Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το σενάριο που φέρνει το bitcoin στις 500.000 δολάρια!

Τα χαρακτηριστικά του κρυπτονομίσματος και η φιλοδοξία να αποτελέσει όχημα διαφύλαξης πλούτου αντίστοιχης βαρύτητας με το χρυσό. Τα νέα δεδομένα που φέρνει η ψηφιακή εποχή, η σύγκριση των δυο και που μπορεί να γείρει η πλάστιγγα.

Το σενάριο που φέρνει το bitcoin στις 500.000 δολάρια!

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Πότε θα φτάσει το bitcoin να πουλιέται 500.000 δολάρια; Η απάντηση είναι εύκολη: όταν αξιολογηθεί από τους ενδιαφερόμενους ως ισάξιο όχημα διαφύλαξης πλούτου με τον χρυσό. Αν φτάσει να κοστολογείται στην σημερινή αξία του χρυσού, θα αξίζει 10 τρισεκατομμύρια. Συνεπώς, θα πουλιέται περίπου 500.000 δολάρια το ένα, δεδομένου ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν ποτέ πάνω από 21 εκατομμύρια νομίσματα.

Το ερώτημα είναι όμως γιατί να θεωρηθεί ισάξιο το Bitcoin με τον χρυσό; Ξεκινάμε με το κυριότερο κοινό χαρακτηριστικό τους. Τόσο ο χρυσός όσο και το bitcoin διαθέτουν τις ιδιότητες του «σκληρού» χρήματος. Δεν υπάρχει το μαγικό ραβδί των Κεντρικών Τραπεζών που εμφανίζει όποτε θέλει νέα νομίσματα. Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν ισχύει για το ευρώ, το δολάριο, η στερλίνα, το πέσο. Αυτά είναι «μαλακά» χρήματα, επειδή οι κυβερνήσεις μπορούν να «τυπώσουν» όσα επιθυμούν. Αρκεί μια πολιτική απόφαση.

Δεν υπάρχει κόστος στην παραγωγή των κρατικών νομισμάτων. Ένα χαρτονόμισμα στοιχίζει ελάχιστα σεντς. Όσο το χαρτί και το μελάνι. Αν μάλιστα αναφερόμαστε στην ψηφιακή μορφή του, ουσιαστικά δεν στοιχίζει τίποτα. Τίποτα! Για να δημιουργηθεί, αρκεί το τραπεζικό σύστημα να πατήσει λίγα πλήκτρα στους υπολογιστές του. Η μόνη κάλυψη που έχει το παραστατικό χρήμα, είναι οι υποσχέσεις των πολιτικών.

Αναλογική VS Ψηφιακή εποχή

Αντίθετα, ο χρυσός έχει περιορισμούς στην παραγωγή του, επειδή η εξόρυξη του έχει σημαντικό κόστος. Δεν παράγεται κατά το δοκούν. Για αυτό ακριβώς θεωρήθηκε «σκληρό» χρήμα στην αναλογική εποχή. Αντίστοιχα, το bitcoin είναι η ψηφιακή εφαρμογή του «σκληρού» χρήματος.

Ωστόσο έχουμε εισέλθει για τα καλά στην ψηφιακή. Έχει αποδειχθεί πως όλα τα ψηφιακά αγαθά που έχουν αντικαταστήσει τα αναλογικά, είναι μεγαλύτερα ή καλύτερα. Πάρτε για παράδειγμα το Euro2day.gr που διαβάζετε αυτή τη στιγμή. Δεν μπορεί καμία χάρτινη εφημερίδα να το συναγωνιστεί σε δυνατότητες. Μπορεί να μεταδώσει άμεσα μια είδηση και να διαβαστεί από όλο τον κόσμο.

Κάτι ανάλογο σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα ισχύει για την Google. Δεν υπάρχει, ούτε πρόκειται να υπάρξει βιβλιοθήκη που να χωρέσει τις πληροφορίες που διαθέτει σήμερα. Οι οποίες ενημερώνονται άμεσα. Δείτε το Facebook. Πρόκειται για ένα «καφενείο» που χωράει δισεκατομμύρια ανθρώπους. Είναι αδύνατον να υπάρξει ποτέ κάτι ανάλογο σε φυσική μορφή. Η αξία του εκτινάχθηκε όταν κατάφερε να συνδυάσει την κοινωνική ενέργεια σε ένα δίκτυο λογισμικού υψηλής ταχύτητας. Και τι άλλο είναι το χρήμα παρά ένα κοινωνικό δίκτυο;

Στην ψηφιακή τεχνολογία δεν υπάρχει ανώτερο όριο. Σπάει τα δεσμά της φυσικής. Η ανάπτυξη της παραγωγικότητας στην συμβατική παραγωγή είναι περιορισμένη. Κανένα τρένο ή αυτοκίνητο δεν μπορεί με τις κατάλληλες εντολές να βγάλει φτερά και να πετάξει. Κανένα μηχάνημα δεν διπλασιάζει τις επιδόσεις της γραμμής παραγωγής του σταθερά κάθε 1-2 χρόνια. Παλαιότερα ένας υπολογιστής έπιανε έκταση ενός μεγάλου δωματίου, ενώ σήμερα έχει πολλαπλάσια δύναμη και χωράει στις τσέπες μας.

Χρυσός VS Bitcoin

Ας πάμε τώρα στην σύγκριση χρυσού – bitcoin. Όλο και περισσότεροι διαπιστώνουν πως το Bitcoin όχι μόνο είναι ισάξιο, αλλά καλύτερο από τον χρυσό. Πλέον πολλοί διακεκριμένοι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν φτάσει σε αυτό το συμπέρασμα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τον Tudor Jones, που παρομοιάζει την φάση που είναι σήμερα το bitcoin με τον χρυσό της δεκαετίας του 1970 και τον Rick Rieder, επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος, της BlackRock που το θεωρεί πιο σπάνιο και πιο λειτουργικό. Η τελευταία ηχηρή βόμβα έπεσε από το Bloomberg, που φιλοξένησε έκθεση της JP Morgan, η οποία αναφέρει ξεκάθαρα πως το bitcoin ανταγωνίζεται τον χρυσό επειδή είναι στην ίδια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.

Το bitcoin θεωρείται καλύτερο εξαιτίας των ψηφιακών ιδιοτήτων του. Είναι πιο σπάνιο και υπερέχει σε επίπεδο πληροφοριών, πρόσβασης, διαιρετότητας, ασφάλειας. Είναι αδύνατον να πλαστογραφηθεί, να αλλοιωθεί, να φθαρεί. Μπορώ να το στείλω σε χιλιάδες τοποθεσίες μέσα σε δευτερόλεπτα. Όσο μεγάλο και να είναι το ποσό, όπου επιθυμώ στον κόσμο.

Είναι πιο έξυπνο, επειδή μπορώ να γράψω ολόκληρο πρόγραμμα που μπορεί να κάνει πολύπλοκες ενέργειες. Και όχι μόνο αυτό. Κάθε χρόνο γίνεται καλύτερο, γιατί προστίθενται συνέχεια δυνατότητες, όπως είδαμε πολύ πρόσφατα με το Strike. Πλέον μπορείς να στείλεις διασυνοριακά εμβάσματα δωρεάν, σε ένα δευτερόλεπτο, χάρη στην τεχνολογία του bitcoin

Τα πλεονεκτήματα του bitcoin

Τι σημαίνει πιο σπάνιο; Το Bitcoin όσο και αν ακούγεται παράδοξο επειδή πρόκειται για ψηφιακό αντικείμενο, είναι πράγματι πιο σπάνιο. Είναι προγραμματισμένο να αυξηθεί κατά 15% τα επόμενα 25 χρόνια, σε σχέση με την υφιστάμενη ποσότητα, ενώ ο χρυσός υπολογίζεται να αυξηθεί κατά 52%.

Ο χρυσός έχει σαν κορυφαία ιδιότητα την δυσκολία εξόρυξης και τον προβλέψιμο ρυθμό παραγωγής, όχι την σπανιότητα. Δεν είναι τόσο σπάνιο, όσο δύσκολο να εξορυχθεί σε ποσότητα που να συμφέρει. Με τις σημερινές συνθήκες, είναι απίθανο η νέα ποσότητα να ξεπεράσει το 2% σε σχέση με την υπάρχουσα ποσότητα. Απίθανο, αλλά όχι αδύνατο. Υπάρχουν δύο λόγοι που μπορούν να ανατρέψουν τα σημερινά δεδομένα:

α) Η πρόοδος της τεχνολογίας. Όσο βελτιώνονται οι τεχνικές και ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τόσο πιο εύκολα θα βγαίνει σε περισσότερη ποσότητα. Είναι σχεδόν δεδομένο πως η επιστήμη κάποιο στιγμή στο μέλλον θα μπορεί να παράξει οτιδήποτε. Ακόμα και δεινόσαυρους. Τα πάντα εκτός από bitcoin.

β) Η τιμή. Σήμερα ένα ορυχείο σταματάει να σκάβει π.χ. στα 100 μέτρα βάθος. Γιατί; Δεν υπάρχει πιο κάτω περισσότερη ποσότητα χρυσού; Φυσικά και υπάρχει, αλλά κοστίζει η εξόρυξη του παραπάνω από την σημερινή τιμή πώλησης. Αν όμως ο χρυσός αρχίσει να πουλιέται 3.000 ή 5.000 δολάρια η ουγκιά;

Τα πλεονεκτήματα του χρυσού

Δεν παραγνωρίζουμε σε καμία περίπτωση τα πλεονεκτήματα του χρυσού. Υπερέχει στο όνομα, την παράδοση και την αξιοπιστία. Επίσης έχει καθαρό προβάδισμα στο όγκο συναλλαγών. Πρόκειται για ένα περιουσιακό στοιχείο 10.000 δισεκατομμυρίων, ενώ το bitcoin παρά τον διπλασιασμό της τιμής του το τελευταίο διάστημα είναι μόνο 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο χρυσός βρίσκεται και αυτός σε bull market. Η απάντηση στο γιατί είναι προφανής. Ποτέ η προοπτική των αρνητικών επιτοκίων στα «ασφαλή» κρατικά ομόλογα δεν υπήρξε τόσο μεγάλη. Επιπλέον υπάρχει μεγάλο περιθώριο για αύξηση της ζήτησης. Οι θεσμικοί έχουν λιγότερο από το 2% του χαρτοφυλακίου τους σε χρυσό. Οι περισσότεροι δεν έχουν καθόλου, απλά κάποιοι έχουν το 5 ή το 10% του χαρτοφυλακίου τους εκεί. Ο χρυσός για πολύ καιρό δεν ήταν στην μόδα. Περισσότερο το αγόραζαν από αναδυόμενες αγορές όπου οι υποτιμήσεις των νομισμάτων τους είναι συχνό φαινόμενο. Όλοι αυτοί το πιθανότερο είναι πρώτα αγοράσουν χρυσό και μετά bitcoin.

Οι διαχειριστές δεν νιώθουν άνετα και όχι μόνο επειδή το Bitcoin είναι κάτι καινούργιο ή διαφορετικό. Ο βασικός λόγος είναι πως χειρίζονται χρήματα άλλων και άμεσα ή έμμεσα δίνουν λογαριασμό. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, οι οποίοι κατέχουν αυτή τη στιγμή τον πλούτο, έχουν μεγαλώσει με τον χρυσό ή τα χαρτονομίσματα. Για να ακούσουν μουσική θέλανε δίσκους βινυλίου ή κασέτες. Οι νεότεροι δεν γνωρίζουν καν τι είναι αυτά. Είναι η γενιά του YouTube, του Spotify. Αντιλαμβάνονται εύκολα ότι κάτι άυλο έχει αξία. Και αποτελεί μόνο θέμα χρόνου να παραλάβουν τη σκυτάλη από τους μεγαλύτερους.

Το σενάριο της ακόμα υψηλότερης τιμής

Για κάποιους θεωρείται συντηρητική η προσέγγιση των 500.000 δολαρίων. Τόσο θα αξίζει αν ισούται με τον χρυσό. Ωστόσο όπως είδαμε σε όλα τα χαρακτηριστικά αν εξαιρέσεις την φήμη, είναι καλύτερο από το χρυσό. Σαν καλύτερο, θα είναι και πιο πολύτιμο. Γιατί να μην αξίζει παραπάνω; Φυσικά δεν πρόκειται να συμβεί αύριο. Θα πάρει χρόνια να συνειδητοποιηθεί από τον μέσο επενδυτή ή αποταμιευτή. Όμως η αρχή έχει γίνει.

Υπάρχει και κάτι άλλο. Σήμερα το bitcoin δεν χρησιμοποιείται για τις καθημερινές συναλλαγές μας, όπως ακριβώς γίνεται και με τον χρυσό. Αν όμως καταφέρει μέσω του lighting network ή μέσω κάποια άλλης εφαρμογής από αυτές που μελετάνε και επεξεργάζονται οι προγραμματιστές, όπως το Strike, να αποτελέσει μέσο πληρωμών ταυτόχρονα με την ιδιότητα του ως αποθήκευσης αξίας; Τότε η τιμή του Bitcoin θα υπερβεί το ένα εκατομμύριο δολάρια.

Ας πάρουμε την περίπτωση ότι η εκτίμηση τους είναι λάθος. Κάτι που σίγουρα δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς. Δεν αξίζει να τοποθετήσουμε ένα ελάχιστο μέρος του χαρτοφυλακίου μας, το 1% ή το 2% σε αυτό το σενάριο; Αν επιβεβαιωθεί, τότε το κεφάλαιο μας θα πολλαπλασιαστεί. Αν όχι, θα έχουμε χάσει τόσα όσα μπορούμε εύκολα να αναπληρώσουμε.

Σεμινάρια και βιβλίο

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 4,5 ωρών. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (γκρουπ 10 ατόμων, 3 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πως δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα (γκρουπ 5 ατόμων, 1,5 ώρες).

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, καταθέτοντας έστω και 1€, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν θα έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για την διαδικασία.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v