Ερευνώντας το μυστήριο του Tether

Ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» στον χώρο των κρυπτονομισμάτων και γιατί έχει κομβική σημασία. Οι προσπάθειες ρύθμισης του χώρου των stablecoins και δύο εξελίξεις που δεν δείχνουν… καθόλου τυχαίες.

Ερευνώντας το μυστήριο του Tether

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Είναι δυνατόν να μας πάνε όλα τόσο καλά; Ειδικά τώρα, που όλα δίπλα μας καταρρέουν; Αυτό αναρωτιούνται αρκετοί φίλοι των κρυπτονομισμάτων, τουλάχιστον οι πιο υποψιασμένοι. Μήπως, παρασυρμένοι από τον ενθουσιασμό μας, παραλείπουμε κάτι σημαντικό; Υπάρχει κάποιος παράγοντας που ενδεχομένως να έχουμε υποτιμήσει;

Πράγματι, κάποιοι θεωρούν πως δεν είναι όλα ρόδινα. Πως βρίσκεται ένας «ελέφαντας στο δωμάτιο». Μια προβληματική κατάσταση, την οποία οι επενδυτές των κρυπτονομισμάτων, ενώ αναγνωρίζουν ότι υπάρχει, επιλέγουν να την αγνοήσουν, με την ελπίδα πως θα εξαφανιστεί με κάποιο μαγικό τρόπο.

Τι τρέχει με το Tether

Ποιος είναι αυτός ο ελέφαντας; Το Tether. Το μεγαλύτερο stablecoin (κρυπτονόμισμα το οποίο έχει κλειδωμένη ισοτιμία με το δολάριο). Η μήνυση της SEC εναντίων της Ripple έκανε πολλούς να αναρωτηθούν ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος. Το Tether είναι εύκολο να υποθέσει κανείς πως αποτελεί τον κύριο ύποπτο, από τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει λευκό ποινικό μητρώο. Και όχι μόνο αυτό. Όλα τα stablecoins έχουν μπει στο στόχαστρο, καθώς είναι δεδομένο πως πρόκειται να υπάρξει παγκόσμια νομοθετική ρύθμιση γι' αυτά, όπως αποφασίστηκε στο ανώτατο επίπεδο, κατά τη συνάντηση των G7.

Τι εννοούμε δεν έχει λευκό ποινικό μητρώο. Τον Απρίλιο του 2019, η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης κατηγόρησε το ανταλλακτήριο Bitfinex ότι χρησιμοποίησε τα αποθεματικά του Tether για να καλύψει απώλειες 850 εκατομμυρίων δολαρίων, που φαίνεται να εξαφανίστηκαν από μια εταιρεία στον Παναμά που τα είχαν στείλει, την Crypto Capital (σ.σ. το Tether έχει δημιουργηθεί από τους ιδιοκτήτες του Bitfinex). Τελικά οι υπεύθυνοι παραδέχτηκαν ότι δεν ισχύει ο ισχυρισμός ότι ένα Tether αντιστοιχεί σε ένα αμερικανικό δολάριο. Γι' αυτό τροποποίησαν και το site τους, που το ανέφερε. Η κάλυψη σε δολάρια ήταν μόνο 74%.

Ένα άλλο στοιχείο που δεν φαίνεται καθησυχαστικό είναι πως, σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση των συνιδρυτών του Tether, τα αποθεματικά βρίσκονται στην Deltec Bank στις Μπαχάμες. Ωστόσο τα δεδομένα από τη ροή ξένου συναλλάγματος δεν φανερώνουν κεφάλαια τέτοιου ύψους.

Γεγονός είναι πως αν και οι άνθρωποι στην αγορά των crypto το θεωρούν σχεδόν βέβαιο πως δεν είναι πλήρως καλυμμένο με δολάρια, δεν το θεωρούν πρόβλημα. Ίσως επειδή ακόμα και το 74% είναι πολύ περισσότερο από μια οποιαδήποτε άλλη τράπεζα. Ίσως επειδή γνωρίζουν πως μεγάλο μέρος τους αποκλείεται να ρευστοποιηθεί άμεσα, καθώς χρησιμοποιείται ως κάλυψη στις DeFi εφαρμογές. Ίσως επειδή γνωρίζουν πως είναι θέμα χρόνου να συμμορφωθεί ή να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο.

Πολύ πιθανό να μην είναι η μόνη νομική διαμάχη που πρέπει να αντιμετωπίσει το Tether. Τον Οκτώβριο του 2019 υπήρξαν νέες κατηγορίες περί χειραγώγησης, αν και μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει επίσημη αγωγή. Το κατηγορητήριο των 156 σελίδων αναφέρει πως το Bitfinex χρησιμοποιούσε Tether για να επηρεάσει την αγορά. Ότι δηλαδή «έκοβαν» χρήμα από τον «εκτυπωτή» του Tether για να αγοράσουν Bitcoin, Ethereum και άλλα crypto, να δημιουργήσουν ευνοϊκό κλίμα, να ανέβουν οι τιμές και μετά να τα ξεφορτώσουν στους ανυποψίαστους επενδυτές. Από την πλευρά της Tether ισχυρίζονται πως η δημιουργία των Tether ήταν προϊόν της ζήτησης.

Η αγορά των stablecoins

Μια παράμετρος που δεν μπορεί να αγνοηθεί, είναι πως στις 2 Δεκέμβρη, κατατέθηκε νομοθετική πρόταση από τις αμερικανικές αρχές (stable act) για τη ρύθμιση των stablecoins. Αν περάσει η πρόταση όπως έχει, όλα τα stablecoins θα θεωρούνται παράνομα στις ΗΠΑ, αν προηγουμένως δεν πάρουν έγκριση από τη FED και άλλα κυβερνητικά όργανα. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να ακολουθούν τους τραπεζικούς κανόνες, όπως το KYC και αποθεματικά τους να βρίσκονται στην ίδια τη FED.

Τι σημαίνει αυτό για το Tether; Το πιθανότερο είναι πως δύσκολα θα καταφέρει να πιάσει τα στάνταρ που απαιτούνται, επειδή η έδρα του είναι εκτός ΗΠΑ. Θα ωφεληθούν άλλα stablecoins, όπως τα USDC και Paxos Standard, που παίζουν από την αρχή με τους αμερικανικούς κανόνες ή το αποκεντρωμένο Dai.

Ο ανταγωνισμός ίσως δώσει τη λύση. Κάθε stablecoin που θα θέλει να φαίνεται ασφαλές και αξιόπιστο στα μάτια των χρηστών, θα μας επιδεικνύει τα εχέγγυά του. Αν κάποιος δεν το κάνει, θα ωθήσει τους χρήστες σε κάποιο άλλο που θα τα φανερώσει. Ένας λόγος παραπάνω είναι πως η OCC πριν λίγες ημέρες, στις 4 Ιανουαρίου, αποφάσισε πως οι αμερικανικές τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιήσουν stablecoins. Όποιο αποδείξει πως είναι πιο αξιόπιστο, θα κερδίσει σημαντικό μερίδιο αγοράς ανάμεσα στα τραπεζικά ιδρύματα.

Υπάρχουν πλέον πολλοί άνθρωποι που αγοράζουν Tether ή κάποιο άλλο stablecoin χωρίς αναγκαστικά να ενδιαφέρονται για το Bitcoin ή κάποιο άλλο κρυπτονόμισμα. Ο λόγος είναι πως τους διευκολύνει στις διασυνοριακές συναλλαγές, καθώς επίσης και επειδή είναι πιο εύκολο σε κάποιες χώρες να το αγοράζουν αντί για δολάρια.

Συμπέρασμα

Γιατί τώρα εντάθηκε ο προβληματισμός; Επειδή πριν από 5 ακριβώς ημέρες, στις 15 Ιανουαρίου, κατά σύμπτωση (;) την ίδια ακριβώς στιγμή είχαμε δύο περιστατικά. Το πρώτο είναι πως έληξε η προθεσμία να υποβάλουν από το Tether τα έγγραφα που ζήτησε η Εισαγγελία της Νέας Υόρκης.

Ταυτόχρονα εμφανίστηκε και απέκτησε μεγάλη δημοσιότητα ένα άρθρο κάποιου που προτίμησε να μείνει ανώνυμος, με το οποίο ισχυρίζεται πως το Tether είναι απάτη με τίτλο «The Bit Short: Inside Crypto’s Doomsday Machine». Απάντηση στο άρθρο έδωσε μεταξύ άλλων ο γνωστός αναλυτής Willy Woo, ο οποίος ισχυρίζεται πως ο συγγραφέας αγνοεί τον τρόπο που λειτουργούν τα ανταλλακτήρια

Τελικά πού βρίσκεται η αλήθεια; Υπάρχει πρόβλημα με το Tether ή όχι; Φυσικά δεν μπορούμε να ξέρουμε. Ούτε εμείς ούτε κανένας άλλος. Οι Αμερικανοί εισαγγελείς ακόμα το ψάχνουν.

Μπορούμε όμως να είμαστε σίγουροι για κάτι. Αν κάποτε το Tether καταρρεύσει, ξέρουμε πως θα το ανακαλύψουμε έγκαιρα: από την ισοτιμία του με το δολάριο. Αν κάποια στιγμή αρχίσει να διαπραγματεύεται με discount, τότε θα σημαίνει πως έχει απωλέσει την αξιοπιστία του. Ο λόγος δεν θα έχει σημασία. Σημασία έχει πως θα έχει έρθει η ώρα να καθίσουμε στην άκρη μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Γιατί θα ξεκαθαρίσει. Φτάνει βέβαια να έχετε φυλάξει τα νομίσματά σας με τον σωστό τρόπο. Όπως να μη βρίσκονται σε επίφοβα ανταλλακτήρια.

Η Grayscale από μόνη της αγόρασε δύο φορές περισσότερα bitcoin από αυτά που εξορύχθηκαν το προηγούμενο τρίμηνο, κυρίως λόγω εισροών κεφαλαίων από θεσμικούς. Κατά μέσο όρο αγόραζε 251 εκατομμύρια την εβδομάδα. Το 2020, το σύνολο των αγορών που έχει πραγματοποιήσει μόνο αυτό το fund αξίζει όσο όλο το Tether. Όταν παραβλέπει κάποιος αυτή την τεράστια εισροή χρήματος και εστιάζει μόνο στα υποθετικά χρήματα που λείπουν από το Tether, είναι φανερό πως κάτι δεν υπολογίζει σωστά. Το έχουμε πει και άλλη φορά. Τα μαθηματικά υπερισχύουν οποιασδήποτε υποκειμενικής οπτικής.

Το αφήγημα των crypto είναι πολύ ισχυρό για να τερματίσει. Μια αγορά ενός τρισεκατομμυρίου δεν μπορεί να διαλυθεί, επειδή στη χειρότερη των περιπτώσεων, λίγα δισεκατομμύρια του Tether δεν έχουν κάλυψη σε πραγματικά δολάρια. Το ποσό που φαίνεται σαν κεφαλαιοποίηση του Tether και ακόμα μεγαλύτερο είναι δεσμευμένο μόνο στις DeFi ως ενέχυρο.

Τα σενάρια αποκάλυψης που περιμένουν ή ελπίζουν να ισχύουν κάποιοι λόγω της κατάρρευσης του Tether σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σοβαρή εκτίμηση. Σε αυτό το ενδεχόμενο, όντως θα προέλθει μια αναστάτωση, αλλά η αγορά θα βρει τον δρόμο της.

Η αγορά σήμερα

Στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με τον Ki Young Ju, CEO της Cryptoquant, το πρόβλημα εντοπίζεται στις «φάλαινες», όχι στους «ελέφαντες». Κάποιες από τις φάλαινες (έτσι ονομάζονται στην αργκό της κοινότητας των crypto οι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων) καταθέτουν αυτό το διάστημα σημαντική ποσότητα Bitcoin στα ανταλλακτήρια. Οπότε δεν αποκλείεται να υπάρξει βραχυπρόθεσμα σημαντική πίεση στην τιμή του.  

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Εξαντλήθηκαν οι θέσεις για τα σεμινάρια του Bitcoin που διοργανώνει το euro2day.gr μέσα στον Ιανουάριο. Αν επιθυμείτε να συμμετάσχετε στα σεμινάρια του Φεβρουαρίου, παρακαλούμε κάντε έγκαιρα την κράτησή σας.
Ωστόσο είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε πως όσοι αγοράσουν το βιβλίο «Επενδυτικός Οδηγός για το Bitcoin», θα τους παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, καταθέτοντας έστω και 1€, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν κάνει το σεμινάριο για το Bitcoin. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη αγοράσει το βιβλίο. Θα ενημερωθούν μέσα στην εβδομάδα με e-mail για την διαδικασία.

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο https://www.media2day.gr/seminars. Απευθύνονται σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Από το ίδιο link, οι πιο προχωρημένοι μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v