Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς δίνονται δάνεια με εγγύηση... κρυπτονομίσματα

Η διαδικασία λειτουργίας του μηχανισμού χωρίς πιστωτικούς ελέγχους. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα. Τι γίνεται με τη δυνατότητα εκκαθάρισης, τους τόκους και τις εγγυήσεις. Το μοντέλο του δανείου για μετοχές.

Πώς δίνονται δάνεια με εγγύηση... κρυπτονομίσματα

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Γιατί οι άνθρωποι αγοράζουν μετοχές με δυνατότητες μεγάλης ανάπτυξης, κυρίως της νέας τεχνολογίας; Επειδή προσδοκούν να ανέβει σημαντικά η αξία τους, σε σύντομο σχετικά διάστημα. Άλλοι προτιμούν εκείνες που δίνουν μέρισμα, για να απολαμβάνουν ένα σταθερό εισόδημα, συν κάποια δίκαια άνοδο της μετοχής. Το ιδανικό θα ήταν να υπήρχαν ταυτόχρονα και τα δύο πλεονεκτήματα. Όμως οι χρηματιστηριακές αξίες που συνδυάζουν αυτά τα δύο χαρακτηριστικά είναι μάλλον ένα άπιαστο όνειρο. 

Να όμως που ίσως υπάρχει διέξοδος. Αν μπορείς να πάρεις τόκο για τα bitcoin ή τα ethereum σου; Αυτό ακριβώς επιχειρεί να επιτύχει το Compound (COMP). 

Το Compound είναι ένα αποκεντρωμένο πρωτόκολλο βασισμένο στο blockchain, που σας επιτρέπει να δανείσετε και να δανειστείτε κρυπτονομίσματα. Από την κυκλοφορία του τον Σεπτέμβριο του 2018, η Compound έχει προσελκύσει συνολικά 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία (https://defipulse.com/compound). 

Η κατάθεση και ο δανεισμός

Σκεφτείτε το Compound σαν μια τράπεζα που σας πληρώνει τόκους για τις καταθέσεις σας, που βέβαια μπορείτε να τα αποσύρετε ανά πάσα στιγμή. Σε αυτή την τράπεζα, τα επιτόκια ποικίλλουν ανάλογα με το είδος του περιουσιακού στοιχείου και τη χρονική στιγμή που τα καταθέτετε. Η Compound παρέχει προς το παρόν τραπεζικές υπηρεσίες σε συγκεκριμένα κρυπτονομίσματα: Dai (DAI), Ether (ETH), USD Coin (USDC), Ox (ZRX), Tether (USDT), Wrapped BTC (WBTC), Basic Attention Token (BAT), Augur (REP), και Sai (SAI). 

Εάν έχετε κάποιο από τα κρυπτονομίσματα που αναφέρονται παραπάνω, μπορείτε να στείλετε, να βάλετε ως εγγύηση, να καταθέσετε, να δανείσετε οποιοδήποτε ποσό θέλετε στο πρωτόκολλο Compound. Ο τόκος που κερδίζετε, αποδίδεται στο ίδιο νόμισμα που καταθέσατε. Αν στείλατε BAT, κερδίζετε τόκο σε BAT.

Μια άλλη υπηρεσία είναι ο δανεισμός. Μόλις δεσμεύσετε το crypto σας στο Compound, μπορείτε να δανειστείτε εναντίον του. Το Compound δεν απαιτεί πιστωτικό έλεγχο. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον οποιοδήποτε, όπου και αν βρίσκεται, να έχει τη δυνατότητα να δανειστεί. Το Compound καθορίζει το ποσό που επιτρέπεται να δανειστείτε με βάση την ποιότητα του περιουσιακού στοιχείου. 

Για παράδειγμα, εάν στείλατε 1.000 BAT αξίας 500 δολαρίων και η Compound έχει ορίσει το όριο δανεισμού για το BAT στο 50%, μπορείτε να δανειστείτε οποιοδήποτε άλλο κρυπτονόμισμα που αναφέραμε παραπάνω, αξίας 250 δολαρίων. Κατόπιν, όπως ακριβώς γίνεται με τον δανεισμό χρημάτων από μια τράπεζα, πρέπει να πληρώσετε τόκους που αναλογούν στα χρήματα που δανείζεστε.

Ο μηχανισμός του δανεισμού

Πώς λειτουργεί ο δανεισμός στο blockchain χωρίς πιστωτικούς ελέγχους; Η απάντηση βρίσκεται στη δυνατότητα εκκαθάρισης. Όταν η εγγύηση (collateral) ενός δανείου πέσει κάτω από ένα ορισμένο σημείο -που σημαίνει ότι η τιμή του ethereum βρίσκεται πολύ κάτω από το ποσό του δανείου που εγκρίθηκε-, το δάνειο εκκαθαρίζεται. Μετατρέπεται σε κεφάλαιο για να εξοφλήσει τους πιστωτές. Η εκκαθάριση και η απειλή εκκαθάρισης διατηρεί το σύστημα σταθερό, εμποδίζοντας τους χρήστες να δανείζονται πάρα πολύ.

Η διαδικασία μοιάζει με τη σύναψη δανείου μέσω ενεχυροδανειστηρίου. Στα ενεχυροδανειστήρια πηγαίνεις κάτι πολύτιμο όπως κοσμήματα και λαμβάνεις χρήματα ανάλογα με την αξία του περιουσιακού στοιχείου που παραδίδεις. Μπορεί να πάρεις το 50% της αξίας του και να σε χρεώσει με τόκο. Αν δεν ανταποκριθείς στις υποχρεώσεις σου, έχει το δικαίωμα να το πουλήσει. 

Το σημαντικό είναι πως πάντα σε δανείζουν λιγότερο από την πραγματική αξία του αντικειμένου που ενεχυριάζεις. Στα DeFi, αυτό που παραδίνεις είναι ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία ως εγγύηση. Αν η αξία του κρυπτονομίσματός σου πέσει παρακάτω από ένα όριο, έχουν τη δυνατότητα να το ρευστοποιήσουν για να καλύψουν το άνοιγμα. Ουσιαστικά η ιδέα είναι παλιά. Ονομάζεται δάνειο με εγγύηση, το οποίο υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αυτή είναι τώρα η εκδοχή του στα crypto. 

Αν η τιμή της κάλυψης για παράδειγμα του bitcoin υποχωρήσει από ένα σημείο και κάτω, τότε ρευστοποιούν για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα χάσουν από το δάνειο (margin call). Πριν από αυτό σε ειδοποιούν, μετά σου δίνουν ένα περιθώριο να προσθέσεις και άλλη κάλυψη. 

Είναι στη λογική του δανείου για μετοχές, ένα μοντέλο που δουλεύει αρκετά καλά στις παραδοσιακές τράπεζες. Η πλατφόρμα που δανείζει έχει το πλεονέκτημα πως η κάλυψη είναι άμεσα ρευστοποιήσιμη. Ενώ στην κάλυψη σε ακίνητα, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. 

Το νόμισμα

Ανεξάρτητα από το εάν καταθέτετε ή δανείζεστε, πρέπει πρώτα να κλειδώσετε τα νομίσματά σας στο Compound. Με τη δέσμευσή τους, λαμβάνετε Compound tokens (cTokens), τα οποία αντιπροσωπεύουν το υπόλοιπο του crypto σας σε αντάλλαγμα. Τα cTokens μπορούν να μεταφερθούν ή να ανταλλαχθούν σε άλλες εφαρμογές του οικοσυστήματος των DeFi. Έτσι μπορείτε να κερδίσετε τόκους. Εσείς ελέγχετε αυτά τα cTokens όπως θα ελέγχατε οποιοδήποτε ψηφιακό στοιχείο στο blockchain του ethereum, με τα δημόσια και ιδιωτικά σας κλειδιά.

Τα επιτόκια είναι σε συνάρτηση του διαθέσιμου ποσού και κυμαίνονται σε πραγματικό χρόνο με βάση την προσφορά και τη ζήτηση, ώστε να αντανακλούν πάντα τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς. Αναφέρονται ως ετήσια επιτόκια (APY - annual percentage yield), αλλά ο τόκος μπαίνει κάθε 15 δευτερόλεπτα. Συνεπώς αν έχετε κάνει κατάθεση, η αξία των cTokens σας θα αυξάνεται κατά 1/2102400 (που είναι ο αριθμός των 15 δευτερολέπτων μπλοκ του ethereum σε ένα χρόνο) του αναφερόμενου ετήσιου επιτοκίου εκείνη τη στιγμή.

Το COMP είναι το νόμισμα, η κατοχή του οποίου σας δίνει δικαιώματα στη διακυβέρνηση του πρωτοκόλλου. Το Compound είναι ένα αποκλειστικά αυτοδιοικούμενο blockchain. Όποιος κατέχει τουλάχιστον το 1% της συνολικής προσφοράς COMP, μπορεί να υποβάλει και να ψηφίσει προτάσεις για αλλαγή του πρωτοκόλλου. Κάθε ένα COMP αντιπροσωπεύει μία ψήφο. Οι προτάσεις είναι εκτελέσιμος κώδικας ο οποίος υπόκειται σε τριήμερη περίοδο ψηφοφορίας. Εάν η κοινότητα αποφασίσει μια αλλαγή στο πρωτόκολλο, θα τεθεί σε ισχύ δύο ημέρες αργότερα, δίνοντας σε οποιονδήποτε την ευκαιρία να κλείσει τυχόν ανοιχτές θέσεις, πριν αυτή τεθεί σε ισχύ. 

Αντιλαμβανόμαστε ότι ίσως δεν είναι τόσο απλά, αλλά η αλήθεια είναι πως αν ασχοληθείς συστηματικά και αντιληφθείς σε βάθος το παιχνίδι, η απόδοση των κεφαλαίων σου μπορεί να είναι ασύλληπτη. Αν όμως δεν γνωρίζεις, εύκολα μπορείς να τα χάσεις όλα. 

Τέλος, δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας, πως ο χώρος των κρυπτονομισμάτων έχει αποκτήσει πλέον ένα ικανό μέγεθος και ένα επίπεδο οργάνωσης που του επιτρέπει να αυτοχρηματοδοτείται.

Η αγορά σήμερα

Το bitcoin φαίνεται να σταθεροποιείται γύρω από τις 19.000 δολάρια, όπως βλέπουμε από το παρακάτω 4ωρο διάγραμμα. Μπορεί να πραγματοποίησε νέο ιστορικό υψηλό την προηγούμενη εβδομάδα και να το επανέλαβε προχθές, αλλά ακόμα δεν έχουμε δει κάποιον ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Η αγορά είναι πολύ πιο ώριμη σε σχέση με το 2017.
Κατά τη γνώμη μας, το επίπεδο θα αλλάξει όταν ξεπεράσει τις 20.000 δολάρια. Τότε θα υπάρξει εκτενής αναφορά και από τα ΜΜΕ και θα τραβήξει την προσοχή, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την πορεία της τιμής του.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια αυξήθηκαν για να μπορέσουμε να καλύψουμε τη ζήτηση. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο https://www.media2day.gr/seminars
Απευθύνονται σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Από το ίδιο link, οι πιο προχωρημένοι μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v