Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπέρ των κρυπτονομισμάτων στρίβουν οι ΗΠΑ

Στα σκαριά νομοθετικές ρυθμίσεις φιλικές για το bitcoin και την παρέα του, μετά την αποχώρηση Τραμπ. Προσδοκίες για τον προωθητικό ρόλο της πρώην προέδρου της Fed, Janet Yellen, βασικής υποψήφιας υπoυργού Oικονομικών στη διοίκηση Μπάιντεν.

Υπέρ των κρυπτονομισμάτων στρίβουν οι ΗΠΑ

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ και το επιτελείο του ότι έφτασαν απροετοίμαστοι στην εξουσία. Την πρώτη του κιόλας ημέρα στον Λευκό Οίκο, ελάχιστες ώρες μετά την τελετή παραλαβής της εξουσίας, ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε 17 προεδρικά διατάγματα. Ένα από αυτά αφορούσε την αναστολή όσων διαταγμάτων υπέγραψε την τελευταία στιγμή ο απερχόμενος πρόεδρος Τραμπ.

Και τι μας ενδιαφέρει, θα αναρωτηθεί κάποιος. Επειδή σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι αμφιλεγόμενοι κανονισμοί για τα πορτοφόλια των κρυπτονομισμάτων που πρότεινε βιαστικά ο Steve Mnuchin, ο υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης. Συγκεκριμένα ο Mnuchin ήθελε να υπάρξει KYC, προκειμένου να υπάρξει επαλήθευση της ταυτότητας του χρήστη, όταν μια συναλλαγή υπερβαίνει τις 3.000 δολάρια.

Οι επικριτές του νόμου είχαν επισημάνει ότι οι προτεινόμενοι κανόνες ήταν εχθρικοί προς μια τεχνολογία αιχμής όπως του blockchain και της ιδιωτικότητας ατόμων και οντοτήτων που συναλλάσσονται σε κρυπτονομίσματα. Συνεπώς υποδέχτηκαν την αναστολή με ανακούφιση.

Ωστόσο δεν ήταν η μόνη θετική ενέργεια. Χθες αναφερθήκαμε στον διορισμό του Gary Gensler στην Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), ο οποίος είναι ένθερμος υποστηρικτής του Bitcoin.

Κάποια από τα μαθήματα του Gensler στο MIT σχετικά με το blockchain μπορείτε να βρείτε εδώ.

Τα ευχάριστα νέα συνεχίζονται. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Νεμπράσκα Mike Flood κατέθεσε ένα νέο νομοσχέδιο ιδιαίτερα φιλικό προς τα crypto. Ο Flood φιλοδοξεί να μετατρέψει την Πολιτεία του σε ασφαλές κόμβο για FinTech εταιρείες. Κι όλα αυτά ελάχιστες ημέρες μετά την ορκωμοσία του, κάτι που φανερώνει πόσο σημαντική προτεραιότητα έχει γι' αυτόν.

Οι προτάσεις καθορίζουν τις κατευθυντήριες γραμμές, ώστε να είναι σε θέση οι τράπεζες να διατηρούν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Θα δώσουν επίσης στα τοπικά δικαστήρια τη δικαιοδοσία να εκδικάζουν αξιώσεις που σχετίζονται με ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Όντως σήμερα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα από τα νομοθετικά κενά που δυσχεραίνουν την απονομή δικαιοσύνης.

Το νέο πακέτο τόνωσης

Τη μεγαλύτερη ώθηση όμως στο Bitcoin και στην παρέα του αναμένεται να δώσει η Janet Yellen. Από ό,τι φαίνεται, η πρώην πρόεδρος της FED, που είναι η βασική υποψήφια για να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, είναι αποφασισμένη να κάνει τους επενδυτές πλούσιους. Στην κατάθεσή της ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, ανέφερε ότι πρέπει να «δράσουν σε μεγάλη κλίμακα» (act big) προκειμένου να αποτρέψουν μια βύθιση της αγοράς.

Συγκεκριμένα η Yellen αναφέρεται στο πακέτο νομισματικών κινήτρων ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που αποτελεί πρόταση του προέδρου Biden. «Με τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, το πιο έξυπνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να δράσουμε σε μεγάλη κλίμακα. Πιστεύω ότι τα οφέλη θα ξεπεράσουν πολύ το κόστος», ανέφερε η Yellen.

Τι σημαίνει αυτό; Πως η νέα κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να εφαρμόσει το δεύτερο μεγαλύτερο πακέτο νομισματικών κινήτρων στην ιστορία. Το φάρμακο για το χρέος είναι ακόμα μεγαλύτερο χρέος. Ακόμα μεγαλύτερη ρευστότητα, ακόμα περισσότερα δολάρια δημιουργημένα από κοπανιστό αέρα. Προφανώς η Janet Yellen θα θυμάται πως όταν η FED προσπάθησε να μειώσει τον ισολογισμό της το 2018, η αγορά απάντησε ενοχλημένη, ρίχνοντας τον δείκτη S&P 500 περίπου 20% σε μόλις τρεις μήνες.

Ξεχάστε την ελεύθερη αγορά που ξέρατε. Οι τιμές έπαψαν να βασίζονται στην προσφορά και τη ζήτηση από πλευράς επενδυτών. Ποιος τους χρειάζεται τους επενδυτές, όταν υπάρχει πάντα ένας πρόθυμος αγοραστής, η Κεντρική Τράπεζα; Η Wall Street ανεβαίνει ασταμάτητα για πάνω από μια δεκαετία. Με την πρώτη ένδειξη προβλήματος, οι κεντρικοί τραπεζίτες επεμβαίνουν όπως οι πυροσβέστες να σβήσουν τη φωτιά.

Στην κρίση του 2008, από το σκάσιμο της φούσκας των ενυπόθηκων δανείων, «τύπωσαν» εκατοντάδες δισεκατομμύρια. Τώρα εκτυπώνουν τρισεκατομμύρια δολάρια. Σε λίγα χρόνια, θα κάνουν το ίδιο με δεκάδες τρισεκατομμύρια δολάρια. Προκειμένου να ανακουφίσουν τους πολίτες μετριάζοντας τον βραχυπρόθεσμο πόνο, εκτυπώνουν ασύστολα. Τι επιπτώσεις θα έχει αυτό μεσοπρόθεσμα όμως; Όπως ισχυρίστηκε η Yellen, τα οφέλη υπερτερούν του κόστους. Αυτό που «ξέχασε» να μας πει όμως είναι ποιο θα είναι αυτό το κόστος.
Αν λοιπόν είστε επενδυτής του αμερικανικού χρηματιστηρίου, τα νέα είναι ευχάριστα για εσάς. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σας κάνει πλούσιο, ακόμα και με το ζόρι. Αν τυχόν αρχίσουν να υποχωρούν οι μετοχές, θα ανοίξουν κι άλλο την κάνουλα της ρευστότητας για να τις ανεβάσουν.

Για ποιο καπιταλισμό μιλάμε;

Υπό το βάρος των εξελίξεων, τα ερωτήματα αναδύονται επιτακτικά. Γίνεται κατάχρηση εξουσίας από τις Κεντρικές Τράπεζες; Οι πολιτικές της ποσοτικής χαλάρωσης όντως βοηθάνε την ανάπτυξη ή απλά διευρύνουν την ανισότητα; Μήπως έφτασε στα όριά του το ισχύον νομισματικό σύστημα και πρέπει να επιστρέψουμε σε κάποιου είδους κανόνα του χρυσού;

Ο χρυσός, το ασήμι και το Βitcoin δεν ελέγχονται από κάποιον συγκεκριμένο άνθρωπο, πολιτικό ή τεχνοκράτη. Επηρεάζονται από τους μεγάλους παίκτες, αλλά μέχρι εκεί. Κανείς δεν μπορεί να πάει κόντρα στις διαθέσεις της αγοράς. Όμως κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως κάτι τέτοιο συμβαίνει με τη FED. «Don’t fight the FED» έχει γίνει ο πιο ισχυρός κανόνας των αγορών. Οι επενδυτές ζυγίζουν τις αποφάσεις τους ανάλογα με τα κέφια της και δευτερευόντως από τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών.

Ειδικά με το Bitcoin δεν υπάρχει αβεβαιότητα, όσον αφορά την παράμετρο της προσφοράς χρήματος, που πλέον έχει αναδειχθεί ως η σημαντικότερη. Έχουμε 100% βεβαιότητα για το πόσα θα παραχθούν σήμερα, αύριο, στο μέλλον. Κανείς δεν μπορεί να επέμβει για να το αλλάξει.

Το Βitcoin είναι χρήμα με σπανιότητα, πεπερασμένο. Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να το ισχυριστεί κάποιος για τα κρατικά νομίσματα. Δεν αντιλαμβανόμαστε την υποβάθμισή τους, γιατί οι αλλαγές είναι ανεπαίσθητες καθημερινά. Σαν τον βάτραχο, που το νερό θερμαίνεται σιγά σιγά. Μέχρι που να είναι πολύ αργά. Τα χαρτονομίσματα στο πορτοφόλι μας θα είναι ακόμα εκεί, όμως η αγοραστική τους αξία θα συρρικνώνεται συνεχώς. Εσκεμμένα.

Πολλοί αγνοούν ότι ο Τζερόμ Πάουελ είναι ο πρώτος πρόεδρος της FED εδώ και 40 χρόνια που δεν είναι οικονομολόγος. Το ίδιο συμβαίνει και με την ΕΚΤ. Η Λαγκάρντ είναι νομικός, όχι οικονομολόγος. Τι μεγαλύτερη απόδειξη χρειαζόμαστε, πως οι αποφάσεις είναι περισσότερο πολιτικές παρά επιστημονικές;

Ο καπιταλισμός ποτέ δεν υπήρξε αποτελεσματικός στον καταμερισμό των υπάρχοόντων πηγών. Λειτουργεί με το να δίνει νέες λύσεις στα ανθρώπινα προβλήματα. Η ιδιοφυΐα του έγκειται ότι είναι ένα επαναστατικό σύστημα επίλυσης προβλημάτων. Άραγε σε ποιο βαθμό ισχύει αυτό σήμερα;

Η αγορά σήμερα

Παρ' όλα τα θετικά νέα, γιατί η αγορά πέφτει; Αυτή την ώρα το Bitcoin διαπραγματεύεται στις 31.500 δολάρια, φτάνοντας έως και -32% από τα υψηλά των 42.000, όπως βλέπουμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα.

Η αγορά των crypto μάς φανερώνει τα μυστικά της. Φτάνει να ξέρουμε πού να ψάξουμε.

Οι καταρτισμένοι και ενημερωμένοι επενδυτές δεν αιφνιδιάστηκαν για τρεις λόγους:

α) Μας το είχε φανερώσει η Τεχνική Ανάλυση. Όπως βλέπουμε στο διάγραμμα, η τριγωνικού τύπου συσσώρευση διασπάστηκε προς τα κάτω (πράσινο τρίγωνο), οπότε η διόρθωση ήρθε φυσιολογικά. Όπως και η προσγείωσή της κοντά στις 30.000 δολάρια (κίτρινη οριζόντια γραμμή).

β) Όπως αναφέραμε προχθές, κάποιες «φάλαινες» έχουν καταθέσει σημαντική ποσότητα Bitcoin στα ανταλλακτήρια. Συνεπώς είχαμε μια πολύ ισχυρή ένδειξη πως είναι αποφασισμένες να προβούν σε πωλήσεις.

γ) Πάντα έτσι γίνεται με το Βitcoin. Ακόμα και στη μεγάλη άνοδο του 2017, όταν 20πλασίασε την τιμή του μέσα σε ένα χρόνο, αυτό δεν έγινε σε μια ευθεία. Προηγήθηκαν 6 διορθώσεις της τάξης του 30%-40%.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Εξαντλήθηκαν οι θέσεις για τα σεμινάρια του Bitcoin που διοργανώνει το euro2day.gr μέσα στον Ιανουάριο. Αν επιθυμείτε να συμμετάσχετε στα σεμινάρια του Φεβρουαρίου, παρακαλούμε κάντε έγκαιρα την κράτησή σας.
Ωστόσο είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε πως όσοι αγοράσουν το βιβλίο «Επενδυτικός Οδηγός για το Bitcoin», θα τους παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken.

Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, καταθέτοντας έστω και 1€, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν κάνει το σεμινάριο για το Bitcoin. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη αγοράσει το βιβλίο. Θα ενημερωθούν μέσα στην εβδομάδα με e-mail για την διαδικασία.

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 4,5 ωρών. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (γκρουπ 10 ατόμων, 3 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πως δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα (γκρουπ 5 ατόμων, 1,5 ώρες).

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Όσοι αγοράσουν το βιβλίο, θα τους παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, καταθέτοντας έστω και 1€, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν θα έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν κάνει το σεμινάριο για το Bitcoin. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη αγοράσει το βιβλίο. Θα ενημερωθούν μέσα στην εβδομάδα με e-mail για την διαδικασία.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v