Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η διασκεδαστική... αμηχανία των mainstream οικονομολόγων

Προσκολλημένοι στα παλιά, θυμίζουν εκείνους που αρνιούνταν να παραδεχτούν ότι ένα αεροπλάνο πετάει, επειδή δεν κουνάει τα φτερά του. Η κινητήριος δύναμη πίσω από το Bitcoin και η παντοδύναμη επίδραση δικτύου που έχει σπάσει κάθε ρεκόρ.

Η διασκεδαστική... αμηχανία των mainstream οικονομολόγων

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Επαληθεύεται η πρόβλεψη που είχαμε κάνει για το Bitcoin. Όχι για την πορεία της τιμής του, γι' αυτήν δεν έχουμε αναφέρει ακόμα κάτι συγκεκριμένο, αλλά για την πορεία του αριθμού των επικριτών του. Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, σε λίγο δεν θα μείνει κανείς! Όπως και το Internet, τα πρώτα χρόνια της εμφάνισής του είχε πολλούς σκεπτικιστές, οι οποίοι με το πέρασμα του χρόνου εξαφανίστηκαν, το ίδιο από ό,τι φαίνεται θα συμβεί και με το Bitcoin και το οικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί γύρω του.

Τελευταίο «θύμα» η Goldman Sachs. Όπως αναγράφεται σε εσωτερικό σημείωμα της εταιρείας, που αποκάλυψε το CNBC, η τράπεζα στοχεύει να ξεκινήσει να προσφέρει επενδύσεις στην αναδυόμενη κατηγορία assets το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Από ό,τι αναφέρεται, διερευνούν τρόπους για να προσφέρουν με τον πιο κατάλληλο τρόπο πρόσβαση στο οικοσύστημα των crypto για τους εύπορους πελάτες τους.

Όπως ισχυρίζεται η Mary Rich, που πρόσφατα ανακηρύχθηκε διεθνής επικεφαλής ψηφιακών assets στο τμήμα διαχείρισης πλούτου, υπάρχει μια μεγάλη ομάδα πελατών που αισθάνονται ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου Διαδικτύου και αναζητούν τον τρόπο για να συμμετάσχουν σε αυτό τον χώρο. Καθώς βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο αυτό το οικοσύστημα, κανείς δεν ξέρει ακριβώς πώς θα εξελιχθεί. Ωστόσο, συνέχισε το στέλεχος της Goldman Sachs, νομίζω ότι είναι αρκετά ασφαλές να περιμένουμε ότι θα αποτελέσει μέρος του μέλλοντός μας.

Η κίνηση αυτή σημαίνει ότι σύντομα οι πελάτες των δύο κορυφαίων επενδυτικών τραπεζών του κόσμου, η Goldman Sachs και η Morgan Stanley, θα έχουν πρόσβαση στα κρυπτονομίσματα. Και ποιοι προηγούνται; Οι πιο εύποροι, όπως οι ίδιοι αναφέρουν. Ωστόσο δεν χρειάζεστε κανένα τραπεζικό στέλεχος με ακριβό κοστούμι για να σας κατευθύνει προς τα εκεί. Το Bitcoin είναι για όλους.

Αν συνδυάσουμε αυτές τις ενέργειες με τη δήλωση της επιτρόπου της SEC, Hester Peirce, ότι «έχουμε καθυστερήσει την έγκριση ενός Bitcoin ETF», βγαίνει το συμπέρασμα πως τα πολλά χρήματα, το τσουνάμι των δολαρίων από πλευράς Wall Street, μόλις τώρα ξεκινάει. Όπως έχουμε αναφέρει, το καθοριστικό σημείο θα είναι η λειτουργία ενός ETF συνδεμένου άμεσα με τα κρυπτονομίσματα.

Η κινητήριος δύναμη πίσω από το Bitcoin είναι η ενημέρωση γύρω από τα χαρακτηριστικά του. Όσο ο κόσμος μαθαίνει γι' αυτό, όσο το συγκρίνει με το σημερινό νομισματικό σύστημα και την εναλλακτική που προσφέρει, όσο σπάει η προκατάληψη εναντίον του, τόσο αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που ασπάζονται τις αρχές του και αρχίζουν να το χρησιμοποιούν. Στην αρχή αγοράζεις Bitcoin για να κερδίσεις χρήματα. Στη συνέχεια κερδίζεις χρήματα για να αγοράσεις Bitcoin.

Πρόκειται για μια παντοδύναμη επίδραση δικτύου που έχει σπάσει κάθε ρεκόρ. Η Microsoft χρειάστηκε 44 χρόνια για να γίνει ένα δίκτυο αξίας ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Η Apple, 42 χρόνια. Η Amazon, 24 και η Google, 22. Το Bitcoin χρειάστηκε μόλις 12 χρόνια. Τόσα είναι όλα κι όλα στον κόσμο. Δεν υπάρχουν άλλα δίκτυα που να αξιολογούνται πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.

Αυτό που συμβαίνει με το Bitcoin δεν έχει προηγούμενο στην οικονομική ιστορία. Ό,τι έχει καταφέρει, το έχει επιτύχει χωρίς να υπάρχει κάποια εταιρεία από πίσω του, χωρίς προϋπολογισμό ή στελέχη για marketing. Δεν υπάρχει Διευθύνων Σύμβουλος να του επιβάλλουν ή να έχει τη δυνατότητα ο ίδιος να επιβάλλει απαγορεύσεις και περιορισμούς. Κανείς δεν κερδίζει από αυτό, εκτός από τους χρήστες του. Κι όμως, έχει καταφέρει να προβληθεί περισσότερο από εταιρείες ή προϊόντα με διαφημιστικά κονδύλια δισεκατομμυρίων. Πώς; Είτε από αγνή ανιδιοτέλεια μελών της κοινότητας των crypto, ειδικά τα πρώτα χρόνια, είτε επειδή κάποιοι προσδοκούν οφέλη αν συνδέσουν την παρουσία τους με το όνομά του.

Κάτι αντίστοιχο γίνεται με τον χρυσό. Δεν υπάρχει κανείς πίσω του που να τον διακινεί παγκόσμια. Ο κοσμηματοπώλης τον προωθεί, τον εξελίσσει, τον κάνει όμορφο, ελπίζοντας και ο ίδιος να κερδίσει από αυτό. Όχι επειδή τον κατευθύνει κάποιος. Με παρόμοιο τρόπο λειτουργούν οι εταιρείες που για παράδειγμα φτιάχνουν τα ειδικά ATM για Bitcoin. Επενδύουν στήνοντας ολόκληρη επιχείρηση, μοιράζοντας ATM σε όλο τον κόσμο, επειδή ελπίζουν να κερδίσουν χρήματα από αυτή τη δραστηριότητα. Έτσι όμως διευκολύνεται η πρόσβαση του κοινού, ειδικά των αρχάριων.

Η αμηχανία

Είναι διασκεδαστική πλέον η αμηχανία των mainstream οικονομολόγων, που αντιλαμβάνονται πως ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα καταρρέει. Όσοι αρνούνται την επάρκειά του ως νέου νομισματικού μέσου, πεισματικά προσκολλημένοι στα παλιά, θυμίζουν εκείνους που αρνιούνταν να παραδεχτούν ότι ένα αεροπλάνο πετάει, επειδή δεν κουνάει τα φτερά του. Θεωρούν πως επειδή το σίδερο είναι βαρύ, δεν είναι δυνατόν να πετάει. Λογικό συμπέρασμα για κάποια χρόνια πριν. Ωστόσο η τεχνολογία προχώρησε και βρέθηκε ο μηχανισμός που μπορεί να πετάξει το αεροπλάνο και μάλιστα με ασφάλεια. Ο πρώην «λογικός» που επιμένει πως δεν πετάει, έγινε ο νέος «παράλογος» που αδυνατεί να απαλλαγεί από τις προκαταλήψεις του.

Αποτέλεσμα; Δεν μπορούν να αντιληφθούν για ποιο λόγο η αγορά πηγαίνει τόσο ενάντια στις δικές τους αντιλήψεις. Η σύγκριση της απόδοσης του Bitcoin, τόσο με τις μετοχές του S&P500 όσο και του χρυσού, τον τελευταίο χρόνο, είναι καταλυτική.

Τελικά είναι θέμα οπτικής. Οι bitcoiners θεωρούν πως δεν έχουν κανένα λόγο να πουλήσουν τα Bitcoin τους για οποιοδήποτε κρατικό νόμισμα. Γιατί να ανταλλάξουν ένα νόμισμα του μέλλοντος για ένα νομισματικό σύστημα που φαντάζει όλο και πιο απαρχαιωμένο στα μάτια τους; Ακόμα και αν το Bitcoin πραγματοποιήσει μια θεαματική πτώση και προσγειωθεί στο 1/3 της σημερινής τιμής του, πάλι θα βρίσκεται υψηλότερα από το προηγούμενο ιστορικό υψηλό του 2017. Αν και αυτό το ενδεχόμενο φαντάζει εντελώς απίθανο με τα σημερινά δεδομένα.

Εδώ και 13 ολόκληρους μήνες συνεχίζονται οι εκροές Bitcoin από τα ανταλλακτήρια. Μετακινούνται συνεχώς όλο και περισσότερα σε ιδιωτικά πορτοφόλια, φανερώνοντας πως οι κάτοχοί τους δεν δείχνουν την παραμικρή διάθεση να τα αποχωριστούν στο άμεσο μέλλον. Τα νέα υψηλά στην τιμή του αντί να αποτελέσουν κίνητρο σε κάποιους να τα πουλήσουν, επιδρούν αντίστροφα. Σκέφτονται πως αφού ανεβαίνει, οι bitcoiners που κάποτε λοιδορούνταν όταν ανέφεραν πως η αξία του Bitcoin θα φτάσει σε εξαψήφια νούμερα, έχουν μάλλον δίκιο τελικά. Το παραπάνω δεν πρόκειται για μια υποκειμενική εκτίμηση. Βασίζεται σε αποδείξεις, όπως μας φανερώνει το παρακάτω διάγραμμα.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 4,5 ωρών. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (γκρουπ 10 ατόμων, 3 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα (γκρουπ 5 ατόμων, 1,5 ώρα).

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.
Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, καταθέτοντας έστω και 1€, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για τη διαδικασία.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v