Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διασυνοριακά εμβάσματα δωρεάν σε ένα δευτερόλεπτο

Πώς μια εφαρμογή με το όνομα Strike κάνει όλη τη δουλειά. Ο εκκεντρικός ιδρυτής και CEO της εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών Zap που έσβησε το χάσμα αγοράς-πώλησης νομισμάτων που βάζουν οι τράπεζες, με όχημα το bitcoin.

Διασυνοριακά εμβάσματα δωρεάν σε ένα δευτερόλεπτο

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Όλα αλλάζουν. Όχι μόνο στο bitcoin αλλά γενικά στον τρόπο που γίνονται οι πληρωμές μέσω εμβασμάτων. Κι όλα αυτά χάρη στην τεχνολογία του bitcoin, τους προγραμματιστές και τους οραματιστές επιχειρηματίες που συνεχώς τη βελτιώνουν.

Τι ακριβώς συνέβη; Ο Jack Maller, ιδρυτής και CEO της εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών Zap, ανακοίνωσε χθες κάτι πραγματικά επαναστατικό. Με μια εφαρμογή που έχει ονομάσει Strike, μπορεί να πραγματοποιήσει εμβάσματα σε ένα δευτερόλεπτο, ακόμα και σε άλλη χώρα, ακόμα και σε διαφορετικό νόμισμα! Δωρεάν, πραγματικά δωρεάν. Τουλάχιστον για την ώρα, δεν χρεώνουν τίποτα.

Πώς τα κατάφεραν; Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία bitcoin και lighting network! Πολύ καλό για να είναι αληθινό; Και σε εμάς φαίνεται απίστευτο, όμως ο Jack έκανε επίδειξη σε ένα βίντεο. Τι δείχνει; Τον ίδιο να βρίσκεται στο Σικάγο των ΗΠΑ και να στέλνει άμεσα μια σειρά εμβασμάτων 10 δολαρίων ανά 5 δευτερόλεπτα, σε έναν προγραμματιστή της εταιρείας στην Ιρλανδία. Ο οποίος παραλαμβάνει ευρώ! Ζωντανά. Στην οθόνη του zoom!

Τα καλά νέα όμως δεν τελειώνουν εδώ. Κανείς από τους συναλλασσόμενους δεν χρεώνεται το κόστος μετατροπής σε άλλο νόμισμα. Τέλος στο χάσμα μεταξύ αγοράς και πώλησης που βάζουν οι παραδοσιακές τράπεζες. Πώς τα καταφέρνουν; Επειδή η μετακίνηση δολαρίων σε ευρώ γίνεται μέσω bitcoin!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Κατ' αρχάς ποιος είναι αυτός ο Jack Maller. Ξεκινάμε με τη διαβεβαίωση πως ναι, είναι αυτός που βλέπετε στη φωτογραφία. Ο 25χρονος Jack μπορεί να ντύνεται σαν ράπερ και όχι σαν τυπικός διευθύνων σύμβουλος μιας πολυεθνικής εταιρείας, όμως δεν πρόκειται για κάποιον συνηθισμένο CEO.

Ο Mallers αγόρασε το πρώτο του bitcoin το 2013, όταν η τιμή του βρισκόταν κάτω από τα 100 δολάρια. Ήταν κεραυνοβόλος έρωτας. Από την πρώτη στιγμή πίστεψε ότι αυτού του είδους το νομισματικό σύστημα θα προκαλέσει οικονομική επανάσταση. Όταν είσαι ερωτευμένος, σε εμπνέει το αντικείμενο του πόθου σου. Έχεις κάθε κίνητρο να κάνεις θαύματα. Έτσι και ο Jack. Δημιούργησε μια εφαρμογή που ονόμασε Zap το 2017, για να βοηθήσει την οικογενειακή επιχείρηση κάνναβης.

Μέσω της zap προσέφεραν σε κάθε πελάτη που πλήρωνε με bitcoin μια έκπτωση 10%. Η ιδέα βρήκε αμέσως ανταπόκριση, καθώς όσοι αγοράζαν κάνναβη, προτιμούν να αποφύγουν τις πληρωμές από παραδοσιακές τράπεζες. Η εφαρμογή άρχισε να προσελκύει την προσοχή, όταν ο Jack φάνηκε σε ένα βίντεο στο YouTube της μητριάς του, να του πληρώνει 10 σεντς μέσω της Zap, για να βγάλει τα σκουπίδια. Πολλοί ήταν εκείνοι που του πρόσφεραν χρήματα για να αγοράσουν την πατέντα, αλλά ο Jack αρνήθηκε να την πουλήσει.

Πριν ένα χρόνο έβγαλε μια νέα, βελτιωμένη εφαρμογή που την ονόμασε Strike, η οποία επιτυγχάνει την άμεση μετατροπή των δολαρίων σε bitcoin και αντίστροφα. Δηλαδή με το που λαμβάνει κάποιος τον μισθό του, τον μετατρέπει άμεσα σε bitcoin! Στέλνει αυτόματα τα χρήματα στο πορτοφόλι Zap Lightning. Πρώτος διάσημος πελάτης του είναι ο αθλητής του αμερικανικού φούτμπολ Russell Okung. Ο Okung μπορεί να είναι άγνωστος στο ελληνικό κοινό, είναι όμως πασίγνωστος στο αμερικανικό, κάτι που προσέλκυσε τα φώτα της δημοσιότητας στις δραστηριότητες της Zap.

Και ερχόμαστε στο σημείο που καταλαβαίνουμε πως τα πράγματα γίνονται σοβαρά. Την άνοιξη του 2020, η Zap συνεργάστηκε με τη Visa ενσωματώνοντας το Visa Direct, για να πραγματοποιεί πληρωμές πιο γρήγορα στην εφαρμογή Strike. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείς να μην έχεις καθόλου ευρώ (ή δολάρια ή στερλίνες). Να διαθέτεις μόνο bitcoin. Κι όμως, να πληρώνεις ακόμα και τον καφέ σου σε ευρώ, καθώς τα bitcoin μετατρέπονται αυτόματα και άμεσα, με μηδενικό κόστος!

Η πρώτη κάρτα Strike θα είναι διαθέσιμη στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2021 και θα ακολουθήσουν οι ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εξέλιξη του Lightning Network

Τι έχει πετύχει δηλαδή ο Jack Maller; Να εξελίξει το Lightning Network, μια εφαρμογή δεύτερου επιπέδου του bitcoin, που μπορείς να πραγματοποιήσεις συναλλαγές άμεσα, μέσα σε ένα δευτερόλεπτο, με ουσιαστικά μηδενικό κόστος. Τι είναι το Lightning Network; Λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε σε παλαιότερο άρθρο εδώ, αλλά θα σας μεταφέρουμε ένα παράδειγμα:

Με το Lightning Network μπορείς να δημιουργήσεις ένα κανάλι πληρωμών με κάποιον άλλο. Για παράδειγμα κάνουμε ένα ιδιωτικό κανάλι εγώ και ο Δημήτρης. Ο Δημήτρης μού δίνει 0,01 bitcoin σήμερα, 0,02 αύριο και 0,02 μεθαύριο. Σύνολο 0,05 bitcoin σε 3 ενέργειες. Η επόμενη ενέργεια είναι να του γυρίσω 0,04 bitcoin. Άρα λοιπόν έχουμε συνολικά 4 δοσοληψίες, από τις οποίες προκύπτει πως εγώ έχω λάβει συνολικά 0,05 bitcoin και έχω επιστρέψει 0,04 στον Δημήτρη. Όλα αυτά γράφονται στο δικό μας ιδιωτικό κανάλι, αλλά όχι στο blockchain.

Όταν θελήσουμε να τερματίσουμε τις συναλλαγές μεταξύ μας και να κλείσουμε το κανάλι, μεταφέρουμε το αποτέλεσμα στο blockchain. Όχι όλες τις συναλλαγές όμως. Μόνο το τελικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωσή μας μεταφέρουμε ότι έλαβα από τον Δημήτρη 0,01 bitcoin (0,01+0,02+0,02=0,05 και επέστρεψα 0,04. Συνεπώς 0,05-0,04=0,01). Οι μόνες συναλλαγές που καταγράφηκαν στο blockchain του bitcoin ήταν όταν άνοιξε και όταν έκλεισε το κανάλι.

Ναι, αλλά χωρίς την ασφάλεια του blockchain πώς διασφαλίζεται η αξιοπιστία των συναλλαγών; Το δίκτυο Lightning Network έχει ενσωματωμένο μηχανισμό προστασίας από απάτες. Εάν για κάποιο λόγο προσπαθήσω να μην πληρώσω τον Δημήτρη, τότε εκείνος θα λάβει όλη την εγγύηση που έχω προκαταβάλει δημιουργώντας το κανάλι, η οποία είναι μεγαλύτερη από το ποσό που χρωστάω. Η ποινή υπάρχει ώστε να αποθαρρύνονται οι συμμετέχοντες από το να προσπαθούν να εξαπατήσουν.

Στο παράδειγμα με τον Δημήτρη αναφέραμε πως έγιναν μόνο 4 συναλλαγές. Όμως μπορούσαν να έχουν γίνει χιλιάδες. Στο blockchain του bitcoin θα φανούν μόνο δύο. Μία για το άνοιγμα του καναλιού πληρωμής και την κατάθεση χρημάτων και μία για το κλείσιμο και την εξόφληση του λογαριασμού.

Είναι σίγουρα αλήθεια;

Είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, θα σκεφτεί κάποιος. Δεν σας κρύβουμε πως το ίδιο σκεφτήκαμε και εμείς, για αυτό το ψάξαμε λίγο παραπάνω. Τι ανακαλύψαμε; Ότι το Strike στις ΗΠΑ φαίνεται να γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Στο πρώτο εξάμηνο της BETA έκδοσης, έχουν ήδη 5ψήφιο αριθμό εγγεγραμμένων χρηστών και πραγματοποιούν συναλλαγές εκατομμυρίων τον μήνα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της εταιρείας.

Επιπλέον, πειραματικά λειτουργούν το Strike στο Ελ Σαλβαδόρ, όπου το τραπεζικό δίκτυο είναι μικρό και η πρόσβαση δύσκολη. Μετά από έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο στη δεκαετία του 1980, η χώρα δεν διαθέτει δικό της νόμισμα, αλλά χρησιμοποιούν το δολάριο. Αυτός είναι ο λόγος που κατατάσσεται ως η 8η χώρα σε όγκο εισερχόμενων εμβασμάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι κάτοικοι όμως έχουν σοβαρά προβλήματα στις συναλλαγές τους. Οι χρεώσεις ξεπερνούν το 10% και μέχρι να καταφτάσουν τα εμβάσματα, περνάνε ημέρες ή και εβδομάδες. Σαν να μην έφταναν αυτά, συμμορίες τη στήνουν έξω από τα τραπεζικά καταστήματα και ληστεύουν τους παραλήπτες. Με το Strike, οι χρήστες του Ελ Σαλβαδόρ λύνουν αυτά τα προβλήματα, καθώς μπορούν να παραλάβουν ένα stablecoin συνδεμένο με το δολάριο και να το εξαργυρώσουν σε φυσικό δολάριο αν το επιθυμούν. Ή να το μετατρέψουν σε bitcoin.

Και όλα αυτά είναι μόνο η αρχή, όσον αφορά τις δυνατότητες των bitcoin εφαρμογών! Αυτό τουλάχιστον μας υπόσχεται ο Jack Maller.

Φυσικά δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει κάποιο ελάττωμα στην εφαρμογή, αν μπορεί να αντέξει μεγάλο όγκο συναλλαγών ή αν παρουσιαστεί οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα. Αυτό όμως που ξέρουμε, είναι πως αν ισχύουν αυτά που ισχυρίζεται ο Jack, θα πρόκειται για μια επανάσταση. Κι όχι μόνο για τα εμβάσματα του εξωτερικού.

Με αυτή την εφαρμογή, θα μπορούμε να διαθέτουμε έναν αποταμιευτικό λογαριασμό σε bitcoin, όχι σε ευρώ ή πέσος ή δολάρια. Με αυτά θα κάνουμε τα καθημερινά μας ψώνια, καθώς θα μετατρέπονται άμεσα στο τοπικό νόμισμα. Χωρίς να χρεώνεται ο καταστηματάρχης το ποσοστό που σήμερα πληρώνει στη Visa ή την τράπεζά του. Απίστευτο;

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο https://www.media2day.gr/seminars. Απευθύνονται σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Από το ίδιο link, οι πιο προχωρημένοι μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v