Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρυπτονομίσματα: Κινήσεις με σημασία από Microsoft και Goldman Sachs

Η εφαρμογή της πολυεθνικής που χρησιμοποιεί το blockchain για να πιστοποιεί την ταυτότητα και η «καλυμμένη» στροφή της αμερικανικής τράπεζας προς το Βitcoin. Η σύγκριση της αποδοχής του με την πορεία του διαδικτύου.

Κρυπτονομίσματα: Κινήσεις με σημασία από Microsoft και Goldman Sachs

Εντυπωσιακά νέα έχουμε από Microsoft και Goldman Sacks, όσο αφορά στην τεχνολογία του Bitcoin και στην επενδυτική του συμπεριφορά αντίστοιχα.

Ξεκινάμε με τη Microsoft, η οποία χθες ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του ION v1, μιας αποκεντρωμένης τεχνολογίας αναγνώρισης ταυτότητας (DID). Μιας δεύτερου επιπέδου (Layer 2) εφαρμογής που χρησιμοποιεί το blockchain του Bitcoin για να δημιουργήσει ψηφιακά αναγνωριστικά, που πιστοποιούν την ταυτότητα μιας οντότητας στο διαδίκτυο, χωρίς να ελέγχεται από κάποιο τρίτο μέρος.

Όπως αναφέρουν και οι ίδιοι, μεταξύ όλων των τεχνικών εξελίξεων που απαιτούνται για την παροχή αποκεντρωμένης ταυτότητας, καμία δεν είναι πιο σημαντική από την αποκεντρωμένη αναγνώριση (DID). Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά συστήματα, οι χρήστες δεν χρειάζεται πλέον να ταυτίζονται με κωδικούς πρόσβασης, e-mail και κινητά τηλέφωνα για επαλήθευση. Τα DID ανήκουν και ελέγχονται από την ίδια την οντότητα (είτε πρόκειται για άτομο, συσκευή ή εταιρεία). Δεν εμπλέκεται κανείς εξωτερικός οργανισμός ή αξιόπιστος ενδιάμεσος.

Για παράδειγμα, για να συνδεθείτε στο e-mail σας ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (οπουδήποτε χρησιμοποιούν το ION), θα επαληθεύσετε ότι είστε ο κάτοχος του λογαριασμού σας «υπογράφοντας» το DID σας με τον λογαριασμό σας ION. Οι χρήστες μπορούν να δημιουργούν και να διαχειρίζονται πολλά αναγνωριστικά με διαφορετικά κλειδιά για διαφορετικές υπηρεσίες. Χάρη στους κρυπτογραφικούς συνδέσμους που δημιουργεί ο ION στο Bitcoin, το δίκτυο ION θα επαληθεύσει για τον πάροχο υπηρεσιών ότι διαθέτετε το αναγνωριστικό που σχετίζεται με τον λογαριασμό σας.

Πρόκειται για ένα ριζοσπαστικό νέο πλαίσιο ανοικτού κώδικα. Ο καθένας μπορεί να κατεβάσει τον κώδικα και να εκτελέσει έναν κόμβο ION για να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία. Στην πραγματικότητα, όσο περισσότεροι κόμβοι λειτουργούν, τόσο ισχυρότερο γίνεται το δίκτυο, καθιστώντας το πιο ανθεκτικό και αξιόπιστο. Ο επικεφαλής του project Daniel Buchner θεωρεί ότι διασφαλίζεται η ασφάλεια από το δίκτυο του Bitcoin, καθώς είναι πολύ δαπανηρό για να του επιτεθεί κάποιος.

Τα νέα από την Goldman Sachs

Δεν πέρασε ούτε ένας χρόνος, από όταν η Goldman Sacks πραγματοποίησε την πρώτη μεγάλη παρουσίαση στους πελάτες της σχετικά με το Bitcoin, χαρακτηρίζοντάς το ως «not an asset class» (δεν εντάσσεται στην κατηγορία των περιουσιακών στοιχείων). Τότε την είχαμε χαρακτηρίσει απογοητευτική. Όχι επειδή ήταν αρνητική προς το Bitcoin, ούτε επειδή ήταν μονόπλευρα προκατειλημμένη. Επειδή δεν φανταζόμασταν πως τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιούσαν, θα μπορούσαν ίσως να σταθούν πριν 5 ή περισσότερα χρόνια. Τότε που δεν υπήρχε εκτεταμένη ενημέρωση για το Bitcoin και τις ιδιότητές του.

Δεν το είχαν μελετήσει αρκετά τότε ή θέλησαν εσκεμμένα να υποβιβάσουν τη σημασία του; Όποιος και αν ήταν ο λόγος, η μεταστροφή που έχουν πραγματοποιήσει πλέον είναι θεαματική. Και φυσικά δεν αναφερόμαστε μόνο στο trading desk και στη διαπραγμάτευση των futures των κρυπτονομισμάτων, αλλά σε κάτι μεγαλύτερο. Ο Mathew McDermott, ο παγκόσμιος επικεφαλής ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας, δήλωσε ότι τα crypro έχουν πλέον περάσει το σημείο όπου δεν μπορεί να αναστραφεί η υιοθέτησή τους. Ο κόσμος τα βλέπει ως όχημα διαφύλαξης αξίας και ως αντιστάθμιση έναντι των φόβων για την υποτίμηση των κρατικών νομισμάτων. Υπάρχουν διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους θα θέλατε να ασχοληθείτε με διαφορετικά κρυπτονομίσματα, λόγω της υποκείμενης τεχνολογίας που έρχεται, συνεχίζει.

Ωστόσο, ούτε και αυτό ήταν αρκετό. Η μεγαλύτερη έμπρακτη απόδειξη της αναδίπλωσής τους ήταν η αίτηση προς την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) ώστε να έχουν τη δυνατότητα να επενδύουν τα χρήματα των πελατών τους σε «ένα προϊόν που παράγει εισόδημα συνδεδεμένο με μια μετοχή ή ένα καλάθι τίτλων, όπως ένα ETF», που σχετίζονται με το Bitcoin! Όπως για παράδειγμα το ETF ARK Innovation, που επενδύει στο Grayscale Bitcoin Investment Trust. Αν ήθελε κάποιος να τους ειρωνευτεί, θα έλεγε πως σκοπεύουν να κατευθύνουν τους πελάτες τους να αγοράσουν κάτι που οι ίδιοι δεν θεωρούν περιουσιακό στοιχείο. Ίσως τελικά να έχουν δίκιο όσοι έχουν υποστηρίξει ότι το να κάνεις δουλειές μαζί τους είναι σαν να κολυμπάς δίπλα σε καρχαρίες.

Η πορεία της υιοθέτησης του Bitcoin

Το παρακάτω διάγραμμα αφορά στην υιοθέτηση του Bitcoin σε σχέση με το Internet. Όπως βλέπουμε, έχει περίπου τους ίδιους χρήστες με το Διαδίκτυο το 1997. Με τη διαφορά πως το ψηφιακό νόμισμα αυξάνει γρηγορότερα τη δημοφιλία του. Τα επόμενα 4 χρόνια, αν συνεχιστεί η ίδια πορεία, θα το έχουν χρησιμοποιήσει το ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι και αυτό θα ισοδυναμεί με την υιοθέτηση του διαδικτύου μέχρι το 2005.


Ένα άλλο διάγραμμα, που παρουσιάζει το μοντέλο τιμών Stock-to-Flow, κινείται σαν τρένο. Και βρισκόμαστε μόνο 10 μήνες μετά το halving. Πού πιστεύετε ότι θα είναι οι κίτρινες, πράσινες, μπλε κουκκίδες τους επόμενους 30 μήνες, αναρωτιέται ο PlanB, o δημιουργός του; Να διευκρινίσουμε πως η κίτρινη ένδειξη φανερώνει την κεφαλαιοποίηση του χρυσού.

Τέλος, ένα διάγραμμα από τον Mike McGlone, υπεύθυνο στρατηγικού σχεδιασμού για τα εμπορεύματα στο Bloomberg Intelligence. Όπως ισχυρίζεται, το Bitcoin βρίσκεται στη σωστή πορεία για να μετατραπεί σε ένα παγκόσμιο ψηφιακό αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο.

 Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 4,5 ωρών. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (γκρουπ 10 ατόμων, 3 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα (γκρουπ 5 ατόμων, 1,5 ώρα).

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, καταθέτοντας έστω και 1€, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για τη διαδικασία.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

Βασίλης Παζόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v