Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί το Bitcoin δείχνει ασταμάτητο

Τα περιθώρια ανόδου για το δημοφιλές κρυπτονόμισμα που κινείται σε νέα ιστορικά υψηλά. Η θεαματική πορεία πάνω και από τις 23.000 δολάρια και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν.

Γιατί το Bitcoin δείχνει ασταμάτητο

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Σε αυτή τη δύσκολη για όλους χρονιά, ο Άγιος Βασίλης φαίνεται να ήρθε πρόωρα για τους φίλους των κρυπτονομισμάτων, οι οποίοι από χθες νιώθουν απόλυτα δικαιωμένοι. Αποδείχθηκε πως βρέθηκαν στο σωστό σημείο της ιστορίας.

Νομίζω κανείς δεν πρόκειται να μας κατηγορήσει, αν πανηγυρίζουμε και εμείς μαζί τους.

Πριν από δύο χρόνια, στο αποκορύφωμα της αμφισβήτησης του Bitcoin, όταν κινούνταν σε πολικές θερμοκρασίες ανάμεσα στις 3.000 και 4.000 δολάρια, τότε ακριβώς τολμήσαμε να ξεκινήσουμε τη στήλη BLOCKCHAIN & CRYPTO. Πόσα έχουν αλλάξει μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια…

Από εδώ και πέρα

Η τιμή του Bitcoin αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται στις 23.000 δολάρια, ενώ βρέθηκε μια ανάσα κοντά στις 24.000. Όπως αναφέραμε στο χθεσινό άρθρο, αν η ορμή είναι τόσο μεγάλη, ώστε να υπερνικήσει τις ρευστοποιήσεις για κατοχύρωση των κερδών, θα είναι ασυγκράτητη.

Όντως αυτό συνέβη. Φυσικά και σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως θα υπάρξει άνοδος σε μια ευθεία. Υποχωρήσεις της τάξης του 20% και 30% δεν είναι απλά πιθανό αλλά δεδομένο ότι θα υπάρξουν. Ερώτημα δεν αποτελεί το αν θα γίνουν, αλλά σε ποιο σημείο.

Ανάλογη αγοραστική διάθεση υπήρξε και στα περισσότερα από τα σημαντικότερα κρυπτονομίσματα, όπως το Ethereum, το XRP, το Litecoin, το Chainlink. Αξιοσημείωτο της χθεσινής ιστορικής ημέρας είναι πως κάποια από τα δημοφιλέστερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, όπως το Binance και Coinbase, διέκοψαν τη λειτουργία τους για λίγη ώρα, από τον φόρτο των εντολών.

Οι 20.000 δολάρια που ξεπέρασε το Bitcoin χθες δεν έχουν καμία σχέση με τις 20.000 δολάρια του 2017. Το Βitcoin έχει εξελιχθεί και οι μακροοικονομικές συνθήκες είναι διαφορετικές. Όπως και ο κόσμος που το έχει αγοράσει. Μοιάζει σαν να συγκρίνεις δύο διαφορετικά σύμπαντα. Όποιος το αμφισβητεί με τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιούσε και τότε, όπως ότι αποτελεί το νόμισμα των παρανόμων ή είναι κοπανιστός αέρας που δεν στηρίζεται πουθενά, δεν έχει καταλάβει τίποτα από τις κοσμογονικές εξελίξεις.

Η ψηφιακή οικονομία συνεχώς αναπτύσσεται. Το πρόβλημα είναι πως η δημιουργία αξίας στον ψηφιακό χώρο δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί με παραδοσιακές μεθόδους. Πολλές από τις τιμές που βλέπουμε στην «πραγματική» οικονομία δεν αντικατοπτρίζουν τις τιμές που βλέπουμε στην ψηφιακή. Τα φυσικά, τα απτά αντικείμενα είναι πιο εύκολα αντιληπτά. Τα πιάνεις, τα χαϊδεύεις, τα νιώθεις. Ένα ψηφιακό αντικείμενο είναι δύσκολο ακόμα και να το ορίσεις.

Δεν ήταν έκπληξη

Όποιος γνώριζε τις ιδιότητες του Βitcoin και παρακολουθούσε τις εξελίξεις στο οικοσύστημα των crypto, δεν παραξενεύτηκε. Άνθρωποι της αγοράς των κρυπτονομισμάτων αναφέρουν ως νέο στόχο την κεφαλαιοποίηση του ενός τρισεκατομμυρίου. Το ένα Βitcoin να πλησιάσει τις 50.000 δολάρια. Ακούγεται υπερβολικό για κάποιους, αλλά δεν αποτελεί παρά το 10% της κεφαλαιοποίησης του χρυσού. Από τη στιγμή που επιφανή στελέχη της Wall Street και διαχειριστές hedge fund δισεκατομμυρίων θεωρούν το Βitcoin ανώτερο από τον χρυσό, ποιος στ' αλήθεια μπορεί να το αποκλείσει;

Όσο και αν ακούγεται παράδοξο, αποδείχτηκε ότι οι πρώτοι που δυσκολεύτηκαν να καταλάβουν τον ρόλο και την αξία του Βitcoin ήταν οι επαγγελματίες της χρηματιστηριακής αγοράς. Τους ήταν δύσκολο να παραδεχτούν ότι κάποιοι περιθωριακοί, κάποιοι ιδιώτες, αδαείς περί των αγορών, το αντιλήφθηκαν πριν από αυτούς. Ότι καταγράφουν ασύλληπτα καλύτερες αποδόσεις από αυτούς. Πραγματικά, πρώτη φορά στην ιστορία συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ένας άλλος λόγος είναι πως έχουν μάθει να υπολογίζουν και να αξιολογούν τα οικονομικά μεγέθη με συγκεκριμένο τρόπο. Τα κρυπτονομίσματα θέλουν διαφορετική νοοτροπία, έχουν αρκετές διαφορές με τις μετοχές.

Για ό,τι συμβαίνει, υπάρχουν λόγοι να συμβεί. Λόγοι που δεν είναι πάντα λογικοί ή επιθυμητοί. Αλλά υπάρχουν. Όλα κινούνται μέσα σε ένα πλαίσιο, όχι πάντα ορατό, το οποίο κρίνεται ιστορικά μετά από καιρό. Ειδικά στο νομισματικό τοπίο, η αβεβαιότητα δεν είναι απλά ένα σημαντικό χαρακτηριστικό. Είναι ΤΟ καθοριστικό χαρακτηριστικό.

Οι κίνδυνοι παραμονεύουν

Είναι ριψοκίνδυνη επένδυση τα κρυπτονομίσματα; Βεβαίως είναι. Χρειάζεται σύνεση και μελέτη πριν κάνεις οποιαδήποτε κίνηση; Φυσικά χρειάζεται. Αν γκουγκλάρεις buy bitcoin (αγόρασε bitcoin), η πιθανότητα να πέσεις σε απατεώνες μόνο μικρή δεν είναι. Αυτή την περίοδο θα ξεμυτίσουν και πάλι πολλοί απατεώνες στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Εκμεταλλευόμενοι την άγνοια του κόσμου, παρασύρουν σε νομίσματα αμφίβολης ποιότητας, είτε εμφανιζόμενοι ως επιτυχημένοι διαχειριστές κεφαλαίων, ζητάνε χρήματα υποσχόμενοι υψηλές αποδόσεις και έπειτα εξαφανίζονται.

Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί δουλειά μας να σας συμβουλέψουμε τι να αγοράσετε και τι όχι. Η αποστολή μας είναι καθαρά ενημερωτική. Το πλησιέστερο που μπορούμε να σας δώσουμε σαν συμβουλή είναι να σας υπενθυμίσουμε πως η γνώση είναι δύναμη. Κάθε πόλεμος κερδίζεται από την προετοιμασία, όπως αναφέρει ο Sun Tzu και έμεινε στην ιστορία. Πρώτα μαθαίνουμε και μετά επενδύουμε.

Παρ' όλα αυτά, θα επισημάνουμε κάτι που θεωρούμε βασικό. Όποιος επενδυτής κρυπτονομισμάτων δεν έχει Bitcoin σε σημαντικό ποσοστό στο χαρτοφυλάκιό του και αναζητά «πληροφορίες» για το επόμενο «χαρτάκι» που θα τρέξει, δεν είναι σοβαρός επενδυτής. Και ΠΡΙΝ αγοράσει να μάθει. Αλλιώς θα χάσει ακόμα και αν πάει 1.000.000 δολάρια το Bitcoin.

Μην κάνετε το ίδιο λάθος που έκαναν εκείνοι που δεν γνώριζαν τι είναι το χρηματιστήριο και έπεσαν με τα μούτρα το 1999 για να μη χάσουν την ευκαιρία. Έχασαν όλοι ή έστω σχεδόν όλοι! Όπως και όσοι νόμιζαν πως βάζοντας λίγα χρήματα θα κερδίσουν πολλά, ασχολούμενοι με παράγωγα (futures). Το ίδιο και όσοι νόμιζαν πως ανοίγοντας το διάγραμμα και μαθαίνοντας την Τεχνική Ανάλυση για αρχάριους, θα κέρδιζαν στο FOREX. Δεν θα βρείτε κερδισμένους ανάμεσά τους!

Προκειμένου να διευκολύνουμε τους αναγνώστες του Εuro2day.gr, θα κάνουμε επιπλέον σεμινάρια. Όμως υπάρχει περιορισμός. Παρακαλούμε όποιος επιθυμεί να τα παρακολουθήσει, να κάνει έγκαιρα κράτηση.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο https://www.media2day.gr/seminars.

Απευθύνονται σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Από το ίδιο link, οι πιο προχωρημένοι μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v