονται τα δάνεια

Για την ώρα τα δάνεια που προσφέρουν αποτελούν μέρος της εγγύησης. Όμως δεν θα είναι πάντα έτσι. Έχουν πολλά από τα κόλπα της χρηματοοικονομικής μηχανικής να αντιγράψουν. Όταν πας στην τράπεζα για να πάρεις δάνειο, κοιτάνε τα περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να σου υποθηκεύσουν και το παρελθόν σου ως δανειολήπτης. Στις DeFi «τράπεζες» δεν τους ενδιαφέρει το παρελθόν σου, ούτε ποιος είσαι ή που μένεις. Τα περιουσιακά στοιχεία που δέχονται ως εγγύηση, είναι αυτά που μπορούν να πιστοποιηθούν από το blockchain του Ethereum. Σπίτια (με ψηφιοποιημένα μερίδια), χρυσό, κρυπτονομίσματα, stablecoins, ακόμα και NFTs. Το μέγιστο ποσό που σε δανείζουν εξαρτάται από την αξία όσων δεσμεύουν.

Σιγά σιγά θα φτάσουμε και στην ψηφιακή φήμη. Από εκεί που η κάλυψη πάντα υπερκαλύπτει το ποσό που δανείστηκες, θα περάσουμε στο να δανείζουν περισσότερα, αν η συμπεριφορά του δανειολήπτη στο παρελθόν υπήρξε υποδειγματική. Όσα πορεύεται μέσα σε ένα ιστορικό έγκαιρης αποπληρωμής, είναι θέμα χρόνου να τον επιβραβεύσουν, να του εμπιστευτούν μεγαλύτερα ποσά. Το ιστορικό δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί γιατί θα βρίσκεται δημόσια στο blockchain. Αντίστοιχα μπορούν να απομακρυνθούν οι αφερέγγυοι, ώστε να μειωθεί ο συνολικός κίνδυνος.

Ετοιμαστείτε για μεγάλες ανατροπές. Φαίνεται πως αναδύεται ένα νέος μηχανισμός αναδιανομής του πλούτου. Η καινοτομία στο χώρο της ψηφιακής οικονομίας κινείται με επιταχυνόμενο ρυθμό. Ωστόσο δεν περιορίζεται εκεί. Διαχέεται και σε άλλους τομείς, λειτουργώντας ενισχυτικά για τις δικές τους καινοτομίες.

Κάποιες ιδέες νομοτελειακά θα αποτύχουν, ενώ άλλες θα οδηγήσουν σε ώριμες εφαρμογές. Οι καινοτόμες προσπάθειες εμφανίζονται όταν μειώνεται το κόστος επανάληψης και πειραματισμού. Καθώς η έρευνα και η ανάπτυξη στη χρηματοδότηση μεταφέρονται στον τομέα των προγραμματιστών, το κόστος μειώνεται, οδηγώντας σε μια έκρηξη καινοτομίας. Οι DeFi εφαρμογές αποτελούν το καλύτερο παράδειγμα για το πώς τα έξυπνα συμβόλαια συνδέουν τους ενδιαφερόμενους επισυνάπτοντας εμπορικές συμφωνίες χωρίς ενδιάμεσους.

Το ανθρώπινο δυναμικό

Ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις των τιμών, έχουμε σταθερά μια ανοδική αγορά στα ταλέντα. Αφήνουν την Silicon Valey, την θέση τους στην Wall Street, συχνά βάζοντας από την τσέπη τους χρήματα, χρηματοδοτώντας οι ίδιοι τα όνειρα τους. Δεν χρειάζεται να παρακαλούν τα funds ή τις τράπεζες, γιατί συνήθως τα έξοδα δεν είναι μεγάλα. Ο πειραματισμός είναι φτηνός, πρόκειται για software, όχι για βιομηχανία με μεγάλα κτήρια και θηριώδη μηχανήματα. Και αν πρόκειται να δανειστούν, βάζουν ως ενέχυρο τα bitcoin τους ή άλλα tokens στα οποία κατέχουν, που πιστεύουν πως έχουν μέλλον. Όμως αλλάζουν τον κόσμο φτιάχνοντας ένα καλύτερο Internet.

Κι όχι μόνο αυτό. Αν φτιάξεις ένα πρωτόκολλο για μια DeFi, δεν χρειάζεται να δεσμεύσεις εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια πάνω του. Όχι μόνο επειδή είναι δύσκολο να τα βρεις, αλλά με αυτόν τον τρόπο προσελκύεις hackers. Μπορείς να βάλεις ενέχυρα που ανήκουν σε κάποιους άλλους. Είναι ιδιοκτησία τους. Δεν βρίσκονται κάπου όπου κινδυνεύουν να τα σηκώσει κάποιος και να εξαφανιστεί. Είτε κλέφτης, είτε χάκερ, είτε κάποιος που κατέχει μια κρίσιμη θέση στην εφαρμογή.

«Οι τράπεζες έχουν τους πόρους, αλλά εμείς έχουμε φαντασία. Δημιουργούμε με ταχύτητα τα εργαλεία για να τους ανταγωνιστούμε», ισχυρίζονται από τις DeFi.

Το bitcoin σε διαγράμματα

Όπως βλέπουμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα, η εικόνα του bitcoin είναι άψογη. Κινείται λες και βγήκε από υπόδειγμα βιβλίου Τεχνικής Ανάλυσης. Διέσπασε το ανοδικό κανάλι προς τα πάνω και κατόπιν σταμάτησε σε ένα τριγωνικό σχηματισμό συσσώρευσης. Η διάσπαση του πράσινου τριγώνου προς τα κάτω συνοδεύτηκε από υποχώρηση, η οποία σταμάτησε στο προηγούμενο ανοδικό κανάλι!

Το επόμενο διάγραμμα μας δείχνει την πορεία της τιμής του bitcoin σε σχέση με τον κινητό μέσο των 200 εβδομάδων. Γιατί 200 εβδομάδες; Επειδή τόσο περίπου είναι το διάστημα μεταξύ των halving. Όπως βλέπουμε ουδέποτε τον διέσπασε προς τα κάτω, που σημαίνει πως από την γέννηση του μέχρι και σήμερα, παραμένει ασταμάτητο, σε συνεχή ανοδική τάση.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα μέσω Internet. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο https://www.media2day.gr/seminars

Τα σεμινάρια απευθύνοντας σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v