Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι Αμερικανοί επενδυτές προτιμούν το Bitcoin από τις μετοχές

Ολοένα και αυξάνονται οι επενδυτές στο δίκτυο του Bitcoin, το οποίο αναμένεται να λάβει ώθηση και από το οικονομικό πακέτο-μαμούθ του Μπάιντεν. Σινιάλα ότι μπαίνουν στο παιχνίδι επενδυτικές εταιρείες και ασφαλιστικά ταμεία.

Οι Αμερικανοί επενδυτές προτιμούν το Bitcoin από τις μετοχές

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Η Morgan Stanley, ο γνωστός επενδυτικός κολοσσός των 4 τρισεκατομμυρίων, πραγματοποίησε χθες ένα ακόμα στρατηγικό βήμα προς την κατεύθυνση της ευρύτερης υιοθέτησης του Bitcoin, καθώς γίνεται η πρώτη μεγάλη αμερικανική τράπεζα που προσφέρει στους πελάτες της πρόσβαση στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Όπως δημοσιεύσαμε χθες, με ένα εσωτερικό σημείωμα ανακοίνωσε στους οικονομικούς της συμβούλους ότι πλέον παρέχει πρόσβαση σε τρία γνωστά funds που επιτρέπουν τις συμμετοχές σε Βitcoin.

Μετά τη Morgan Stanley, κύκλοι της αγοράς θεωρούν πως είναι θέμα χρόνου να ακολουθήσουν τα τμήματα διαχείρισης πλούτου των Goldman Sachs,  JPMorgan Chase και Bank of America. Το παιχνίδι έχει ανάψει για τα καλά και γι' αυτό ευθύνεται η πίεση που έχει ασκηθεί στις τράπεζες από τους ίδιους τους πλούσιους πελάτες τους.

Περίπου 46,8 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο διαθέτουν περιουσία πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια (0,6% του παγκόσμιου πληθυσμού). Υπάρχουν μόνο 21 εκατομμύρια Βitcoin. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάθε εκατομμυριούχος ήθελε να αποκτήσει ένα ολόκληρο Bitcoin, δεν θα μπορούσε. Για την ακρίβεια, δεν θα μπορούσε να αγοράσει ούτε μισό.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη Mizuho Securities, διαπιστώθηκε ότι το 35% των παραληπτών των επιταγών από την οικονομική βοήθεια που πρόκειται να μοιράσει η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να διαθέσει από 20% έως και το 100% του ποσού σε επενδύσεις.

Ήδη ορισμένοι Αμερικανοί έχουν λάβει τα χρήματά τους, ενώ η αποστολή των επιταγών και των χρεωστικών καρτών θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες. Ενδιαφέρον έχει πως μεταξύ του Βitcoin και των μετοχών, το ψηφιακό νόμισμα είναι η πιο δημοφιλής επιλογή, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.

Αυτό αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη ότι νέοι επενδυτές λιανικής εισέρχονται στον χώρο. Κάποιοι θα υποστηρίξουν ότι η αύξηση των νέων που ενδιαφέρονται για τις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι θετική, ενώ άλλοι θα υποστηρίξουν ότι ο τρόπος με τον οποίο συμμετέχουν στην αγορά είναι επικίνδυνος. Η αλήθεια βρίσκεται ως συνήθως κάπου ενδιάμεσα. Ανεξάρτητα από αυτό, ο αριθμός των νέων συμμετεχόντων στο δίκτυο του Bitcoin είναι πρωτοφανής, όπως διαπιστώνουμε από το παρακάτω διάγραμμα της Glassnode, που απεικονίζει τις νεοεισερχόμενες οντότητες που κατέχουν Bitcoin

Υπάρχει και συνέχεια

Ωστόσο πρόκειται για κάτι παραπάνω από αυτό. Το Bitcoin από νόμισμα των ιδιωτών μετατρέπεται σε νόμισμα των εταιρειών, αν κρίνουμε από την τάση που φαίνεται να έχει αρχίσει να δημιουργείται ανάμεσα στις εισηγμένες εταιρείες και τα τραπεζικά ιδρύματα. Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Τα ασφαλιστικά ταμεία. Το βλέπουμε να συμβαίνει στις ημέρες μας. Το εντυπωσιακότερο κατά τη γνώμη μας δεν αφορά τις εισηγμένες όπως η Tesla, αλλά τα ασφαλιστικά ταμεία όπως της MassMutual, η οποία εκτός των άλλων έπρεπε να περάσει πολλά νομικά και λογιστικά εμπόδια. Εκεί βρίσκονται τρισεκατομμύρια παρκαρισμένα σε αρνητικές αποδόσεις ομολόγων. 

Η NYDIG, η εταιρεία που μεσολάβησε ώστε η MassMutual να αγοράσει 100 εκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσε πως έχει συγκεντρώσει άλλα 200 εκατομμύρια δολάρια από μεγάλες επενδυτικές εταιρείες, όπως οι Stone Ridge Holdings Group, Morgan Stanley, New York Life, Soros Fund Management, FS Investments και άλλοι. Ο Robert Gutmann, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της NYDIG, ανέφερε πως «οι εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτόν τον γύρο είναι κάτι περισσότερο από επενδυτές. Είναι συνεργάτες μας εδώ και χρόνια. Η NYDIG θα συνεργαστεί μαζί τους σε πρωτοβουλίες που σχετίζονται με το Βitcoin, που καλύπτουν τη διαχείριση των επενδύσεων, την ασφάλιση, την τραπεζική, την καθαρή ενέργεια, τη φιλανθρωπία».

Δεν είναι μόνο αμερικανικές εταιρείες που μετατρέπουν μέρος των διαθεσίμων τους σε κρυπτονομίσματα. Η κινεζική εταιρεία κατασκευής τηλεφώνων και εφαρμογών Meitu ανακοίνωσε ότι αγόρασε 40 εκατομμύρια δολάρια σε Bitcoin και Ethereum. Η εταιρεία διαθέτει τώρα περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Και όπως γνωρίζουμε, οι μεγάλες κινεζικές εταιρείες δύσκολα θα κάνουν κάτι χωρίς την ανοχή ή ακόμα και την έγκριση της κυβέρνησης.

Το επόμενο στάδιο περιλαμβάνει κρατικές οντότητες

Το περιβάλλον είναι αναμφίβολα θετικό από την ανταπόκριση του παραδοσιακού χρηματιστηριακού χώρου. Αναμένουμε πολλές σημαντικές κινήσεις κατά τους επόμενους μήνες. Είτε από τραπεζικά ιδρύματα που έχουν μείνει πίσω, οπότε πρόκειται να αγωνιστούν για να βρουν τον δρόμο τους σε έναν τόσο ευμετάβλητο χώρο, είτε από εταιρείες όπως η Paypal και η Square, που έχουν ήδη κάνει τις κινήσεις τους και διαθέτουν ένα σχέδιο.

Το μεθεπόμενο βήμα ποιο είναι; Να γίνει το νόμισμα των κρατών. Να διαθέτουν Bitcoin σαν συναλλαγματικά αποθέματα οι κεντρικές τράπεζες, στη θέση του χρυσού. Το θεωρείτε απίθανο; Το ίδιο θεωρούσαν και όσοι άκουγαν πριν λίγα χρόνια ότι θα έρθει η στιγμή που οι εταιρείες θα εντάξουν το Bitcoin στα ταμειακά τους διαθέσιμα. Όμως έγινε πολύ πιο γρήγορα από όσο πίστευαν ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι.

Ήδη εμφανίστηκαν οι πρώτοι επίσημοι που το προτείνουν. Ο Γάλλος βουλευτής Jean-Michel Mis σε tweet του δημοσιοποίησε ότι υπέγραψε αίτηση για τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε να επιτραπεί στην Banque de France, την Κεντρική Τράπεζα της χώρας, να αγοράσει Βitcoin. Ισχυρίζεται πως η Γαλλία θα βρεθεί σε οικονομικά δυσμενή θέση εντός 5-10 ετών, αν μείνει απλός παρατηρητής.

Οι κυβερνήτες του ελβετικού καντονιού Zug δεν έμειναν στα tweet αλλά πέρασαν στην πράξη. Εξαιτίας μιας σειράς από φιλικούς κανονισμούς για εταιρείες blockchain και crypto, συγκέντρωσε τόσες πολλές, που πλέον την ονομάζουν «Crypto Valley». Εδώ και λίγο καιρό, οι κάτοικοι του καντονιού θα μπορούν να πληρώνουν τους φόρους τους σε Bitcoin, αν το επιθυμούν. Η διαδικασία πληρωμής φόρων είναι απλή. Οι κάτοικοι πρέπει να σαρώσουν έναν κωδικό QR και να πληρώσουν από ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι. Το ανώτατο όριο για τέτοιες πληρωμές είναι 100.000 CHF (περίπου 100.000 ευρώ). 

Το Bitcoin θα πρέπει να υπολογίζεται ως μια νέα κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, που ίσως χρησιμεύσει ως αποθεματικό νόμισμα στο μέλλον. Ένα παγκόσμιο νομισματικό σύστημα μοναδικό, που δεν υπήρχε ούτε ως θεωρητική πιθανότητα πριν λίγα χρόνια. Που, τουλάχιστον για του φίλους του, προορίζεται να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος να ζεις.

Η άποψη του CEO της Visa

Μήπως όμως είναι αργά να πάρουμε τώρα Bitcoin; Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Visa αναρωτιέται και αυτός. Όπως ανέφερε «δεν είμαι αρκετά έξυπνος για να ξέρω αν τα κρυπτονομίσματα θα απογειωθούν ή αν θα πούμε σε πέντε χρόνια ότι ήταν μια μανία της εποχής. Είμαι όμως αρκετά έξυπνος για να εμπλέξω σε αυτά την εταιρεία μας».

Φυσικά δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς αν το Bitcoin θα συνεχίσει να ανεβαίνει. Όμως αυτό που ξέρουμε, είναι πως όποιος φοβήθηκε τον περασμένο μήνα επειδή πίστευε ότι ήταν πολύ ακριβό στις 50.000 δολάρια, ήδη χάνει μια απόδοση της τάξης του 20%.

Κερδισμένη βγαίνει και η Tesla, η οποία μέχρι χθες είχε κερδίσει 31 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα από την κατοχή Βitcoin. Είναι το ισοδύναμο κέρδος της πώλησης 9.000 αυτοκινήτων την ημέρα, ενώ αυτή την περίοδο διαθέτουν μόνο 1.368 καθημερινά.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 4,5 ωρών. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (γκρουπ 10 ατόμων, 3 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα (γκρουπ 5 ατόμων, 1,5 ώρα).

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, καταθέτοντας έστω και 1€, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για τη διαδικασία.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v