Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι απαντήσεις για το ξέφρενο ράλι του bitcoin

Οι τρεις κατηγορίες bitcoin με βάση την κυκλοφοριακή ταχύτητα και τα ερωτήματα γιατί ανεβαίνει και που μπορεί να φτάσει η αξία του. Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές στην παρούσα φάση και τι επισημαίνουν οι επικριτές του κρυπτονομίσματος.

Οι απαντήσεις για το ξέφρενο ράλι του bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Με το bitcoin να βρίσκεται μια ανάσα από τις 35.000 δολάρια και να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, δύο ερωτήματα κυριαρχούν στις συζητήσεις. Το ένα έχει απάντηση, το άλλο όχι.

Το πρώτο αφορά μέχρι που θα φτάσει η τιμή του. Πρόκειται για την ερώτηση χωρίς απάντηση. Θα ακούσετε πολλούς να αναφέρουν διάφορες τιμές, αλλά η ειλικρινής απόκριση είναι πως δεν γνωρίζει κανένας. Δεν υπάρχει τρόπος να υπολογιστεί, γιατί δεν έχουμε ανάλογα δεδομένα από το παρελθόν. Το Bitcoin είναι μια κατηγορία από μόνο του. Δεν είναι ούτε μετοχή, ούτε εμπόρευμα, ούτε μόνο νόμισμα. Δεν βοηθάει και πολύ το ιστορικό του ίδιου του Bitcoin, καθώς έχει μεταμορφωθεί. Είναι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του. Όπως επίσης και ο κόσμος που το κατέχει.

Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται το μέχρι τώρα χρονικό σημείο που βρίσκεται η τιμή του bitcoin, σε σχέση με την προηγούμενη ανοδική φάση του 2017. Θα επαναληφθεί η ίδια επική πορεία άραγε;

Η δεύτερη ερώτηση αφορά στο λόγο που ανεβαίνει. Εκεί υπάρχει απάντηση: είναι τα μαθηματικά. Τα διαθέσιμα bitcoin μειώνονται, ενώ αντίθετα η ζήτηση εκτοξεύεται. Η ποσότητα με την οποία δημιουργούνται αυξάνεται κατά 900 bitcoin την ημέρα, που όμως δεν φτάνουν ούτε κατά διάνοια να καλύψουν την αύξηση της ζήτησης.

Το 88,5% της συνολικής ποσότητας των νομισμάτων που πρόκειται ποτέ να εξορυχθεί έχει ήδη δημιουργηθεί. Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν 18,6 εκατομμύρια νομίσματα. Ωστόσο, ο αριθμός των bitcoin που διατίθενται πραγματικά για αγορά και πώληση, είναι πολύ μικρότερος. Υπάρχει αυτή την ώρα ένα τρομακτικό πρόβλημα ρευστότητας, αφού οι αγοραστές δυσκολεύονται πλέον να βρουν πρόθυμους να πουλήσουν.

Σύμφωνα με την Glassnode, την πιο μεγάλη και έγκυρη εταιρεία ανάλυσης όσο αφορά τα κρυπτονομίσματα, υπάρχουν 3 κατηγορίες bitcoin με βάση την κυκλοφοριακή ταχύτητα. Αυτά που συναλλάσσονται συχνά, μέτρια και πολύ σπάνια (HODL). Μια από τις τελευταίες αναλύσεις τους αποδεικνύει ότι επί του παρόντος το 78% από τα κυκλοφορούντα Bitcoin ανήκει στην τελευταία κατηγορία. 


Πως το γνωρίζει η Glassnode; Επειδή η αρχιτεκτονική στην οποία είναι δομημένο το δίκτυο του bitcoin, μας προσφέρει μια ιδιαίτερου τύπου διαφάνεια. Γνωρίζουμε με ακρίβεια τις κινήσεις των πορτοφολιών και την ποσότητα των νομισμάτων που περιέχουν. Έτσι λοιπόν μπορούμε να υπολογίσουμε με σιγουριά πως παρά την αλματώδη άνοδο της τιμής, οι κάτοχοι τους όχι μόνο δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να τα πουλήσουν, αλλά το αντίθετο.

Τι κάνουν; Τα αποσύρουν από τα ανταλλακτήρια προκειμένου να τα φυλάξουν στο «σεντούκι» του προσωπικού τους πορτοφολιού. Όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα, άλλα 19.000 bitcoin αποσύρθηκαν μόνο χθες. Πλέον στα ανταλλακτήρια βρίσκονται μόνο 2,36 εκατομμύρια. Όλα τα υπόλοιπα 16 εκατομμύρια, δεν δείχνουν την παραμικρή πρόθεση να μετατραπούν σε δολάρια ή ευρώ ή οποιοδήποτε άλλο κρατικό νόμισμα.


Οι τέσσερις μεγαλύτεροι αγοραστές που γνωρίζουμε, απορροφούν το 210% της παραγωγής! Μόνο η Grayscale, το μεγαλύτερο fund για bitcoin που διαπραγματεύεται στην Wall Street, αγόρασε 73.024 bitcoin αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον τελευταίο μήνα, αυξάνοντας το συνολικό ποσό που έχει υπό διαχείριση στα 19 δισεκατομμύρια δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί πως την 1η Νοεμβρίου, το fund είχε υπό διαχείριση 7,6 δισεκατομμύρια. Τι άλλη ιδιαιτερότητα έχει η Grayscale; Ότι τα μερίδια της κατά 80% αγοράζονται από θεσμικούς.

Το άθροισμα του ποσού των Bitcoin που έχουν αυτή τη στιγμή στην κατοχή τους θεσμικοί και εισηγμένες εταιρίες, ανέρχεται σε 1.151.618 νομίσματα, αξίας 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως βλέπουμε εδώ. Κορυφαία από όλους η MicroStrategy, της οποίας η κεφαλαιοποίηση κατά 63% είναι η αξία των bitcoin που βρίσκονται στα ταμεία της. 

Σας φαίνεται πολύ το 5,48% επί της συνολικής ποσότητας που κατέχουν; Κι αν είμαστε ακόμα στην αρχή; Αν γίνει 10% ή 20%; Πόσο μάλλον αν γίνει 80%, όσο το ποσοστό που κατέχουν οι θεσμικοί επί των μετοχών του S&P. Από που θα βρεθεί η απαιτούμενη ποσότητα να καλύψει την ζήτηση; Δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα διαθέσιμη. Μόνο αν δελεαστούν οι κάτοχοι των bitcoin με μια πολύ υψηλότερη τιμή θα δεχτούν να τα αποχωριστούν.

Οι επικριτές

Υπάρχει ένας αλάνθαστος τρόπος για να αντιληφθείτε αν κάποιος επικριτής του Bitcoin έχει βάσιμες ενστάσεις ή τα υποστηρίζει από άγνοια: αν αναφέρεται στους ίδιους ενδοιασμούς που υπήρχαν πριν δύο χρόνια. Όταν όχι μόνο η τιμή του ήταν στο 1/10 της σημερινής, αλλά δεν είχαν αρχίσει να αγοράζουν γνωστά ονόματα της Wall Street. Σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για κάποιον που δεν έχει αντιληφθεί τις δομικές αλλαγές που συντελούνται στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, ούτε την δυναμική τους.

Είναι γεγονός πως δεν ταιριάζουν όλοι οι επενδυτικοί τίτλοι σε όλους. Όπως δεν είναι για όλους οι μετοχές ή τα ομόλογα ή τα options. Η κάθε κατηγορία έχει το κοινό της. Όμως αγαπητέ επικριτή, δεν μπορεί να έχεις τις ίδιες ενστάσεις με εκείνες που παρουσίαζες όταν είχε 3.000 δολάρια ή 5.000 το ένα bitcoin. Να συνεχίζεις την ίδια επιχειρηματολογία περί φούσκας όταν έφτασε τις 10.000 δολάρια. Χωρίς να αλλάξεις λέξη, να συνεχίζεις να μιλάς για τουλίπες μέχρι τα 20.000 δολάρια. Να επιμένεις ότι εσύ έχεις δίκιο και στα 30.000 δολάρια.

Πότε ακριβώς θα παραδεχτείς ότι έχεις άδικο; Πότε θα προβληματιστείς και θα αρχίσεις να το μελετάς; Η θεωρία σου περί φούσκας διαψεύδεται από την ίδια την πραγματικότητα. Πότε θα αντιληφθείς πως δεν μπορείς να τα βάλεις με τα μαθηματικά;

Υπάρχουν επενδυτές που τα ξέρουν όλα και δεν παραδέχονται ποτέ ότι έσφαλαν. Στην Wall Street τους αποκαλούν ιπποπόταμους, επειδή έχουν μεγάλο στόμα και μικρά αυτά. Οι άλλοι είναι οι ελέφαντες, επειδή διαθέτουν μεγάλα αυτιά και μικρό στόμα. Τους αρέσει να ακούνε, όχι να κάνουν επίδειξη.

Το πλεονέκτημα των bitcoiners

Γιατί η κοινότητα των κρυπτονομισμάτων θα βγει κερδισμένη; Όχι επειδή τα μέλη της είναι πιο έξυπνα, πιο ηθικά ή περισσότερο φιλοσοφικά καταρτισμένοι. Επιβραβεύονται επειδή κατέβαλαν πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια κατανόησης των τεχνολογικών και οικονομικών συνθηκών της εποχής τους. Έχουν συναφείς απαντήσεις στις νέες προκλήσεις της μεταβιομηχανικής οικονομίας. Βρίσκονται μέσα στο πνεύμα του ψηφιακού μετασχηματισμού και κατέχουν πρωτότυπες ιδέες για το πως θα επωφεληθούν από τις νέες ευκαιρίες.

Πως αλλάζεις νοοτροπία; Ο γνωστός συγγραφέας Yuval Noah Harari, μας φέρνει το παράδειγμα του τσαγιού. Κάθε πρωί ξυπνάω και παρακολουθώ στην τηλεόραση τις πρωινές ειδήσεις πίνοντας ένα φλυτζάνι γλυκό τσάι. Στην πραγματικότητα το ρόφημα δεν είναι παρά μια δικαιολογία για μια τονωτική δόση ζάχαρης. Μια μέρα συνειδητοποιώ πως από την μια η τηλεόραση και από την άλλη η ζάχαρη, δεν απολαμβάνω την γεύση του τσαγιού. Ελαττώνω τη ζάχαρη και το πίνω με κλειστή την οθόνη. Έτσι αρχίζω να αντιλαμβάνομαι το χαρακτηριστικό άρωμα και τη γεύση του. Μετά από λίγο αρχίζω να πειραματίζομαι με διαφορετικά είδη τσαγιού. Μαύρο, πράσινο, κανελί. Συγκρίνω την αψάδα τους και το λεπτό τους άρωμα.

Το επόμενο βήμα είναι να σταματήσω να το προμηθεύομαι από το σούπερ μάρκετ και να ψωνίζω από ένα κατάστημα με παραδοσιακά βότανα. Φλυτζάνι το φλυτζάνι ακονίζω την ευαισθησία μου απέναντι στο τσάι και μετατρέπομαι σε γευσιγνώστης. Επιλέγω αυστηρά τα φύλλα τσαγιού με βάση την τοποθεσία, τον τρόπο καλλιέργειας, τον τύπο του φυτού. Προσβάλλεται η αισθητική μου αν μου το δώσουν να το πιω σε συνηθισμένο φλυτζάνι και όχι πορσελάνινο της δυναστείας των Μινγκ. Σε εμένα που μέχρι πριν λίγο καιρό έπινα από το αυτόματο μηχάνημα σε πλαστικό ποτήρι.

Συμπερασματικά, δεν μπορείς να καλλιεργήσεις την ευαισθησία σου, παρά μόνο βιώνοντας μια αλυσίδα διανοητικών, συναισθηματικών και σωματικών εμπειριών. Πρέπει να προηγηθεί μια σταδιακή διαδικασία εσωτερικής αλλαγής, η οποία οδηγεί από την άγνοια στην γνώση και τελικά στη φώτιση.

Εκεί βασίζονται οι φίλοι του bitcoin και πιστεύουν πως θα συνεχίσει να αυξάνεται η ζήτηση. Είναι απλά μαθηματικά και πάλι. Υπάρχουν λιγότεροι ενημερωμένοι από εκείνους που έχουν τις βασικές γνώσεις. Οι περισσότεροι νομίζουν ακόμα πως πρόκειται για το νόμισμα των παρανόμων. Λες και αν υπήρχε αυτό το ενδεχόμενο θα αγοράζανε οι θεσμικοί.

Άρα λοιπόν; Θα συνεχίσει να ανεβαίνει για πάντα; Όχι βέβαια. Θα υπάρξουν διορθώσεις και μάλιστα πιθανότατα έντονες, όπως μας έχει δείξει η μέχρι τώρα πορεία του bitcoin. Ωστόσο όσοι αντιλαμβάνονται ως μειονέκτημα την μεταβλητότητα, δεν έχουν αντιληφθεί την ιδιαιτερότητα της τεχνολογίας. Το Bitcoin σχεδιάστηκε για να έχει συστημική σταθερότητα, όχι σταθερότητα στην τιμή. Το αντίθετο από τα παραστατικά νομίσματα.

Γενέθλια για το bitcoin

Σήμερα είναι τα γενέθλια του Bitcoin. Στις 3 Ιανουαρίου 2009 δημιουργήθηκε το πρώτο μπλοκ (αριθμός μπλοκ 0) με ανταμοιβή 50 bitcoin. Ο Satοshi Nakamoto πρόσφερε στην ανθρωπότητα ένα δώρο. Όπως ο Προμηθέας έκλεψε την φωτιά από τους Θεούς για να την δώσει στους ανθρώπους, έτσι και εκείνος αποκάλυψε τον τρόπο που μπορούν οι άνθρωποι να φτιάχνουν χρήματα, χωρίς να χρειάζονται το κράτος ή τις τράπεζες.

Όντως το bitcoin αποτελεί δώρο για πολύ κόσμο. Όχι μόνο επειδή κέρδισαν χρήματα, αλλά επειδή έγιναν πιο ελεύθεροι. Ο Satοshi είναι αυτή τη στιγμή ο 40ος πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο, με βάση τα ένα εκατομμύριο bitcoin που βρίσκονται στην διεύθυνση του. Νομίσματα που δεν έχουν κινηθεί ποτέ, μεγαλώνοντας το μυστήριο γύρω από την ταυτότητα του.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο https://www.media2day.gr/seminars. Απευθύνονται σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Από το ίδιο link, οι πιο προχωρημένοι μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v